Проблем со некои канали на сателитската

• Креатор на темата Креатор на темата edin4o
  • Време на започнување Време на започнување

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Локација
Десно од левото
Веб-сајт
gamezone.com.mk
Имав големи проблеми со сателитската...Ми викаа беше окцето криво, го сменив ЛНБ-то(земав STi 0.1) и некои канали се вратија а некои не...
Оние канали што највише ги глеаме се баш DigiTV, а тие ги нема...Сигналот на нив е 67-70% тука некаде иде... Пробав да вртам нулата кај окцето на секаков начин али тоа не го фаќам...
Исто така ни BN Sat (16.0E) немав, сменив окце - малце имам малце неам...Пример ако го стаам opticum 4100c ресиверот каналот работи (со 45% сигнал, али работи), но со dm500s не работи (вика нема сигнал)...
Значи иам мотор diseqC 1.3 со USALS координати

Другите канали повеќето на овој и Hotbird, Turksat, Astra...се вратија и се ОКЕЈ, али дигиТВ најпотребните ги нема :mad:
help?

Претпоставка е дека имаш diseqc мотор, јас лично никогаш не сум го сакал скап но нежен и расиплив од механички влијанија посебно на силен ветер. Затоа имам "пушка" со позиционер.
Нема потреба на моторизирана антена да се закривува лнб-то.
Прво едно добро прештелување од нулти сателит. Ако тоа не помогне во прашање ќе е тјунерот на дримот, ако е уште под гаранција носи го нека го сменат тјунерот понатаму ќе биде полоша работата, нема да има никаков сигнал.
500S ги има во многу варијанти со различен квалитет. Кога го зема дримот требало да прашаш од која фирма е (кинеска), можеби ме имаш на мсн;).

Да да имам DiseqC 1.3 мотор, мене од оникс ми кажаа ова ти е супер мотор (opticum мислам дека беше) и нема потреба од други нешта...

А можда е и до тјунерот на дримбоксот (мноооогу лоша копија е, ако пуштам некој од canal+ каналите, или па ако го остаам на некој канал што нема фреквенција, се закочува и мора да го извадам од струја па пак да го штекнам), најдобро да го носам на сервис... Кога го земав мене убаво ми кажаа дека е кинески клон, али фирма не ми кажаа :D

А како да прештелувам од нулти сателит? Иам ставено USALS координати...

Исто така - а тоа што го сменив окцето како така некои канали што не работеа проработеа? И BN со opticum 4100c се отвара, а со дримот не.

Кинезите кој повеќе кој помалку "штекаат".
Сам нема да можеш да прештелуваш од нулти сателит, викај некој што знае во секој случај и на ониксот сигналот ти е слаб. БН има низок симбол но не би требало да прави проблеми.
На дримот кај мене сигналот пука, на скајстарот кој има слаб тјунер сигналот:
5zmqL.png

Знам дека нулти сателит ми е DigiTV, и дека од прв пат пред да го имам дримбоксот (коа го користевме opticum-от) мајсторот знам го бараше 0.8w и потоа рачно сите ги бараше, не беше вака преку усалс...Од коа го земавме дримбоксот, типот од оникс ми ги кажа координатите и ја ги внесов...
Али незнам дали знаеше каде точно живеам, или за Скопје тие се координатите нема други?
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 15:48 ---
т.е. ти е 42.030 со 21.000

ЗАМП велат не за дримбокс се прашувам што велат корисниците.

Апсолутна грешка. Нулти сателит за топанско, ова Скопје де, не е на 0.8°W туку на 21.433°E 42.000N
Идеален сателит Eutelsat II F3 азимут 0,751°E

Вредноста на азимутот ја покажува колкав е аголот или неговата разлика во однос на југ.
Сите координати се дадени за надморската висина од 0 метри. Важно да се напомене освен овие вредности постои и низа од други параметри (надморска висина). Се разбира за секоја локација која се разликува од дадени географски должини и ширини и за секоја треба посебено да се зарачуна. Скопјани грешат што како нулти сателит ја земаат Астра на 19,2° E. Aко е нејасно види тука:
http://www.fallingrain.com/world/index.html

Апсолутна грешка. Нулти сателит за топанско, ова Скопје де, не е на 0.8°W туку на 21.433°E 42.000N
Идеален сателит Eutelsat II F3 азимут 0,751°E

Вредноста на азимутот ја покажува колкав е аголот или неговата разлика во однос на југ.
Сите координати се дадени за надморската висина од 0 метри. Важно да се напомене освен овие вредности постои и низа од други параметри (надморска висина). Се разбира за секоја локација која се разликува од дадени географски должини и ширини и за секоја треба посебено да се зарачуна. Скопјани грешат што како нулти сателит ја земаат Астра на 19,2° E. Aко е нејасно види тука:
http://www.fallingrain.com/world/index.html

Значи најдобро мајстор :D
А да го однесам прво дримбоксот у оникс да видат дали е све ОКЕЈ со него?
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 16:53 ---
Али најсмешно е тоа што ГИ ФАЌАВ СИТЕ ТИЕ КАНАЛИ веќе 3 години (1 година и 2 месеци со USALS) и сеа после снегов почна да заебава...

Ете тоа :)
sorry отидов кај кумот на утакмица, ова прочка:)

Све е океј тоа, него не ми е јасно да има канали и одеднаш да ги снема...ееве гледам преку ова dishpointer.com (многу добар сајт, али тие минџурии ништо не ги разбирам) разни елевации и LNB Skew за сите сателити, така да не верувам дека повторно ќе треба да се прештелуваат сателитите...Гледајќи според ова, антената ми е на точно степени поткрената антената...
ГО остаив дримбоксот на сервис, па ако кажат све је у реду, тогаш ќе мора мајстор да свикам...Али татко ми си е хардкор нејќе да викне и нејќе мисли сам ќе може да го напраи :@

Ми го врати мајсторот смотан од оникс и ми вика ШЕРИНГ не сте претплатени јавете му се на тој кој ви го дал шерингот...Ја му викам каков шеринг нема сигнал кај мене овој ми вика не не шеринг вие немате...Значи ме одјеба у превод...

ОЧАЕН СУМ ЗА ПОМОш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Све е океј тоа, него не ми е јасно да има канали и одеднаш да ги снема...ееве гледам преку ова dishpointer.com (многу добар сајт, али тие минџурии ништо не ги разбирам) разни елевации и LNB Skew за сите сателити, така да не верувам дека повторно ќе треба да се прештелуваат сателитите...Гледајќи според ова, антената ми е на точно степени поткрената антената...
ГО остаив дримбоксот на сервис, па ако кажат све је у реду, тогаш ќе мора мајстор да свикам...Али татко ми си е хардкор нејќе да викне и нејќе мисли сам ќе може да го напраи :mad:
Не вервам да е от Дриимбокса.
Нај веројатно ти е влезнала вода в кабела или се е прецакал мотора на антената.

Не вервам да е от Дриимбокса.
Нај веројатно ти е влезнала вода в кабела или се е прецакал мотора на антената.

А како можам тоа да го видам, дијагнозирам? Не сме баш во состојба да земеме мајстор моментално...

Значи тоа фаќа повеќе канали, мислам...скоро СИТЕ канали...Значи сите Sky IT, DigitALB, Tring, Sky UK, FTA germany, FTA Turksat, FTA Arab...
А не фаќа - digiTV HR (а тие другите канали 0.8w на UPC Direct работат супер со 95-97% сигнал), сеа нешто прекина и HRT 1,2,3 (13.0E) и BN Sat на 16.0Е не работи никако. Чудно што HRT каналите работеа (притоа не работеше digiTV), а еве денес ни тие не работат...
Значи би требало или до кабел или до мотор...Ја мислам дека е мотор...

А како можам тоа да го видам, дијагнозирам? Не сме баш во состојба да земеме мајстор моментално...

Значи тоа фаќа повеќе канали, мислам...скоро СИТЕ канали...Значи сите Sky IT, DigitALB, Tring, Sky UK, FTA germany, FTA Turksat, FTA Arab...
А не фаќа - digiTV HR (а тие другите канали 0.8w на UPC Direct работат супер со 95-97% сигнал), сеа нешто прекина и HRT 1,2,3 (13.0E) и BN Sat на 16.0Е не работи никако. Чудно што HRT каналите работеа (притоа не работеше digiTV), а еве денес ни тие не работат...
Значи би требало или до кабел или до мотор...Ја мислам дека е мотор...

Аз не гледам 0.8W но штом другите канали на 0.8w са ОК а само digiTV HR не приемаш, може мајсторот да е во право и да нјамаш шер за digiTV HR.
Друго, оди до антената и нека нјакој од домашните да сменја сателитите и ти гледај нормално ли в'рти.
А между другото, барам шер за digiALB. Знаеш ли некоја понуда.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom