Протест на ССМ

Во државава не живеат само северџани.Живее и народ шо бил против промена на името и излегувал на протест.Од партијата на власт било која и да е се очекува да го подобри животот на народот а не да го влоши.Немој стално аргументот да биде името,затоа шо за промена на името гласаа и 8 души од ДПМНЕ. Така да немој да ја префрлаш вината врз народот.
Колку е тој народ кој излегувал на протест? 100, 500, 1000, 5 000 души? Ние можиме и без пари и без леб, ниту пари ми се битни, ниту да јадам да имам, само да гледам како патат овие кои кур ги болеше за име, за јазик, за нација, за држава, за историја, а сега ги боли кога малце им е нарушена лагодноста и удобноста. Да излезеше народот тие 8 и другите 72 можи немаше да гласаат, ако се повтореше еден масовен 27-ми април, можи и ќе гласаа нема да знајме, ама барем народот ќе беше чист. Сега нема потреба да се брани народот, истиот седеше по кафиња и гледаше спорт кога се укинуваше македонската држава. Така да сега нека пати, а тие кои гласаа во парламентот веќе ги стигаат клетвите, еден в судница умре, друг ногата му ја секоа пред да цркни, трет сега брзо замина а се токмеше за советник во една општина, на четврт му загина синот во несреќа. И другите не ги чека ништо поарно.

Колку е тој народ кој излегувал на протест? 100, 500, 1000, 5 000 души? Ние можиме и без пари и без леб, ниту пари ми се битни, ниту да јадам да имам, само да гледам како патат овие кои кур ги болеше за име, за јазик, за нација, за држава, за историја, а сега ги боли кога малце им е нарушена лагодноста и удобноста. Да излезеше народот тие 8 и другите 72 можи немаше да гласаат, ако се повтореше еден масовен 27-ми април, можи и ќе гласаа нема да знајме, ама барем народот ќе беше чист. Сега нема потреба да се брани народот, истиот седеше по кафиња и гледаше спорт кога се укинуваше македонската држава. Така да сега нека пати, а тие кои гласаа во парламентот веќе ги стигаат клетвите, еден в судница умре, друг ногата му ја секоа пред да цркни, трет сега брзо замина а се токмеше за советник во една општина, на четврт му загина синот во несреќа. И другите не ги чека ништо поарно.
Македонскиот народ, кроток и мил.

Да да секогаш е народот крив.Ако тие 8 души од ДПМНЕ не гласаа за промена на името немаше ни да се смени.Ама ја договорија работата зад кулисите па сега нешто глумат спасители.Народот е крив за потпишувањето на рамковниот договор?За транзицијата со која уништија цела една генерација?За потрошени 80 милиони евра за проектот Скопје 2014?Доста со тие демагогии.Народот го донесе на власт ДПМНЕ со огромно мнозинство.Нема сега никакви изговори.Дадена им е довербата за да ги подобрат животните услови,а не обратно.
Автоматски споено мислење:

Има работи што никогаш нема да му ги простам на дел од народот, не ради што не излегле или не излегувале за многу работи, туку ради исмејувањето и сеирот што го терале, тој дел од народот не го пере тоа што дел од ВМРО под уцена гласале за промена на името, па макар и цело ВМРО гласало.
Тераа сеир шарените.Голем дел од народот беше против промена на името.Имаше секојдневни протести од страна на народот.Ама на крајот тие 8 души ја решија задачата шо им бече поставена.Дали за пари или биле уценати незнам.

Последно уредено:
Се согласувам и не. Увозните добра ќе поскапат затоа што толку се скапи кај што ги прават, но нема да дојдат луксузни добра, затоа што ние вода у очи немаме а не па луксузни добра да купуваме од запад, на пр. Ролекс. Ролекс и да се продава у мк, ќе се продава на иста цена и во Швицарска (лупам). Не гледај ти ако дојде храна од странство, тука ние сме заебани зашто ни е по дефолт скапа храната, истата е ефтина во Германија, па мислиш ете види не рипа. Ете имаше пример за да можат да намалат цена на Нестле, тоа што го пласирале на балкан било со помалку лешници, иначе нема да им се продава ако го пласираа истиот производ што е и во Германија.
А за локално си апсолутно во право, рипнат ли платите, нормално е да рипнат цените, освен на квадратот, таму е извон економска логика, рипаат додека има побарувачка, нема врска плата/млата. Е сеа колку ќе рипнат, збориме за основни работи, треба државата ко у Германија да регулира, да има и за тате и за бате, т.е. и маркетот да печели и да работи но не да го дере народот на работи што мора да се купат, нека пука маргини на лукс стоки.
Ама па ако си мераклија ко мене на шетање извон државата, ќе имаш повисока куповна моќ дур шеташ. Тоа е нуспродуктен бенефит ама сепак го има.

Цената на доброто + логистика + царини и разни давачки затоа што не сме дел од единствениот европски пазар + маржата на продавачите на големо и мало во мк. Македонија е мал пазар, за количините кои ние ги трошиме неисплатливо им е на произведувачите од ЕУ и секаде од свет да ни продаваат по пониска цена. Она што е поразително е што и покрај тоа во мк немаме замена, барем кога станува збор за земјоделски производи и плаќаме на пример краставици по 230 денари кило а пред 7 - 8 години беа 30 - 40 денари кило и тоа нема ама никаква врска со минималната плата.

realno povekje narod imashe, no sho ochekuvav, samo da se prodolzhi so vakvo tempo i da se intenziviraat istite ke bide top.

najubavata slika mi beshe shto imashe roditeli so mali decinja koi bea na protestot, odlicen argument za onie koi go koristat izgovorot "ama decata koj ke mi gi chuva", a i pritoa ke im pokazete na decata shto e gragjanski aktivizam i ke stvorite generacii na deca koi protestiranjeto nema da im e nepoznato, strasno i da se plashat.

vie sho ne dojdovte, ve ochekuvame.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom