Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    762
Ни се справиле со СтормШедоу/Химарс, ни ќе се справат.

Освен ако е справувањето преместување на флотата од Крим во поранешни територии на Грузија, тогаш супер, генијално.

Химарсите се уште прават партал каде и да начекаат концентрација на војска/опрема.
Престанаа да стрелаат со СтормШедоу (заради пошироката стратегија за постигнување мир), во спротивно ќе ги преместеа до Мурманск.
Никогаш Украинците не добијаа дозвола да стрелаат крстосувачки ракети врз Руска територија.

Четвртина од Црноморската флота е на дното.
Петтина од стратешките бомбардери им се уништени.
Единствениот од таков тип во светот ground based jamming систем им е уништен.
Третина од AEW (АВАКС) им ги уништија (што на земја, што во воздух).

Ама ок е. Во прва брзина се.
Нема оружје што не го употребија. Употребија дури и интерконтинентална балистичка ракета. Барем од нив имаат доста.
Кога објави мобилизација Путин, имаше километри колони кој побрзо да замини на фрон... од земјата. Ама Европа ќе немала војници против Русија.

Ќе ескалирале. Четири години ескалираат.
Кога им даваа АТАКАМС ќе ескалирале.
Кога им даваа СтормШедоу ќе ескалирале.
Кога им даваа Ф-16ки ќе ескалирале.

Ама ништо од тоа не е битно. Во Септември освоија 300 километри квадратни нето. Take that Украинци.

Телетабиси.

Што шмркаш не ми е јасно. Русија сите ракети најде начин да ги пресретне.

Значи Украинците и Западот да сакаа до сеа лом има да ги напраеа Русите со Сторм Шедоу, ама неќат затоа што гледаат мир да има.

колку мудро и совесно од нивна страна

Што шмркаш не ми е јасно. Русија сите ракети најде начин да ги пресретне.

Копиум, директ од шише буре... Од Википедија де. :D

Британците престанале да гаѓаат со стормшадоу од што се хуманисти. Ама сакале мир да постигнат. Хаха, буквално не можеш ова да го измислиш! :LOL:
Автоматски споено мислење:

Значи Украинците и Западот да сакаа до сеа лом има да ги напраеа Русите со Сторм Шедоу, ама неќат затоа што гледаат мир да има.

ДА!! :LOL:

300км2 завзеле Русиве. А најакиот блок воен икад на светов неможе од Покровск да се извелече. Еби му мајката.

Имаат Америте и камионска платформа, нешто до 4 томахавки капацитет.

Само проблемот не им е платформата туку фактот што сите знаат дека Украинците би им требале години и години тренинг за они да ги управуваат. Ако Амери ги користат со камиони тогаш за иста сметка можат од бродови/подморници да ги испалуваат. Секако е истата ескалација. Во ниеден случај америте немаат дури ни plausible deniability.

И на крај колку томахавки имаат да им дадат на Зекиевци? И со целиот домет, што разлика ќе направат толкав број на проектили. А руското ПВО досега се адаптираше на сѐ што им беше фрлено. А сѐ им фрлија досега, буквално ваљда уште томахавкиве останаа да ги пробаат (и пак да се види дека царот е гол). :)

За него говорев.

Доколку воениот врв на Нато процени дека им се потребни Томахавките. Зељо ќе ги добие, не дека он проценил или некој од џганот. Туку Нато. Зарем сеуште мисли некои дека Украина војува самостојно?

И не на Русиве не им е потребна ескалација туку спора методолошка елиминација на оние кои носат шеврони од СС и се спремаат на Москва. Ескалација е потребна на противникот.

Последно уредено:
Руте се закани на Кина, Индија и Бразил дека тешко нив ако продужат со Русија да тргуваат.

"My encouragement to these three countries, particularly is, if you live now in Beijing, or in Delhi, or you are the president of Brazil, you might want to take a look into this, because this might hit you very hard," Rutte told reporters.

"So please make the phone call to Vladimir Putin and tell him that he has to get serious about peace talks, because otherwise this will slam back on Brazil, on India and on China in a massive way," Rutte added.

Добро, бе еве го месечниот биланс од јуни, околу тоа кој колку купува од Русија. Како уопште се дрзнува овој да нафрла вакви закани кон Кина, Индија, Бразил, во услови кога Западна Европа дава (види у линкот колку) милиони за руски енергенси месечно?

Сето тоа е убаво и фино, ама Русите не ја почнаа војната за да и земат територија на Украина.

Скоро четири години подоцна, ќе броиме колку територија зеле едните, колку другите.
Па дали ќе имале крстосувачки ракети, па кои дронови биле најефикасни, па иновации демек имало од жици на дронови до користење мопеди во борба.

Русија ја почна војната за да спречи странски војски (западни) и членство во НАТО.

Скоро четири години подоцна на Русите драстично им е намалена морнарицата, стратешките бомбардери, воздушните системи за рано предупредување и сл.

Можеше САД да им даде Абрамси навреме. Можеше да им дадат АТАКАМС кога ги побараа, а не после 2 години. Можеа да им дадат многу повеќе авиони, тенкови, крстосувачки ракети, дозвола да ги користат на Руска територија.
Ама стратегијата беше да ги крварат. Дури и јасно си го кажаа тоа на почетокот на војната.
И тоа им беше одличен начин да ги намалат стратешките капацитети на Русија.
И им успеа.

Пак пресметувајте колку територија завзеле Русите и колку Украинци загинале.

Смешно е, во иднина ќе биде уште посмешно.

Сето тоа е убаво и фино, ама Русите не ја почнаа војната за да и земат територија на Украина.

Скоро четири години подоцна, ќе броиме колку територија зеле едните, колку другите.
Па дали ќе имале крстосувачки ракети, па кои дронови биле најефикасни, па иновации демек имало од жици на дронови до користење мопеди во борба.

Русија ја почна војната за да спречи странски војски (западни) и членство во НАТО.

Скоро четири години подоцна на Русите драстично им е намалена морнарицата, стратешките бомбардери, воздушните системи за рано предупредување и сл.

Можеше САД да им даде Абрамси навреме. Можеше да им дадат АТАКАМС кога ги побараа, а не после 2 години. Можеа да им дадат многу повеќе авиони, тенкови, крстосувачки ракети, дозвола да ги користат на Руска територија.
Ама стратегијата беше да ги крварат. Дури и јасно си го кажаа тоа на почетокот на војната.
И им успеа.

Ракети и бродови се произевдуваат, војници и земја не се произведуваат ...

Ракети и бродови се произевдуваат, војници и земја не се произведуваат ...
Со бројки од западна пропаганда извадени, Русиве досега требаше 10 пати да ја изгубат војнава... Арно ама обратно е, не знаат кај да се свртат Америте повеќе за да не доживеат пораз во Украина. Томахавки ќе давале, ајде бе и тоа да го видиме (ваљда без 3та светска). Само и без да гледаме знаеме што ќе променат во војна со ваков обем тие неколку десетици проектили.

Секој ден некој нов филм прават, дали Трамп, дали паљачо марионетата Зеки, дали тие смешковците Макрон/Стармер и останатите, дали кловновите од НАТО и балтичките чивави... Целава работа е нереална како глупа комедија од претходниот век. Само во живо се дешава.

Ако не завршела војната, Русите „ќе плателе цена“.
После целата ситуација каде ОНИ им ја направија и почнаа војната. После сите тие миљон санкции. После миљон глупости што им направија... Сега им кажуваат дека „ќе плателе цена“ ако веднаш не прекинар да ја добиваат војната.

Не бе, не се нормални. Да му е жал на човек за олд скул политичари како Лавров што мора да си имаат работа со вакви дилетанти... А еј, во овие се крстеа МИГА МАГА ликовите, дека ќе ја оправеле Америка. Исти кyp се како претходниците, ако гледаме реални разлики што имаат по надворешната политика. Буквално исти кyp а може и полоши, пошто ни сенилниот Бајден не идеше толку блиску до провоцирање светска војна.

Последно уредено:

И им успеа.

горки утехи си смислуваш
али што ќе праиш, кога фронтот веќе одамна иде у една насока

Не бе, дефинитивно не се нормални.

Rutte: "NATO is 25-times bigger and infinitely superior to Russian military."

Full quote:

"Air space is not the same as ground, there's a big difference, militarily, but also politically. Please take that into account. The only thing I'm encouraging all of us is to take comfort in the fact that as NATO we are 25-times bigger than the Russian economy. Our military is infinitely superior to the Russian military. When it comes to our air force, the Russians cannot even stand in our shadow with these MiG-31s, or whatever they call them, with their not well trained fighter pilots."

Украина да добиеше скоро било што, пак немаше текот на војната да се смени. Она што требаше да направат е есента 22-ра по успешните Харков-Изјум и Херсон, да мобилизираат уште поактивно, што не се деси ради внатрешно-политички причини. Мислеа дека нема потреба од пожустра мобилизација, дека полесно ќе биде. Веќе гледаа кон пролетната офанзива, за која добија многу пари од спонзорите, охрабрени од успехот.
Сегашната регрутна ситуација им е 18-60. Да ја воведеа уште тогаш, можда боље ќе им идеше.

Леле геополитичаров со изјавава смешно е ,во иднина ќе било уште посмешно.

Земја од 45 милиони ја сведоа на 20.
Сам си почна со исмејувањето за 300км2 за да подоцна сам си коментира дека не им е цел на Русија териториите.

Па види одлучи се сега. Им е или не им е. Бидејќи колку територија освоиле Русиве моментално е тема на Руте, Трамп и ко. но не и на Русиве они не се замараат со територии. Туку гледаат што повеќе од џганот да излезе од дефанзивните линии за да биде елиминиран.

Стратешки ги решиле Русиве ќе биде секако. Русите цела никлеарна тријада која им е најбитна ја модернизираа овие се запнале стратешки ќе ги искрварат. :tapp:

Јаки се Нато. Нема збор. Најјјаки евер.

Голем дел од Украина без струја, уште еден масивен напад и тоа е тоа од инфраструктурата изгледа.

Еве Трамп вика ќе почнеле офанзива :D . На зима ќе почнуваат? Супер. Викам јас овие удрени во мозокот се.

горки утехи си смислуваш
али што ќе праиш, кога фронтот веќе одамна иде у една насока
Епа супер.
Ќе го земат Донбас.
За тоа ја почнаа војната. Победата е блиску.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom