Ne be Kiko, ic ne e tajna, doma si sedev. Ti kazav jas ne poddrzuvam nasilni protesti, najmalce sarenokurtonski ko togas so bea. Tuka odvreme na vreme sovetodavno samo ke napisev jas i uste dva trojca so ke sledi posle ama togas nikoj ne ni vervase, se bilo vo nasite glavi, bla bla bla. Vo film bea vlezeni lugjeto, rezim so penkalo ruseja ( ete da ne te klavam i tebe vo site, da ne placis ) , a i pretezno baniran bev oti sum sirel losi misli, sum mu precel na revolucijata. Inaku togas da, za VMRO glasav i so toa jas moeto go napraviv. Od druga strana Ti kaj bese so se cukas vaka po gradi, so placis deka se ni smenija i deka treba narod na ulica da izlezi. Kaj bese Ti togas, zatoa te prasvam za koj glasase togas i dali im se prikluci ili gi tepase sarenokurtoncite posto pameten decko si i povikuvas na nasilni protesti, ne ti e tebe kuburot za pod krevet tuku treba da se izvadi. Sigurno i sam imase sfateno kon sto vodi sarenata i koj ke dojdi na vlast, pa ako togas si sedel doma ili ne daj boze si gi poddrzuval i opravduval kako sega site sarenokurtonski revolucii togas djabe vezes, toj kuburot odi frli go nekade, ne ti treba sega ako togas ne si go izvadil da ja branis makedonstinata, oti togas bese momentot, ne posle toa, uste pomalce sega. Toa e razlikata pomegju tebe i mene, jas niti sum poddrzuval ulicna demokratija, niti poddrzuvam tuku strogo ja pocituvam izbornata zelba na gragjanite iskazana na izbori. Ti za razlika od mene vaka te citkam se zalagas za tokmu sprotivnoto, a od druga strana placis deka si severdjan, pa bas me interesirase koja pozicija ja imase fateno vo tie klucni momenti za republikata. Ako si sedel doma i ne si krenal na kloci makar i eden sarenokurtonec, ne si glasal za VMRO ili voopsto togas ili uste poloso si glasal za SDSM, nema sto sega da mi drzis lekcii i da mi placis deka si severdjan, uste pomalce da mi se ljutis mene deka kur mi e dvor mi e. Si kazav jas za mene, ne poddrzuvam nasilni protesti i ja pocituvam izbornata zelba na gragjanite iskazana na izbori, a taa bese deka ljugeto si sakaat da bidat severdjani, barem mnozinstvoto od niv i koj sum jas sega da im ja sporam taa zelba, posebno sto i na slednite nekolku izborni ciklusi si ja potvrdija taa nivna zelba deka sakaat da bidat severdjani. Toa e spored moite ubeduvanja civilizacisko odnesuvanje vo edna razviena demokratija ko nasata kade vlasta se dobiva na izbori, ne na ulica. Ama toa Jas. Ti za drugo se zalagas pa poveli izjasni se kade bese i so praese togas. Jas za mene si kazav, sto i ne e nekoja tajna niti pak sum kriel nesto okolu toa kaj bev, sto pravev i za koj glasav. Od moja gledna tocka nemam kabaet, ne placam ko tebe i sovesta mi e mirna.
Владе вака сега, за сдс во животот ниту еднаш немам гласано, ниту скраја да е некогаш ќе гласам. Во шарената куртонијада, не дај Господ, исто така, бидејќи беше јасно дека сдс работи во позадина, ниту сум бил, ниту учествувал а ни на крај памет не сум ги поддржувал.
Кога веќе станува збор за другата страна на приказната, а тоа е маршевите против тиранската платформа, излегував да, но ме ваѓаше од контакт што локални моќници од вмро кои дебело се нафатираа во долгогодишното владеење почнаа да се понашаат шерифи, да му креваат тон на народот кој искрено веруваше дека излегува за зачувување на државата, а не за спасување на арамилаците на врвот на дпне, закани дека ќе бидат бркани од работа ако не се појават на митинг и слично. Ако си одел дообро знаеш дека сум во право.
Потоа истото тоа дпне, на чело на будапештанската пичка, му прифати се што му побара муртинското шлапатало. Пржино 1 и 2, техничка влада составена од сите партии, итн. Зошто му прифати? Оти мислеше дека ќе го куртулат и поштедат (што покасно се покажа и точно). Ете тука е прекршувањето на Македонија златен, тука и беше ставен клинот и поставен темелот за промена на името во кое активно учество зедоа и сдс и дпне. Од тој ден, кој и да победеше на избори, епилогот ќе беше ист. Тогаш Мијалков и Грујо за да останат на власт и нормално да не лежат во затвор, не име, газ ќе дадеа (што Мијалков и со обезбедувањето на пратениците го докажа тоа), и со замижувањето при операцијата Побегуља на Грујо во Будимпешта.
Кога Грујо го чекаше аберот од Ахмети на пенџерчето, да добиеше повик ќе ти прифати Ахмети да бидеш Премиер, само ќе преговараш и договориш со Грција, Грујо ќе играше и шота и сиртаки и ако треба и кече ќе си ставеше....
Си се договорија двата, ги насукаа граѓаните да влезат во Собранието на 27 Април, Грујо од Австрија следеше што се случува, патриотот. Грујо мора да му се признае дека долго време одбегнуваше да го направи она што го имаше ветено на „стопанот“.. Но, стопанот изгуби трпение со него...Ама на крајот пак го испорачаа со брачед му и сите комплет, 8 души како демек сега се „освестија“, и како демек овие беа против нив, и си помина промената. Народот си голтна тоа.
Пред гласањето во собрание, 200 души бевме пред влада и собрание, за обезименувањето....Друга држава би горела од темели.... На цела Македонија, освен тие 200 души вечерта му беше помила Неџла и Надидан, од името на земјата во која живеат. Да не ги споменувам одродниците од сдс, туку нека ги покажат меиловите во дпне како забрануваа да се излегува на протест против промена на име, и тоа со сегашнава номенклатура на власт во партијата. Уште еден доказ за безпрекорната соработка за уништувањето на земјата...А да не говорам за криминалите.
Грешно претставуваш дека ако добиеше дпне немаше да го мени името. Дпне активно учествуваше во неговата промена: Пржино 1,2, бегството на Грујо, пуштањето на сопствениот народ по вода на 27-ми, обезбедувањето гласови во парламентот за промена на името, и враќањето на дпне на власт. Само вие што сте моментални поддржувачи на дпне си ја перете совеста дека не сте учествувале активно во неговата промена.....