Punk vs Metal

• Креатор на темата Креатор на темата nihilista
  • Време на започнување Време на започнување
другар, не мењај тема, ти почна со тоа која музика е прва... никој не дебатираше на квалитетот тогаш, туку се збореше за корените на жанровите...
бај д веј(2-3-5-6-1000 години не прават разлика... пак неможеш да судиш за квалитетот на музиката, нема врска кој кога се појавил :wink:
Потполно се сложувам со тебе...Нема врска кое кога се појавило!

А за квалитеток иако мрчев прееска метал,сепак тоа е релативно.И панкот ми се свиѓа ко жарн,некој песни особено!!!

Рихард Вагнер беше првио металец. Само шо во то време немаше струја и гитари електрични па мораше да се снаоѓа со труби и виолини.

другар, не мењај тема, ти почна со тоа која музика е прва... никој не дебатираше на квалитетот тогаш, туку се збореше за корените на жанровите...
бај д веј(2-3-5-6-1000 години не прават разлика... пак неможеш да судиш за квалитетот на музиката, нема врска кој кога се појавил :wink:
Брат, за тоа која музика настанала прва се дебатираше и пред да почнам да пишувам на темава. Јас само се надоврзав на муабетите, бидејќи металот е навистина постар жанр.
А за тоа дека за квалитетот нема врска кој жанр кога се појавил потполно си во право.

МЕТАЛ!!!

Power
Melodic Death
Viking
Black (не многу, само Боргир)
и све останато ОСВЕН ДУМ И ПРОГРЕСИВ!!!

и мразам кога ми ќењаат дека мрзам Мејден. Ако мејден биле почеток, морам да ги поштуем? И колите не биле такви какви што се сеа па сепак никој не ги вози.

[
Па нормално дека е прашање на вкусови, туку на што друго???
И не е важно дали има 2 или 10 рифа, важна е пораката на песната!

Епа квалитет и вкус се различни работи. Добро знаеме дека прогресивниот метал е најквалитетниот метал правец, но ти слушаш треш, јас брутал и сл. Тоа се веќе вкусови. А на оваа тема треба да дебатираме за квалитетот на металот и панкот, а не за вкусот.

Vkusot go odreduva kvalitetot, ako mene mi se sviga metal za mene vredi i ima kvalitet, a sam po sebe ne mozeme da zborime deka ima kvalitet. Znaci vkusot odredduva dali nekoj za nekoj stil ke tvrdi deka ima kvalitet. Samo po sebe nisto ne postoi a kamoli da ima kvalitet. Znaci uste ednas, lugeto odreduvaat sto e kvalitet spored vkusot, na vremeto jazzot se smetal za bullshit muzika a sega se uci na akademii.
Гледаме различни мислења за тоа која музика е подобра . Но темата е панк v.s. метал. Не е напишано ниту квалитет ниту вкус. Мислам дека и двете работи се релативни. Пример некој кој не може да смисли блуз или џез (на пример јас) не може да рече дека таа музика е квалитетна. Квалитет за некој претставува на пример музиката или некоја песна да е вонвременска, т.е да се слуша и после многу генерации а не на пример колку е богата со ноти, солажи итн.

Би можел авторот на темава да стави една анкета и тоа би било како плус показател. Некој кој не слуша ни панк ни метал би можел на пример да гласа за правецот што мисли дека е поквалитетен , другите ке гласаат според вкусот. поздрав.

Prvo i osnovno ama bash nema vrska da se karate za koj pravec prv nastanal posto i dvata zapocnuvaat od rokenrol.Ovoj postar pa k*rac i pol e .Ako gledame taka Oi muzikata e postara i od pankot i od metalot ."kvalitetna muzika": "svirat solazhi po 15 minuti najbolje se" - chisti lajnarii. Ne e biten tolku kvalitetot , bitna e porakata , umislata , i zhelbata da se napravi nekoja pesna , melodija , bend ili shto i da e.
I vo pankot i vo metalot ima dosta vrsti , podgrupi.Nekoj od tuka slusal nekoi zaebancii ili slicno i pank ete i sranje e se plukaat...Ko prvo ne veruvam da ima tuka muzicki experti pa da kazuvate koe e bolje ili da rugate, tuka se kazuva samo vase mislenje.
Tuka sum apsolutno za pankot odreden.Vi preporacuvam da cuete UK82 generacija na pankot vo Anglija '82 godina.Toa e vtora generacija na pank i od old skul shkolata toa e najdobra generacija.Bendovi so se u taa generacija: The Exploited, One Way System, GBH, Chaos UK, Discharge,Anty Nowhere League ....Poveke od ovie bendovi evoluirale so metal elementi vo denesnicata ama toa e nivno.So podistorziran zvuk, po teska muzika i takodalje.
Za textovi shto postiravte , sigurno se toa od pocetocite ili od nekoi takvi bendovi: pankeri sme , tepame ,pieme , droga , kurci palci...POzadi pankot stoi cela ideologija i ne se uci so 5 minutno citanje na wikipedia.Ima celi filozofii.Za tekstovi glupi i bezvezni vo vrska so pankot nema vrska.Ima i takvi bendovi , postari shto ipak zvucat dobro so 2 rifa , ali dovolno mokjno i opasno da zapali cela tolpa lugje .Chist primer za textovi shto ne se kako gorenavedenite shto pisuvaa vi se Conflict - Aktivisticki Angliski Bend
Pozdrav

Панк бе.. нормално.. то е во крвта то е нешто за борба то е за слушање за журкање за свет без замарање и без владеење на некој.. за да сме сите еднакви и да прајме шо сакаме без да им наштетиме на другиве.. то е панков и идеава на панков.. а метал вака посодржајна музика е само немат идеа ама пак ја слушам и јас

Кога би требало да изберам, би избрал МЕТАЛ!:music3:

Punk си е едно, Metal си е друго, но и двете се закон:)

ЧИСТО СТРИКТНО ПАНК !

НЕ ДЕКА НЕ МОЖАМ ДА ТРПАМ МЕТАЛ ИЛИ НЕШО ... ИАМ СЛУШАНО СВАШТА ... ПАНК ДЕФИНИТИВНО Е БОЉЕ ... И КАО МУЗИКА И КАО КУЛТУРА !

Slayer imaat izjaveno vo Metalhamer spisanieto
citiram
Nie sme ustvari extremen punk bend!!!

Хах нз....Слеер не ми изгледаат толку боси та да не знаат шо свират...

Back
На врв Bottom