Причина зошто постои ЕУ - да се чуди човек!

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Малку познат е фактот дека Франција сакала да се обедини со Британија во 1950 година и да ја признае Елизабета II зa своја кралица!

Се воделе преговори, но Британците на крај ја одбиле таа идеја Франција да стане дел од комонвелтот.

Тогаш Франција се свртила спрема (покорена) Германија, и со неа, плус со Италија и со приклучоците од Бенелукс, го потпишала Римскиот договор за стварање “Заедница за јаглен и челик.’’

Таа “Заедница’’ е прабаба на денешнава ороспија - ЕУ.

Повеќе:

http://www.guardian.co.uk/world/2007/jan/15/france.eu

.

Малку познат е фактот дека Франција сакала да се обедини со Британија во 1950 година и да ја признае Елизабета II зa своја кралица!

Се воделе преговори, но Британците на крај ја одбиле таа идеја Франција да стане дел од комонвелтот.

Тогаш Франција се свртила спрема (покорена) Германија, и со неа, плус со Италија и со приклучоците од Бенелукс, го потпишала Римскиот договор за стварање “Заедница за јаглен и челик.’’

Таа “Заедница’’ е прабаба на денешнава ороспија - ЕУ.

Повеќе:

http://www.guardian.co.uk/world/2007/jan/15/france.eu

.

Една изправка.Става дума за 1940 г.Разговорите за обединение започват с нападението на Германија през Ардените,заобикалјајки линијата Мажино.Инициирани са от Ч'рчил,но идејата не е намерила подр'жка сред други влијателни политици.

Значи тек во 1950 французите сватиле дека се енглези со говорна мана:pos2:

За ЕУ, по ксенофобична творба светот сеуште не видел, па нели се рушеше берлинскиот ѕид, полна уста им беше со ,,слободата,, ....го срушија но изградија еден нов многу поголем и подебел на друго место.

Уште поапсурдна ќе биде причината зошто се распаднала.

Da bese do mene,jas taa EU odma bi ja rasturil.So koe pravo EU ke i dava sankcii na Rusija.:helou::helou::helou:Rusija e sila,a EU e nisto.Vtoro kuce na Amerika,ete toa ti e EU.

Da bese do mene,jas taa EU odma bi ja rasturil.So koe pravo EU ke i dava sankcii na Rusija.:helou::helou::helou:Rusija e sila,a EU e nisto.Vtoro kuce na Amerika,ete toa ti e EU.

Се гледа дека објективноста ти е појака страна. :aplauz:

Keep dreaming.

Се гледа дека објективноста ти е појака страна. :aplauz:

Keep dreaming.

Ne deka objektivnosta mi e jaka strana no za zal stvarnosta e takva.Koga i da e sedisteto na EU vo Brisel nema da postoi,Belgija ke se rasparci,patem Belgija e primer koga demokratijata i kralot ne uspeaja da gi obedinat dvete sprotistaveni strani (Valonija i Flandrija).Od druga strana EU e vtoro kuce na Amerika od nekolku pricini:se obiduvaat da pridobijat se pomali drzavicki za da bidat neprijateli so Rusija.So voveduvanjetop na evroto se dovede do ekonomska katastrofa.

Cela taa EU ima nereseni prasanja vo tie zemji ima separatisticki dvizenja,vo Francija,Spanija,Anglija,Italija itn,i na kraj EU go skrsi megunarodnoto pravo koga ja prizna nezavisnosta na Kosovo.Ete toa ti e EU.Mnozinski gledano drzavite kojasto ja priznaa nezavisnosta na Kosovo,se ili neprijatelski nastroeni kon Srbija/Rusija i voopsto ne gi interesira dali Kosovskiot slucaj napravil presedan od nevideni razmeri,i od druga strana ja slusaat Amerika vo vrska so site prasanja,zatoa sto ironicno gledano Amerika i e GARANT na EU za bezbednosta i internationalniot mir vo svetot,a Rusija e neprijatelski nastroena.

Aj da vidime dali EU ima sila da i se zakani na Rusija deka ke ja bombardira,a EU toa moze da go pravi vrz bilo koja druga drzava kako Makedonija i Srbija?EU nema svoj stav,sekogas koga ke pravat nekoi odluki toa morat da bidat istite koi gi donesuva Amerika.

ЕУ постои за да има мир и просперитет.

Bas za ova zboruvam,kakov mir i prosperitet donesla EU,koga ilegalno okupira drzavi kako Srbija,Irak,Avganistan.Izgleda raboti na interest na poleto na naftata.Site raboti koisto gi pravi Amerika,istite gi pravi i EU.

Да бе, ЕУ окупирала Србија, Ирак, Афганистан... Нешто много помеша бабите и жабите.
Па може и да си на принципа грозгето е кисело.:smir:

Русија е сила само со оружието си и со суровините. Инако во сровнение со ЕУ е економски лилипут.

Да бе, ЕУ окупирала Србија, Ирак, Афганистан... Нешто много помеша бабите и жабите.
Па може и да си на принципа грозгето е кисело.:smir:

Pa ne znaes deka i Amerika i EU vodat totalno ista politika?Bese odobren napadot na Jugoslavija vo sovetot za bezbednost na ON?Ne.Bese odobrena okupacijata/vojnata vo Irak?Ne.Namesto toa Amerika i EU/NATO soglasno pojdoja vo vojna kojasto denes vo Irak na primer rezultira so golem broj na zrtvi.Irak stana polos od Bosna,zapadno evropjanite i Amerikancite ja napravija situacijata uste polosa.Kade mu e toa oruzje za masovno unistuvanje?Evropa kako i sekogas e slepa i se dodeka i veruva na Amerika,sekogas ama sekogas ke ima podelba na javnoto mislenje vo cel svet.

EU e frnacusko - engleska izmisljotina....vo koja najgolem vlozuvac i opstojuvac na taa EU se germancite(ispagaat iskoristeni ) od strana na gore navedenite....

Pa ne znaes deka i Amerika i EU vodat totalno ista politika?Bese odobren napadot na Jugoslavija vo sovetot za bezbednost na ON?Ne.Bese odobrena okupacijata/vojnata vo Irak?Ne.Namesto toa Amerika i EU/NATO soglasno pojdoja vo vojna kojasto denes vo Irak na primer rezultira so golem broj na zrtvi.Irak stana polos od Bosna,zapadno evropjanite i Amerikancite ja napravija situacijata uste polosa.Kade mu e toa oruzje za masovno unistuvanje?Evropa kako i sekogas e slepa i se dodeka i veruva na Amerika,sekogas ama sekogas ke ima podelba na javnoto mislenje vo cel svet.

За Ирак си прав. Че и за југославија (в'преки, че този ненормалник Милошевич си го заслужаваше. Подпали сите западни балкани). Но пак не разбрав што има обш со ово ЕУ. НАТО - да, но ЕУ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom