Проблеми со концентрација и учење

• Креатор на темата Креатор на темата slobbo
  • Време на започнување Време на започнување
Одреди си термини за учење и релаксација, непробувај да учиш кога во умот ти се мотаат други мисли,пробај тогаш одмори и од кога ќе станиш сконцентрирај се на материјалот и внеси се во тоа што го читаш. Читај додека можеш и читај го тоа со разбирање, и прави паузи кога мислиш дека ти се потребни, испадни на чист воздух( тераса,двор отиди до продавница:toe:)И чим викаш дека имаш обемен материјал за учење/бубање користи маркер за подвлечување, полесно се памти потоа, и ќе можеш да се ориентираш кога ќе повторуваш. Мислам можеш да го пробаш мојот совет ништо нема да изгубиш :smir:

Човечкиот мозок се храни со гликоза. Меѓутоа гликозата се разградува без учество на кислород (каде се добива помалку енергија) и со учество на кислород (каде се добива повеќе енергија).
Затоа за подобра концентрација е потребно да не се гладува и да се внесуваат јаглехидрати,исто така важно е и да се престојува и во проветрени простории каде е посвеж воздухот и каде количеството на кислород е повисоко.

Одреди си термини за учење и релаксација, непробувај да учиш кога во умот ти се мотаат други мисли,пробај тогаш одмори и од кога ќе станиш сконцентрирај се на материјалот и внеси се во тоа што го читаш. Читај додека можеш и читај го тоа со разбирање, и прави паузи кога мислиш дека ти се потребни, испадни на чист воздух( тераса,двор отиди до продавница:toe:)И чим викаш дека имаш обемен материјал за учење/бубање користи маркер за подвлечување, полесно се памти потоа, и ќе можеш да се ориентираш кога ќе повторуваш. Мислам можеш да го пробаш мојот совет ништо нема да изгубиш :smir:

Помага советов...од искуство зборам :smir: сега еве за некој ден пак ќе почнам да го применувам :pipi:

Оваа тема ја отварам бидејки сметам дека многу луѓе имаат сличен проблем како мојот (сега за сега не е голем ама почнува да ми пречи во моето образовани), а тоа е проблемот со концентрацијата.
Значи вака јас во последниве 3-4 месеци имам одвреме навреме проблем со концентрацијата и учењето на теорија (податоци, текстови).
Па затоа ќе ве замолам да ми дадете некој совет со цел како да ја подобрам мојата концентрација , сметам дека секој совет ќе е добродојден :)
Вака сега ако учиш за оценка не можам да ти помогнам.Ако учиш за да научиш и применуваш тоа нешто во животот е тука можи да напишам некој збор два.
Единствената причина поради која човек се откажува од учење или станува збунет, или пак неспособен да научи,е затоа што преминал преку збор што не го разбрал.
Зависи што материјал учиш, ако учиш електро материјал ќе си земиш речник за електро поими, и поимите кои што не ти се јасни ќе си ги разјасниш во тој речник.Ако е од физика тогаш речник за физика,ако е медицина тогаш речник од медицина.Или можи и да е некој обичен збор од секојдневието, за такво нешто ти го препорачувам Толковниот речник од Зозе Мургоски, кога го купив јас пред едно две години беше 1500-1600 денари, и не е баш евтин ама вреди да се има.Секојпат кога ќе слушнам на телевизија или било каде македонски збор што не ми е доволно јасен најчесто во тој речник го има значењето на тој збор.

I bi dodal VITAMIN b-12 organizmot ne go proizveduva a naucno e dokazano deka na dolg rok go zgolemuva POMNENJETO i koncentracijata..pobarajte od 1000mikro grami kolku ginkoto e tuka negde po cena

Човечкиот мозок се храни со гликоза. Меѓутоа гликозата се разградува без учество на кислород (каде се добива помалку енергија) и со учество на кислород (каде се добива повеќе енергија).
Затоа за подобра концентрација е потребно да не се гладува и да се внесуваат јаглехидрати,исто така важно е и да се престојува и во проветрени простории каде е посвеж воздухот и каде количеството на кислород е повисоко.

glikoza-seker fruktoza OVOSEN seker(nesteten za dijabeticari) ...da jademe i da pamtime(jaglehidratite se NAJVAZNI za muskulite i energijatano ne e pamtenjeto samo toa)
inaku lecitinot vitaminite od grupata b se esencijalni i za crniot drob i za transformacija na aminokiselinite vo hormoni(pr L-phenylalanine se pretvara vo dopamine)itn potrebna e vrskatamegu neurotransmiterite

EVE NESTO sto ke go find USEFULL

MEMORY BOOSTING FORMULA
Vitamin B12,in large amounts,has been shown to improve memory and lucid
dreaming by increasing RNA synthesis.(try 1000 ug.just before bed) Also
large amounts of Choline Chloride, L- Glutamine and Lechithin have shown
to improve memory, also try DMAE bitartrate and Brewers Yeast(ova e pivski kvasec) ....Hope
this information proves useful!!!

imas dve najdobri resenie GINKO eo ESI koe ja podobruva cirkulacijata na krvta vo mozokot i Guarana tableti od ESI(jas gi koristam guaranata ama ne gi preporacuvam na nikoj oti imaat mnogu kofein) tebe drugar ti treba kombinacija od ginko biloba i zen-sen(100%ke ti pomogne):vozbud:
Влагам у аптека и викам дајте ми ова погоре шо си го напишал, и ќе знаат за што им праам муабет? Пошто јас стварно прв пат ги среќавам поимиве....

Влагам у аптека и викам дајте ми ова погоре шо си го напишал, и ќе знаат за што им праам муабет? Пошто јас стварно прв пат ги среќавам поимиве....

Ке знаат ...:smir:
Гинко на еси ти е 150 ден,гуараната на еси околу 300,а жен шен имаш на повеке фирми и цената варира во зависност од тоа колку таблети има внатре... Пример на алкалоид е некаде околу350-400 ден со 100 таблети... А имаш и на еси и таблети и ампули за пиење...

А за гуарана и жен шен има и едни кесички за растворање и баш се пријатни за пиење... Тие ти се 20 денари кесичка...

Пробај....:pipi:

и јас го имам истиот проблем. пробај да учиш у ве-це ! :) најсериозно , најбоље се памти .барем мене така ми делува ве-цето коа учам . :)
друго , сакам да кажам дека помага учење у соба шо нема мн предмети. и е онаква монотона а и доста светла соба. сликите ,мечињата , постерите , шарениот покривач може лесно да те деконцентрираат и наместо у книга , да буљаш по џинџири - минџири. а и секогаш е тешко да почнеш. коа ке почнеш 2,3 саати ке ти отидат не приметно. друга работа е , да не се гледа на учењето како некоја присила , и морална обврска. едноставно глеј го како секојдневна обрвска , на пример како миење заби - одзема време ,но сепак е за твое добро.
исто помага уз учење да си мезиш со чоколадо .
ете така :)

Имам ваков проблем и се мотивирам со себезаплашување..т.е го приметувам падот на концентраицја и одма си ги вртат непожелните сценарија,прво како скиснат ке бидам ако паднам после кој ке слуша серење ако паднам на крај како би бил среќен ако положам и одма се пунам со елан,на мене ко на површен “учач’ ова ми пали :):)

I bi dodal VITAMIN b-12 organizmot ne go proizveduva a naucno e dokazano deka na dolg rok go zgolemuva POMNENJETO i koncentracijata..pobarajte od 1000mikro grami kolku ginkoto e tuka negde po cena

glikoza-seker fruktoza OVOSEN seker(nesteten za dijabeticari) ...da jademe i da pamtime(jaglehidratite se NAJVAZNI za muskulite i energijatano ne e pamtenjeto samo toa)
inaku lecitinot vitaminite od grupata b se esencijalni i za crniot drob i za transformacija na aminokiselinite vo hormoni(pr L-phenylalanine se pretvara vo dopamine)itn potrebna e vrskatamegu neurotransmiterite

EVE NESTO sto ke go find USEFULL

MEMORY BOOSTING FORMULA
Vitamin B12,in large amounts,has been shown to improve memory and lucid
dreaming by increasing RNA synthesis.(try 1000 ug.just before bed) Also
large amounts of Choline Chloride, L- Glutamine and Lechithin have shown
to improve memory, also try DMAE bitartrate and Brewers Yeast(ova e pivski kvasec) ....Hope
this information proves useful!!!

Друже гледам дека си се потрудил да најдеш некоја информација,секој чест,меѓутоа неправилно ја интерпретираш.

Допаминот секогаш си се држи во една граница, која доколку биде нарушена нема да зборуваме за пад во концентрација, туку за болен од психијатриско оделение. :smir:
И кажи ми според тебе,колку време може да издржи човечкиот мозок без кислород и гликоза, а колку без витамин Б 12 ,лецитин?????

Спомна L-glutamine и тој си се држи на едно ниво благодарение на црниод дроб ако тоа ниво се пречекори тогаш имаме опасност од епилептични грчови (кои нема како да се случат кај здрав црн дроб).
Навистина не гледам потреба да се мешате во нешто што си е во нормала :toe:(само за Б 12 може да се сложам со тебе)

П.С За дијабетичарите......И тие користат шеќер за енергија,нема штетен шеќер за нив,единственото нешто што е хендикеп кај нив е тоа што немаат инсулин за да може организмот тој шеќер да го користи.

Друже гледам дека си се потрудил да најдеш некоја информација,секој чест,меѓутоа неправилно ја интерпретираш.

Допаминот секогаш си се држи во една граница, која доколку биде нарушена нема да зборуваме за пад во концентрација, туку за болен од психијатриско оделение. :smir:
И кажи ми според тебе,колку време може да издржи човечкиот мозок без кислород и гликоза, а колку без витамин Б 12 ,лецитин?????

Спомна L-glutamine и тој си се држи на едно ниво благодарение на црниод дроб ако тоа ниво се пречекори тогаш имаме опасност од епилептични грчови (кои нема како да се случат кај здрав црн дроб).
Навистина не гледам потреба да се мешате во нешто што си е во нормала :toe:(само за Б 12 може да се сложам со тебе)

П.С За дијабетичарите......И тие користат шеќер за енергија,нема штетен шеќер за нив,единственото нешто што е хендикеп кај нив е тоа што немаат инсулин за да може организмот тој шеќер да го користи.

(za sekerot znam pankreasot kako zlezda ne laci insulin..)
a inaku interesno sto spomna za mozokot NE spored mene TUKU FAKT e 5 minuti bez kislorod-sleduva SMRT
a inaku za dopaminot tocno e pa na kraj kraevi negovoto nivo znaes deka psihostimulansnite drogi(CITAJ OTROVI)go zgolemuvaat isto i serotoninot
sto e stetno sekako najvazno e vitamini A C i E(za da se podobri cirkulacijata vo kombinacija so ginko.....ili dr...a inaku ne e samo glikozata vo prasanje pa neli mozokot TROSI 30% od celokupnata energija na organizmot:helou:

(za sekerot znam pankreasot kako zlezda ne laci insulin..)
a inaku interesno sto spomna za mozokot NE spored mene TUKU FAKT e 5 minuti bez kislorod-sleduva SMRT
a inaku za dopaminot tocno e pa na kraj kraevi negovoto nivo znaes deka psihostimulansnite drogi(CITAJ OTROVI)go zgolemuvaat isto i serotoninot
sto e stetno sekako najvazno e vitamini A C i E(za da se podobri cirkulacijata vo kombinacija so ginko.....ili dr...a inaku ne e samo glikozata vo prasanje pa neli mozokot TROSI 30% od celokupnata energija na organizmot:helou:

Да троши 30% ама ако не користи гликоза...............со што друго би се хранел мозокот,баш ме интересира да видам?:smir:

абе зависи, секому различно!
Можеш да се концентрираш и да влезеш у т.н.,,состојба бета‘‘ ама штосот е што тоа се информации со кои располагаш во истата положба, у школо немаш услови да се вратиш пак во ,,бета‘‘!

Иначе да се концетрираш, можеш само со мисла и со силна воља, ни витамини ни шишто ако немаш воља:toe:

Абе и нервозата и стресот си го врши своето. Така и мене ми се случува понекогаш да не можам една реченица да ја разберам, а сум ја прочитал 15 пати. Се обидувам тоа го средам со најпрво зимање длабоко на воздух за да може и крвта да дојде до мозокот и да се разработи или пак ќе земам малку да се растрчам лево десно малку да истрошам вишок на енергија и после тоа полесно ми е. Ама секој си има свои табиети и слично така да за другите колку ефикасно ќе е не знам.

Освен витамини, друга срања, лекови легални полулегални енергетски пијалоци не препорачувам.Можи секој да си проба така да си ја зголеми концентрацијата ама на сопствен ризик (само си мисли дека можи).

абе зависи, секому различно!
Можеш да се концентрираш и да влезеш у т.н.,,состојба бета‘‘ ама штосот е што тоа се информации со кои располагаш во истата положба, у школо немаш услови да се вратиш пак во ,,бета‘‘!
Можи и ви гама да влезиш па џабе ти е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom