Предновогодишна и Божиќна еуфорија

Нема еуфорија без петарди. Тоа беше нашата тајна состојка. Во моментот кога се испешљачивме и решивме за два рокнати палци годишно и кучкарки некои да поебеме цел ритуал што почнуваше од октомври, си ја упропастивме еуфоријата.

Нема еуфорија без петарди. Тоа беше нашата тајна состојка. Во моментот кога се испешљачивме и решивме за два рокнати палци годишно и кучкарки некои да поебеме цел ритуал што почнуваше од октомври, си ја упропастивме еуфоријата.
Донекаде си во право, ама стварно се опасни кога не ги употребуваш како треба( не дека и јас сум била примерна и не ги ставав во лименка)....
Пред да ги забранат, убаво паметам кога се собиравме на плоштад за дочек, петарди се фрлаа меѓу нозе на луѓето, па смешно беше да ги гледаш како подрипнуваат кога ке им пукнеше....хахааааа
Опасна луда еуфорија.

Донекаде си во право, ама стварно се опасни кога не ги употребуваш како треба( не дека и јас сум била примерна и не ги ставав во лименка)....
Пред да ги забранат, убаво паметам кога се собиравме на плоштад за дочек, петарди се фрлаа меѓу нозе на луѓето, па смешно беше да ги гледаш како подрипнуваат кога ке им пукнеше....хахааааа
Опасна луда еуфорија.
Украси како што сакаш за сама себеси, не мавај рецка како другите би го гледале тоа.

Денските журки ја убија еуфоријата, која црна нова година ако не можеш дома да се собереш од денска....
Автоматски споено мислење:

Кажи ми дека немаш деца без да ми кажеш....

И ја се слагам дека нема нешто поглупо од дневни забаве.Некои се напраиф крш и преспиеф га праф дочек.

А мое мислење е дека нема поглуп човечки изум од петарду.
Башка што е опасна, ама никако неможу да сфату коју еуфорију, восхит или било какфо чустфо може да ви возбуди парче барут кое само пуца и толко.
Преглуп изум.
Никад у живот не сам пукнаја петарду, а нема ни мои деца.

По јавниот притисок, на прославата на плоштад нема да има огномет, велат од „Зелен хуман град“

„Скопската централна новогодишна прослава без огномет претставува мал но значаен чекор кон подобрување на квалитетот на животот на најранливите групи граѓани во Скопје, намалување на преголемото загадување на воздухот, како и на сите медиуми на животна средина и, се разбира, етички чекор кон тоа безгласните жители на Скопје, животните, да не доживуваат енормен стрес и потенцијална смрт за 3 минути „забава“. Секако ова не ги спречува бројните несовесни граѓани кои новогодишните празници ги доживуваат како погоден момент на своја рака да испалуваат огномет и разни пиротехнички средства и поради ова апелираме и очекуваме Министерството за внатрешни работи да е на висина на задачата, особено на дочекот на Новата година“, велат од „Зелен хуман град“.

Браво, уште неседнат на фотеља се натрти на вечно-незадоволното кучкарско лоби. Немам зборови. Најјако е што пак го пејат и караат. Освен ако не е ова поради ужасот од Кочани, што би било скроз оправдано и коректно, не гледам причина зашто децата не би се радувале на огномет, ама тоа е, нова демографија и нова реалност. Мора некако да се придобие овој сегмент од дебили на ЗХГ зашто и они право на глас имаат.

не сум фан на пукање петарди, многу ме иритира тоа. Иако викате немало, има пукање уште. Се пука таму од кај 8 до 12 ипол.

Преубави празници имаме почнувајќи од Свети Никола па до Стара Нова Година таму. Не е само 31ви битен ден, мене искрено се друго ми е позабавно.
На 1ви гледање концерт си е посебен празничен настан.

Преубави празници имаме почнувајќи од Свети Никола па до Стара Нова Година таму. Не е само 31ви битен ден, мене искрено се друго ми е позабавно.
На 1ви гледање концерт си е посебен празничен настан.
Za tebe znaeme, ne se sekiraj ;)
P.s odsekogas misterija mi bilo, odis na ogan na kolede ili deka paganski pa bojkotiras :cautious:

Како што кажаа не е само Нова Година овој период, туку и со еден куп други празници.

Е сега ако гледаме Нова Година како целост тогаш да, овој ден го губи моментот од кога почнуваш посериозно со работа.
Кога бевме дечишта ни беше интересно бидејќи го имаш цел ден за себе и можеш да испланираш собиранка со кој сакаш зошто сите се слободни.
Сега со работни обврски скоро сите сме на работа тој ден и не можеш да се склопиш со луѓето. Башка што како помлад друштвото ти е поголемо за разлика кога ќе мавнеш 30ка.

Од друга страна пак за тие што сакаат да слават по ресторан мениата им ги кренаа до плафон. Зошто да дадам толку пари за нешто што за два дена послем тоа ќе биде 3 пати поефтино.

Славите се тука, уште се оди. Бадник, Божиќ, стара нова година еуфоријата е иста, само се има сменето начинот на славење.
Вечерата делумно е иста но начинот на кој децата го гледаат празникот е различен. Празникот го гледаат како давање подароци него ли коледари и бадников оган. Така ги научија новите родители.
Коледари во Скопје се реткост барем кај мене се. Мајките ги имаат затворени децата дома, немој да ги пуштат.
Огинот пред бадник е изумрена работа. Нема веќе комшии, никој со никој не се познава во мало. Последните години пред ковидот најмногу локални пијаници се собираа, за ковидот после да стави крај на оваа традиција.

За мене тоа никогаш не било еуфорија. Многу се плашев од петарди уште како дете, па и како возрасна особа која ги разбира реалните последици од тоа. Скроз трауматично искуство, посебно па кога требаше да го шетам кучето.

За мене тоа никогаш не било еуфорија. Многу се плашев од петарди уште како дете, па и како возрасна особа која ги разбира реалните последици од тоа. Скроз трауматично искуство, посебно па кога требаше да го шетам кучето.

Нема збор за тебе, ти си многу свесна и зрела личност

Се размислувам да сменам следна година лампиони, имам вишок кои не ги сакам, а помалку од тие што ги сакам. Ќе докупам. Базаро има преубави работи.
Сакам и сијалички на тераса, ама имаме буре со зелка, не ми е практично да се пикам да уштекувам. Здравје.
Сакам светла, сијалички и украси, и дома, и надвор низ град. Доста често гледам убаво украсени дворови од куќи, и тераси со интересни сијалички.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom