Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Е па значи кога Волкашин бил жив и здрав се викал ВЛКАШИН што е многу мнооогу поблиско до Македонскиот ВоЛКАШИН од Србското Ву(л)КАШИН.
Барем еден Србин денес да се викаше ВЛКАШИН

Полека стигаш до вистината. Волкашин бил македонски крал, и србите за да го присвојат морале да го модификуваат и да измислат своја верзија, така настанало и „Вукашин“...
Како и да го свртиш, Волкашин и Марко се Македонци.

Како и да е, јас сум на ставот дека тој дел од историјата е заеднички, и никој не смее да го присвојува до безсвест. Македонците имаат право да се повикуваат повеќе, бидејќи сета таа исторја се одвива на простор каде живеееле и живеат Македонците, тие феудални властодржци го бранеле овој народ, а не српскиот(тука имало само мал број колонисти и ништо повеќе од Сервите). Тие, дури и да се етнички срби служеле на македонскиот народ, тука немате што да сервирате повеќе браќа Срби. Целото ваше кралско и царско минато се потпира на македонска традиција, културата ви се потпира на македонската и источно"римската" традиција. Од тие корени, вие си формиравте сопствена култура. Имајте бар малку реална и достојна почит кон тој период и не тресете глупости.

pak pochna lokalna klientela da shiri nebulozi... a bi ve zalel da ziveevte izolirani od knigi ili od zemljava. ali jedino od shto ste izolirani je izgleda pamet. znam, moderno e.

fakt e da srednovekovna istorija na makedonija i srbija se zaednichki. pa ne e jedini period na zaednichka istorija. ali isto e i fakt da srpski vladari vladale na ova podruchje i na ova slovensko naselenie. i denes i togash imalo srbi, herzegovci, crnci, gorci, makedonci, bosanci itd. i mada 'razliki' togash sigurno bile i povekje smeshni od denes -vladari kao i podanici bile del od srpska drzava.
a onaa trubata, takozvana trn, proba da 'dokaze' da i Stefan Dushan je makedonac..:pos2:

u lekcijava shto vi ja povtaram, ke ubacam i ushte eden genijalec-hunza zato shto negovata indijska logika i neznanje go remeti do mile volje.. ideme..

Servijancite edno zaboravaat.
Vo 14 vek,vo vekot na Volkasin ziveel i Vuk Branković (Serbian Cyrillic: Вук Бранковић) (died October 6, 1397)...

I toj Vuk Karadzic,crnogorecot koj servite go poservija,ima ima VUK koe gledame deka od Crna gora,kosovo,servija,sekade bilo i e VUK, a ne VLK=VOLK....

na strana negova nezapoznaenost so lik i delo na Karadjic, hunzata ne pravi razlika izmedju srednovekovna pismenost i govor. zalno je shto na forumov ne e sam. zalno je i shto na tolku srednjevekovni zaduzbini koi se denes nashe nasledstvo, i bogatstvo na RM, ne ste nashle za shodno da gi posetite i da im ja doznaete istorijata. Bitno ligavete se na helenski lokaliteti...:tapp:

Ne zaboravile hunzo, srbi nishto. A i ne bil Brankovic jedini Vuk od toa vreme chije ime se na crkvenoslovenski pishe - vl'k. vo svoja zaduzbina knez Vuk Lazarevic je potpishan - vl'k' v'xaboga blagoverni brat stefana despota. te podsekja na nekogo?.. shodno so vaka bedni lingvistichki malverzacii pokazuvate disrespekt za neshto od koje i vashite predci bile del. :toe:

HAHAHAH... abre, dete...pa ima razlika megu lingvisticka analiza i arheologija:) btw, Kavadarci e slovenskata verzija na imeto, koa Lidija ziveela( 1 vek n.e) na Balkan nemalo sloveni.Znaci, zemi recnik i baraj ANAHRONIZAM so znaci. i ne mesaj babi i zabi.Edno e lingvistika, drugo se arheologija i numizmatika.aman be od koa stanavte site arheolozi?????? :kesa:

Nikoj ne rece deka Makedoncite se vestacka tvorba, tuku deka ne treba da izmisluvate gluposti za da go dokazete toa. Ima luge na koi toa im e rabota, koi se skapale od ucenje i rabota za da dokazat koi sme i so sme.
Inace, ropstvo so p se pisuva.Prvo nauci pravopis, a posle ispravuvaj istoriski " Krivi Drini".:helou:

Purpur e boja na koja bilo vladeacka dinastija. Vizantiska, rimska, makedonska....Praviot purpur se dobiva od kauri skolki so gi ima u Azija samo. Taka da, argumentive ti se verodostojni ko vencavka u LAS vEGAS.:helou:

Толку многу текст за да ми укажиш дека сум згрешил една буква.:toe:Па и не е толку битно јас кога пишувам битно ми е да го напишам тоа што сакам да го кажам, а не да обрнувам внимание за правописот.Во секој случај со ова П ме закопа.:pos2: алал да ти е.Инаку ништо мое не беше фантазија туку толкување врз база на досегашните откритија кои не ги открив јас туку некој кој професионално се занимава со тоа.Се надевам дека нема многу грешки во овај текст, а ако има прости те молам.:vozbud:

fakt e da srednovekovna istorija na makedonija i srbija se zaednichki.

Аман бе. Па Срби ниту имало до 10 век кога се населија на балканот а Македонија и Македонци имало овде 20.00 години пред тоа. Па тоа се два различни народи со различни потекла. Србите немаа ни јазик ни писмо ни цивилизација кога се доселија. Зедоа Македонски јазик и писмо како свои. Крали Марко , Душан и Волкашин се Македонски цареви затоа што Србите уште не беа издигнати на доволно висок степен на култура да ја сфатат и разберат сложеноста на државно уредување, право, економија.... Тие беа номади и слуги на Хуните и Обрите а потоа и на Македонците. Се до 17-18 век Србите не покажаа некој интерес да се издигнат духовно.

ajde gospodar, malo i so fakti. ovaka samo moze da ti se nasmejam.:wink:

Словени во Словенија. Македонија си остана непроменета. Затоа што тука немало населување на Словени (освен неколку стотини словенски робови кои работеле за Македонските господари).

И по којзнае кој пат пак ќе ти речам... Зар е можно тие "неколку стотини Словенски робови" да ти ја дале ПИСМЕНОСТА, ЈАЗИКОТ, КУЛТУРАТА, и многу други работи...??? Како е тоа можно...??? "Робови", а да те описменат бре, бре... ццццц...!!! :zid::zid::zid:

ajde gospodar, malo i so fakti. ovaka samo moze da ti se nasmejam.:wink:

Па еве барам некој доказ дека имало некој писмен и образован србин во 10 век пред новата ера ... нема, во 5 век пред новата ера.... нема... во 3 век пред новата ера.... нема, во 2 век од новата ера ... нема... во 6 век од новата ера... нема, во 10 век од новата ера ...... нема.... изгледа си во право нема никакви факти дека Срби биле на било кој ниво на цивилизација до скоро.

Па еве барам некој доказ дека имало некој писмен и образован србин во 10 век пред новата ера ... нема, во 5 век пред новата ера.... нема... во 3 век пред новата ера.... нема, во 2 век од новата ера ... нема... во 6 век од новата ера... нема, во 10 век од новата ера ...... нема.... изгледа си во право нема никакви факти дека Срби биле на било кој ниво на цивилизација до скоро.

Како можеш да збориш за Срби или за некоја друга нација во Европа пред новата ера...???????? :uvo: Тогаш нации НЕ ПОСТОЕЛЕ...!!! И ако мислиш дека Александар Велики се осеќал како Македонец ПО НАЦИОНАЛНОСТ, тогаш нема за што да разговараме, далеку си ти од вистината... :toe:

Јас мислев дека само Бугарите тресат глупости, ама гледам дека ни Србите не заостанувале зад нив.

Словени во Словенија. Каде и да се населиле некои номади и останале таму - си ги донеле своите имиња, смениле постоечки називи на територии. Така да Срби кај се населиле нарекле - Србија, Хрвати - Хрватска, Албанци - Албанија, Бугари - Бугарија. А Македонија си остана непроменета. Затоа што тука немало населување на Словени (освен неколку стотини словенски робови кои работеле за Македонските господари).

lele, kakov psihopat..pa onda zasto zboris slovenski, jazik, imas slovensko folklor.boze.....ja ne vikam deka sme cisti Sloveni, izmesani sme so anticki Makedonci.Luge, koj vi go pere mozokot...pisuvam, ali znam deka za dzabe e, do vas niso ne dopira.ajde, ostanete mi so zdravje.

Како можеш да збориш за Срби или за некоја друга нација во Европа пред новата ера...???????? :uvo: Тогаш нации НЕ ПОСТОЕЛЕ...!!! И ако мислиш дека Александар Велики се осеќал како Македонец ПО НАЦИОНАЛНОСТ, тогаш нема за што да разговараме, далеку си ти од вистината... :toe:

Bravo!

Толку многу текст за да ми укажиш дека сум згрешил една буква.:toe:Па и не е толку битно јас кога пишувам битно ми е да го напишам тоа што сакам да го кажам, а не да обрнувам внимание за правописот.Во секој случај со ова П ме закопа.:pos2: алал да ти е.Инаку ништо мое не беше фантазија туку толкување врз база на досегашните откритија кои не ги открив јас туку некој кој професионално се занимава со тоа.Се надевам дека нема многу грешки во овај текст, а ако има прости те молам.:vozbud:
hahah...... prvo nauci da odis, pa posle da trcas. Prvo opismeni se, pa posle pravi se pameten:)

lele, kakov psihopat..pa onda zasto zboris slovenski, jazik, imas slovensko folklor.boze.....ja ne vikam deka sme cisti Sloveni, izmesani sme so anticki Makedonci.Luge, koj vi go pere mozokot...pisuvam, ali znam deka za dzabe e, do vas niso ne dopira.ajde, ostanete mi so zdravje.
Прво ќе си припазиш на речникот.
Второ, кажи ми кои се тие словенски фолклори јазик и писмо пред 10ти век од новата ера. Ете да речиме од таја прататковината на Словените таму кај урал или кај Днепар, кои се тие словенски писатели, филозофи, политичари... наброј словенски кралеви, дај ми некои познати дела од словенски писатели пред да се доселат на Балканот.
Пошто тие дошле овде без јазик и писмо. Од Македонците го зедоа писмото, јазикот и христијанството. И македонскиот јазик се раширил низ сите пространства така да денес Срби Руси чеси хрвати... зборуваат дијалекти на Македонскиот јазик. Ако имаш податок дека словените дошле овде образовани и културни дај, цитирај ми некои нивни “великани“ од прататковината.
(и без емоции)

Без јазик:uvo:,еми со пантонима комуницираа или со телепатија :pos2::pos2::kesa:

Не мора вие Србите и србоманите да имате чувство на пониска вредност. Разбирам дека се чувствувате како вие што велите “мањи од Макова зрна“ кога ќе се сретнете со големината на Македонскиот народ, култура, писменост и друго, ама не мора да ја кревате и вие ногата за потковање. Жабата си е жаба, коњот си е коњ, лавот си е лав и тука ништо не се може...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom