Протест на ССМ

...на погрешен начин се протестира и со погрешна цел, така не треба да работат Синдикалните организации со закани кон приватниците кои не се должни ама ич да ги задржат вработените во својот приватен бизнис, друго е државна администрација - буџетари, а друго приватници, ќе земат работници од трети земји, па ќе останат работниците и без тој минималец од плата.

... за да се добие покачување конкретно на минималецот на вработените во приватниот сектор само со преговори со приватните газди со сила вака како прави С.Трендафиловски од авион се гледа дека е со политичка позадина и тоа не е добро токму за тие со минималец, а и за цел народ и економија која ќе повлече нагло покачување и со тоа инфлација.

... пример, кај газдите во приватниот сектор кој работи, па добива минимална плата? ИТ инжињери ли? колку земаат тие плата во приватен бизнис посебно ако е сениор? над 2000 Е? дали архитекти, нотари, дизајнери?
... сите тие со „несоодветно образование“ каде се користи физичкиот труд, дали како шнајдерки, продавачи, келнери, шофери, амали, па и со само основно образование, добиваат плата минимална и сега ајде еве ќе им се даде 600 Е плата минимална, по инерција на домино систем треба да се покачат другите плати каде вработените имаат повисоко образование било во приватен сектор било во јавна администрација, како мислиш да минималецот да биде 600 Е, а а медицинска сестра да зема 500 Е или правничка вработена кај приватниот сектор што зема 600 Е да има исто како минималецот?

... како претседател на ССМ - С.Т. што голема работа има освен да вергла како расипана плоча то па то, без да размисли што последици ќе има сето тоа на ваков начин покачување на минималецот, мене ми изгледа како дете кога плаче пред мајка му да добие ајфон, а мајката нема со што да му купи, а тоа се заканува, „ако не ми купиш ќе видиш ти...“ ??!

... која плата зема Претседателот на ССМ од чланарината на синдикалците?? еве јас не знам, нели треба да биде транспарентно, никаде не можам да најдам таков податок! :toe:
sto si tolku voznemirena bijons?

a kako ke se dogovorat volcite i ovcite, bez volcite da gi izedat ovcite?

na koj nacin mislis deka pritisok treba da se vrsi?

vrabotenite u konfekcii kolku pari zemaat, tie ne rabotaat, neli, nema potreba so dve minimalni plati da si ja pokrijat kupovnata kosnicka, jebiga, ne ucele sto da im pravis, ili kako?

so porastot na minimalecot i drugite plati se balansiraat, sto znaci ako si zemal minimalec + x paricki (ko so vika micko) kako plata, sega pak ke zemas kolku i da bide minimalecot + x paricki koi te odvojuvaat od minimalecot.

od ekonomija ti objasnuvav, imas nekolku strani unazad objasnuvanje kako se odrazuva podiganjeto na minimalecot vrz inflacijata, a u ovaa situacija kade sto drzavata moze da ni stane nelikvidna, penzinskiot fond ni e pred totalen kolaps i drzavata e prezadolzena, pravilen poteg e podiganje na platite, so toa i pridonesite i kupovnata mokj za da se polni budzhetot i narodot povekje da troshi.

za tvoja informacija, rabotnicite od okolnite drzavi imaat pomal % na produktivnost, a pogolemi minimalni plati.

na sekoe podiganje na minimalecot, brojot na otvoreni firmi taa godina bil pogolem od brojot na zatvoreni firmi.

drugo sto se napinjate okolu platata na trendafilov, pa ne ja zema od drzavata covece, ja zema od clenovite na sindikatite, lol, ako ti e tolku problem kontaktiraj go tvojot sindikat i pobuni se deka ti smeta negovata plata ili pak izlezi od sindikatot, kraj.

ne kapiram kako ne vi e problem lugje od budzetski pari da zemaat 2k evra, uste tolku od komisii za odnosi megju drzavi i ostanato, uste po 1000 evra mesecno patni trosoci, bilo problem pretsedatel na sindikat da zemal dobra plata od sindikatite koi gi zastapuva, lol.

ti kazav, ne se voznemiruvaj, platite se top, se zivee dobro, odmori niz Evropa se planiraat, u restorani so miselin zvezdi se jade, opusteno.

Хахахахахахахахха ебаве лешинари едни, на политика ја свртивте одма некапенковци едни. Каде јас во мојот коментар спомнав за Мицковски? Државата шо ја имаме моментално е градена од сите, и од сдсм и од вмро и од левица и од љочки. И каква таква пак е добра за тој шо има малце акал во глата. Само празни муабети знајте да прајте и само да кукате, зато сте таму кај шо сте и лесно паѓате на политички теми кој и тие шо ви ги сервираја знат дека ова е невозможно.

Сите вие што сте против тоа да се покачи минималната плата на некои си 600 евра за да се има пристоен живот и не убедувате дека не треба, гарантирам дека вие во месецот земате нешто повеќе од 600 евра секако и не знаете како е да се живее со 500 евра, пардон 486 евра или колку и да беа... Срам и арам да ви е. :)
396 евра, 24379 денари
... за да се добие покачување конкретно на минималецот на вработените во приватниот сектор само со преговори со приватните газди со сила вака како прави С.Трендафиловски од авион се гледа дека е со политичка позадина и тоа не е добро токму за тие со минималец, а и за цел народ и економија која ќе повлече нагло покачување и со тоа инфлација.
Преговорите се трипартитни со претставници на приватен сектор, влада и ССМ. Ова стои и во законот за работни односи како и во документи на Меѓународната организација на трудот (ILO).

Инаку истоит тој ССМ не знам од која партија веќе ги обвинуваат.
И протестиравме и на прошлата власт од есдеесето, баш пред влада. И онаа пратеничкана од Гостивар, тогаш опозиција од дпнето (и други од опозиција), ги поддржа ССМ.

И точно веќе 2 години како владата пресметува потрошувачка кошница.

Последно уредено:
396 евра, 24379 денари

Преговорите се трипартитни со претставници на приватен сектор, влада и ССМ. Ова стои и во законот за работни односи како и во документи на Меѓународната организација на трудот (ILO).

Инаку истоит тој ССМ не знам од која партија веќе ги обвинуваат.
И протестиравме и на прошлата власт од есдеесето, баш пред влада. И онаа пратеничкана од Гостивар, тогаш опозиција од дпнето (и други од опозиција), ги поддржа ССМ.

И точно веќе 2 години како владата пресметува потрошувачка кошница.
ostaj, ke se dogovorale volcite i ovcite axaxaxaxaxaxaa.

edvaj cekaat rabotodavcite da im dadat na vrabotenite pogolemi plati i taka toj moabet, ke se dogovorat, vladata i drzavata za ukras se.

Хахахахахахахахха ебаве лешинари едни, на политика ја свртивте одма некапенковци едни. Каде јас во мојот коментар спомнав за Мицковски? Државата шо ја имаме моментално е градена од сите, и од сдсм и од вмро и од левица и од љочки. И каква таква пак е добра за тој шо има малце акал во глата. Само празни муабети знајте да прајте и само да кукате, зато сте таму кај шо сте и лесно паѓате на политички теми кој и тие шо ви ги сервираја знат дека ова е невозможно.

Добро сеуште си безобразен и ме убедуваш дека парите што се како мерило за минимална плата се ок?

Добро бе, не ли ви е криво дека со нешто вакво најголема добивка ќе има државната администрација, која и онака највеќе не цица како држава?
Не ви е жал за еден куп мали фирми кои можат да пропаднат поради ваква промена?
Еве еден прост пример, маж и жена си имаат мала фирма, само тие двајца. Вадат пари колку да си пуштат минималец, да ги платат сите трошкови и на крај им останува нешто како 1000 - 2000 евра макс годишно. Нив им одговара оваа ситуација затоа што работат помалце од 8 саати на ден. Некогаш има и цели денови како не работат. Еве за чудо, тие си живеат ок со тие пари, бидејќи живеат во помал град и немаат трошоци за децата.
И сеа, ќе им закачиме да имаат уште 600 евра месечно поголем трошак? Па после ќе им се качи цената на сметководителот, па цената на материјалите итн. Па за колку ќе треба тие да ја зголемат цената на својот производ? Дали клиентите ќе се согласат со цената да биде х2? Поголема е веројатноста дека ќе пропаднат пред да се случи инфлацијата која е неизбежна после такво покачување.

Зошто луѓето работат за минимална плата? Зошто не сакаат да седнат и да научат некоја вештина, нешто што ќе им овозможи да најдат подобра работа?
Работата за минималец треба да биде приврмена, додека не најдеш нешто подобро. Луѓето што работат за минималец треба да бидат студенти, почетници, пензионери (што сакаат нешто плус) или луѓе што веќе имаат некој друг приход. Луѓето со искуство во било која работа се способни да најдат нешто над минималецот. Сите го можат тоа, треба само да сакаат.
Иронично е што ако луѓето почнат ова да го применуваат, минималната плата ќе порасне природно.
Ама ние сакаме да не се замараме со ништо во животот, да тераме едно исто па исто и да очекуваме некој друг нешто да ни даде. Не оди тоа така, особено не во периодов во којшто живееме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom