Протест на ССМ

Член од
29 март 2025
Мислења
329
Поени од реакции
651
ССМ организира голем протест во среда во 17:00 часот поради ниската минимална плата и ниските плати во државава.

Што мислите за ова, го подржувате ли протестот и дали ќе учествувате?

Нереално е барањето. Од кај ќе ископаат 600 евра минимум? Тоа би водело кон голема инфлација. Ако сега е 4% тогаш би било 10% може и више. Парите нема да ти вредат 600 евра кога ќе купуваш роба.

Нереално е барањето. Од кај ќе ископаат 600 евра минимум? Тоа би водело кон голема инфлација. Ако сега е 4% тогаш би било 10% може и више. Парите нема да ти вредат 600 евра кога ќе купуваш роба.
da, da, zatoa sto 400 evra momentalno vredat i nema voopsto inflacija.

samo da znaes razlika od momentalnata makedonska minimalna plata do kosovskata minimalna plata e 12 evra.

Слаб синдикакен лидер е Слободан, многу збори а ништо не остварува.
Цела година ги слушаме неговите најави за протест, така да нема ништо да ме чуди ако овој протест се откаже.
Се разбира дека секој протест го подржувам, особено кога станува збор за плати, а можно е и да присуствувам.
Автоматски споено мислење:

Како бе нереално???
А на функционерите сега 10 % реално ли ти е?
А нивни плати му доаѓа по 250 евра, а на нашиве мизерни по 2500 ден.

Слаб синдикакен лидер е Слободан, многу збори а нипто не остварува.
Цела година ги слушаме неговите најави за протест, така да нема ништо да ме чуди ако овој протест се откаже.
Се разбира дека секој протест го подржувам, особено кога станува збор за плати, а можно е и да присуствувам.
kako sam da se izbori likot, ne razbiram, on moze da gi koordinira sindikatite i da kreira protesti i da vrshi pritisok vrz izvrshnata vlast, kolku sto jas znam toa mu se ingerenciite i toa ocigledno go pravi.

od druga strana ne me interesira kakov lider e koga se raboti za neshto shto go zasega celokupnotk opshtestvo, so obzir deka e posle rabotno vreme za mnozinskiot del od narodot, site treba da uchestvuvaat bez nikakvi izgovori.

Да пошто цениве инаку не се качуваа кога плативе стигнираа порано. Еве да го баталиме регионот и Германија од први го качи минималецот за работен саат, кажи им ти о форумски бране петрушевски дека тоа негативно ќе влијае ќе имаат инфлација само повеќе.

Дпмне испаднаа огромни дебили со ценкањево, изгледа сакаат скроз да избегаат младите и ги донесат овие од ук мигранти да искешираат

Да пошто цениве инаку не се качуваа кога плативе стигнираа порано. Еве да го баталиме регионот и Германија од први го качи минималецот за работен саат, кажи им ти о форумски бране петрушевски дека тоа негативно ќе влијае ќе имаат инфлација само повеќе.

Дпмне испаднаа огромни дебили со ценкањево, изгледа сакаат скроз да избегаат младите и ги донесат овие од ук мигранти да искешираат

види, има параметри по кои се крева тоа. Доколку ги кренеш платите нереално, нема народот да има повише у џебот реални пари. Одма после тоа ќе следат бранови поскапувања на све. И фактички имаш 600 евра, но одма ги трошиш. Ко у швица, што ако имаат 8000 франци кога ги трошат сите на јадење и основни трошкови.

kako sam da se izbori likot, ne razbiram, on moze da gi koordinira sindikatite i da kreira protesti i da vrshi pritisok vrz izvrshnata vlast, kolku sto jas znam toa mu se ingerenciite i toa ocigledno go pravi.

od druga strana ne me interesira kakov lider e koga se raboti za neshto shto go zasega celokupnotk opshtestvo, so obzir deka e posle rabotno vreme za mnozinskiot del od narodot, site treba da uchestvuvaat bez nikakvi izgovori.
Ако синдикалното членство нема добар лидер, водич, кој ке знае и умее да го крене на нозе цело членство, да организира протести, па и генерален штрајк, да седи на маса со актуелната власт и врши преговори за добробит на вработените, на своите членови и во тоа да биде успешен, да има резултати ...ако не, е тогаш ништо....само празни моабети како досега.
За 30 години овој ССМ имаше само еден генерален штрајк во времето на Ванчо Муратовски.
Ги гледаш ли грците како штрајкуваат, немаат гајле, блокираат границу, аеродроми..

види, има параметри по кои се крева тоа. Доколку ги кренеш платите нереално, нема народот да има повише у џебот реални пари. Одма после тоа ќе следат бранови поскапувања на све. И фактички имаш 600 евра, но одма ги трошиш. Ко у швица, што ако имаат 8000 франци кога ги трошат сите на јадење и основни трошкови.

Реално е Косово што вчера стана држава да има повисока минимална плата од нас ?

Од една страна сме биле трета економија по раст, се фалат со работни успеси. Од друга не можела економијата да издржи. На која финта пред неколку години ги качија платите на 2-3000 евра за директори и функционери и све живо си наплаќаат од патни трошоци до бесплатни ручеци и шетњи по светот.

Протестиравме пред неколку години пред влада. Не ни качија плата ни зрно. ССМ ептен премногу згрешија што уште тогаш почнаа со колективни договори на ниво на фирма/институција. Затоа и негативно одговараат на барањата за отпуст од синдикати, имале бааги такви барања.

Реално е Косово што вчера стана држава да има повисока минимална плата од нас ?

не треба да се огледуваме на други. Треба реалната состојба да се види. Прво зеко им ги покачи платите за да си го оправда покачувањето од 70% на функционерите, па видовме како резултираше со покачувања на све.

не треба да се огледуваме на други. Треба реалната состојба да се види. Прво зеко им ги покачи платите за да си го оправда покачувањето од 70% на функционерите, па видовме како резултираше со покачувања на све.

Покачувањето на цените беше секаде и во Германија и на балканов и тука, нема врска само со покачувањето на минимална плата тука.

Срамно е 2 минимални плати да не можат да покријат една потрошувачка кошница (65.000 ден)

Покачувањето на цените беше секаде и во Германија и на балканов и тука, нема врска само со покачувањето на минимална плата тука.

Срамно е 2 минимални плати да не можат да покријат една потрошувачка кошница (65.000 ден)

па сега ќе ти биде 65к ако рачунаш 5 штеки цигари, алкохол, и одмори.

па сега ќе ти биде 65к ако рачунаш 5 штеки цигари, алкохол, и одмори.

Еве ти ја пресметката

1.png

Ова ти е буквално преживување, само за греење во сезона ќе ти отидат најмалку 1000+ евра во просечна куќа стан

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom