Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не мора вие Србите и србоманите да имате чувство на пониска вредност. Разбирам дека се чувствувате како вие што велите “мањи од Макова зрна“ кога ќе се сретнете со големината на Македонскиот народ, култура, писменост и друго, ама не мора да ја кревате и вие ногата за потковање. Жабата си е жаба, коњот си е коњ, лавот си е лав и тука ништо не се може...
Ај бе смањи реторика,не пробуј да правиш проблем кај што нема и глеј си ја крастата. :wink:

Прво ќе си припазиш на речникот.
Второ, кажи ми кои се тие словенски фолклори јазик и писмо пред 10ти век од новата ера. Ете да речиме од таја прататковината на Словените таму кај урал или кај Днепар, кои се тие словенски писатели, филозофи, политичари... наброј словенски кралеви, дај ми некои познати дела од словенски писатели пред да се доселат на Балканот.
Пошто тие дошле овде без јазик и писмо. Од Македонците го зедоа писмото, јазикот и христијанството. И македонскиот јазик се раширил низ сите пространства така да денес Срби Руси чеси хрвати... зборуваат дијалекти на Македонскиот јазик. Ако имаш податок дека словените дошле овде образовани и културни дај, цитирај ми некои нивни “великани“ од прататковината.
(и без емоции)

Nauci go znacenjeto na supstrat i superstrat.nema neso takvo ko cisti nacii, site sme mesavina.Ova tvoevo inace go imalo samo za vreme na Treti Rajh. Imaku , se pisuva makedonski narod( so malo m), a Ural so golema bukva.Eee, ubavo vikale stari Gospod da te cuca, od polupismeni luge..:helou:

Како можеш да збориш за Срби или за некоја друга нација во Европа пред новата ера...???????? :uvo: Тогаш нации НЕ ПОСТОЕЛЕ...!!! И ако мислиш дека Александар Велики се осеќал како Македонец ПО НАЦИОНАЛНОСТ, тогаш нема за што да разговараме, далеку си ти од вистината... :toe:

Зборот НАЦИЈА точно е дека тогаш не постоел а за значењето на тој збор можно е да се употребувал некој друг ама тоа не е и важно.Македонците отсекогаш се бореле а со нив го носеле името Македонија и симболите Македонски(факт).Македонците биле Македонци долго време и пред Александар Македонски(а не Велики). Ако во тоа време имало Градови освојувачи како Атина(Атињани), а некој век подоцна Рим(Римјани) не значи дека Македонците не постоеле и не се чувствувале како Македонци.Напротив Македонците отсекогаш биле народ МАКЕДОНСКИ, а не Град освојувач како другите. Зборот Македонски постоел и тоа како.Незнам точно каде (ако се научам че ти пишам) е пронајден натпис со името Македонски(не буквално како во денешниов модерен литературен јазик), неколку века пред Филип II Македонецот.

Nauci go znacenjeto na supstrat i superstrat. Нema nesтo takvo kакo cisti nacii, site sme mesavina. Ova tvoeтo inace go imalo samo za vreme na Tretiот Rajh. Iнaku, se pisuva makedonski narod ( so malo m), a Ural so golema bukva. Eee, ubavo vikale stari Gospod da te cuвa, od polupismeni luge..:helou:

Богами да ме чува!

Servusite zapnale nemalo moderno ime Volk vo MK.
Бидејки овие Сервуси се од МК, веројатно имаат амнезија,па заборавиле на
Волче Наумчевски,писателот,OD PRILEP,ISTO KAKO I VLKASIN:helou:
и..и една скопска улица го носи неговото име....

Сервите тука можат да си порачаат завеси да се покријат,:kesa:
а тука да се жалат за пристап до името Волкашин ако имаат основа...:pos2:

Servite da gi zaprasame:
zosto pred tie i da postojat na istoriskata scena,citame za Trpimir i Branimir,HRVATSKI VLADETELI?

Интересно е кога хунзите ќе се фатат во ќорсокак одма мењаат тема......:toe:

Servusite zapnale nemalo moderno ime Volk vo MK.
Бидејки овие Сервуси се од МК, веројатно имаат амнезија,па заборавиле на
Волче Наумчевски,писателот, и..и една скопска улица го носи неговото име....

Сервите тука можат да си порачаат завеси да се покријат,:kesa:
а тука да се жалат за пристап до името Волкашин ако имаат основа...:pos2:

Servite da gi zaprasame:
zosto pred tie i da postojat na istoriskata scena,citame za Trpimir i Branimir,HRVATSKI VLADETELI?
Hahaha :)
LOL.
Трпе викаш,а:? :vozbud:

Забегавме од темата.Ако Србите имаат доказ дека тој бил Мрњавчевич тогаш нека го извадат.Спомнав дека ископувања и археолошки истражувања на Марковите Кули во Прилеп се вршеле во поранешна Југославија значи фактите би требало да бидат во нивни раце, а не да измислуваат и да форсираат некакви грбови од фамилија Мрњавчевич.За се треба оригинален доказ.Точно е дека имаме некои моменти од историјата кои ни се заеднички никој не негира, ама дека во тоа време немало Македонци и по пауза од 2000 год. повторно паднаа од небо во 41 год. е смешно.А по вашава логика дошле Словени без водачи без ништо како крајно неписмен народ и за толку краток временски период се наметнале во високите византиски слоеви(на Пр. таткото на Кирил и Методиј имал висок чин во византиската војска).И така еден крајно неписмен и културно заостанат народ успеал да наметни своја култура, јазик и т. н. во една Византија која била Царство со висок степен на култура.И така според вашата логика тие мајстори за градежништво дојдени од ЗАД КАРПАТИТЕ кои таму не изградиле ама баш ништо,ко дојдоа во Македонија изградиа се.Ги описмениа и му дадоа култура на оние кои само пред неколку века ги учеле другите како се прави ЦАРСТВО во кое што имало дури и печат.Смешно !

Забегавме од темата.Ако Србите имаат доказ дека тој бил Мрњавчевич тогаш нека го извадат.

koj da ti dava dokazi na tebe prilepchanec...:pos2: dokazi ni ti da e Marko, naslednik na Uroshevo carstvo, hunzadonec... ti sakash da ja smenish istorijata, ne jas. sami ste vo vashite izmishljotini.:toe:

znam deka ti ide politika.. nego po istorija neshto zatai... :smir:

wvpwrb.png

istorija?

darius_tomb_relief.jpg

he..he..bozemni bezimeni iranci (zaedno so croatite):vozbud:

KOJ E KOJ:nesum:,preku...
hi hi...POSTARI SME OD IRODOT-HERODOT...
A VIE?
istorija?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom