Први мај во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата vselenec
  • Време на започнување Време на започнување
Кај грците ситуацијата беше однапред зацртана, еден ден требаше да пукне. Добиваа помош од ЕУ во висина од 20-тина милијарди тогашни (пред 15-тина години) марки за да изградат магистрален пат...помош. Тоа би значело дека пак сами се виновни кога епицентарот на мислите ги насочуваа кон нас или кон другите соседи, наместо кон тоа како во иднина ќе живеат со такви долгови и зависност од ЕУ, а за тоа време ќе добиваат по 2 плати годишно плус.
Има една реченица од Којо во еден филм

Serem se ja na to Vase postenje,da je ijdena od ovih kuca posteno sagradjena ne bi ih ni mi tako lako palili.Dok Vam je copavi zagorac trpao americke dolare u dupe,kad ste karali najbolje picke,vozili najbolja kola,tad je sve bilo OK,a kad je dolso vreme da se srede racuni onda bi svi da pricaju malo "o postenju".E serem se ja na to Vas epostenje.Pizda Vam materina da vam pizda lepa materima svima...da postenima...
Тоа е што се однесува на ЕУ земјите, нивното функционирање, демократичност и поштење

Што се однесува до палењето, сега тукушто кажуваат дека се тоа некои момчиња кои ја запалиле банката. Значи на секое видео (грција, германија, франција, Кореја...) се гледаа групи момци со качулки и маски, што значи дека одредени милитантни групи се потребни за да направат такво рушење за време демонстрации...тоа е и механизмот на насилни демонстрации (какви што ги водивме за Први Мај во другите земји) така се одвиваат и демонстрациите.

Доколку не постојат вакви групи, демонстрациите ќе се одвиваа како кај нас, млако и со одредени извици само од работниците и синдикатот. Видеата ги има по јутуб и на нашите медиуми, лесно ќе ги забележите тие "работници".

Енивеј, против сум било какво насилство кое уништува животи и имот. Наместо тоа нели имаа правен систем и демократија? Кон ЕУ се стремевме баш ради тоа.

Апдејт
- тукушто изјавија дека одговорни за тоа се тоа анархистите -епа убави идеи и филозофија имаат.

П.С. Хехех им дале бонус 2 плати...и што овие требало да се поклонат и да си одат дома или пред кооперација?
За после да им ги извадат тие две плати преку даноците...
Не туку да седнат нивните експерти и професори и наместо да се занимаваат со нас, да се занимаваат со финансиска проекција за иднината-нивната...а тоа можеа лесно да го предвидат.

Или швабите, убо им беше додека војните им го пунеа буџетот, а сега ај ќе изиграваме барање права...не размислувајќи од нивна страна дека за нивните комотни плати плаќаат авганистанци, иранци...

Ми се гади искрено од нивното поштење, свесност и барање права

Да додадам, во еден друг пост спомнав за нивната култура и цивилазија и споредбата со нашата "некултура" и реков ако тие макар неколку месеци поживеат со наш стандард, ќе се изедат меѓу себе...сеуште стојам зад тој став.

СЕПАК ГЛЕДАМ ДЕКА ПРВИ МАЈ НЕ ТЕРА ДА МИСЛИМЕ НА ЕКОНОМИЈАТА И ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД ЗАНЕМАРУВАЊЕ НА ЕКОНОМСКИТЕ ЗАКОНИТОСТИ.
Ништо нема џабе, секое задолжување за непроизводни трошоци си има и свои последици.
Наука за сите.(Нешто слично имаме со Хрватска но помалку се задолжени).:smir:

Кај грците ситуацијата беше однапред зацртана, еден ден требаше да пукне. Добиваа помош од ЕУ во висина од 20-тина милијарди тогашни (пред 15-тина години) марки за да изградат магистрален пат...помош. Тоа би значело дека пак сами се виновни кога епицентарот на мислите ги насочуваа кон нас или кон другите соседи, наместо кон тоа како во иднина ќе живеат со такви долгови и зависност од ЕУ, а за тоа време ќе добиваат по 2 плати годишно плус.
Има една реченица од Којо во еден филм

Serem se ja na to Vase postenje,da je ijdena od ovih kuca posteno sagradjena ne bi ih ni mi tako lako palili.Dok Vam je copavi zagorac trpao americke dolare u dupe,kad ste karali najbolje picke,vozili najbolja kola,tad je sve bilo OK,a kad je dolso vreme da se srede racuni onda bi svi da pricaju malo "o postenju".E serem se ja na to Vas epostenje.Pizda Vam materina da vam pizda lepa materima svima...da postenima...
Тоа е што се однесува на ЕУ земјите, нивното функционирање, демократичност и поштење

Што се однесува до палењето, сега тукушто кажуваат дека се тоа некои момчиња кои ја запалиле банката. Значи на секое видео (грција, германија, франција, Кореја...) се гледаа групи момци со качулки и маски, што значи дека одредени милитантни групи се потребни за да направат такво рушење за време демонстрации...тоа е и механизмот на насилни демонстрации (какви што ги водивме за Први Мај во другите земји) така се одвиваат и демонстрациите.

Доколку не постојат вакви групи, демонстрациите ќе се одвиваа како кај нас, млако и со одредени извици само од работниците и синдикатот. Видеата ги има по јутуб и на нашите медиуми, лесно ќе ги забележите тие "работници".

Енивеј, против сум било какво насилство кое уништува животи и имот. Наместо тоа нели имаа правен систем и демократија? Кон ЕУ се стремевме баш ради тоа.

Апдејт
- тукушто изјавија дека одговорни за тоа се тоа анархистите -епа убави идеи и филозофија имаат.

Не туку да седнат нивните експерти и професори и наместо да се занимаваат со нас, да се занимаваат со финансиска проекција за иднината-нивната...а тоа можеа лесно да го предвидат.

Или швабите, убо им беше додека војните им го пунеа буџетот, а сега ај ќе изиграваме барање права...не размислувајќи од нивна страна дека за нивните комотни плати плаќаат авганистанци, иранци...

Ми се гади искрено од нивното поштење, свесност и барање права

Да додадам, во еден друг пост спомнав за нивната култура и цивилазија и споредбата со нашата "некултура" и реков ако тие макар неколку месеци поживеат со наш стандард, ќе се изедат меѓу себе...сеуште стојам зад тој став.

Зборуваме за работниците и социјалните “права„ како се дошло до нив, а не за тоа колку се членките на ЕУ поштени и нивната политика према Македонија...иако тоа е друга тема, зошто ја поддржуваат Грција...друга тема е и зошто сме тука каде што сме...културно гледавме како се разграбува све живо и диво во земјава...cheers :smir:

Ок, малку се занесов.
Сепак да запалиш жена (била и бремена)...не се работи за работнички права туку внатрешен, сосем погрешно усмерен бес и она што тлее, животинското во човек.

Глеј, искрено... Јас сум против насилство! И не сакам да го прават тоа... Кршењето на материјалните добра кои власта ги направила од маката која ја трпеле луѓето и кои тие луѓе никогаш не се согласиле да ги направат, до некаде поддржувам...
Ама тоа насилство што го прават во Грција едноставно не е анархо-комунистички!!! Се коси со идеологијата! Чим ти некого присилуваш да ти се придружи и да прави така како што ти мислиш(Колку и да си во право) тогаш тоа не е анархистички пристап. Ама сепак, во таквите демонстрации (Деструктивните - не насилните) треба исклучиво да се внимава бидејќи како во случајов може да починат невини лица. П.С. Јас сум повеќе за мирни протести (Колку и да се масовни) бидејќи со насилни и деструктивни протести не знам колку се пренесува добра порака до неосвестените граѓани... Или пак, доколку правите деструктивни акти за да се подигне мотивацијата и инспирацијата за борбата тогаш барем да се организираат паралелно и хумани и отворени собири (Како Food Not Bombs денот), или свирки и концерти во кои ќе видат луѓето, дека сепак не се деструктивци, туку дека само се борат за своите права... Преодот од едно општество во друго (Капитализам -> (Билокаков)анархизам) е несомнено револуција, ама таа треба да се направи во прав момент и со спремни темели за да не заврши во хаос и безредие, и евентуално војна: како во обидот да се воспостави комунизам во Југославија... Нормално дека нема да успее кога не го остранија, или барем намалија: авторитетот, национализмот и максималниот егоизам. Нешто вакво:

-Ќе ти бидам другар, ама сè дур ги слушаш моите наредби.
-Во ред друже командире!!! Или нешто во овој стил:

-Еднакви сме, исти сме, ама србите се подобри и над сите други!!! Лол... Каква реченица...

Добро е да се искаже несогласување или изврши притисок, но нема кој да го поведе работникот, мене, тебе..., студентот, сеедно, мора да постои некоја организација доволно респектабилна и организационо поткована за да ова нешто се изведе со некој успех. Пред некое време (2-3 години) имаше од ссм повик на протест (иако не беше за нас, избегавме неколкумина од работа), застанавме пред собрание, шефот на ссм се качи на бина, прочита некоја белешка и по некое време луѓето се разотидоа. Тоа беше се само не протест или притисок преку блокада...нешто како -еве и ние од ссм работиме. Као диносауруси се па ако во меѓувреме не се оформи некоја посилна организација, тешко со овие такви протести.

Едино капа симињам на стечајците, упорни се, секоја чест на нивната организација и блокади. Само као блокадиве да не ги тангираат воопшто оние во собрание.

Додаток, еве како се демонстрираше претходната деценија, доста ќотек имаат јадено нашите работници

Доколку постирам други видеа од протести, ќе испаднат "обоени" што не би сакал, но можеш да просурфаш на јутуб да ги видиш и самиот
http://www.youtube.com/results?search_query=Македонија++Тепања&aq=f

Добро е да се искаже несогласување или изврши притисок, но нема кој да го поведе работникот, мене, тебе..., студентот, сеедно, т (иако не беше за нас, избегавме неколкумина од работа), застанавме пред собрание, шефот на ссм се качи на бина, [/url]

И јас `97 бегав од средно за да протестирам против учење на албански во Педагошка, па видиш како се изјалови сето тоа, дури и факултет им дадоја.
Така да, не секогаш волјата резултира со нешто позитивно.

Да, али пак!! И кога сè кажавте, пак се сведува на истото... Секогаш треба да тргаш од себе... Што би се случило кога сите би кажале: Јас ќе го поддржам протестот само ако се соберат 50 000 души! Ништо! Пошто треба секој да рече: Јас ќе го започнам протестот за да станеме 50 000 души... И оние малкуне тогаш што одбиле да се организираат кога ќе ја видат масивноста најверојатно ќе се приклучат... Само секогаш треба да тргнеш од себе и да се бориш до крај...

Да, али пак!! И кога сè кажавте, пак се сведува на истото... Секогаш треба да тргаш од себе... Што би се случило кога сите би кажале: Јас ќе го поддржам протестот само ако се соберат 50 000 души! Ништо! Пошто треба секој да рече: Јас ќе го започнам протестот за да станеме 50 000 души... И оние малкуне тогаш што одбиле да се организираат кога ќе ја видат масивноста најверојатно ќе се приклучат... Само секогаш треба да тргнеш од себе и да се бориш до крај...

Точно е.Ако јас сметам дека треба да се излезе на плоштад ќе излезам.Ако така се размислува за секоја неправда ќе биде можно да се собере критична маса и што е битно без мешање на политичките партии а се во интерес на граѓанит на Македониј.

1-ви Мај, одложено празнување на свети Трипун, заборавање на се и пиење и јадење до посерување а на 2-ри враќање во реалноста.
Ма каков бе пролетерски празник, било некогаш, ова денес нема врска, најголеми прославувачи се малолетниците кои деновиве на големо набавуваат хектолитри пијалоци, алкохолни, разбира се....
..понатаму, многумина од обесправените пролетери ги спремија торбите за првомајски шопинг, ќе прослават работно, трчајки од продавница до продавница во „нашиот“ Солун...:D
.. интересно ќе биде утре во Токсикологија....:D:vozbud:
.. а ПРОТЕСТИ... а бе ај не заебавајте, протести, за што, нас ионака се ни е розево...:pos:

... е па ај „Срекен 1-ви Мај“ до сите форумџии!

што и да е ќе помине владо јанески

Чудна работа, 1 Мај слават невработени и лица кој немаат сопствени пари ( мама и тато). Слават празник на работниците, која иронија.
AnFem; какви протести какви бакрачи, ССМ организатор немој не ме смеј.

Чудна работа, 1 Мај слават невработени и лица кој немаат сопствени пари ( мама и тато). Слават празник на работниците, која иронија.
AnFem; какви протести какви бакрачи, ССМ организатор немој не ме смеј.

Никаде не пишав дека ССМ е организатор, туку дека собирното место е пред зградата на ССМ.

Никаде не пишав дека ССМ е организатор, туку дека собирното место е пред зградата на ССМ.

Онда ако ја палите прво таа зграда да дојдам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom