Прва менструација

01.04.99' zavrsuvanje na sedmo odd mi bese....i mi bese mnogu sram da i kazam na majka mi...a vo vrska so toa znaci veke 10 godini imam i sekogas imam uzasni bolki koga ke mi dojde...ednas stignav i do bolnica od bolki (se onesvestiv) a minatoto leto imav 43 dena i pak stignav do bolnica taka da nemam nekoe ubavo dozivuvanje od toa ama sepak e potrebno i dobro :smir:

Ништо посебно, прв пат добив во 7мо накј 8мо мислам дека беше, ич непамтам подетално датуми месеци и сл, (како што има во погоре случаи) само знам 7мо :D. Отидов во wc ги видов црвени гаќите и сфатив што се случува ја известив мајка ми и тоа беше тоа. Среќа немав болки и слични работи, а ни сега ги немам... Исто така немаше правење драми или пак славење, викање фамилија известување јавно и сл... А да малце проблеми правев првиот и вториот пат не сакав да ставам влошки нормални затоа што ме нервираа туку од оние everyday мн ми беа позгодни не ги ни осеќав ама тоа првиот пат кога и не беше толку обилно... понатаму и да сакав неможев со такви и потоа се навикнав.. морав јбг.

Бев многу информирана... Едноставно знаев се и си ја очекував со нетрпение. :icon_lol: [камо и сега да е така.] Прв пат ми дојде кога бев 4то одделение... Рано, нели ? :toe:

Бев многу информирана... Едноставно знаев се и си ја очекував со нетрпение. :icon_lol: [камо и сега да е така.] Прв пат ми дојде кога бев 4то одделение... Рано, нели ? :toe:
Сакаш да кажиш дека на 20 години ти попаднаа забите и сега носиш вилици?

Жими мајка ова прв пат читам! Во четврто одделение бре? А во ред си,добра си,да не си алиен? Извини вака ама ова ми е крајно нелогично со информираноста и тоа што сум го учел на училиште во врска со циклус,мензис и не знам шо,поврзано со женски "болести" :smir:

Жими мајка ова прв пат читам! Во четврто одделение бре? А во ред си,добра си,да не си алиен? Извини вака ама ова ми е крајно нелогично со информираноста и тоа што сум го учел на училиште во врска со циклус,мензис и не знам шо,поврзано со женски "болести" :smir:

Можеби девојчето има некое хормонско пореметување, прерано созревање, прерано стапување во пубертет, ништо чудно, не е единствена :smir:

Добив на 9 мај, крај на 6то одделение. Беше викенд и имавме гости. Забележував ннешто чудно на гаќичките, но сепак ми беше страв да и кажам на мајка ми.
И само тивко и реков.. Мамо, морам да ти кажам нешто. И така... Ми објасни се и беше ок, само јас малку се исплашив...
Другарка ми ми раскажуваше за нејзиното искуство. Отишла во WC и кога видела црвено викнала толку силно што мајка и дошла од кај комшиите да види што се случува...
Убави денови...

Можеби девојчето има некое хормонско пореметување, прерано созревање, прерано стапување во пубертет, ништо чудно, не е единствена :smir:

ne smetate deka preteruvate i pisuvate nesto kolku samo da e napisano?...:icon_eek::icon_eek::icon_eek: a i genkolozi odma stanavte

hmmm..odamna bese nekade vo 6-to oddelenie, ne se isplasiv mnogu bidejki majka mi mi imase kazuvano deka ne e strasno ali sepak me fati malce panika, a najveke mi bese za toa so ne mozev da idam na balet ali potoa se naviknav :)

ne smetate deka preteruvate i pisuvate nesto kolku samo da e napisano?...:icon_eek::icon_eek::icon_eek: a i genkolozi odma stanavte

Добро семоќна, ајде ти, напиши што знаеш повеќе. Скофилд праша, јас пробав да му одговорам од тоа што имам учено досега и од што се моите лекари. И не, не приметуваме дека сме станале гинеколози :tapp:.

Или губење на невиноста па таа тоа го смета како прва менструација! :nesvest:

Не се сеќавам на точен датум, знам дек само беше зимата во прва година, ко имав 15 години.
Знам дек се радвев... За мене, зш најмногу ми беше страв дан добијам на школа, и за Пчелка, зш се плашеше дек нема да можам да имам деца :)
Се сеќавам дек бев излезена, и се враќам и глеам црвено и сменав гаќи, кладов влошка и си легнав. Утредента и кажав на мама... Уствари не и кажав, туку и напишав на ливче зш ми беше срам. :nesvest:

Еј мене бед колку ми беше коа добииив..
Добив на крај на 6то према 7мо летото и пошо бев кај баба ми у село и сеа баба ми ми вика нишо не ти е уживај кажи и на мајка ти.. мене страв да и кажам на мајка ми ќе се самоубивав само лежев и плачев за нигде бев.. Многу се плашев.. Крв ми тече шо ти е не не нормално тоа..
И после коа се вратив ме напна баба ми и кажа на мајка ми и ме смирија некако а мене пак страв ми беше.. И коа ми дое следниот пат само што видов у вц почнав да плачам и да пиштам и мајка ми знаеше што е и ме смири после.. Ама ми беше многу бед тој еден месец меѓу едната и другата.. Се молев пак да не ми дое. Комедии бев ќе поцркав од страв и гадно ми беше ептен. После со месеци неможев да се навикнам и не е ко сеа да ми е сеедно ако иам.. Тогаш а добијам не стануев ни у школо од столче ни ништо. И само се тегнев со улошките :))))

:helou: машко сум,макар и глупост да тропнам ќе сметам дека е оправдано.Јес дека темава е женска,ама од друга страна баш би сакал да го осознаам женското тело па затоа влегов на темава,прочитав и прокоментирав.За мене беше чудно,за вас не знам,можда е нормална појава.Слично е и кај машките.На некој порано почнува да му "фрла" на некој покасно.Ама на 10 годишно моме да му иде и да си има редовен циклус......Господе прости ми,ама нека иде нека се побара дур е посовреме.

А за гинеколог или такозвани пичкотехничар,можда и ме бива.Засега ја неам набљудувано некоја дунда од тој аспект :smir:

:helou: машко сум,макар и глупост да тропнам ќе сметам дека е оправдано.Јес дека темава е женска,ама од друга страна баш би сакал да го осознаам женското тело па затоа влегов на темава,прочитав и прокоментирав.За мене беше чудно,за вас не знам,можда е нормална појава.Слично е и кај машките.На некој порано почнува да му "фрла" на некој покасно.Ама на 10 годишно моме да му иде и да си има редовен циклус......Господе прости ми,ама нека иде нека се побара дур е посовреме.

А за гинеколог или такозвани пичкотехничар,можда и ме бива.Засега ја неам набљудувано некоја дунда од тој аспект :smir:

Што е толку чудно и на 10 години да и дошла првата менструација. Во моето одделение на три девојчиња им дојде во 4то одд. На една и дојде во трето, па после испадна дека во второ одд и дошло, нејзините дигнале паника, ајде по доктори, по бајачки и што ли уште не.

Кај секое девојче е различно тоа. Ако порано било нормално на околу 14-5 години, па и повеќе, сега на повекето им доаѓа во 5-6 одд, што е 11-2 години, па на некои дури и порано. Нема нишо чудно во тоа.

Затоа сега докторите препорачуваат децата да ги раѓаат на помлади години, а не да чекаат после 35 или 40

Значи колку го мразев тој ден....уф! Памтам како да беше вчера...(клише реченицава :wink:) 31 јануари во далечната 1999 (леле...и правам 10 години! :icon_eek:) и баш неколку дена претходно мајка ми ми кажа што, како ќе биде ама сепак кога прв пат добив....збеснав! Си плачев после цела вечер, не сакав да носам влошки, се ми пречеше, кога имав добиено ич не идев во школо се додека не ми завршеше. Ама кога прв пат добив, после немав ич некои 6,7 месеци и после си продолжи....и уште си продолжува.....малку ми касни сега....некои 10 дена али така....се надевам на едно - .....:nesvest:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom