Природна козметика

• Креатор на темата Креатор на темата Artemisia Vulgaris
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.976
Поени од реакции
25.639
Имаме ли нешто слично на форумов?
Додека седам со маска на главата, составена од природни продукти, решив да ја отворам темава.
Тема во која ќе можеме да размениме совети и рецепти. За сите оние кои сакаат да намалат или во целост да се откажат од хемикалиите кои ги содржат козметичките препарати, да најдеме соодветна замена за нив.
Ќе започнам со маската која ја користам моментално.

Маска за коса од кокосово млеко, јајце и мед.
Ги мешате овие состојки и додавате Е витамин. Ја нанесувате на коса, виткате со фолија и оставате да делува што подолго. Маскава е одлична за сува и оштетена коса, но го подобрува квалитетот и на нормалното.

Веќе подолг период ги заменив кремите, млеката и лосионите за лице и тело со маслиново масло. Не само што одлично мириса, туку и ја прави кожата мека.

Аргановото масло е одлично против брчки.

За ексфолијација одамна користам шеќер, сода бикарбона, сол, овес...

Ќе надополнам и понатаму ако има интерес.

samo necural. (y)

edit: Да не бидам тотално офтопик, сакам некоја маска за косата да ми биде тоБ а не да ја мијам на секои 20 саати пошто ми се мрси.
И уште една маска за паѓање на коса.... за другар прашувам.

samo necural. (y)

edit: Да не бидам тотално офтопик, сакам некоја маска за косата да ми биде тоБ а не да ја мијам на секои 20 саати пошто ми се мрси.

За опаѓање на косата рицинусово масло.
Девојки, истово делува одлично и за трепките. ;)
Имам чуено дека помага и триење со лук на местата каде што опаѓа косата, ако се нафатиш... :D

За мрсна коса маска од глина. Ми се чини дека имаше глина за надворешна употреба од Виталија. Глината е одлична и за кожата. Ја чисти и го впива вишокот маснотии.

Маска со белка од јајце и лимон.

Како што знам сода не треба да се користи на лице? http://www.reddit.com/r/SkincareAdd...lease_do_not_use_baking_soda_on_your_skin_it/

Бикарбона за ништо не е добра ако се употребува често. Ретко и во мали количини е добра и е далеку поздрава од хемикалиите кои ги употребуваме секојдневно.
Кај мене важи правилото „ако можеш да го јадеш, не е штетно на кожа да го ставиш“.

Природна маска за осветлување на темна коса? Совет ?

Лимонот осветлува и кожа и коса.

Маска од мед и маслиново масло, исто, само што ова го немам пробано за осветлување.

Чистење на лицето од бабулици..........., исцедете лимон, земте малку памук потопете го во сокот од лимон и намачкајте се. Нека постои така на лицето околу пола саат и измијте се.

Чистење на лицето од маснотии и црнки........, исечете подебели кругчиња од краставица која не е излупена. Со рабовите на кората/краставицата поминувајте со посилен притисок онаму каде кожата ви е масна или со црнки.

samo necural. (y)

Имам слушнато дека јаболковиот оцет помага за мрсна коса, а дека за опаѓање на коса помагаат свинскиот сапун, чај од листови од орев и коприви и триење со лук. Од овие сите ги имам пробано и само свинскиот сапун ми има помогнато вистински.

:)

Ја знам за трлање на лице со лушпа од банана иии турање на облоги од лушпа од крастаица. Пошто дома се занесуеа едно време невреме :D Појќе не ми текнуи.

Агда издаица свог народа! Живееш у капитализам свести се!

У природна козметика верувам исто како и во дуле гледачот.

Тим научници седнати секој ден се трудат да измислат подобра и подобра козметика, ние ќе ги превариме со мед и лимон на лице. Тоа е исто како да сакаш да победиш машина од покерски игри, а илјада јапанци од таа страна го создавале и направиле кога да биде добитен. Ти чекаш три исти илјада јапанци ти се смеат од машина само што гласовите не им ги слушаш - најјака изјава на мој другар коцкар.

Природна козметика е за одржавање и залажување дека ете нешто правиш во врска со себе. Иди купи си ко сав нормален свет скапа козметика и стави ја на лице во следните два дена ќе ја почувствуваш разликата. Затоа богатине изгледаат како кукли оти со мед се мачкаат и косата ја виткаат дома во фолии.

Чистење на лицето од бабулици..........., исцедете лимон, земте малку памук потопете го во сокот од лимон и намачкајте се. Нека постои така на лицето околу пола саат и измијте се.

Чистење на лицето од маснотии и црнки........, исечете подебели кругчиња од краставица која не е излупена. Со рабовите на кората/краставицата поминувајте со посилен притисок онаму каде кожата ви е масна или со црнки.

:)

Само ти радувај се дека црнки по лице ќе ги извадиш со краставица или дека акни ќе исчистиш со лимонов сок...
(y)

Тим научници седнати секој ден се трудат да измислат подобра и подобра козметика, ние ќе ги превариме со мед и лимон на лице. Тоа е исто како да сакаш да победиш машина од покерски игри, а илјада јапанци од таа страна го создавале и направиле кога да биде добитен. Ти чекаш три исти илјада јапанци ти се смеат од машина само што гласовите не им ги слушаш - најјака изјава на мој другар коцкар.

Природна козметика е за одржавање и залажување дека ете нешто правиш во врска со себе. Иди купи си ко сав нормален свет скапа козметика и стави ја на лице во следните два дена ќе ја почувствуваш разликата. Затоа богатине изгледаат како кукли оти со мед се мачкаат и косата ја виткаат дома во фолии.

Твое мислење. Ти колку сакаш можеш да не веруваш во природна козметика, јас така се одржувам со години веќе.
Не станува збор за тоа колку е скап производот, туку дека ги избегнувам хемикалиите во него.

Последно уредено:
Твое мислење. Ти колку сакаш можеш да не веруваш во природна козметика, јас така се одржувам со години веќе.
Не станува збор за тоа колку е скап производот, туку дека ги избегнувам хемикалиите во него.
Со хемикалии е се, почнувајќи од лимонот заврши до фолијата.

Али ти си знаеш кој повеќе хемикалии ти пасуваат :)

Објаснио човек неке ствари..

А тоа маските за глава, како се праат, колку време треба да се носат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom