Принесување на жртви

• Креатор на темата Креатор на темата Annabel
  • Време на започнување Време на започнување

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Поради што луѓето мислеле дека ако принесат човечка жртва дека ќе бидат исполнети нивните молитви?

Зошто нашиот народ соѕидувал живи невести при изградбата на мостовите? Од каде сето тоа празноверие(барем според мене)?

Од кога почнале да се принесуваат човечки жртви? Нели и тоа е еднакво на убиство,зошто бил оправдуван таквиот акт?

Исто би било зошто се верува во тв гатачи, зошто се прават одредени ритуали и ден денеска низ светот...само што ова биле екстремни-со одземање човечки живот. Неукост, закоравеност. Зошто одредени племиња го јаделе срцето на својот уловен непријател-за да ја добијат и неговата снага. Заостанатост.

Принесување на жртви.

Најчесто биле принесувани за да се одоброволат силите кои , според тогашните верувања , требало да дејствуваат за подобри приноси , за поволни временски услови и тн.

Интересно е принесувањето на жртви (жртвувањето) кое го вршеле старите цивилизации Маите на пример.
Денеска гледајки тоа би било незапамтен масакар.

( Книга за книгата- Ѕвонимир Кулунџиќ) во неа има опис на старите цивилизации воедно и на нивните ритуали

Темава е измислена за кај колегата Маркус, каде што детално ќе биде разработена... барем подетално отколку што би била тука :)

А бе нема поголема жртва од чоечка. Се друго шо му се фрла на господа (масло, вино, ракиичка, темјан, пари..) се играчки и ситници. За озбилна работа се бара озбилна жртва. Чоечка. И то не шо годе чоек на пример да земиш некој непознат бездомник па да го заколеш в слава на бога, туку треба некој близок. Шо поблизок - то на господа појќе ќеиф и радост му се праи. Сите ја знаеме прикаската од заветот за Аврама. Имено уше сабајле рано пред зори му згрме дедо боже од згора на Аврама и му рече да му го принесе синот Исак на жртва. Замисли во то време пустелија нема светло нема струја седиш на врата по пиџами а од небото светкаат молњи и татни гласот божји и ти го бара синот на жртва. Шо да праиш, сила е тоа, и му појде Аврам на синот Исака, го разбуди и му рече “Ај станвај бог бара да те жртвовам, само облечи си нешо потопло пошо е свежо надвор“ и со детето зад себе и камата на појас тргна да ја почитува божјата воља. Арно ама ко дојдоа на местото на жртвовање таман да му го клаи ножо на сино ете го бог и му се пушти на Аврама “Ти бе нормален ли си ? шо праиш?“ А Аврам целио збунет “Еми нели ми рече да го жртвовам синот мој во твоја слава?“ и тука пак господ му се врли на Аврама “Ти бе имаш ли смисла за хумор бе, ја се зафркаваф со тебе, аман бе шо сте вакви одма за нож се фаќате.. носи го детето дома а место него заколи ми едно јагне..“ и тука малце се налути господ, а Аврам кутрио почна да плачи “А бе со тебе дедо боже никогаш не сум начисто кога се зафркаваш а кога си озбилен...“

Симболично објаснување на таа приказна Лет 3, е дека нашите деца не се наши, туку Божји. Сите сме Божји деца и треба да ја следиме неговата волја, не на нашите родители, тие на своите итн...

Симболично објаснување на таа приказна Лет 3, е дека нашите деца не се наши, туку Божји. Сите сме Божји деца и треба да ја следиме неговата волја, не на нашите родители, тие на своите итн...

Значи прикаската не е вистинита? Не се случила?
На пример ко епизодите во “Отпишаните“ каде Тихи и Прле прат русвај низ Београд тепаат гетманци и војници и офицер а тоа не се случило само симболички се прикажува отпорот кон фашистичките окупатори и нивните слуги ?

Поради што луѓето мислеле дека ако принесат човечка жртва дека ќе бидат исполнети нивните молитви?

Зошто нашиот народ соѕидувал живи невести при изградбата на мостовите? Од каде сето тоа празноверие(барем според мене)?

Од кога почнале да се принесуваат човечки жртви? Нели и тоа е еднакво на убиство,зошто бил оправдуван таквиот акт?

Prinesuvanjeto zrtvi e uste od vremeto na Ibrahim a.s (Avram) na koj mu bese objaveno deka treba da go prinese svojot sin Ismail a.s kako zrtvano no toa bese samo iskusenie da vidi VOZVISHENIOT dali ke gi izvrsi negovite naredbi...i kako milis Bog mu isprati brav za da ne go koli sinot,pa taka ni ostana eden vid tradicija da gi kolime zivotnite kako zrtvi.

A za nekakvi si soziduvanje nevesti i prinesuvanje covecki zrtvi toa ne e od vera tuku e nekoe sueveriije ostanato od nivnite predci

Толку сме знаеле...
Човекот, со тогашното мисење и примитивност, се плашеш од “вишите сили“ и од се што неможел да си го објасни, почнувајки од дождот/снегот/ветерот, “раѓањето“/“умирањето“ на денот, климатските промени, грмотевиците итн..Човекот се плашел од овие појави, а бидејки и не му била чиста совеста, и си ја бркал мувата од капата, мислел дека тоа е се поради лошото однесување и не следење на законите на одредени богови, а и претпоставувам после неколку жртвувања на животни ништо не се случило, па кога жртвувале човек, се “подобрило“ се, па тоа останало како суеверие.

Толку сме знаеле...
Човекот, со тогашното мисење и примитивност, се плашеш од “вишите сили“ и од се што неможел да си го објасни, почнувајки од дождот/снегот/ветерот, “раѓањето“/“умирањето“ на денот, климатските промени, грмотевиците итн..Човекот се плашел од овие појави, а бидејки и не му била чиста совеста, и си ја бркал мувата од капата, мислел дека тоа е се поради лошото однесување и не следење на законите на одредени богови, а и претпоставувам после неколку жртвувања на животни ништо не се случило, па кога жртвувале човек, се “подобрило“ се, па тоа останало како суеверие.

Ne znam od kaj vi se ovie prikazni....

Nemalo narod posle Adem a.s (Adam) a da ne im bil praten Nedhir (OPOMENUVAC) za da ne izleze nieden na sudniot den da kaze (nam ne ni bilo kazano za Bog,nie ne znevme deka postoi)

Taka da site neznaea za tie vremenski nepriliki samo tie sto nesakaa da veruvaat

Ne znam od kaj vi se ovie prikazni....

Nemalo narod posle Adem a.s (Adam) a da ne im bil praten Nedhir (OPOMENUVAC) za da ne izleze nieden na sudniot den da kaze (nam ne ni bilo kazano za Bog,nie ne znevme deka postoi)

Taka da site neznaea za tie vremenski nepriliki samo tie sto nesakaa da veruvaat
Нит спомнав Адам, нит спомнав Nedhir, нит спомнав Амон Ра...
Многу ми изгледа пологично човеков да не сфаќал кај иде сонцето, него да му дошол некој од незнамкаде да го извести, и човекот да му реков “абе иди шетај, лажеш сушиш“...Ние до “вчера“ мислевме дека земјата е рамна, камо ли “огнена топка“ да ни ја снемува по некое време....

Нит спомнав Адам, нит спомнав Nedhir, нит спомнав Амон Ра...
Многу ми изгледа пологично човеков да не сфаќал кај иде сонцето, него да му дошол некој од незнамкаде да го извести, и човекот да му реков “абе иди шетај, лажеш сушиш“...Ние до “вчера“ мислевме дека земјата е рамна, камо ли “огнена топка“ да ни ја снемува по некое време....

pa bas deka ne si gi spomnal jas zatoa gi spomnnav posto gledam ima potreba...a koga veke ne si gi spomnal za koj narod ti zboris,za vremeto na koj pratenik ,ili i ti si ateist?

pa bas deka ne si gi spomnal jas zatoa gi spomnnav posto gledam ima potreba...a koga veke ne si gi spomnal za koj narod ti zboris,za vremeto na koj pratenik ,ili i ti si ateist?
ја исто како и авторов на темава:
Од каде сето тоа празноверие(барем според мене)?
мислам дека тоа е празноверие....Јас верувам во науката...изгледа сум и атеист...Верувам дека некогаш во дамнешно време, се погодувале некои одредени луѓе со одредена енергија и карактеристика на водачи, но не верувам дека тие биле богови or w/e...

Па така нешто.
Но и на пример давале човечка жртва бидејќи не можеле да ја објаснат природата и нејзините дејства. Ако грмело многу тие ќе даделе жртва за да се смилува богот на нив. Или нешто слично.
Исто така да биде поплодна годината. Да им роди родот т.е тоа што го посеале појче. И.т.н

Се сложувам со тебе. Од празниверие се правело тоа.
Инаку мислав дека давале таква жртва за да бидат поцврсти мостовите, да бидат вечни, да не се рушат или нешто така.
Све празноверие.
Не доволно учени луѓе. А и таков бил периодот кога се дешавало тоа.

Тоа се дешавало многу одамна.
Сеа само нешто ко секте го прават тоа.
Тогаш не биле ,,глупи,, луѓето. Не го ценеле човечкиот живот. Не доволно запознаени, образовани лиѓе.
Тие го оправдувале тоа од незнаење и срав од боговите.

ја исто како и авторов на темава:

мислам дека тоа е празноверие....Јас верувам во науката...изгледа сум и атеист...Верувам дека некогаш во дамнешно време, се погодувале некои одредени луѓе со одредена енергија и карактеристика на водачи, но не верувам дека тие биле богови or w/e...

Pa taka kazi be drugarce....ne pobedivte nema sto go preplavivte forumov ili eden isto ima povidse useri...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom