Преминување од православен во католички христијанин?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Твојот филантропски став и дело ги дискутирав, а видиш ти се надрка за џабе. Немам ја никаков проблем со тебе, о Пумо -- напротив, врло си ми симпатична! :)
Jас, надркана?
Не бе Петре, лошо стоиш со проценките.

Мојот филантропски став, во најмала рака, придонел многу повеќе него црквата на Мики.
Така што твоите коментари не ти се ич на место. А што се однесува до публиката, не сум тимски играч.
Преферирам сама да си работам, сама да си гледам резултати. Трема на сцена, јебига :)

Jас, надркана?
Не бе Петре, лошо стоиш со проценките.

Мојот филантропски став, во најмала рака, придонел многу повеќе него црквата на Мики.
Така што твоите коментари не ти се ич на место. А што се однесува до публиката, не сум тимски играч.
Преферирам сама да си работам, сама да си гледам резултати. Трема на сцена, јебига :)
Пума за прецедник!

Забегавте од темата а?

Не да ја бранам дека ми е од ист вид, али глупо е да плаќаш за да бидеш верник. Поготово па и тарифиве, поповиве наместо за здравје, се молат да цркне некој за да извадат некој денар. Башка тоа го имам слушнато нашиов поп како прави муабет на телефот и вели " АБЕ КЕ ЗАПЕАМ МАЛКУ, ИМАМ УШТЕ 2 КРШТЕВКИ И 1 СВАДБА", за време на пречувување на една куќа, ај што цело време буљаше у цицките на кумата па и сам си вели "1000 денари + бакшиш".
Што треба да прават социјалните случаи кои живеат од 2000 денари месечно, да позајмуваат пари за крштевки, погреби и др? Барем за оние кои се сиромашни да не важи ценовникот.
Така да барем за од таа страна католиците се поарни...

Религијата мора да е бесплатна, иначе дискриминира.
.

Да де, Ти велиш дека религијата треба да биде бесплатна и таа навистна е бесплатна и без да го кажеш тоа. Се плаќа она кое е реален материјалне трошок, кој е неизбежен, а се плаќа и учеството од свештениците во верските потреби.

А како Те дискриминира, Тебе лично?

Да де, Ти велиш дека религијата треба да биде бесплатна и таа навистна е бесплатна и без да го кажеш тоа. Се плаќа она кое е реален материјалне трошок, кој е неизбежен, а се плаќа и учеството од свештениците во верските потреби.

Кој одредува колку кошта молитва или пеење ? по кој коефициент се одредува и колку Исус и апостолите наплаќаа за своите дела?

Кој одредува колку кошта молитва или пеење ? по кој коефициент се одредува и колку Исус и апостолите наплаќаа за своите дела?

Let3,

и Ти, а гледам и други членови од форумов, запаѓате во протестантска шема, во стилот „..така не пишува во Библијата...„ и згорна на све, бараш/барате одговор од православни верници?...

Обрати се на друго место за бараниот одговор, а за православната вера, обрати се кај верните во Црквата.

Реален материјален трошок - гласот на попот, оти му се трошат гласните жици на венчавки и погреби. Ма дај молим те Мики.

Што треба да прават социјалните случаи кои живеат од 2000 денари месечно, да позајмуваат пари за крштевки, погреби и др? Барем за оние кои се сиромашни да не важи ценовникот.
Така да барем за од таа страна католиците се поарни...

Pumaval,

ако појш у „христијанскиот центар„ и Буњаковец на пример, таму све даваат џабе...Шо ќе Ти се и римокатолиците у тој случај?

У „центарот„ све даваат џабе, а Ти го одземаат и Христа и умот Твој.

Let3,

и Ти, а гледам и други членови од форумов, запаѓате во протестантска шема, во стилот „..така не пишува во Библијата...„ и згорна на све, бараш/барате одговор од православни верници?...

Обрати се на друго место за бараниот одговор, а за православната вера, обрати се кај верните во Црквата.
Па Мики не прашав јас некоја тајна формула да ми дајте или каде го кријат златото попојте, едноставно ете нивнио газда исус одел пешки проповедал, лекувал, утешувал - гага, денес без климатизирана лимузина и кеш пара православен поп не оди кај верник. Па ме интересира пошто очигледно неим е Исус узор и пример за такво понашање - кој им е?: На кој се угледаат во злато, имоти и коли?

Реален материјален трошок - гласот на попот, оти му се трошат гласните жици на венчавки и погреби. Ма дај молим те Мики.

Nessa,

очигледно е дека попојте ги гледаш само преку парите, што значи дека само пари Ти се вртат во умот.

Во Црквата, свештениците, свештеномонасите и верните чинат една и иста заедница. Верните не гледаат на поповите како на непријатели, туку како на членови од иста заедница.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:11 ---
Па Мики не прашав јас некоја тајна формула да ми дајте или каде го кријат златото попојте, едноставно ете нивнио газда исус одел пешки проповедал, лекувал, утешувал - гага, денес без климатизирана лимузина и кеш пара православен поп не оди кај верник. Па ме интересира пошто очигледно неим е Исус узор и пример за такво понашање - кој им е?: На кој се угледаат во злато, имоти и коли?

Еве: тркни до најблскиот црковен објект и прашај ги попојте кај го чуваат златото и зашто возат џипој од 30 тисуча Еура а не јаваат магариња...

Nessa,

очигледно е дека попојте ги гледаш само преку парите, што значи дека само пари Ти се вртат во умот.

Во Црквата, свештениците, свештеномонасите и верните чинат една и иста заедница. Верните не гледаат на поповите како на непријатели, туку како на членови од иста заедница.
Мичо немој со тие куршуми море. Пари ми се вртеле во умот... Ако се иста заедница зошто католичките свештеници имаат различни тарифи од православните. Искрено ако сум верник и сакам да припаѓам на христијанска заедница со сите адети, традиции и марифети, би избрала Католичка црква, зошто кај нив се уште не се изгубила вистинската вредност на црквата (за разлика од другите).

Што треба да прават социјалните случаи кои живеат од 2000 денари месечно, да позајмуваат пари за крштевки, погреби и др?

Еве предлог: на сите социјалци, помогни им Ти лично, така што ќе си брцнеш во џебот и ќе им платиш трошок за крштевка, венчавка, погреб и сл.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:15 ---
Ако се иста заедница зошто католичките свештеници имаат различни тарифи од православните. .

Многу просто: не се иста Црква.

Римската Црква низ Светов наплаќа од своите верници неизбежен данок, преку државата, а во православната Црква и држава, нема таков данок.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 14:16 ---
Искрено ако сум верник и сакам да припаѓам на христијанска заедница со сите адети, традиции и марифети, би избрала Католичка црква, зошто кај нив се уште не се изгубила вистинската вредност на црквата (за разлика од другите).

Не гледам дека некој Те спречува во Твојот избор, така?...

И мене Трифук Костовски или Циле или газдите и милионерите македонски не ги гледам како неприатели. И јас ги гледам како членови на иста заедница... богата заедница.... заедница која љуби земање но не и давање...

И мене Трифук Костовски или Циле или газдите и милионерите македонски не ги гледам како неприатели. И јас ги гледам како членови на иста заедница... богата заедница.... заедница која љуби земање но не и давање...

Одлично!

Ој сега и прашај ги Трифуна и г-динот Крокодилов, од кај намлатија толку капитал за толку кратко време и зашто не возат „фиќо„ од ‘68-мата?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom