Проценете

• Креатор на темата Креатор на темата Megatron
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 април 2007
Мислења
18
Поени од реакции
2
Na eden glupav forum od mene bese pobarano da izbrisam post so tema vo koja pisam za znaenjeto/neznaenjeto , bi sakal da razgledate i da pisite
blagodaram od napred

Едит од админ:
ете го постот, подолу среден.

Ај да видиме каков јазик ќе најдеш со нашите филозофи...

neznam oti nemozaev da go editiram gorniot post, pa eve uste ednas pisam
modratorite mozat da sredat se nadevam

ima edna kratka teorija za odnosot megu znaenjeto i neznaenjeto.... Odosno ovie dve sostojbi se pravoproporcionalni - kako rasti ednoto taka rasti drugoto... Kolku pojke znajs tolku pojke neznajs, kako ? Slednata slika ima dva kruga polni so znaenje i edna ramnina polna so neznaenje

346_123.bmp

kako sto krugot so znaenje se polni i rasti , zaedno rasti i obikolkata na krugot odnosno granicata so neznaenjeto, kako sto rasti dolzinata na granicata taka se poveke rasti brojot na dopirnite tocki od neznaenjeto - prenosno so poveke znaenja stanuvate se posvesni kolku raboti ne znaete . i tuka e i objasnuvanjeto zosto neukite i glupite luge mislat deka se tolku pametni - bidejki nivnoto znaenje e mnogu malo a i neznajeto aedno, i tie duri ne se svesni za neznaenjeto
se nadevam deka ke me razberite :)
i sega znam deka nisto ne znam :)

Ти ја разбирам теоријата, има сосема логика, и неверувам дека било кој ќе рече дека не се согласува. Затоа е и познатата Сократова речница шо ја спомна на крајот. Затоа и се прашувам дали е можеби поубаво да не знае човек, она “Ignorance is bliss“ е вистина, иако оние кои се чувствуваат интелигентно супериорни секогаш ја кажуваат иронично и со потсмев.

Кога човек не знае, односно по твојата теорија нема ни еден круг развиено, многу полесно може да се насочи на безгрижност иако не е свесен за тоа. Од друга страна оние со премногу податоци и со многу размислување на различни теми, откриваат нови светови, нови можности, нови околности, нови доблести, нови начини за учество во светот... се отвораат и нови погледи и патишта кои можат на површина да исфрлат и лоша страна.

Правопорционално со знаењето расте и незнаењето, но тоа не е толку страшно би рекол, ако човек знае да се контролира и соочи со фактот, дека колку и да учи, колку и да постигнува и да се издигнува, секогаш ќе може да оди едно скалило погоре, и да сфати дека sky is the limit, а до небото како да завртиш не може да се стигне.

naj tragicnoto bese so na forumo me prasvuvaja so znaci prikinot na golemiot gurg :))))))))) znaci ja zanemarvat celata poenta na tekstot i se fokusirat na prekinot :)))

So se poveke razmisluvanje, analizi i sintezi ucenje i tolkuvanje , kako sto rece Викторгг se kacuvame po edno skalilo pogore, i povrzano so teorijata so krugovite, na seko kaceno skalilo patot se prodolzuva za 10 skali :))

Megatron напиша:
ima edna kratka teorija za odnosot megu znaenjeto i neznaenjeto.... Odosno ovie dve sostojbi se pravoproporcionalni - kako rasti ednoto taka rasti drugoto... Kolku pojke znajs tolku pojke neznajs, kako ? Slednata slika ima dva kruga polni so znaenje i edna ramnina polna so neznaenje
kako sto krugot so znaenje se polni i rasti , zaedno rasti i obikolkata na krugot odnosno granicata so neznaenjeto, kako sto rasti dolzinata na granicata taka se poveke rasti brojot na dopirnite tocki od neznaenjeto - prenosno so poveke znaenja stanuvate se posvesni kolku raboti ne znaete . i tuka e i objasnuvanjeto zosto neukite i glupite luge mislat deka se tolku pametni - bidejki nivnoto znaenje e mnogu malo a i neznajeto aedno, i tie duri ne se svesni za neznaenjeto
se nadevam deka ke me razberite :)
i sega znam deka nisto ne znam :)

Дел од работите кои што ги кажуваш се точни, но целокупната теорија за круговите на знаење и незнаење е неточна...

Фондот на знаење, во рамките на константни човекови можности, колку и да е огромен, не е бесконечен, туку е конечен, има свој крај.
Така да, колку повеќе работи знам, не е точно дека уште толку повеќе не знам. Исто така, не е точно дека незнаењето е бесконечно.

Дел од работите кои што ги кажуваш се точни, но целокупната теорија за круговите на знаење и незнаење е неточна...

Фондот на знаење, во рамките на константни човекови можности, колку и да е огромен, не е бесконечен, туку е конечен, има свој крај.
Така да, колку повеќе работи знам, не е точно дека уште толку повеќе не знам. Исто така, не е точно дека незнаењето е бесконечно.

Поправи ме ако грешам, но, мислам дека го изедначи податокот, информацијата, со човечкото знаење. Мислам дека мегатрон мисли на човечкиот разум, сфаќања... заедно со информациите, интелигенцијата, кои претставуваат конечен склоп на една личност која ја идентификуваме како вредна и успешна во тој поглед. Знаеш, има луѓе кои се луди со дијагноза, но имаат фотографско памтење што не ги прави паметни, туку само надарени, талентирани.

Кога луѓето “се опаметуваат“, нивните сознанија секогаш отвораат нова врата со уште прашања.

Ima logika muabetov. Do dusa spored mene tocen e. :)
Od tamu i mojata omilena misla: " Neznaenjeto e blagoslov " ( istata sto ja kaza i Viktor )

Primer eden prost:
Vo sredno ucis matematika. Resavas nekoi ravenki so nelku nepoznati, sistemi nekoi, matrici, nesto analiticka geometrija i tako dalje. So toa sto go znaes od matematikata do toj stepen ne si vo sostojba da predvides do kade navistina e otidena matematika.
Ides na fakultet. Ucis recimo nekoi integrali. Odednas ti se pojavuva nova oblast za koja sto ne ni si znael deka postoi. No isto taka e skoro nevozmozno da ja zapoznaes celata oblast, no vaznoto e deka znaes deka postoi.
Ides dalje so studii. Pa naiduvas na topologija, na tenzori i razni drugi matematicki aparati. Ti se pojavuvaat uste mnogu drugi oblasti za koi sto do togas ne ni si znael deka postojat.... i tako dalje...

No sepak ne bi se slozil deka e pravoproporcionalno. Bi rekol deka neznaenjeto raste eksponencijalno ( i ova grubo kazano, sepak ne e soodnos koj sto moze tocno da se presmeta ) vo odnos na znaenjeto, bas radi toa sto doznavas deka postoi "nesto", ama sepak ne ja znaes celosno "vnatresnosta" na "nestoto".

pa neznaenjeto mozi da recime deka ima kraj odnosno e ednakvo na nula, deteto ko ke se rodi ne znaj nisto ( ako go znaemarime faktot deka so genise nosat nekoj instikti memorii i dr) , no znaenjeto nema kraj, znaenjeto e premnogu kompleksno nesto , zemi primer koj bilo predmet (pojava i sl) so samoto analiziranje na nestoto ke se otvorat milion prasanja tie milion kon novi milion prasanja vodat i taka natamu.
nekako go dozivuvam kako beskrajno razgranuvanje non stop ima nesto novo...
a zamislete samo kolku raboti se uste nikoj ne gi znaj, univerzumot, covekoviot um, energijata, brzinata na svetlinata....odnosno vo sekoja nauka i filozofija postojat uste bez broj za koi nemame pojma... i so samoto ova so go pisam kolku raboti neznam idam do faktot deka moeto znaenje e premnogu premnogu malo vo odnos na moeto znaenje :)

mi se dopaga temeta, i vistina sakam da gi citam mislenjata na drugite clenovi :))

ps moja greska za pravoproporcionalnoto, i da tocno ne mozi da se presmeta kakov e odnosot mozi da bidi i 1:1 mozi i da bidi 1:beskraj :)

и јас се сложувам дека држи вода темава...па дури сум кај водата " Pies voda kao vol, a neznas sta e H2O " ...еее и од ко че научиш што е, ко че слушниш првпат за молекули атоми...научуваш нешто, сваќаш колку не си знел..ама ако малку се замислиш и ако си жеден да речам за знаење че сватиш па и уште колку многу незнаеш...и сето тоа правопропорциоанлно

Да, што повеќе знаеш, толку повеќе стануваш свесен колку всушност не знаеш. А се согласувам и со Quark дека ’Незнаењето е благослов’, тоа умни луѓе го рекле, оние кои сакале да допрат до сезнаењето, ама поголемиот дел од нив полуделе. Сфатиле колку се тие мали во однос на универзумот.
Оној кој не знае, блазе си му, и само нека си мисли дека се знае... Ама звучи ова нелогично :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom