Пријател странец

• Креатор на темата Креатор на темата Il Chino
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Хм, ајде нешто поинакво.

Не, не е целта на темата да пишувате за вашиот најдобар другар, за вашот пријател. Не да пишувате за згодите и незгодите помеѓу вас, дали ви ја шмекнал симпатијата или не ви ги вратил позајмените пари.

Мене ме интересира нешто друго, ме интересира и би сакал да споделите со мене(и секако со останатите форумџии) некое од вашите пријателства со некој странец. Со некој афроамериканец, јапонец, афганистанец или пак можеби со некој човек што сте го запознале на патувањето во некоја егзотична земја.

Еве јас ќе кажам за едно мое искуство кога бев во можност да се запознаам со еден момак од Јордан. Момакот има 21 година, студира во Скопје. Изгледа нормално, ретко кој би претпоставил дека доаѓа од Исток. Обожава македонска кујна, добри журки, искрени луѓе, добра музика и добри филмови...

Во Македонија престојува веќе две години, иако на почетокот имал потешкотии сепак сега е тотално вклопен во македонската т.е. скопската шема. Како што кажува тој, разликите помеѓу Македонија и Јордан се огромни, од секојдневниот живот па се до начинот на кој тие гледаат на оплодувањето од ептувета. Доста интересно пријателство преку кое дознав многу за тој арапски свет, разликите кои се таму, научив да си го пишувам името на арапски и научив дека човек може да биде добар и да се вклопи одлично со тебе, иако го гледаш за првпат иако потекнува од друга култура и религија...

тоа. :)

Јове ти тргна тебе со темиве вечерва.Ако убо е:wink:

Инаку, имам запознаено многу луѓе скоро од сите континенти на интернет, и со дел од нив контактирам скоро секојдневно.Имам запознаено и странци во живо.Познавам доста Грци.Дел од нив кога ми беше досадно ги користев за ад ги реметам и да се покарам кога ми правеше ќеиф, ама запознав и луѓе на кои не им е дојдено до карање па со нив сум во сосем добри односи.Инаку имам запознаено и Германци неколку, со нив сега за жал не сум веќе во контакт.

Вака цимерката ми е германка, супер се слагаме, максимално е уредна и секогаш се мора да е по план, е сеа нема дружење како кај нас, сепак постои некоја дистанца. Најдобрата колешка на факс ми е од индонезија, сум немала посета да ја посетам во нејзината родна земја, но сепак има големи разлики во менталитетот.Европа ја обожава и е одушевена од слободниот начин на живот,правото на сопствен избор и високиот стандард на живот.Имам многу пријатели од страни земји со кои интенѕивно се дружам,значи во близок круг ми е горенаведената пријателка, потоа од узбекистан (ми беше на гости во скопје и толку и се свиѓаше целиот начин на живот што не и се враќаше дома), полска, италија,франција и мароко, но да не навлегувам посебно во детаљи за секого оделно.Постои голема разлика во менталитетот,однесувањето, културата итн ама може доста да се научи за друга култура од тие интернационални дружби.

Minatata godina se zapoznav so eden Francisco od Lisabon, Portugalija, na eden megjunaroden proekt na skolo sto go pravevme. Mn smesno zboruvase angliski so toj spanski naglasok. A vo 2005 godina vo Hrvatska zapoznav eden Vitorrio od Italija, ne mi teknuva od koj grad bese.

Во септември се запознав со Керен, која е од Ел Салвадор. Англиски го зборуваше флуентно, односно течно и без грешки. Не зборуваше премногу за својата држава, бидејќи уште ко мала со нејзините родители ја беа напуштиле. Не знам како се викаат тие кои ја шират христијанската вера, но ете, има родители кои се такви(просветители ли како да кажам) и се многу религиозни. Си има стриктни правила како немање дечко пред 18, не смее да излегува после 10 етц. Ми кажа само дека тука е многу послободна од што била таму, и затоа почнале други работи да и дозволуваат родителите, додека во Ел Салвадор, и во Албанија и забранувале. Може да ти стане многу добра другарка, но една голема дупка има во нејзината слика. Џабе ќе и збори некоја другарка дека некој го свиѓа, и да дава мислење што и се свиѓа, што не и се свиѓа кај машкото, и кој дечко го сака, со кој оди, етц бидејќи таа е учена дека сите тие работи не се во ред пред 18 години. (ама е вистински религиозник, не е некој шо кога не е пред родителите се однесува како уличар). Со неа нема да излегуваш навечер, нема да се напиеш нешто "жестоко", и тоа е.
Има и брат, кој го знае и македонскиот јазик добро, кој мислам да сега наполни 18 години, но со него едвај се имам поздравено :)
Друга личност од странство, со која сум во колку-толку блиски односи, немам :(

Бидејќи немам запознато никој во живо странец ќе ви кажам за луѓе кои сум ги запознал преку интернет.
Пред две години на Мирц запознав жена од Мексико од градот Лос Мочос.Таа има 43 години.После почнавме често да контактираме преку интернет, ме учење граматика шпански и цело време на шпански зборевме, бидејќи и јас знам али таа ме научи убаво да пишувам.
Имам еден така пријател и од Грција, не збориме работи од политиката и од историјата за да не се спречкаме за државите тоа ни е и договор.

Имам 23 годишна пријателка од Шведска 8) која ја знам од пред 5 години, лани се видовме. И знам дека не сум многу близок со неа, оти чудни се сите таму. и за други не ми текнува :)

Јове, алал да ти е за темава. Конечно и јас да се исповедам негде. Пред добри 5 години на нет се запознав со Диана од Романија. Значи, типкава е 8 години постара од мене, на почетокот многу многу не ни одеше муабетот, ама со тек на време научивме двајцата да ги почитуваме ставовите на другиот. Толку многу станавме блиски шо немаше нешто таа шо не знае за мене, и обратно. Искрено, дури и повеќе работи знаеше од најдобриот другар и другарка. Последно време имаме контакт само преку меил, не толку често, ама сепак си пишуваме да видиме до кај сме со животот и шо има ново итн.
Друга приказна е Фабио, исто од Романија. Е овај, толку многу го засакав со тек на време шо дури еден период бев решен да одам до Романија само за да поминам неколку дена со него. Се запознавме негде пред 4 години, и онака почнавме со некои безвезни муабети се додека не прерасна во вистинско другарство. Типов моментално е Шпанија, ми има испратено и разгледници и лудил, стварно ко онлајн-братче ми стана. Исто, имам живеено и со појче души на мирц, ама сепак безвеза освен оние неколку од Битола кои ги запознав и во живо пошто ми се поблиску, и сеуште си имам контакт и стварно добри луѓе испаднаа. И искрено, за овие сите, би ги примил дома да ми седат и по еден месец, пошто по толку време поминато заедно, стварно многу блиски сме.
omg, заборајв да ја спомнам една постара типка, која што на почетокот на мојата нет-кариера ја запознав на skopjeonline chat-от, беше женета со деца и беше Македонка која живееше во Австралија. Со неа имавме и контакт преку пошта и преку меил, ама моментално само за Нова Година и родендени си праќаме по некое писмо.

Pred 2,5 godini se zapoznav so edno Amerikanec koj so negovoto semejstvo bese vo MK na privremena rabota,za tie 2,5 godini stanav tolku blizok so nego i negovoto semejstvo sto me prifatia kako niven clen :) . Covekot mi go promeni zivotot za 360stepeni i NIKOGAS nema da go zaboravam,se nadevam deka eden den pak ke se vidam so nego i negovata familija i od moeto iskustvo sfativ deka SE sto se sluchuva se sluchuva so PRICHINA duri bi mozel film da snimam so takva sodrzina !

Германци еден куп ама ај нив не ги сметам за странци бидејќи неколку години веќе студирам во гермнија. АМА зато се знам со кинези, перуанец, иранец и пољак, и многу интересно е кога сите ќе ги собереш во едно место каде што ќе донесат нешто за јадење, што обично дома го јадат.

nemam nekoj prijatel stranec ama nemam protiv da zapoznaam nekoj...ne mi precat novi poznanstva ama da setam od edno na drugo mesto kako sto nekoi imat obicaj da pravat vo potraga po novi prijatelstva sto mozat da bidat i OPASNI nema sansi:D:pipi:

Јас така последно време си се дружам со еден кубанец , колега ми е на факс. И вака супер е многу е така весел дружељубив, и баш ми кажуваше за таму дека исто луѓето биле многу весели секогас расположени за мајтап зафркнанции. Многу позитивна личност е баш супер впечаток да ти остави :)
Потоа имам едно другарче од Мароко, тој исто интересен е , сака онака се да си испроба во живото да си ужива бидејќи таму во мароко малку биле ограничени онака од страна на религијата и слично.

Имам запознаено доста луѓе вон нашава држава преку факултет..мислам дека сите ќе ги набројам-Јордан,Мексико,Бразил,Чешка,Шпанија,Италија,Турција,Полска,Русија,Украина,Египет...потоа цела бивша Југославија,кај нас престојуваат околу еден месец така да интересно е да споделиш искуства со нив,традиции,по некој нивни збор...сепак кажав тоа трае еден месец а после преку Интернет со некои одржуваме врски :vozbud:би ми било мило да ги посетам некои од нив

и јас имав прилика да запознаам странец, всушност не еден туку двајца. Едниот беше и сеуште е од Тајван. Со не го се запознав во Турција пред 2 и пол години. Човекот беше тотално изгубен, беше дојден сам и дефинитивно му требаше помош. Зборувавме на англиски и толку многу се зближивме што беше решен да дојде тука во Македонија но немаше доволно финансиски средства. Другиот го запознав минатото лето тука во МАКЕДОНИЈА а тој беше од Сиера Лионе. Единствено што ми пречеше во другарувањето со него но истовремено ми беше и најинтересно беше неговата премногу црна боја(беше поцрн од чоколадо), а бела му беше само козата на дланките како и на секој друг црнец. Денес речиси и не контактираме. ПОЗДРАВ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom