Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    777
Во Југославија со еден вработен од семејство и куќи граделе и одмор и кола и се а сега со платата ваша може само да се сликате и да сонувате пошто само за сметки и јадење стигнува и немојте да плукате по нешто што било добро за 95% од населението да и мене ме нервира големосрпската политика која била најизразита при распадот и потоа но воглавно во стандард била една од најдобрите во ЕУ а сега сме нивни робови и ќе не условуваат и ќе ни го прцаат секојдневно
Ама Тито седеше на две столчиња.
Се задолжуваше од двете супер-сили додека замајуваше народ со ‘неврзаните‘.
И дојде време да се наплаќа тој долг и кратко пред распадот имаше огромна инфлација и невработеност во Југославија.
Системот не беше издржлив и ќе пукнеше кад-тад.
Ама отидовме оф-топик апла.

Ама Тито седеше на две столчиња.
Се задолжуваше од двете супер-сили додека замајуваше народ со ‘неврзаните‘.
И дојде време да се наплаќа тој долг и кратко пред распадот имаше огромна инфлација и невработеност во Југославија.
Системот не беше издржлив и ќе пукнеше кад-тад.
Ама отидовме оф-топик апла.
А што ќе добие Украина од западот? Можеше и до сега да извезува никој не и бранеше, еве твое мислење што ќе добие? да се вратиме онтопик.

А што ќе добие Украина од западот? Можеше и до сега да извезува никој не и бранеше, еве твое мислење што ќе добие? да се вратиме онтопик.
Не се работи за добивање поклони, се работи за Украина да воспостави самостојна економија независна од Русија или ЕУ.
И тоа ме доведува до моето прашање, зошто сепаратистите минираа и уништуваа рафинерии и хемиски фабрики, зошто сакаат да го уништат економсккиот потенцијал на својата Новорусија?

Не се работи за добивање поклони, се работи за Украина да воспостави самостојна економија независна од Русија или ЕУ.
И тоа ме доведува до моето прашање, зошто сепаратистите минираа и уништуваа рафинерии и хемиски фабрики, зошто сакаат да го уништат економсккиот потенцијал на својата Новорусија?

Затоа што тоа се вика стратегија на изгорена земја.

Ако веќе ја губат војната, тогаш непријателот нека плати скапа цена за својата победа.

Истото го направиле кога нацистите напредувале кон нафтените полиња на Кавказкиот Полуостров за време на Втората Светска Војна. По наредба на Јосиф Висарионович Сталин, нафтените полиња и рафинериите биле разнесувани со експлозив понекогаш дури и на само 30 минути пред Германците да ја завземат изгорената територија.

Последно уредено:
Баш за поклони се работи тоа што овде во 90 тите бензинот не беше ни пола еур рачунај го за поклон а за минирањето ги осудувам ако го извшиле онака од гнев без посебни причини а ако после конфликтов тие индустрии паднат во западни раце пак нека им ги минираат иначе да за осуда е

Поентата беше за западното влијание а не за спрската пропаганда факт е дека секоја индустрија ја земаа во нивни раце го растурија пазарот и протече голема крв. Во врска со долговите беа многу помали од сега и Југославија беше големо ликвидна држава која ако не се распаднеше ќе си ги вратеше па вие како сакате од сламени куќи во куќи од 200 квадрати во рок од 10 години без заеми да постигнете??? Вие имате прашано некој постар како се живеело тука пред Југославија??? Да не беше југославиа 90% офци ќе пасевте на село ќе живеевте без струја сега ако тоа ви личи на пропаганда бравос.

Aко веќе идеме во офтопик, да си кажам и јас што имам за ова.
Југославија беше еден од факторите за необединувањто на Македонија. Имаше и други (и многу поголеми поголеми) фактори, но без разлика на тоа и Југославија беше еден од тие фактори... Ако ништо друго затоа што нашето прашање го тргуваше за други работи.

Тоа е доволно, за на Југославија да не се сеќавам како на нешто убаво... без разлика на економските бенефити (во однос на сегашнава економска состојба).

Инаку би се согласил да живеам и во полоша состојба од таа што ја опиша, ама Македонија да беше обединета. Всушност јас и сега (да можам) би отишол на село, и би живеел без струја и со чување на добиток и занимавање со земјоделство.
Денешниве „бенефити„ од индустријскиот развој, се такви само заради навиката и незнаењето да живееме поинаку.

На украинците им треба 5 милијарди кубни метри гас за зимата, тоа е околу 2.5милијарди долари. Без тоа all hell breaks lose. LNG од Полска е прескап.

На украинците им треба 5 милијарди кубни метри гас за зимата, тоа е околу 2.5милијарди долари. Без тоа all hell breaks lose. LNG од Полска е прескап.
A veke se zadolzheni 5 mil. $ na Gazprom. I shto ke bide...Toj Amerot shto drzhi 49% od gasovodite vo Ukraina ke si pravi profit, a Ukraincite ke vrakjaat dolgovi na Gazprom so kamata. Mozhebi i toa e prichinata shto go kochat Juzhen Tok, Amerot si brani interesi i ne saka konkurencija. Juzhniot Tok , vo poln kapacitet, ednostavno ke ja ostavi Ukraina slepo crevo vo biznisot na transport na energensi i Amerot ke dozhivee bankrot, se razbira , bankrot shto "Narodot (Ukraincite) seto toa ke go pozlati".

Slusham deka konvojot od 200, or so, kamioni humanitarna pomosh vleze vo Ukraina bez oficijalna dozvola od vlastite ukrainski, koi od petni zhili se napnaa da go zabavat toj konvoj na vlezot vo Ukraina. Rusite rekoa : "Nie vleguvame a vie ebete si majkata". Sekoja chest za vozachite i ostanatiot personal vo pridruzhba na konvojot, i pokraj toa shto im se zakanuva granatiranje, ne ucvikaa, za "Mother Russia", neshto shto Zapadot i toa vampircheto Zbigniew Kazimierz Brzezinski seushte ne go razbraa.... nivnite mozoci go nemaat toj kapacitet, i se razbira, se e OK dodeka budali ginat za nekakvi si "Grand Chess Board" halucinacii.
I sega shto ke znachi ova...Ushte edna mala pobeda ili jak poteg na Putin vs Zbigniew Brzezinski.
Snajperite vo Kiev se otkri koi se i koj gi finansira, Maleziskiot avon veke i ne se spomnuva zatoa shto veke e poznato koj si ja ima muvata na kapata...I sega zamislite,humanitaren konvoj da bide granatiran od Ukrainskite fashisti, mislam deka ako Kiev go stori toa, evropskata javnost ke pochne da razmisluva, a osobeno opoziciite vo nekoi EU chlenki koi imaat ochevidni anti EU ubeduvanja, barem za EU koja e vaka postavena.
Ruskoto embargo na na uvoz na hrana od EU chlenkite ne e za potcenuvanje, a mozhe lesno da predizvika branovi na nezadovolstvo kaj odredeni chlenki kako na primer Polska, Shpanija, Grcija koi ostanaa so prstot vo usta posle seto ova. Ova li e taa pazarna ekonomija shto demokratite od Zapadot,(Anglo-Sakso-Germanite) ni ja propovedaa ??? . I ne samo toa...Apeliraat, chitaj gi ucenuvat, drzhavite kandidati za vlez vo EU ( Srbija, Makedonija, Turcija, se razbira Republic Kosova i Albanija ne spagjaat vo ovaa grupa zatoa shto za ostanatiot svet tie se najdolni/najponizni protektorati na imperijata, ili "sitna Riba" so to speak), baraat SOLIDARNOST od istite, demek ke izgleda dobro na tvoeto resume za clenstvo.:vozbud:.....Are you kidding me???? Ama shto da se kazhe, bratjata B'lgari si go prodadoa g'zeto, Juzhen Tok koj e od ogromno znachenje za B'lgarskata shtata, e stopiran. E bratja moi, imam good news za vas...Turcija e spremna da vi ja zeme mozhnosta da bidete nekoj faktor na Balkanot, ako ne i poveke samo zato shto ne ja nauchivte lekcijata i iluzijata "Vjachna Druzhba", samo shto vo ovaa "druzhba "ste ebana stranka kako i da zavrtish. I koga ke si postavish edno prosto prashanje...Shto imam jas so konfliktot USA/Ukrana/Russia, ...Vjachna Druzba" se razbira.
Rusija ova embargo go isplanira mnogu pametno, tokmu pred vremeto na esenskata berba vo drzhavite koi izvezuvat agro/zemjodelski proizvodi vo Rusija...I sega Polska (drzhva shto ne znae kade pripagja ekonomski i kultorno) se sili da podnese tuznba vo WTO protiv Rusija , :vozbud: Znachi Polska mozhe da ja sankcionira Rusija , ama ako Rusija go stori istoto ne e spored megjunarodnoto pravo:vozbud::vozbud::vozbud:

Мислам дека е супер за нас тоа што Бугарија го стопира Јужен тек, бидејќи втора опција е наместо Бугарија, гасоводот да поминува во Грција, па преку нас до Србија. Ќе станеме земја која го транспортира гасот а не само што го увезува. (Ова најмногу зависи што РФ ќе рече али во секој случај јас навивам за оваа опција)

Многу ми беа смешни Полјаците на денот кога РФ објави забрана за увоз. Одма твитови, фб коментари, лајкови како они задоволно и среќно јадат јаболки и со среден прст покажуваат кон Путин. Епа сега кога се изморија од тоа и ја видоа сметката престанаа да се смеат...

@INDIJANEC123 Што го смени Ilusive Man, топ си е човекот xD[DOUBLEPOST=1408798860][/DOUBLEPOST]Првин на војникот му се слоши за време на инагурацијата на Порошенко. Сега и синот.

Последно уредено:
65136283_markel.jpg

Утре парада во Киев. :vozbud:

Мислам дека е супер за нас тоа што Бугарија го стопира Јужен тек, бидејќи втора опција е наместо Бугарија, гасоводот да поминува во Грција, па преку нас до Србија. Ќе станеме земја која го транспортира гасот а не само што го увезува. (Ова најмногу зависи што РФ ќе рече али во секој случај јас навивам за оваа опција)

Воопшто не ти држи вода теоријата, бидејќи првично Јужен Поток требаше да има 2 траси - една од Бугарија преку Србија кон Словенија и останатите држави членки на ЕУ, а втората од Бугарија преку Грција кон Италија, со поставување на подводна траса под Јадранското Море. Оваа вторава траса беше отстранета од планот, а и фамозно најавуваниот крак од Јужен Поток од Србија кон Македонија, сеуште не спаѓа во официјалниот план за Јужен Поток, за што можеш лично да се увериш на официјалниот веб сајт на Јужен Поток.

Како што можеш да видиш, ја ставиле Македонија на листата и на мапата на партнери, но нема никаков крак од Јужен Поток кон Македонија на мапата, додека истовремено се прикажани краците кон Република Српска и кон Хрватска.

На листата и на мапата на партнери исто така се ставени и Грција, Романија, Австрија - која преговара за крак од Јужен Поток, но засега ништо не е договорено, како и Германија и Франција, низ кои не се планирани никакви траси или краци од Јужен Поток.

http://www.south-stream.info/en/partners/

south_stream_partners.jpg

Македонија не беше предвидена со ниту една од овие 2 траси, па биди сигурен дека воопшто нема ни да биде земена во предвид.

Јужен Поток од самиот почеток е планиран на Балканот да почнува во Бугарија, а единствена држава чија што територија излегува на источното балканско крајбрежје преку која може да се пушти траса преку Грција, а не е членка на ЕУ, е Турција. Но Турција веќе е планирана за гасоводот Набуко, кој треба да му биде конкуренција на Јужен Поток, со што било какви теории дека Бугарија би била исклучена од Јужен Поток паѓаат во вода.

Последно уредено:
Се слуша за план на Меркел доставен до украинците.тие треба да го признаат Крим,а русите да попуштат за останатите проруски територии и да се вратат под контрола на Украина

Воопшто не ти држи вода теоријата, бидејќи првично Јужен Поток требаше да има 2 траси - една од Бугарија преку Србија кон Словенија и останатите држави членки на ЕУ, а втората од Бугарија преку Грција кон Италија, со поставување на подводна траса под Јадранското Море. Оваа вторава траса беше отстранета од планот, а и фамозно најавуваниот крак од Јужен Поток од Србија кон Македонија, сеуште не спаѓа во официјалниот план за Јужен Поток, за што можеш лично да се увериш на официјалниот веб сајт на Јужен Поток.

Како што можеш да видиш, ја ставиле Македонија на листата и на мапата на партнери, но нема никаков крак од Јужен Поток кон Македонија на мапата, додека истовремено се прикажани краците кон Република Српска и кон Хрватска.

На листата и на мапата на партнери исто така се ставени и Грција, Романија, Австрија - која преговара за крак од Јужен Поток, но засега ништо не е договорено, како и Германија и Франција, низ кои не се планирани никакви траси или краци од Јужен Поток.

http://www.south-stream.info/en/partners/

south_stream_partners.jpg

Македонија не беше предвидена со ниту една од овие 2 траси, па биди сигурен дека воопшто нема ни да биде земена во предвид.

Јужен Поток од самиот почеток е планиран на Балканот да почнува во Бугарија, а единствена држава чија што територија излегува на источното балканско крајбрежје преку која може да се пушти траса преку Грција, а не е членка на ЕУ, е Турција. Но Турција веќе е планирана за гасоводот Набуко, кој треба да му биде конкуренција на Јужен Поток, со што било какви теории дека Бугарија би била исклучена од Јужен Поток паѓаат во вода.

Читав колумна и таму се збореше за можни промени на гасоводот и се збореше за нас. Ќе видиме на крај што ќе се случи. Набуко е мртов, но како што кажав и за Јужен Тек така и за него, ќе видиме можеби ќе го реанимираат. Украина смени многу работи во светот.[DOUBLEPOST=1408804761][/DOUBLEPOST]
Се слуша за план на Меркел доставен до украинците.тие треба да го признаат Крим,а русите да попуштат за останатите проруски територии и да се вратат под контрола на Украина

Се зборуваше за ист таков план пред месец горе-доле. Испадна дека е глупост.

Едит : Сепаратистите го нападнаа Новоазовск! Градот се наоѓа на море, од кај дошле никој не знае.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom