ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки дали може некаде да најдам скратен материјал по Историја на правото?

сакам да се запишам на правни студии има квота за вонредни ама колку што гледам квотата е премногу мала примаат 20 души само затоа сакам да се префрлам како вработена од втор семестар не сум од скопје па затоа прашувам за да знам што и како да правам затоа ако знае некој за сигурно би ми било од голема помиш,инаку фала многу за одговорот[DOUBLEPOST=1535424329][/DOUBLEPOST]и заборавив да прашам дали сите предмети се задолжителни во прв семестар
Никој не ја знае конкретно твојата ситуација,па да ти каже дали сигурно ќе можеш да се запишеш или не.Затоа ти е даден совет дека мора да одиш во службата на Студентски Прашања на Правен и да им објасниш што сакаш,па тие ќе ти кажат дали е изводливо.Ако не можеш лично да појдеш,прати некој твој близок од фамилија или другар/другарка да праша,или ако познаваш некој кој живее во Скопје.[DOUBLEPOST=1535451629][/DOUBLEPOST]
Кога треба да има казнена сесија веднаш после септемвриската во октомври или?
Казнената сесија би требало да биде по редовната Септемвриска сесија.
Секоја година почнува на различен датум.Тоа уште не е познато,а и рано е.

Првото и најбитно, секако дека е полесно !
Нашиве професори на мастер се понашаат као по дифолт да мораш да положиш зошто си платип 500 евра за семестар...
Сесиите се исти, мада може да се договорите и поинаку со професорот.
За магистерската имаш 1 година од денот кога ќе ја пријавиш темата. Значи у таа 1 година мораш да ја одбраниш.

Пак јас:D
Тетка на моја другарка предава на правниот во бт, и таа потврди дека скоро и да било сигурно дека правниот ќе го правеле 4+1.
Е сеа, два семестри се фактички една година, зимски и летен нели? Тие 4ри години, се надевам доколку влезам во државна квота би плаќала по 200евра од година(100е семестар). Со завршени 4ри год добивам звање само дипломиран правник со 180кр.
Е сеа, како одат магистерските, годината ја плаќам 1000е, по 500е од семестар? И со што се здобивам после тоа? После положени магистерски се положува правосуден или како? Колку пари се тоа? Хаос ми е.:place:

Пак јас:D
Тетка на моја другарка предава на правниот во бт, и таа потврди дека скоро и да било сигурно дека правниот ќе го правеле 4+1.
Е сеа, два семестри се фактички една година, зимски и летен нели? Тие 4ри години, се надевам доколку влезам во државна квота би плаќала по 200евра од година(100е семестар). Со завршени 4ри год добивам звање само дипломиран правник со 180кр.
Е сеа, како одат магистерските, годината ја плаќам 1000е, по 500е од семестар? И со што се здобивам после тоа? После положени магистерски се положува правосуден или како? Колку пари се тоа? Хаос ми е.:place:
Хипотетички, ако го вратат пак на 4+1, 4 години ќе плаќаш по 200/400 евра (зависи дали си државна или приватна квота), а таа 1 година (магистерските студии) би плаќала по 500 евра од семестар. Со завршени 4 години, нема шанси да имаш само 180 кредити, туку повеќе ама не знам како ќе го напраат тоа. Е сеа, порано коа било 4 години додипломски и 1 година магистерски, правосуден можело да се полага и само со завршени додипломски студии. Дали и сеа би било така, не знам, останува да видиме.

Сега како што е ситуацијата, 3 години плаќаш по 200/400 евра, а 2те години магистерски студии плаќаш по 1000 евра од година (500 евра за семестар). На крајот добиваш звање магистар по __________ право. Сега како што е, правосуден можеш да полагаш единствено ако имаш завршено и магистерски студии.

уште нешто да прашам знам дека сум малку напорна :vozbud: сакам да знам прв семестар дали се задолжителни предавањата на сите предмети во прв , и ако се задолжителни колку треба редовност за да полагаш колоквиум или испит ?

уште нешто да прашам знам дека сум малку напорна :vozbud: сакам да знам прв семестар дали се задолжителни предавањата на сите предмети во прв , и ако се задолжителни колку треба редовност за да полагаш колоквиум или испит ?

По никој предмет не ми биле задолжителни предавањата, претпоставувам последнава година-две не се сменило нешто. Присутноста на предавања може само да ти користи за полагање во предсесија или доколку си активна на предавањата, да добиеш поени од активност кои се собираат заедно со поените од колоквиум и испит.

Дали знае некој каде се наоѓа кабинетот на Драги по трговско ?

Која е постапката за вадење уверение по положен последен испит на додипломски..(слушнав нешо 5000се плаќало)

Маркетинг кај Узунов и Биљана скратен материјал има некад ? И дали се да бубам во детали или може и со по генерално читање да поминам ?
И како да се положи Јавна администрација ја не знам од кај ги вади прашањана и што всушност бара за да положиш Драган Гоцевски заедно со Данева и дали исто има некаде скратен материјал ?

Некои професори се придржуваат до правилото според кое за да можат студентите да полагаат колоквиуми и испити,мора да имаат барем 7 недели присуство на предавања од вкупно 12.Тоа правило е за сите предмети,па ако студентите не се појавуваат на предавања или нема да им биде дозволено да полагаат,или ќе им биде дозволено да полагаат,но нема да добијат висока оцена.
Има и професори на кои не им е гајле за присутноста на студентите,но сепак подобро е да си редовна на предавања.[DOUBLEPOST=1536189374][/DOUBLEPOST]Професорите Иван и Ненад навеле дека полагањето на Политичка Филозофија и другите предмети кај нив е на 11.09 и на 28.09.,во 10 часот.Дали некој знае дали на тие датуми ќе може да се полага и колоквиум и испит или само испит ?

Последно уредено:
Некои професори се придржуваат до правилото според кое за да можат студентите да полагаат колоквиуми и испити,мора да имаат барем 7 недели присуство на предавања од вкупно 12.Тоа правило е за сите предмети,па ако студентите не се појавуваат на предавања или нема да им биде дозволено да полагаат,или ќе им биде дозволено да полагаат,но нема да добијат висока оцена.
Кои се тие професори? Јас досега не сум сретнал таков. На правни студии никој не води евиденција за присуство.

Дечки дали знаете Историја на право кај Мелина на 14-ти дали ќе биде усно или писмено?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom