ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Драги мои колеги на мастер кои требаше да плаќате сосе мене 500 евра за да браните магистерска изгледа нема да треба да го исчистите џебот бидејќи просветен инспекторат ја поништи одлуката на правниот факултет
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=51210102391&id=9&prilog=0&setIzdanie=21981

Каде можам да ги најдам насоките на правен факултет? Значи, поконкретно, кои различни професионални ориентации произлегуваат од Правен факултет?

Ако може некој да ми каже кои 2 од овие предмети од 3 семестар да ги полагам, вонредно сум па не ги знам кој каков е по материјал и тежина...фала
Меѓународно јавно право
Политички систем
Право на друштва
Вовед во право на Европска унија
Стварно право
Ја би ги подредила вака по тежина, првиот е најтежок.
1.Маѓународно јавно право /повеќе поради асистентката
2.ЕУ
3.Стварно право
4.Политишки систем/кој не е мал има доста материјал али не е тежок.
5.Право на друштва

Полагам предвремено у четврток наследно право IV семестар и имам прашања што личи дека се тие (со плус + се), некој што до сега го полагал има ли информации дали се останати исти прашањата или се сменети? Пошто семејно беа истите.

Поздрав

Кога ќе ги објават конкурсите за последипломски студии? Ако не знаете точно, барем отприлика да не утнам термин, жива ќе се изедам.
Ne znam sto ke baras na praven :) Studiite ke ti izlezat kako da si na FON , ama tamo ke nema koj da se iszivuva na tebe , koj da te zaebava, da leci kompleksi na tebe i nema da te oderat da plakas 500 evra zaodbrana na magistarska koga toa nikoj ne ti go kazal i nikade nee predvideno.... duri i drzavniot inspektorat ja ukina ovaa odluka amadekanot eve pak ja fura , bez da platis 500 evra nema magistriranje. Moj iskren sovet behaj od ovaa kriminalna institucija

--- надополнето ---

Драги мои колеги на мастер кои требаше да плаќате сосе мене 500 евра за да браните магистерска изгледа нема да треба да го исчистите џебот бидејќи просветен инспекторат ја поништи одлуката на правниот факултет
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=51210102391&id=9&prilog=0&setIzdanie=21981

Dzabe e koleske nasiot dekan izgleda e brat na Cak Noris nikoj nistoo ne mu moze... idi probaj da prijavis tema za magistarska da vidis kako ljubezniot Ljubisa od EKTS ke ti kaze fino da si gi uplatis prvo parite ( dve rati po 250 rvra ) pose ako sakas tema da prijavis.... taka dzabe bese se, dekanot si tera po staro....

Дечки итно ми требаат семинарски по Право на друштва на тема - „Основна главнина на Ад “ или само „Основна Главнина “ и по Криминологија - „Сексуален криминалитет“. Ако има некој ве молам помагајте ! Поздрав .

Moze li nekoj da mi kaze od koi materijali se uci po "filozofija na pravo" ?!? koi skripti? kolku se? zoshto imam doma nekoi postari,pa sakam da sporedam..i dali ima prashanja itn...po stara programa sum,no mislam deka materijalot e ist .

Полагам предвремено у четврток наследно право IV семестар и имам прашања што личи дека се тие (со плус + се), некој што до сега го полагал има ли информации дали се останати исти прашањата или се сменети? Пошто семејно беа истите.

Поздрав

Лани имаше нешто од тие, али имаше и нови прашања...

Има отворени денови за матурантиве на факултетов наш најмилен?

Има ли некој прашања Информатика од II Семестар ?

Луѓеее!
хехе да ве прашам ...Граѓанско се одлучи оваа година да даде еден есеј и тоа еден случај кај што требало да ги препознаваме сите правни бла бла институции?!!??
Ај ако има некој од предходните генерации кој што правеле ваков есеј да ми кажи...впечатоци..:shok::shok: каков случај дава за препотување ли е???! Зашо сите кажуваат дека Родна е One Of a Kind така да незнам страшно сеа ми изгледа сето ова
:salut:

Дечки итно ми требаат семинарски по Право на друштва на тема - „Основна главнина на Ад “ или само „Основна Главнина “ ; по Криминологија - „Сексуален криминалитет“ и по Семејно Право на било која од следните теми:

[FONT=&quot]1. [/FONT][FONT=&quot]Видови на современо семејство во Репубвлика Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]2. [/FONT][FONT=&quot]Функциите на современаот македонско семејство.[/FONT]
[FONT=&quot]3. [/FONT][FONT=&quot]Основните начела на уредувањето на семејно-правнит едноси во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]4. [/FONT][FONT=&quot]Видовите на сродство во Република Македонија и нивното правно значење.[/FONT]
[FONT=&quot]5. [/FONT][FONT=&quot]Начелата на уредувањето на брачните односи во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]6. [/FONT][FONT=&quot]Историски видови на брак и нивнте карактеристики.[/FONT]
[FONT=&quot]7. [/FONT][FONT=&quot]Услови за склучување на брак во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]8. [/FONT][FONT=&quot]Надлежност и постапка за склучување на брак.[/FONT]
[FONT=&quot]9. [/FONT][FONT=&quot]Лично-правните и имотно-правните однси меѓу брачните другари во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]10. [/FONT][FONT=&quot]Престанок на полноважните бракови во Македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]11. [/FONT][FONT=&quot]Престанок на неполноважните бракови во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]12. [/FONT][FONT=&quot]Вонбрачната заедница и нејзиното правно дејство во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]13. [/FONT][FONT=&quot]Начелата на односиоте меѓу родителите и децата во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]14. [/FONT][FONT=&quot]Правата и должнсотите на родителите и децата во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]15. [/FONT][FONT=&quot]Утврдување и оспорување на татковството и мајчинството во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]16. [/FONT][FONT=&quot]Вршењето на родителското право во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]17. [/FONT][FONT=&quot]Одземање и враќање на родителското право во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]18. [/FONT][FONT=&quot]Престанок и продолжување на родителското право во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]19. [/FONT][FONT=&quot]Семејно-правни односи меѓу лица кои не се во сродство[/FONT]
[FONT=&quot]20. [/FONT][FONT=&quot]Правниот статус на субјектите на посвоителските односи во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]21. [/FONT][FONT=&quot]Правните дејства на посвојувањето во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]22. [/FONT][FONT=&quot]Посвојувањето како облик на семејно-правна заштита на децата без родители во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]23. [/FONT][FONT=&quot]Надлежнсот и постапка за посвојување во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]24. [/FONT][FONT=&quot]Взаемно издржување меѓу членовите на семејството во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]25. [/FONT][FONT=&quot]Начелата на старателството во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]26. [/FONT][FONT=&quot]Поим права и должнсоти на органите за старетелство во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]27. [/FONT][FONT=&quot]Поим, права и должнсоти на старателот во македонското семејно права.[/FONT]
[FONT=&quot]28. [/FONT][FONT=&quot]Постапката за ставањена лица под старетелство во Република Македонија.[/FONT]
[FONT=&quot]29. [/FONT][FONT=&quot]Контроалта над работата на органте за стартелство и на старателитте во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]30. [/FONT][FONT=&quot]Старетелството над малолетни лица во функција на зашптитата на децата без родители во македонсото семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]31. [/FONT][FONT=&quot]Старателството над лица на кои им е одземена или ограничена деловната способност во македонското семејно право.[/FONT]
[FONT=&quot]32. [/FONT][FONT=&quot]Старателството за посебни случаи во македонското право.[/FONT]
[FONT=&quot]33. [/FONT][FONT=&quot]Престанокот на должноста старател во македонското семејно право.[/FONT]

Ако има некој ве молам помагајте !
Однапред благодарам!
Поздрав.

Луѓеее!
хехе да ве прашам ...Граѓанско се одлучи оваа година да даде еден есеј и тоа еден случај кај што требало да ги препознаваме сите правни бла бла институции?!!??
Ај ако има некој од предходните генерации кој што правеле ваков есеј да ми кажи...впечатоци..:shok::shok: каков случај дава за препотување ли е???! Зашо сите кажуваат дека Родна е One Of a Kind така да незнам страшно сеа ми изгледа сето ова
:salut:[/QUOTE
пред 4 години коа ја слушав кај родна граѓанско истото ни го даде. не ни објасни ништо за есејот. еден кутар кажа дека ништо не му е јасно и она го избрка, зашо, како тоа смеело да не му е јасно. сите имавме 0 бодови или по 1. мислам дека не ги ни чита. не се паничи уште, чекај да ги видиш прашањата на испитот.
еден совет. иди на првиот испит, не оставај за после. тогаш лесни прашања паѓаат.

Читам тука се семинарски,јас сега средно завршив па во план имам да идам кај вас КОЛЕГИ :) ама со ова семинарскиве не ми е јасно...за секој испит има семинарска, за секој колоквиум......(немојте да ми се смеете ако утнав нешто ама стварно не знам).... дај сеа некој да ми ги објасни подобро овие работи и некои други поважни што се во врска со правниот факултет. ФАЛА

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom