Преговори со ЕУ, отварање и затварање на поглавијата по ново

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Ок , сега ни покажи каква е официалната руска ,татарска верзија - со извори и документи.
Не ме интересира многу силно Би
угарската и ниедна друга историја.
Јас за себе знам што суж,и кој сум.И што и кој биле моите предци.
На таа тема,чисто од радозналост,суж прашал Руски историчари. т.е студенти,пошто живеам у Москва,и ми имаат многу убаво објаснето,кој се и што се и како се Бугарите.
Така да ... сожељавај

Да се вратиме на темата..
Ново барање од Франција за Македонија и другите претенденти за ЕУ!
Тамам кога се стекна впечаток дека францускиот претседател Емануел Макрон попушти во однос на проширувањето на Европската унија, „Еурактив“ пишува за ново барање од Франција за претендентите за идни членки, меѓу кои е и Македонија..........

https://kurir.mk/makedonija/vesti/n...ja-za-makedonija-i-drugite-pretendenti-za-eu/

Толку беше, назад на темата :) До бугарските членови - намалете со пропагандата по секоја можна тема на форумов.

Па попрво ние треба да имаме референдум. Но не каков што го имавме округло на ќоше прашање туку кратко и јасно-дали сте за или против зачленување во ЕУ. Согласно нашиот Устав т.е. Уставот на Република Македонија, ако некој од факторите кај нас воопшто почитува устав.

И што значи ВОУЛГАРОС на грчки ? Повели ,објасни
Исто што и на сите можни јазици... Вулгарен е интернационален збор, значи прост, без основна култура...

Исто што и на сите можни јазици... Вулгарен е интернационален збор, значи прост, без основна култура...
Значи сакаш да кажеш дека на грчки Βούλγαροι - Воулгарос значи вулгарен ,прост ???
Па от там го прифатиле латините ,заменили грчкото произношение од В на Б , и така ?
Значи интернационалнија збор Вулгарен произлиза од грчки?
Добро си помисли преди да одговориш :D

Значи сакаш да кажеш дека на грчки Βούλγαροι - Воулгарос значи вулгарен ,прост ???
Па от там го прифатиле латините ,заменили грчкото произношение од В на Б , и така ?
Значи интернационалнија збор Вулгарен произлиза од грчки?
Добро си помисли преди да одговориш :D
Ок не ни очекувам да сватиш... Зборот е земен од Латинскиот збор вулгар..
Adjective
lacking sophistication or good taste; unrefined.
„Characterized by an awkward blending of old and new architectural styles, it appealed to the general population, but sophisticates found it vulgar and ugly.“

Најверојатно Латинизам употребен е од Византијците и напишан на Грчки: Βούλγαρος ... Нормално е да Византијците употребувале латинизми пошто биле наследници на римското царство.
Кога записите дошле на запад, они тоа го читале Булгарос, како што го читале Басил и Бизант, и пошто за нив Боулгарос не било исто како Вулгари си мислеле дека е името на тој народ. Многу едноставно. Во називот на Василиј втори го имаш Βασίλειος Βουλγαροκτόνος ... Чисто да си знаеш дека истиот назив на запад го интепретирале Basil Boulgarokton .... Погрешна интерпретација на буквата Вита.. Во математиката сеуште е бета....

Зборот Вулгар е интернационализиран, како на пример зборовите Прима, Секунда итн. кои се користат во Византија, а не се Грчки.. И ред други работи..

А што се однесува до средновековни записи... Видовме од летописите на Манасос „Вулгарските“ цареви како ги нарекувале во оригинал (Makedo) , тоа што отпосле се дополнувани, најверојатно условена од политички мотиви е приказна присутна и во денешницата..

Adjective
„Characterized by an awkward blending of old and new architectural styles, it appealed to the general population, but sophisticates found it vulgar and ugly.“

Најверојатно Латинизам употребен е од Византијците и напишан на Грчки: Βούλγαρος ... Нормално е да Византијците употребувале латинизми пошто биле наследници на римското царство.
Кога записите дошле на запад, они тоа го читале Булгарос, како што го читале Басил и Бизант, и пошто за нив Боулгарос не било исто како Вулгари си мислеле дека е името на тој народ. Многу едноставно. Во називот на Василиј втори го имаш Βασίλειος Βουλγαροκτόνος ... Чисто да си знаеш дека истиот назив на запад го интепретирале Basil Boulgarokton .... Погрешна интерпретација на буквата Вита.. Во математиката сеуште е бета....

Зборот Вулгар е интернационализиран, како на пример зборовите Прима, Секунда итн. кои се користат во Византија, а не се Грчки.. И ред други работи..

А што се однесува до средновековни записи... Видовме од летописите на Манасос „Вулгарските“ цареви како ги нарекувале во оригинал (Makedo) , тоа што отпосле се дополнувани, најверојатно условена од политички мотиви е приказна присутна и во денешницата..
Друже батали,со нив нема разбирање.
Исто ко да земеш на слеп да му објаснуваш,каква е црвената боја!

Adjective

Латинскиот збор е vulgaris, e [vulgus] - вулгарис и се користи уште от времето на Цицерон кога и појма е немало от булгари и булгарија

vulgaris, e [vulgus]
1) обичаен, обикновен, привичен, обштоприет (opinio C); повседневен, обштоизвестен (ars C; nomen C, Ph); разпростирашт се за всички, всеобшт (liberalitas C): v. coetus H ;

2) обштодост'пен, публичен (puella O);

3) прост, евтин: jejunus stomachus raro vulgaria temnit H Гладен стомах рјадко пренебрегва простите блјуда;

4) (просто)народен (vox C; vocabula Q): vulgares Aug простолјуден.
......
vulgaritas, atis f
широките маси, народ Capit, Eccl.
......
b]I vulgatus, a, um
1. part. pf. к vulgo II;

2. adj.

1) обштеизвестен, обшторазпространен (fama L): res quum vetus, tum vulgata L обстојателството е т'ј старо, колкото и обштоизвестно;

2) доступен (omnibus C); публичен (meretrix Su);

3) всеобшт, обичаен, обштоприет (sensus Q).

Нема и појма од современото значење на зборот ВУЛГАРЕН

Со илјадници години, грчкиот збор за вулгарен е - χυδαίος.... ;)

Надевам се дека ти и шеф кук ја разбирате червената боја

Последно уредено:
Латинскиот збор е vulgaris, e [vulgus] - вулгарис и се користи уште от времето на Цицерон кога и појма е немало от булгари и булгарија

vulgaris, e [vulgus]
1) обичаен, обикновен, привичен, обштоприет (opinio C); повседневен, обштоизвестен (ars C; nomen C, Ph); разпростирашт се за всички, всеобшт (liberalitas C): v. coetus H ;

2) обштодост'пен, публичен (puella O);

3) прост, евтин: jejunus stomachus raro vulgaria temnit H Гладен стомах рјадко пренебрегва простите блјуда;

4) (просто)народен (vox C; vocabula Q): vulgares Aug простолјуден.
......
vulgaritas, atis f
широките маси, народ Capit, Eccl.
......
b]I vulgatus, a, um
1. part. pf. к vulgo II;

2. adj.

1) обштеизвестен, обшторазпространен (fama L): res quum vetus, tum vulgata L обстојателството е т'ј старо, колкото и обштоизвестно;

2) доступен (omnibus C); публичен (meretrix Su);

3) всеобшт, обичаен, обштоприет (sensus Q).

Нема и појма од современото значење на зборот ВУЛГАРЕН

Со илјадници години, грчкиот збор за вулгарен е - χυδαίος.... ;)

Надевам се дека ти и шеф кук ја разбирате червена боја
Кој рече дека е поинаку... Дека се користи од времето на Цицерон....

Епа според тој збор ве нарекувале Византијците, јас не реков дека го измислиле за вас... Пошто биле проста маса, прост народ ги нарекле вулгарос.... И од тој збор, преку погрешна интерпретација доаѓа зборот Булгар...

Значи називот Бугар, доаѓа од Латинскиот Вулгари, што значи прост, без вкус, нецивилизиран... Преку погрешна интерпретација... Факт е дека Византијците ги викале Вулгарос, јаничарите на Аспарух. И факт е дека тоа Вулгарос ви е единствена поткрепа на денешното име, а со тоа и факт е дека на запад направиле погрешна интерпретација и од Вулгар дошло Булгар.. Како што од Васил, дошло Басил..

И да, тие што ве нарекувале Вулгарос не биле само Грци, туку Византијци, Ромеи воопшто, па така користењето на Латинскиот јазик не им било страно... И било позвучно и

Све на све името ви е пародија...
Автоматски споено мислење:

Друже батали,со нив нема разбирање.
Исто ко да земеш на слеп да му објаснуваш,каква е црвената боја!
Има деца што незнаат, нека се научат... Ова не го праам за Бугарите, нив јасно им е, ама нема што да праат ги изеле гомната, сега ги голтаат..

Последно уредено:
Да се вратиме на темата..
Ново барање од Франција за Македонија и другите претенденти за ЕУ!
Тамам кога се стекна впечаток дека францускиот претседател Емануел Макрон попушти во однос на проширувањето на Европската унија, „Еурактив“ пишува за ново барање од Франција за претендентите за идни членки, меѓу кои е и Македонија..........

https://kurir.mk/makedonija/vesti/n...ja-za-makedonija-i-drugite-pretendenti-za-eu/

Курир се зема со резерва (не гледам линк да ставиле)ама ако ова е вистина би рекол дека е шајка на сандакот.

Кој рече дека е поинаку... Дека се користи од времето на Цицерон....

Епа според тој збор ве нарекувале Византијците, јас не реков дека го измислиле за вас... Пошто биле проста маса, прост народ ги нарекле вулгарос.... И од тој збор, преку погрешна интерпретација доаѓа зборот Булгар...

Значи називот Бугар, доаѓа од Латинскиот Вулгари, што значи прост, без вкус, нецивилизиран... Преку погрешна интерпретација... Факт е дека Византијците ги викале Вулгарос, јаничарите на Аспарух. И факт е дека тоа Вулгарос ви е единствена поткрепа на денешното име, а со тоа и факт е дека на запад направиле погрешна интерпретација и од Вулгар дошло Булгар.. Како што од Васил, дошло Басил..

И да, тие што ве нарекувале Вулгарос не биле само Грци, туку Византијци, Ромеи воопшто, па така користењето на Латинскиот јазик не им било страно... И било позвучно и

Све на све името ви е пародија...
Автоматски споено мислење:

Има деца што незнаат, нека се научат... Ова не го праам за Бугарите, нив јасно им е, ама нема што да праат ги изеле гомната, сега ги голтаат..

Ова е твоја лична теорија што дури и академиците од МАНУ не ја делат, а камо ли за сериозен светски лингвист. :D
Мислим на секи стана јасно колко е абсурдна со исклучок на шеф кук , кој и поима нема за што иде реч ама тресе зелни како папагал да не остане назад..LOL

Ова е твоја лична теорија што дури и академиците од МАНУ не ја делат, а камо ли за сериозен светски лингвист. :D
Мислим на секи стана јасно колко е абсурдна со исклучок на шеф кук , кој и поима нема за што иде реч ама тресе зелни како папагал да не остане назад..LOL
Трет пут, у твоите постови ме прозиваш,од ништо испровоциран.
Значи те имам дирнато,таму кај шо те боли.
А те боли,вистината.
Едино што стана јасно е тоа дека ти и твојата компанија продадени македонци не сте присутни на форумов туку така.
Ти 100% имаш задача,да опипаш пулс,какво е мислењето за БГ, ЕУ и слично.Да наметнеш став
Друг е имиџ мејкер.И така.
Па и ако заврбувате некој,ќе биде пуна капа.
Вие не сте ни Татари,Вулгари ни Бугари.Ме заболе уво,кој сте вие.
Јас знам кој сум,и што сум, тоа е најбитно.
А ти одејќи низ времето си го бараш семето!
Уствари вие сте клетници,деца на луѓе што се продале за грст пари.
Е тоа си ти.
Изрод на својот народ.

Што е апсурдно бе?

Тоа што Грците ве викаат Вулгарос, а вие се викате Бугари ? Исто како Васил Вулгароктон станал Басил Булгароктон...

Тоа дека на Википедија кажува дека Аспарух и Кубрат биле Турци ?

или

Тоа што Летописот на Манасес, царот Јован Александар е именуван како Македонски? Кај што корпус деликти се гледа подоцнежниот кирилски фалсификат ?

Или тоа што нема никаков запис од извори од таканареченото Вулгарско царство, дека они самите се нарекувале Вулгари. На пример, Јас Аспарух Бугарскиот Кан, Или јас Крум Бугаринот, или јас Самоул Бугарот.... Ништо нема вакво...

Наспроти Манасес Јован Александар, Македонец... Или Душановиот законик со Македонскиот Цар Стефан Душан..... Освен Вулгарос на Скилица и црвениот фалсификат на Манасос, ништо друго нема што подсеќа на Вулгаристан.... А не е дека немале писмо...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom