Psychedelic Rock

• Креатор на темата Креатор на темата Werther
  • Време на започнување Време на започнување
W

Werther

Гостин
Психоделичниот рок настанал во почетокот на 60тите, во САД и Британија. Овој жанр бил популарен се до 70тите. Психоделичниот рок е еден вид мост помеѓу блуз рокот, прогресив рокот и хеви металот.
Најзастапени инструменти се: електрична и акустична гитара, клавијатури, бас и тапани.
Психоделичниот рок бил тесно поврзан со тогашното хипи движење.
Подоцна овој жанр ќе изврши големо влијание врз подоцните жанрови како панкот и рапот.

Најпознати бендови се:

- Jefferson Airplane
- Pink Floyd
- Grateful Dead
- The Doors
- 13th Floor Elevators
- Deep Purple
- The Mothers Of Invention

Quicksilver Messenger Service
Gong
Eloy
Hawkwind

Мене овие ми се преслушани покрај горе споменатите и мислам дека Гонг ми се едни од најдобрите во овој правец. Од поново време има доста бендови кои се под влијание на зачетниците на овој жанр, пр. Cosmos почнале како кавер бенд на Флојд па подоцна почнале со авторско кое многу потсеќа на Флојд.

Вертер Echo and........повеќе одговараат по мое во пост панк темата :D Имаат психоделични делчиња, но шибаат во еден друг правец.

Eве едни други од соседиве глупи јужни

Вертер Echo and........повеќе одговараат по мое во пост панк темата :D Имаат психоделични делчиња, но шибаат во еден друг правец.

Знам, измешан им е стилот, ги постирав бидејќи припаѓаат и на neo-psychedelic, подоцна се оформени, 1980 мислам, но не сум сигурен.
Ќе ги постираме и кај тебе, да не останеш покус. :LOL:

Никој не ги спомна Velvet Underground како еден од највлијателните бендови во овој жанр.
Инаку лани Tame Impala исфрлија многу добар албум со психоделик рок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom