Процедури за издавање на книга

• Креатор на темата Креатор на темата Hiperaktiv
  • Време на започнување Време на започнување

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Локација
Берово-Скопје-Љубљана-Стокхолм-Београд-МАДРИД!
Дали некој е запознаен со сите процедури со кои треба да се сретне,за воедно да ја издаде книгата која самиот тој си ја компонирал?
Ме интересира зашто почнавме со еден другар и другарка да пишуваме книга која очекуваме дека ќе стане бестселер помеѓу средношколците во Македонија а воедно и помеѓу основците како и возрасните луѓе кои сакаат хумор.Книгата ќе ја завршиме најдоцна до Септември,но пред се сакам да прашам дали би имало некоја пречка за тоа да не може да ја објавиме?? да знаеме дали сме во можност да ги искажеме сите свои идеји зашто има и доста иронични и саркастични ситуации како например овој извадок....(очекувам ваши мислења но не и тролања ве замолувам)

"Нејзиниот строг израз на лицето,пробајќи да ги покрие нејзините бркови на кои постојано ставаше хидроген со цел да изгледаат како да ги нема,постојано се грчеше помеѓу нив јазолот на двете веѓи и носот.Како да сакаше да ни пренесе дека поквареноста е дел од нашиот живот,додека пак ние постојано ја набљудувавме и анализиравме,таа во нашите очи беше и остана само една неочупана и небричена пингвинка и копија на Гордана Јанкуловска!"

Има барем 3-4 форумџии кои ги познавам што имаат издадено книга.
Вокерка беше последна ако не се лажам...

На почетокот на книгата стави посвета, така се избегнува плаќањето данок..:icon_mrgr:

малеее толку ле си начитан бе та и за книга?? хахха ае ега има и улави работи,јас че ти прата од наша гимназија некои па може и мене да ме вклучите сос некои бероски бисере од наша гимназија.Цункам те и пожелувам ти среча,фокусире се сега да ја напишаш не трти ногу момите,глее си книгичката хехех :Р

малеее толку ле си начитан бе та и за книга?? хахха ае ега има и улави работи,јас че ти прата од наша гимназија некои па може и мене да ме вклучите сос некои бероски бисере од наша гимназија.Цункам те и пожелувам ти среча,фокусире се сега да ја напишаш не трти ногу момите,глее си книгичката хехех :Р
Фала ви за претходните совети немам појма до кој би ја посветил хаха.
Раќијо,јас од тебе ЧЕ умра кад тад.Ако ти не ме насмееш нема кој.И тебе во книгата ќе те вметнам само прати некои добри бисери и да ја форматираме добро хахах.Момите неможе да се запостават :Р

Фала ви за претходните совети немам појма до кој би ја посветил хаха.
Раќијо,јас од тебе ЧЕ умра кад тад.Ако ти не ме насмееш нема кој.И тебе во книгата ќе те вметнам само прати некои добри бисери и да ја форматираме добро хахах.Момите неможе да се запостават :Р

Ne sum bash premnogu zapoznaen no kako sto imav praveno muabet so edna zena koja ja sretnav vo voz koja imashe izdadeno knigi mislam deka minimun okolu 100 kopii treba da ti izvadat e sega po koja cena kje ti tarifiraat pecatnicive neznam kako ide ama znam deka nad 100 kopii e. ako ne i poveke.

- еве јас да ти кажам како беше “46 - “48 година од минатиот век
процедура за издавање книга; во СРМ - под - СФРЈ
автор - Стале Попов
се работи за неговите романи,ако не се лажам „ Крпен живот “ - прв том
оди кај нашите издавачи,лута по врати и пита, тие години за печатење
на делото ( оди и во Бепград - ама мачен, тежок живот му викаат)
ама делото се печати скоро по десетина години потоа и станува истото
најчитан роман и обавезна лектира во О:У:
цитирам; „ Јас можам и повеќе да дадам ама го губам ќеивот од издавачите“ рекол Стале Попов.
Па да се потсетиме и на маките на Кочо Рацин, кој својте први прози
мора да ги пишува на „ ТУЃ “ јазик .
Е сега е друго време 21 век, пробајте и со среќа нека ви е !
Важно имате ќејв и пари и издавач.

Дали некој е запознаен со сите процедури со кои треба да се сретне,за воедно да ја издаде книгата која самиот тој си ја компонирал?
Ме интересира зашто почнавме со еден другар и другарка да пишуваме книга која очекуваме дека ќе стане бестселер помеѓу средношколците во Македонија а воедно и помеѓу основците како и возрасните луѓе кои сакаат хумор.Книгата ќе ја завршиме најдоцна до Септември,но пред се сакам да прашам дали би имало некоја пречка за тоа да не може да ја објавиме?? да знаеме дали сме во можност да ги искажеме сите свои идеји зашто има и доста иронични и саркастични ситуации како например овој извадок....(очекувам ваши мислења но не и тролања ве замолувам)

"Нејзиниот строг израз на лицето,пробајќи да ги покрие нејзините бркови на кои постојано ставаше хидроген со цел да изгледаат како да ги нема,постојано се грчеше помеѓу нив јазолот на двете веѓи и носот.Како да сакаше да ни пренесе дека поквареноста е дел од нашиот живот,додека пак ние постојано ја набљудувавме и анализиравме,таа во нашите очи беше и остана само една неочупана и небричена пингвинка и копија на Гордана Јанкуловска!"
Не треба да е пробувајќи?

Пробувајќи е,овде сум го напишал пробајќи :D
Исто првата реченица ти е доста конфузна. Еве препрочитај ја. Како да си заборавил за што си почнал да пишуваш.
Не знам колку е паметно да напишете и издадете книга. Според малиов извадок сте многу далеку од тоа. Како и да е, со среќа.

Исто првата реченица ти е доста конфузна. Еве препрочитај ја. Како да си заборавил за што си почнал да пишуваш.
Не знам колку е паметно да напишете и издадете книга. Според малиов извадок сте многу далеку од тоа. Како и да е, со среќа.
Значи,тоа е извадок,не си го прочитал целиот контекст на пасусот инаку сето се совпаѓа! xD

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom