ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
А која верзија да ја користам? 4 или 5бета? Дека бета да не има грешки и такви глупости, па да си ја користам четворката.
Иначе ја симнав четворката и неможев баш најдобро да се снајдам. Во Делфи беше многу поедноставно. Тука незнам од кај да почнам.:(

Петката сигурно има помалце грешки од 4 без разлика што е бета.

Jane напиша:
А која верзија да ја користам? 4 или 5бета? Дека бета да не има грешки и такви глупости, па да си ја користам четворката.
Иначе ја симнав четворката и неможев баш најдобро да се снајдам. Во Делфи беше многу поедноставно. Тука незнам од кај да почнам.:(
Користи ја петката... Не е толку тешко да се снајдеш... Во Dev-C++ од менито File идеш на New па на Project... Ќе ти се отвори дијалог прозорец... Кликаш на втората икона каде пишува Console Application (бидејќи правиш конзолна програма, а не GUI програма), подолу имаш кутија за текст и во неа пиши го името на програмата... Потоа бираш јазик C... Потоа ја пишуваш програмата, го снимаш изворниот код, и од менито Execute бираш Compile & Run со што ќе ја искомпајлираш програмата, и ако нема грешки програмата ќе се стартува... BTW, happy coding & learning... :D :salut:

Епа ај како да ја направам програмата Hello World. Неможе баш да се снајдам.

Го стартуваш Dev-C++... Од менито бираш File->New->Project... Се отвара нов дијалог прозорец... Од иконите кликаш на втората (Console Application)...Во кутијата за текст (под Name:) пиши име на програмата (пиши HelloWorld)... Десно од кутијата за текст бираш јазик (избери C)... Потоа кликаш на ОК... Ќе ти се појави Save As дијалог... Избери локација каде ќе го снимаш проектот и го снимаш... Потоа ти се појавува код... Избриши го тој код и внеси :
Код:
/* Hello World Programa */
#include <stdio.h>

int main()
{
   printf("Hello, World!\n");
   return 0;
}
Потоа од менито бираш Execute->Compile & Run... Ќе ти се појави Save File дијалог, бираш локација и го снимаш изворниот код што си го внел претходно... Потоа програмата ќе се искомпајлира, и ако немаш грешки во изворниот код, ќе се изврши... Во спротивно, ги исправаш грешките и пак кликаш Execute->Compile & Run...
За да не се исклучи програмата кога ќе го испише текстот, пред наредбата return 0; вметнуваш system("PAUSE"); Или предходниот код ќе биде :
Код:
/* Hello World Programa */
#include <stdio.h>

int main()
{
   printf("Hello, World!\n");
   system("PAUSE");
   return 0;
}
Huh... :salut:

Нејќе да му е*ам мамата. Правам се како што викаш идам на Компајл и Ран, и после ништо нема. Доле појавува The system cannot find the file specified

abe nekoja kniga da poracam preku internet znaete?Ili opsto nekoja kniga da baram po knizarive(za c++ zboruvam)

bad_boy напиша:
abe nekoja kniga da poracam preku internet znaete?Ili opsto nekoja kniga da baram po knizarive(za c++ zboruvam)
Со учење на C++ можеш да почнеш со книгата C++ Demystified... Ако сакаш да продолжиш да учиш, можеш да продолжиш со учење на од C++ In Action - Industrial Strength Progamming Techniques, многу добра книга... После можеш да ја прочиташ The C++ Programming Language од Bjarne Stroustrup (креаторот на C++)... :toe: :salut:

Jane напиша:
Нејќе да му е*ам мамата. Правам се како што викаш идам на Компајл и Ран, и после ништо нема. Доле појавува The system cannot find the file specified
Хмм... Кажува како да не постои некоја датотека... Кај мене верзијата на Dev-C++ e 4.9.9.2 и работи перфектно... Не знам што и како правиш... Еве ти друга помош : од менито иди на Help->Help on Dev-C++... Потоа во табот Contents иди на Dev-C++ 5 -> Basic Steps -> Creating a Project... Следи ги упатствата и работи по нив... Ако пак неможеш да се снајдеш, пробај да набавиш Borland Turbo C++ 3.1... Овој е ептен лесен за користење...

P. S. :
Ако случајно имаш Linux/UNIX со gcc :
$pico programa.c
потоа испиши го кодот и снимај го
$cc -o programa programa.c
ако немаш грешки, пиши
$./programa

:salut:

ama barav makedonski ili srpski knigi.Ako moze takvi nekoj preporacajte so mozam da poracam ili da gi baram po knizarnicive vo nasive gradoj.

Еве ти линк до српската верзија на The C Programming Language...
http://www5.evilshare.com/ab52699a-3666-102a-847b-00a0c993e9d6
За печатената верзија, не знам каде можеш да ја најдеш...
BTW, Ја имам порачано книгата "Algoritmi u programskom jeziku C" од Alexandria, пред околу година дена... Провери на http://www.alexandria.com.mk

bad_boy напиша:
ama barav makedonski ili srpski knigi.Ako moze takvi nekoj preporacajte so mozam da poracam ili da gi baram po knizarnicive vo nasive gradoj.
Па во мојот линк погоре ги има и англиската и СРПСКАТА верзија. Само мислам дека е подобро да учиш од англиската ради термините.

cekajte c i c++ isto e?zs jas baram c++ a ne c(znam dek ne e isto ama dali c kodovite rabotat zaedno so c++ kodovi):)

Епа вака тоа што може да се направи во С може и во С++ со тоа што С++ има повеќе можности. Најубаво е прво да имаш познавање од С па да почнеш да го учиш С++. Зошто во 99% од книгите за С++ се изоставени мислам некои почетнички работи што се учат во С мислам дека тоа беа некои клучни зборови или така нешто (незнам точно што беше) и затоа препорачливо е прово да знаеш нешто за С па да прејдеш на С++

ок.си имам туторијали на македонски за ц така да кје си уцам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom