ZIVOT
Samiot zivot e edna otvorena kniga, podolu vi pisuvam eden izvadok i so nego go opisuvam mojot zivot "kakov sum bil i sto so mene se sluci"
[FONT="]]e mu se nasmevnuvam na svetot.[/FONT]
[FONT="]Niedno `ivo su{testvo ne umee da se smee osven ~ovekot. Drvjata mo`at da krvarat ako se povredeni, a yverovite vo poleto }e rikaat od bolka i od glad, no samo jas imam darba da se smeam i mo`am da se smeam koga }e posakam.
Zatoa }e ja neguvam navikata da se smeam.[/FONT]
[FONT="] ]e se smeam i `ivotot }e mi se prodol`i za{to toa e tajnata za dolg `ivot i taa sega e moja.[/FONT]
[FONT="]A najmnogu od s”e }e si se smeam sebe si, za{to ~ovekot e najsme{en koga se sfa}a premnogu seriozno. Nikoga{ nema da padnam vo taa stapica na umot. Zo{to, iako sum najgolemoto ~udo na svetot. Zar ne sum samo edno zrnce so koe si poigruvaat vetri{tata na vremeto? Dali navistina znam od kade sum do{ol ili kade odam? Zar mojata gri`a denes nema da izgleda budalesto po 10 god. [/FONT]
[FONT="]A kako da se smeam koga }e se soo~am so ~ovek ili so dela {to tolku me navreduvaat {to mi predizvikuvaat solzi ili me teraat na kletvi? ]e ve`bam da izgovaram 4 zbora se dodeka ne mi stanat silna navika {to vedna{ }e mi padnat na um koga dobroto raspolo`enie se zakanuva da me napu{ti. Ovie zborovi nasledeni od drevnina }e me spasat od site nevolji i }e go uramnote`at mojot `ivot. A tie se:
I ova }e pomine. [/FONT]
[FONT="] ]e mu se nasmevnuvam na svetot.[/FONT]
[FONT="]]e go bojadisam ovoj den so smea; }e ja vratam ovaa no} vo pesna.
Nikoga{ nema da rabotam za da bidam sre}en; pove}e bi sakal da bidam premnogu zafaten za da nemam vreme da bidam ta`en. Vo dene{nava sre}a }e u`ivam denes. Sekoj den }e se odlikuva so radost samo ako mojata nasmevka donese nasmevka na drugite, a toa go pravam od sebi~nost za{to na onie na koi im se murtam se tie koi ne ja kupuvaat mojata stoka.[/FONT]
[FONT="] ]e mu se nasmevnuvam na svetot.[/FONT]
[FONT="]Od sega }e leam samo solzi od pot za{to solzite od taka, od kaewe ili od nezadovolstvo nemaat nikakva vrednost na pazarot, a sekoja nasmevka mo`e da se zameni za zlato i sekoj ubav zbor, izgovoren od srceto, mo`e da izgradi zamok.[/FONT]
[FONT="] Nikoga{ nema da si dozvolam da stanam tolku va`en, tolku mudar, tolku dostoinstven, tolku mo}en za da zaboravam kako da si se nasmevnuvam sebe si i na svetot. Vo toa sekoga{ }e ostanam dete za{to samo kako dete imam sposobnost da gi po~ituvam drugite; a se dodeka gi po~ituvam drugite, nikoga{ nema da porasnam tolku mnogu za da ne me zbere moeto detsko krevet~e. [/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]I se dodeka mo`am da se nasmevnuvam, nikoga{ nema da bidam siroma{en. Zna~i, toa e eden od najgolemite darovi na prirodata i jas nema pove}e popusto da go tro{am. Samo so nasmevka i sre}a mo`am da stanam uspe{en.[/FONT]
[FONT="] ]e bidam sre}en.[/FONT]
[FONT="] ]e bidam uspe{en.[/FONT]
[FONT="]]e bidam najgolemiot prodava~ {to svetot voop{to go imal do sega.[/FONT]