Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
и јас бев жирант на една колешка и како шо разбрав кога бев во банката на потпишување значи доколку корисникот на кредитот не го плаќа редовно односно не ја плаќа месечната рата за кредитот тогаш тоа се префрла на првиот жирант шо е потпишан,во случај и првиот жирант да не ја исплаќа ратата се префрла на вториот...во зависност за колку жиранти се работи во случајот...значи и да го тужиш мислам дека немаш основа..ти сам си прифатил и си се потпишал како жирант и сам си ја сносиш одговорноста.

Точно така.И ја имав иста ситуација дома.Се туфкаа моиве,али што ќе се праи.На крај си платија тоа и сеа на крај памет не им е да бидат жиранти.Неможеш никако да се извадиш,освен да го натераш тој да си плаќа.

Здраво...
Се надевам на брз одговор
пред некое време другар ми направи сообракајка,ја бев сопатник,другаров беше со ауди тт а другиот беше со 101,е сеа другар ми беше крив,ама штетата беше мала на 101 му беше само скршен фар,и излеговме од кола да видиме што како и тука улета еден полицаец и му реков јас нема потреба да правиш записник ке си се договорат
и другаров му даде 1500 денари на лице место,а у мегувреме полицаецот ми рече да се тргнам,ама онака ептен арогантно и го прашав зошто,и не ми одговори многу многу туку зема податоци да ми запишува ово оно и ја му побарав на него податоци и он се изнервира ваљда и ме однесе во станица,ама кога му казав на командирот зашо ме донеле во станица одма ме пушти...Е СЕГА ГЛАВНОТО.пред некој ден ми стигна покана за на суд прекршочна пријава за нарушување јавен ред и мир во стил дека постојано сум се двизел околу возилата и дека постоело мозност да уништам или скријам докази,што е нелогично бидејки штетата беше смешна па згора на све и лугево си се договорија..прочитав во законот дека глобата за ова е од 600-800 евра
остај што е смешна пријавава и што не е вистинита,ја незнам што да правам.ако знае некој нека ми објасни
однапред благодарам

јак адвокат бате и повикај сведоци чиста работа , тужи го и полицаецот по можност , трк на адвокат одма

Здраво...
Се надевам на брз одговор
пред некое време другар ми направи сообракајка,ја бев сопатник,другаров беше со ауди тт а другиот беше со 101,е сеа другар ми беше крив,ама штетата беше мала на 101 му беше само скршен фар,и излеговме од кола да видиме што како и тука улета еден полицаец и му реков јас нема потреба да правиш записник ке си се договорат
и другаров му даде 1500 денари на лице место,а у мегувреме полицаецот ми рече да се тргнам,ама онака ептен арогантно и го прашав зошто,и не ми одговори многу многу туку зема податоци да ми запишува ово оно и ја му побарав на него податоци и он се изнервира ваљда и ме однесе во станица,ама кога му казав на командирот зашо ме донеле во станица одма ме пушти...Е СЕГА ГЛАВНОТО.пред некој ден ми стигна покана за на суд прекршочна пријава за нарушување јавен ред и мир во стил дека постојано сум се двизел околу возилата и дека постоело мозност да уништам или скријам докази,што е нелогично бидејки штетата беше смешна па згора на све и лугево си се договорија..прочитав во законот дека глобата за ова е од 600-800 евра
остај што е смешна пријавава и што не е вистинита,ја незнам што да правам.ако знае некој нека ми објасни
однапред благодарам
Ќе ти биди потребен адвокат(консултирај се и види како понатаму),сепак не е мала сумата на казната доколку биди изречена.:nesvest:
Е сеа,не знам зошто делото кое наводно си го "сторил"е оквалификувано од страна на МВР како нарушување на јавен ред и мир:nenene:
Според тоа што опиша ти во твојот пост,ова е моето(правничко) мислење за "случајов":
Според мене и она шо го напиша ти,кога веќе се одлучиле господата од МВР да те гонат прекршочно требало да го означат делото како попречување на службено лице во вршењето на своите работи.
Нема елементи за делото нарушување на јавен ред:kesa:
Зголемена е ДРАСТИЧНО :shok:дистрибуцијата на прекршочни казни од страна на МВР-(стажирам во Основниот суд Битола , секој ден стигнуваат купишта пријави за поведување прекршочни постапки):tapp:
Гледаат на секаков начин да извлечат пари од луѓето,вака никогаш не било,:nenene:и навистина човек во денешно време треба ептен да внимава, зошто сепак се работи за астрономски суми кои треба да се платат за обични,минорни "прекршоци".:jaj:

па и тој мојот другар што ја направи сообракајката сега зивее во странство,а тој другиот незнам дали ке ја казе вистината на суд..ама не верувам дека судииве се толку глупави и кога ке го видат случајот мислам дека ни од сведоци ке нема потреба..

Вака значи. Пред 2 дена поднесов формулар за отпишување од факултет и вадење на документите. ПАртиципацијата е 800 евра или 400 евра семестар. Бидејќи јас се отпишувам во прв семестар ми викаат дека морам да го платам и вториот дел од ратата за да ми ги дадат документите назад и да се отпишам. Дали сум обврзен ова да го правам? Дали морам да дадам 400 евра во воздух?

Вака значи. Пред 2 дена поднесов формулар за отпишување од факултет и вадење на документите. ПАртиципацијата е 800 евра или 400 евра семестар. Бидејќи јас се отпишувам во прв семестар ми викаат дека морам да го платам и вториот дел од ратата за да ми ги дадат документите назад и да се отпишам. Дали сум обврзен ова да го правам? Дали морам да дадам 400 евра во воздух?

Немораш.И јас исто така минатата година го платив само првиот семестар па потоа ги подигнав документите.Треба да платиш само некои си 1000 денари,изјава и таксена маркица.

Немораш.И јас исто така минатата година го платив само првиот семестар па потоа ги подигнав документите.Треба да платиш само некои си 1000 денари,изјава и таксена маркица.
На кој факултет беше? Иначе и јас се завчера платив 1000 и молба поднесов и ми кажаа да одам денес на студентски да си ги земам документите и така и направив ама типкава што беше на шалтер онака ми вика втора рата плати прво :@

На кој факултет беше? Иначе и јас се завчера платив 1000 и молба поднесов и ми кажаа да одам денес на студентски да си ги земам документите и така и направив ама типкава што беше на шалтер онака ми вика втора рата плати прво :@

На електро бев јас.Абе каква втора рата какви глупости нека не се заебаваат нема баш никаква врска втора рата.

А чекај ти бара да платиш за втора рата на прв семестар или да го платиш втор семестар?Пошто на некои има и на повеќе од две рати да се плаќаат.

На електро бев јас.Абе каква втора рата какви глупости нека не се заебаваат нема баш никаква врска втора рата.

А чекај ти бара да платиш за втора рата на прв семестар или да го платиш втор семестар?Пошто на некои има и на повеќе од две рати да се плаќаат.
Две рати од по 400 евра. Значи еден семестар една рата.

Две рати од по 400 евра. Значи еден семестар една рата.

Епа ако си платил цел прв семестар и сакаш да подигнеш документи нема основа да ти бараат уште 400.Немој случајно да си ги дал.Сега и така неможеш да се упишеш на друг почекај додека заврши цела година па подигни си ги и така не ти требаат сега.Јас така направив на крај на година ги земав документите.

Фала Димитри. Иначе некој од Економски дали бил во ваква ситуација те. додека се отпишувал од економски?

па и тој мојот другар што ја направи сообракајката сега зивее во странство,а тој другиот незнам дали ке ја казе вистината на суд..ама не верувам дека судииве се толку глупави и кога ке го видат случајот мислам дека ни од сведоци ке нема потреба..

Не очекувај многу од судиите!!:nenene:
Тие не се замараат многу :kesa:,судат врз основа на изјави на сведоци,во твојот случај сигурно како сведок ќе биди викнат тој полицаецот шо бил на местото на сообраќајната незгода.
А според она шо го напиша ти во првиот пост,полицаецот нема да сведочи во твоја корист.:nesvest:
Ако можиш предложи ти некој сведок,освен тој другарот кој викаш живеел во странство,тешко дека ќе можи да дојди да сведочи:jaj:.
Ако имало некои други лица присутни тогаш кои можат да застанат во твоја одбрана треба да ги повикаш да сведочат!!!

Едно прашање. Дали може e-mail дописи да се искористат како доказ ?

може да се консултирате преку лап топ - скајп т.е. видео врска другар ти да сведочи , имаше таков случај кога ги судеа макроата , сведоците т.е. екс-проституките преку видео врска сведочеа , зборни со адвокатот за тоа . искористи све против тиранијава :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom