Презиме - моето, твоето или двете?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Обично ги задржуваат оние кои што имаат "славни" односно познати презимиња. Задржување од таков тип, е некако ок. Како на пример Маја Гроздановска Панчева.

Меѓутоа, од сите други причини мислам дека е цепање од страна на жената.
Али као што вика есид, нивно право е. Демократија!
абе презимето е индвидуална работа и никој неможе да суди дали е препичвање, цепање или шо ти ја знам неможе никој да знае од какви причини си го има жената задржено моминското презиме или па мажот го има земено на жената така да никој неможе да суди ништо и да кажува.....
што се тиче до мене јас ќе го земам од маж ми презимето ....

да го земам нејзиното презиме..некако смешно ми е :) а дали она ке сака да го земе моето,ке си остане на нејзиното или ке ги земе и двете-нејзин избор

Јас ќе го земам неговото, али плус и моето ќе си го задржам.

Што знам би го зела презимето на мажот зошто да не...Децата ќе се презиваат како него па ќе се презивам и јас не е нешто толку страшно тоа..:wink:

Ако има стварно убаво презиме- ќе го земам неговото.
Ако не ми се свиѓа-ќе го задржам моето.
Ако е прифатливо и ми одговара- и моето и неговото.

Се се тоа процедури и процедури :pos::pos:

Сето безвврска е, па ако не ви се бендисува презимето на мажот тогаш не мажете се за него :pos2: Шалата на страна традиција е жената да го земи презимето на мажот, тука нема ништо заостанато или страмно, тоа е добра традиција која се задржала толку долго време, кои сте пак вие да ја менувате?

Сето безвврска е, па ако не ви се бендисува презимето на мажот тогаш не мажете се за него :pos2: Шалата на страна традиција е жената да го земи презимето на мажот, тука нема ништо заостанато или страмно, тоа е добра традиција која се задржала толку долго време, кои сте пак вие да ја менувате?
Господари на сопствениот живот и идентитет.

Јас не би си го оставила своето презиме, цел живот сум си навикната на моето, па за менување ќе морам и документи да менувам, глупости, процедури - не. Децата нека си го земат презимето на таткото, не правам проблем, ама јас ќе си останам со моето презиме.

Би требало моето... место за исклучоци секогаш има (ако на пример нејзиното е некое познато презиме или нешто слично).

Ебати мажите. Ако сака можи и да го задржи....бла бла.., лижачи.
Има да го носи твоето презиме и ТОЧКА.

Би го задржала своето презиме, а после него наравно иде на партнерот.

Абе, ја тешки да се омажам, па чиво презиме ќе земам е последната работа што ме засега. :icon_lol:

Ако жена ми не го прифати моето презиме ке бидам многу лут....А за да го земам јас нејзиното...па не ни помислувам на тоа...Одговорот е НЕМА шанси

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom