Проблеми со дишење

• Креатор на темата Креатор на темата ThemMaplz
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 мај 2015
Мислења
224
Поени од реакции
83
Здраво,имам 15 години и во последно време (скоро месец ипол),имам проблеми со дишењето.Мислам не некој голем проблем,ама е проблем.Секогаш кога го вдишувам воздухот,безразлика дали со устата или со носот,чувствувам како да не ми се исполнуваат доволно белите дробови со кислород,и како да треба да земам една голема воздишка секој 30 секунди.Подобро не можам да го опишам.Едноставно е и проблематично е.Што можи да е проблемот и што можи да помогни ?

Здраво,имам 15 години и во последно време (скоро месец ипол),имам проблеми со дишењето.Мислам не некој голем проблем,ама е проблем.Секогаш кога го вдишувам воздухот,безразлика дали со устата или со носот,чувствувам како да не ми се исполнуваат доволно белите дробови со кислород,и како да треба да земам една голема воздишка секој 30 секунди.Подобро не можам да го опишам.Едноставно е и проблематично е.Што можи да е проблемот и што можи да помогни ?
Знам дека бараш совет на форум за Здравје, ама посети доктор пред да чекаш одговор од форумџии.
Тука се е базирано на претпоставки, гуглање и лично искуство, а не стручна анализа.

Само кога си уморен или цело време. На матичниот речи му за упут за во заводон за стрес тест. Работат до 3 сато секој ден а секако ќе одиш таму барај и за на спортска медицина за да ти проверат како телото би ти издржало спортски напори. На 15 се расти и нормално е да треба време организмот да се приспособи кој новото тело ама оди да превериш дал во случајот на твојот ти или растиш пребрзо или организмот не се разбива подеднакво секаде. И земи спортувај ако не спортуваш засега.

Жално е што нашава медицина и јавни медицински установи ни имаат таков лош впечаток оставено што си го бараме чарето по форуми него да треба да се ашкаме по доктори со мој термин шо не те фермаат 2%.

Иди си на доктор сепак, и надевај се дека е доволно стручен да знае што ти е и доволно вољен да те сфати сериозно.

Ако за прв пат ти се јавуваат вакви симптоми баш овој период, голема е веројатноста да имаш отежнато дишење ради високиве температури, но за секој случај ако почнуваш да се гушиш и слично, препорачливо е да посетиш лекар.
Јас имам астма што е далеку посериозно заболување и буквално неможам дишам во лето :unsure: си вегетирам. :unsure:

@ShakaZulu Скоро цело време.
@statusQuO Хмм.Ќе размислам,можеби не е нешто сериозно.
@mackica92 Прв пат само што почнаја жештиниве.

Инаку дали можи вежбањето или спортот да помогни ? Читав на повеќе форуми дека можело.Имав еден другар,тој имаше астма и почна фудбал и за 2 години немаше ни влакно од астмата.

@ShakaZulu Скоро цело време.
@statusQuO Хмм.Ќе размислам,можеби не е нешто сериозно.
@mackica92 Прв пат само што почнаја жештиниве.

Инаку дали можи вежбањето или спортот да помогни ? Читав на повеќе форуми дека можело.Имав еден другар,тој имаше астма и почна фудбал и за 2 години немаше ни влакно од астмата.
Нормално дека може. Но за секој случај пред спортување оди си на спортска медицина.

Ако твојата висина - 100 и бројката бар за еден поголема од твојата килажа тогаш дефинитинвно ти треба спорт и да ги изедначиш бројките но гледај да не ја претераш за повеќе од 5 па килажата да е повисока од висина -100. Значи ако си висок 165-100 мора да имаш 65-70 кила, со помалку или повеќе од таа бројка не е добро бар за твоја возраст. За над 20 години ќе правиме друг пат муабет зависи од многу фактори но во пубертет најдобро граница 0-5кг.

@ThemMaplz

Друже дај не се глупирај иди прво на доктор направи анализи па после врати се кафански муабети да правиме.

Можеби и најверојатно е ништо, но зошто да ризикуваш. Закажи термин направи анализи. Ако не друго барем остави лекар нека те прегледа. Учат по 10 години медицина они маста им ја ваѓаат и сега ти очекуваш некој рандом типац на форум да ти даде одговор.

П.С Ми се чини имаше некој форум за доктори ама и тоа не е решение.

И ја го иам истиов проблем,али јас сум 19 години,вежбам од 8 години кошарка,од 15 почнав теретана,од 16 џит кун до,и последнава можда година,не можам да наполнам убаво со кислород,без разлика дали сум одморен,ненаспан,наспан и слично...на секој 15-20 секунди зимам голем воздух или зевам.

Бев на матичен,ме прати да проверам уво нос и грло,бидејќи имам и синуси,али фуфицата наводно не најде ништо и ми рече дека е до психа...

некој предлог освен тоа за стрес и спортска медицина ?

И ја го иам истиов проблем,али јас сум 19 години,вежбам од 8 години кошарка,од 15 почнав теретана,од 16 џит кун до,и последнава можда година,не можам да наполнам убаво со кислород,без разлика дали сум одморен,ненаспан,наспан и слично...на секој 15-20 секунди зимам голем воздух или зевам.

Бев на матичен,ме прати да проверам уво нос и грло,бидејќи имам и синуси,али фуфицата наводно не најде ништо и ми рече дека е до психа...

некој предлог освен тоа за стрес и спортска медицина ?
До тоа е, исто и јас пред некое време имав таков проблем рецимо неможев да се наполнам убаво и крчев кога земав ваздух на некои моменти на пример кога сум сам дома или кога неправам ништо, инаку кога играм фудбал, работам нешто немам таков проблем, прилично сум активен и спортски непушам, отидов во приватна ординација кај специјалист во Куманово ме провери буквално се, крв, мокраќа, дував во тие инструменти таму кај него и што уште не, неми најде ништо и ми кажа дека ми е до психа работава и немам гајле, инаку ова сега неми се дешава рецимо година време само од себе, но кога и да јадам сончоглед вечер кога ке легнам да спијам го имам истиот проблем и тоа секогаш која јадам сончоглед, чудна работа...

jas se pavev operacija prvata na nosot na 18 god bev dobar nemav nikakov problem se do lani a ovaa godina pak po vtor pat se pravev operacija na nosot imam oteznato disenje i posle operacija nisto ne se smeni se gusam ne mozam da sedam vo mesto se zadisuvam mi snemuva VOZDUH na sekoi 15 sek imam probano se kapki masti apcinja vitamini sve i menemmi rece do psihata ti e taa doktorkata od skopje 2 godini sekoj mesec odev na kontrola mi davase kakpki spreovi i apcinja pa operacija i nisto ne se smeni eden kup pari potrosiv a problemot pak ne go resiv i vo zima i vo leto i nadvor i vnatre disenjeto mi e oteznato...

Деца, идете на доктор не си играјте играчки.

Инаку ако пушеш, ако имаш хроничен бронхит, услови во кои живееш. Све влијае.
Така да иако сум у медицински води, препорачувам ти да идеш на доктор, вака колку и да опишуваш додека не те слушнат на слушалка се е џабе.

И мене ми е отежнато дишењето од кога фатија жештиниве. Правев муабет со другари, велат дека и нив им се случува истото.

Многу веројатно не ти е ништо, туку едноставно растеш и се развиваш
Едноставно заборави. Прави она што доликува на твои години - повеќе спорт, дружење, .... а за доктори има време.
Немој да размислуваш за своето здравје. Размислувај каде да излезеш, со кого да се видиш, што да прочиташ
Тоа нека ти биде основн грижа, а не да губиш време по доктори
https://en.wikipedia.org/wiki/Hypochondriasis

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom