против религиите

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Вера=знаење без премногу испитување.
Религија=двонасочна релација помеѓу Творецот и творението.

Вера = Цврста увереност во она на кое се надеваме и убедување за нештата кои не се гледаат. (пр. Христијанство)

Религија = Човечка институција, опиум за народот, проследена со многу обреди, суеверија, идолопоклонство, бизнис, политика и сл. (пр. православие, католицизам)

Вера=знаење без премногу испитување.
Религија=двонасочна релација помеѓу Творецот и творението.

Вера=знаење без премногу испитување, според Св. Јован Дамаскин;
Религија=двонасочна релација помеѓу Творецот и творението, според Црквата;

Вера = Цврста увереност во она на кое се надеваме и убедување за нештата кои не се гледаат. (пр. Христијанство)
Религија = Човечка институција, опиум за народот, проследена со многу обреди, суеверија, идолопоклонство, бизнис, политика и сл. (пр. православие, католицизам)

Вера = Цврста увереност во она на кое се надеваме и убедување за нештата кои не се гледаат. (пр. Христијанство)-според кого?
Религија = Човечка институција, опиум за народот, проследена со многу обреди, суеверија, идолопоклонство, бизнис, политика и сл. (пр. православие, католицизам)-според кого?

Религија=двонасочна релација помеѓу Творецот и творението, според Црквата;

Вера = Цврста увереност во она на кое се надеваме и убедување за нештата кои не се гледаат. (пр. Христијанство)-според кого?
Религија = Човечка институција, опиум за народот, проследена со многу обреди, суеверија, идолопоклонство, бизнис, политика и сл. (пр. православие, католицизам)-според кого?

prvoto e stih od Biblija, a vtoroto e ocigledno za site sto ne se del od crkvata :toe:

„Првото„ е реченица од Светиот Дамаскин, од неговата книга „Точно изложување на православната вера„ а „второто„ е дел од црковниот катихизис, основни поимања и поставки во Црквата.

и атеизмот ти го ставаш како религија гледаш либе дете дека контрадикторни тисе сите копи пасте пишувања,атеизмот неможеш да го наречеш религија бидејки,ги нема сите овие гоире наведени од тебе форми

хааааааа
аман бе до кога со тие глупости зити се ??? :pos2: ако несум го видел сопствениот мозок сум видел мозок сум видел мозок на друк човек уствари ај иди мочај:pos2:

Neemo, другите можеби и имаат мозок, некои меѓу ними дури имаат и здрави мисли во него, но дали ти си видел дали имаш мозок во кој има здрави мисли?

Или можеби само веруваш дека имаш?

Тебе твоето верување Neemo во твојот мозок и срце а мене ХРИСТОС!

Иншалах!

Вера = Цврста увереност во она на кое се надеваме и убедување за нештата кои не се гледаат. (пр. Христијанство) - според Светото Писмо, Библијата
(Послание до Евреите 11:1)

И кому да веруваме сега? На г-дин Дамаскин или на Бог? :toe:

хе хе хе хе абе кој даманскин која вера нелисвакае дека сустината на секоја религија е лесно управуванје со лакоумните маси

Што е за тебе верата ако не, знаење без испитување, како што кажа Мики ?

хе хе хе хе абе кој даманскин која вера нелисвакае дека сустината на секоја религија е лесно управуванје со лакоумните маси

Ова не сме го знаеле до сега. Глупави ние.
Но, како што облаците го затскриваат сонцето, така и лошите мисли го затскриваат разумот.

И на „едниот„ и на „другиот„.
На „едниот„ оти во Него можеме да имаме потполна доверба, а на „другиот„ (на смртникот), оти Божјиот збор го преточи во дело и ја испита неговата „операционализација„. Одтаму и убеденоста Дамаскинова дека знае, т.е. дека верува откако практично го испитал словото Божјо.

П.С. На памет не ми паѓа дека Дамаскин не го познавал Писмото, и тоа детањно...

Што е за тебе верата ако не, знаење без испитување, како што кажа Мики ?

Напишано од Чорбаџија
Вера = Цврста увереност во она на кое се надеваме и убедување за нештата кои не се гледаат. (пр. Христијанство) - според Светото Писмо, Библијата
(Послание до Евреите 11:1)

kat, верата која се базира на знаење без да биде испитано се нарекува СЛЕПА вера. Христијаните не се повикани на слепа вера. Вистинскиот христијанин не верува во Светото Писмо само затоа што "така останало од старите" или пак затоа што "наставничката по веронаука така ни кажа", туку затоа што го прочитал, ја испитал неговата веродостојност, ја испитал неговата боговдахновеност, ги испитал неговите пророштва (особено пророштвата кои што се однесуваат за денешново време), ја испитал неговата хармоничност, усогласеност, ги проверил неговите вистини во својот живот, го испитал Божјиот Дух во него, Божјиот карактер, љубовта која Бог ја објавува во него итн.
Христијанскиот Бог во Светото Писмо не се плаши да биде проверен, испитан или пак запрашан. Светото Писмо на едно место вели:
"Вкусете и ќе видите, колку е благ Господ!"
(Псалм 33:8)
Да го "вкусиш Бог" не значи да каснеш залче од Него, туку значи токму тоа - да го испиташ Бог, да се увериш во Неговата благост и потоа да имаш цврста (а не слепа) вера во Него.

Затоа мила моја kat<3, батали ти што вели анатемисаниот и екскомуницираниот Јован Дамаскин и слушај што ти вели Господ Бог во Светото Писмо, затоа што на Судниот Ден нема да не дочека г-дин Дамаскин, туку лично Господ Бог.
Поздрав!

Еве што вели „екскомуницираниот„ Дамаскин, оној кој ја виде мајката Божја: „..Значи, верата е знаење без ПРЕМНОГУ испитување...„ („Точно изложување на православната вера„)

Од неговиот став, ОЧИГЛЕДНО е дека Дамаскин нема(л) слепа вера, туку претходно ипитува(л), но не и премногу, оти со премногу испитување се запаѓа во гордост и недоверба во зборот Божји.

DOKAZ 1: religijata e posrana rabota....ete ve tuka site se karate... ako ne bese religijata nemase da ima raspravija i cvrsto stoenje na individualni stavovi t.e. masnovno propagirani misli za golbalna manipulacija so secii umovi...
DOKAZ 2: politikata e posrana rabota... ako ne e religijata togas sigurno ke se raspravame za politika... i dvete ovie raboti se izmisleni za du***** u zdrav mozok luge koi imaat dusa i se po emotivni od onie koi ja plasiraat religiskata i politickata propaganda ( a tie luge so dusa i emocii ste site vie tuka)...

Edna moja poraka do site vas frontovni borci za nedokazani raboti i malouoni raboti kako politikata (ok ne tuka no vo drugite temi) ...
Porakata e ovaa:

Batalete gi site ovie sranja u matni vodi za da ne uspee nikoj da gi zabeleze i pak da gi izvade na povrsina za drugi da se tepat.Zemete posvetete se na Muzikata i na Kebapot i ke videte porosvetlenie....stanete luge...dosta raspraviii ... nema smisla ... ete..

Razlicni religii - razlicni stavovi >>> raspravii i egoisticni zadovolstva niz niv...
Politika - isprani mozoci od individualni budali >>> pak raspravii duri i omraza ...
Istorija i razlicni pretenzii i sto i da e >>> problemi i megunacionalna omraz...

Znaci vie tri raboti... RELIGIJA POLITIKA i OSTORIJA imaat ubieno milijardi niz celiot svet.... ajde da ve vidam dali i vie ste vojnici na tie armii... jas ne sum od odamna...
Se prosvetliv preku Jezot, Bluzot i Fank rapot.. ne mi trebaat umstveni zamaranja bez nikakva korist ... zemete prosvetletete se i vie so muzikata NAJUBAVOTO NESTO VO SVETOT!!!!
Zimi majka zamislete koga bi nemalo glasaci koga bi nemalo politika i koga bi nemalo istoriski prasanja e problemi i religiski mistiki i koga na sekade bi imalo muzika i relaksirana atmosfera???ubavini sto da vi zboram..

...dzabe drdoram znam...nema koj da sliusa i razmisluva sto zboram...sepak ti so citas blagodaram so go procita voa ... ajde odam ja na fax i bidete pozdraveni braka i sestri ... ve sakam site bas takvi kakvi sto ste :)

MIKI1, со непознавање на зборот Божји се запаѓа во ерес.

п.с. И нема потреба "екскомуницираниот" да го ставаш во наводници кога точно се знае дека "светецот" Јован Дамаскин бил екскомунициран и анатемисан на црковниот собор во Цариград во 754г. на кој присуствувале околу 338 епископи.
Но ете, иако таков, тебе сепак ти е поголем авторитет од Божјиот Збор - Светото Писмо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom