Проблем со хард диск+ BSOD

• Креатор на темата Креатор на темата Брзии
  • Време на започнување Време на започнување
И компјутеров на моменти е ass fuck бавен и кочи... Сигурно е од хардот... :(
и неисправен кабел и слабо напојување и лоши сектори на дискот ќе ти го забават компјутерот..

и неисправен кабел и слабо напојување и лоши сектори на дискот ќе ти го забават компјутерот..
Напојувањето сега го гледав во cpu-z си варира од 1350V до 1360V

Напојувањето сега го гледав во cpu-z си варира од 1350V до 1360V
тешко дека некој софтвер па ни биос ќе ти каже точно напон, за то треба да го мериш со инструмент, толеранцијата е околу 5% така да на 12 волти би требало да имаш нормално распон од 11,4 - 12,6 волти, ти велиш околу 13,5 што е многу повеќе, дури и над 10% е али сепак провери ти или некој што знае со инструмент, лошо напајање (на страна дали е то причината за проблемите кои сега ги имаш) може да биде многу опасно за компјутрот

тешко дека некој софтвер па ни биос ќе ти каже точно напон, за то треба да го мериш со инструмент, толеранцијата е околу 5% така да на 12 волти би требало да имаш нормално распон од 11,4 - 12,6 волти, ти велиш околу 13,5 што е многу повеќе, дури и над 10% е али сепак провери ти или некој што знае со инструмент, лошо напајање (на страна дали е то причината за проблемите кои сега ги имаш) може да биде многу опасно за компјутрот
Може да му штети :eek:? Па мене скоро цело време ми е толку

Western Digital 250GB desktop drive with stuck spindle can't spin up, chatters.
Еве скоро ист е со овој звукот...
Can't spin up јасно e што е, неможе да заврти, ко да покушаваш да запалиш кола со слаб акумулатор, значи или напајањето ти е слабо за да го заврти дискот(snaga se meri vo vati W, a ne volti V) или електрониката на дискот па и моторот во дискот ако сакаш може да се со одбројани денови....Od Хиренс боот ЦД....во HDD toоls menito, HDD Sentinel za ДОС пушти го ке ти испише во % колку му е Health на дискот, и lifetime у денови.
Тоа што ти е битно на дискот што побрзо да си префрлиш на друг хард/стик оти за скоро време ни во биос нема да го чита и никаков звук нема да пушта, чим кашла при крај е, затоа одмарај го не го мачи глеј да префрлиш дур е уште жив.

Can't spin up јасно e што е, неможе да заврти, ко да покушаваш да запалиш кола со слаб акумулатор, значи или напајањето ти е слабо за да го заврти дискот(snaga se meri vo vati W, a ne volti V) или електрониката на дискот па и моторот во дискот ако сакаш може да се со одбројани денови....Od Хиренс боот ЦД....во HDD toоls menito, HDD Sentinel za ДОС пушти го ке ти испише во % колку му е Health на дискот, и lifetime у денови.
Тоа што ти е битно на дискот што побрзо да си префрлиш на друг хард/стик оти за скоро време ни во биос нема да го чита и никаков звук нема да пушта, чим кашла при крај е, затоа одмарај го не го мачи глеј да префрлиш дур е уште жив.
Го имав и порано мислам проблемов, и ми го средија во Тренд во Велес, ама пред 1-2 години беше и се беше у ред до сеа... Инаку до пред некое време имав стабилизатор ставено, сега го извадив може од тоа да е лошо напојувањето?
сумљива ми е струјава...

Може да му штети :eek:? Па мене скоро цело време ми е толку
Не мора да значи, софтверски мерења се несигурни, само со инструмент прецизно и точно се мери напојување.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 01:31 ---
(snaga se meri vo vati W, a ne volti V)

Снага на напојувањето е во Вати, но конекторите од напојувањето до уредите спроведуваат струен напон - волти, муабетот е дека тој напон може да е прелаб или прејак за да уредот (дискот) работи нормлно

Снага на напојувањето е во Вати, но конекторите од напојувањето до уредите спроведуваат струен напон - волти, муабетот е дека тој напон може да е прелаб или прејак за да уредот (дискот) работи нормлно
Не сме се разбрале сакав да кажам дека пример напајањево од 500W не дава толку туку дава пример 300W од X причини.
Може да е и од слаба струја. Се проверува или со друго напојување или да проба да исклучи DVDrom/ дел од РАМ ili нешто такво екстерно уредче да намали потрошувачка.

Не мора да значи, софтверски мерења се несигурни, само со инструмент прецизно и точно се мери напојување.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 01:31 ---

Еве сега ми покажува послабо напојување... Околу 1200V+

А да го однесам на сервис да не знаеш колку пари ќе ми земат :D ?
Duze ja kako so sum upaten obicno servis naplaka za servisiran ured (so mislam pod toa da bide popraven uredot ) a za testiranje site imaat inakva politika jas kaj sto rabotam obicno takva stvar se naplaka od 100 do 300 den ne me fakaj za zbor (mozno e i da ne naplakaat bidejki ne rabotam na PC). Najpametno so mozes da go naprais ako sakas da doznaes takva stvar telefonot u raka i vrti niz servisi da im ja doznaes politikata.

Дека е мала машината по 250 евра од хектар...
Он топик Western Digital 250GB ми е хард дискот
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 21:36 ---

Western Digital 500GB ми е хард дискот
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 21:36 ---

Western Digital 250GB ми е хард дискот
Сега 250 или 500 ?

А да го однесам на сервис да не знаеш колку пари ќе ми земат :D ?
Овде во БТ повеќето не земаат пари да утврдат шо му е, ќе го проверат ќе кажат шо е и колку ќе те фати, кај тебе дефинитивно не е нешто софтерско туку е хардвер ојден или дискот е при крај или напајање или кабелот или можеби и напајање и диск... значи сакал неќел - пари ќе треба да даиш, најефтино е ако е кабелот - ич пари се, на друго место напајање, можеш и сам да си го смениш а цена е од околу 1000 - 1200 денари (ако сам го менваш) па нагоре и на крај диск
Значи од пари давање нема да куртулиш само да знаеш шо е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom