Превид со „Факултет во секој град“

• Креатор на темата Креатор на темата Стрелец
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа е суровата реалност........

Е сега ако толку сакаш да студираш...има и факултети кои не се толку нај, нај....така да не постои можност да не влезеш во државната квота.
Па после со дипломата во џеб...не знаеш кај ќе ти се посреќи и што носи иднината.
фала за убавите зборови,нема шанси да се откажам,ке станам доктор по секоја цена,зш денешниве лекари ги убиваат луѓето!и до ден денес никој незнае од што умре татко ми,млад,здрав,силен,за 1 ден,но тоа е животот!колку посакувам сега да е тука татко ми,би ги немала овие проблеми,ке бев сигурна,ке добиев подршка и од него и духовна и матријално ке бев обезбедена!но,сепак каде и да е знам дека ке ми помогне.
малку се занесов и забегав од темава,извинете:smir:

Не мислев на тоа кај е објавено.....
..мислев дали има нормална земја во која нема државни студии

Грешка си. Факт е дека низ светот има реномирани факултети кои што се плаќаат, имиња кои што ни се познати. Но, има и "државни" факултети кои што се бесплатни, но не се толку добро познати и прифатени. Пример во Америка доколку завршиш во некој од топ 10 факултетите, за работа воопшто не ти е проблем. Доколку си во некој од тие бесплатните, ќе треба да се покажеш за работа.

Друга работа е што во тие скапо платените стипендиите се даваат на ученици кои што си ги заслужиле парите, а не на тие што мама и тато се некои ѕверки во градот.

Се додека не се реши корумпираноста во образованието, не се воведат асални стипендии (не такви од 2000 денари) тогаш џабе и ако укинат државна квота.

Ќе дојдеме до момент кога државните факултети ќе немаат ниеден студент. Треба да сум луд да се запишам на факултет со партиципација, и да ја трпам Марија Јанева како ми го дрви, а истата таа на пример предава на Фон, каде што ќе биде блиска со тебе како другарка некоја, и ќе замижи за секое не знаење....

Така да, со таков потег, bye bye Кирил и Методиј.

Јас зборев генерално, можеме за споредба да го земеме Економски и нема да има никаква контадикторност.

Не лови во матно.

Не може ГЕНЕРАЛНО да се збори зашто успехот со економски и информатика во Струмица е исклучок. Темава се однесува на технолошко-металуршки, информатика, електротехника... во Пробиштип, Виница, Радовиш... и превидот со ТИЕ факултети и градови. И претпоставував дека за тие и си реплицирал.

Не лови во матно.

Факт е дека ако јас бев студент во Македонија, би сакал да одам во Скопје. Има многу причини но една од најголемите е тоа дека во Скопје има МНОГУ повеќе „нешта“ одколку во другите градови во Македонија. (чист и неоспорлив факт).

Наместо да има факултет во секој град, подобро (значи ова е според мене и е само лично мислење оформено од сопствени ставови) би било да се одбере еден град (пример Крушево, сосема случајно го избрав може и некој друг град да е) и да се претвори во едновиден центар на македонскиот ум. т.е. Таму да бидат стационирани повеќето факултети и да токму тој град да биде полн студенти и да е центар на Македонската интелектуална сфера.

Незнам дали ме разбравте, но еден град полн студенти би бил интересно нешто а и добро за развивање на знаење. Можеби така некој наш ќе се потруди да напише некоја студија или да направи нешто за Македонија... например електронски РЕЧНИК, преведувач, теорија некоја.... ова она...

За да успее ваков проект треба одреден факултет9или негова гранка) да се отвори само во еден град, а не на пример и во Штип и во Скопје. Вака сите ќе одат во Скопје, а во Штип како што видов погоре 1 или 2 студенти. Само тоа им е грешка на владата, се друго е ОК!

Јас сум за регионализација...
На пр. Струмица за југоисточниот дел, Штип за истокот, Велес централно...итн.

Јас сум за регионализација...
На пр. Струмица за југоисточниот дел, Штип за истокот, Велес централно...итн.

Ама брат ова би значело дека тие од Струмица немаат шанси да имат цимерки од Битола или Охрид... хммм не е баш практично, сите ќе сме локал патриоти после.

Факт е дека ако јас бев студент во Македонија, би сакал да одам во Скопје. Има многу причини но една од најголемите е тоа дека во Скопје има МНОГУ повеќе „нешта“ одколку во другите градови во Македонија. (чист и неоспорлив факт).

Наместо да има факултет во секој град, подобро (значи ова е според мене и е само лично мислење оформено од сопствени ставови) би било да се одбере еден град (пример Крушево, сосема случајно го избрав може и некој друг град да е) и да се претвори во едновиден центар на македонскиот ум. т.е. Таму да бидат стационирани повеќето факултети и да токму тој град да биде полн студенти и да е центар на Македонската интелектуална сфера.

Незнам дали ме разбравте, но еден град полн студенти би бил интересно нешто а и добро за развивање на знаење. Можеби така некој наш ќе се потруди да напише некоја студија или да направи нешто за Македонија... например електронски РЕЧНИК, преведувач, теорија некоја.... ова она...

Мислам дека идејава за тоа е сепак повеќе од добра...но и веќе видена кај другите понапредни во оваа област нации
:helou:

Мислам дека идејава за тоа е сепак повеќе од добра...но и веќе видена кај другите понапредни во оваа област нации
:helou:

Ова е точно ама Македонија е многу мала за толкава регионализација каква што сакаа да направат. А ете, и практично се покажа дека е неуспешна. Тоа е тоа. :toe:

Веќе постојат доволно универзитети - Скопје, Битола, Штип, Тетово. Плус со ДУИ Ахмети кажа во едно интервју дека е договорено отварање државен универзитет во Куманово (во замена за продолжените 4 години во Кичево), па ќе биде премногу.

Треба повеќе да се вложува во постојните факултети (крш се повеќето), а да се гледа да се отвараат фабрики за да се спречува одлив на млади.

Ова е точно ама Македонија е многу мала за толкава регионализација каква што сакаа да направат. А ете, и практично се покажа дека е неуспешна. Тоа е тоа. :toe:

Веќе постојат доволно универзитети - Скопје, Битола, Штип, Тетово. Плус со ДУИ Ахмети кажа во едно интервју дека е договорено отварање државен универзитет во Куманово (во замена за продолжените 4 години во Кичево), па ќе биде премногу.

Треба повеќе да се вложува во постојните факултети (крш се повеќето), а да се гледа да се отвараат фабрики за да се спречува одлив на млади.

Владата (повеќе) не отвара никакви фабрики...туку само ствара поволни услови за нивно отварање и развој..преку фискалната политика се разбира.
:toe:

Која влада и во која земја отвара фабрики во денешни времиња кога се е приватна сопственост? Не, стварно, баш ме интересира, дајте некој линк да проширам знаења.

Владата (повеќе) не отвара никакви фабрики...туку само ствара поволни услови за нивно отварање и развој..преку фискалната политика се разбира.
:toe:

Која влада и во која земја отвара фабрики во денешни времиња кога се е приватна сопственост? Не, стварно, баш ме интересира, дајте некој линк да проширам знаења.

Де бе дечки, не сме комунизам па да сум мислела владата да ги отвара.

Значи вака:
Владата да гледа да се отвараат фабрики во градовите за да не се одлеваат младите. Нормално дека не отвара, Lav добро рече, со својата работа создава услови за тоа.

Да не се повтарам, факултетиве излезе дека се неуспех. Мислам дека рекоа ќе ја преиспитаат одлуката поради тоа што не се пријавиле доволно студенти, па ете, ако решат да ги укинат, тие средства нека ги пренасочат кон постоечките факултети на кои и тоа како им требаат.

Btw, фискалната полтика е само еден од многуте инструменти со кои владата (и власта) создава поволна бизнис клима. Тука е и судскиот систем, регулирањето на сопственоста итн итн.

Dobra idea losa realizacija.
Fakultet vo sekoj grad. ????
Fakultet vo sekoj region da, a vo sekoj grad malku potesko.
Fakultet vo Probistip?
Fakultet vo Kratovo? Bil nekoj od MON vo Kratovo da vidi kakva e tamu ituacijata. Tamu nema biblioteka,knizra nit pak kakvi bilo uslovi. Isto e i vo Probistip, Vinica, Radovis itn itn....
Mozebi trebase da se napravi nekoj vid grozd. Stip so disperzirani studii vo Kocani-Veles-Kavadarci/Strumica i na zapad Kicevo (posto western M ima dva univerziteti).
Da ne se lazeme deka sekoja palanka moze da ide univerzitetski/fakultetski grad.
Pak vela dobra zamisla slaba realizacija.

abe diplomi ke vi dadat ama kaj ke rabotite, kolku ima nevraboteni so fakultet, nema deca, zenive ne ne sakaat, sakaat so stranci.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom