ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
И уствари промениве немаа врска за поквалитетни студии туку за собирање на пари...ги боли таквото нив со какви знаења ќе излезиме ние се додека им ги полниме џебовите...

И кој ташак почнавме од 15 септемви со намера за порано да завршиме кога до крај на јуни имаме полагања...
--- надополнето: 15 мај 2012 во 19:50 ---

а мене Томче сигурно немат да ми излезит во пресрет... единствена надеж е ако Стојков го најдам во приемно време...

Пари ами како... мене срцево ми запра кога другар ми рече дека за џабе полагале казнена сесија на Електро... ама нели ова е правен, ќе дадеш 1000ка за казена, ние сме тие во градов :cool: Да им се плукнам у тоа...

Студентот кој освоил минимум 16 поени (2 комјутерски теста по минимум 8 поени - редовни студенти), односно минимум 16 поени од едниот комјутерски тест (вонредни студенти), но не го положил вториот дел од испитот, има право да го полага вториот дел од испитот најмногу уште еднаш (во наредниот испитен рок), без да ја презапишува предметната програма

Добро сега ова не ми е јасно мене, имам предмет за полагање од прв семестар кој го имам паднато еднаш во редовна сесија и не отидов на казнена и ако не сакам да го полагам следната сесија туку да го оставам за понатаму не ќе можам и ќе треба да го презапишам или? Се' ми е каша попара во врска со системов не можам ништо да укопчам :mad:
Ако ви помага една комшика моја била денес да прашува и рекле дека казнена не се брои (затоа и се плаќа),ама демек морало вториот пат да биде во јунска сесија, таа била наредна, инаку се презапишува. Инаку некој од постариве да каже административно како е втор колоквиум?

Дај кажите Драган по Административно како оценува есеи?
Сум слушнал лоши работи :ROFLMAO:

Дај кажите Драган по Административно како оценува есеи?
Сум слушнал лоши работи :ROFLMAO:
па не е ништо страшно кај него....треба да ја погодиш темата и да дајш свое мислење...али у глобала лесно е :)
--- надополнето: 16 мај 2012 во 13:48 ---
Ако ви помага една комшика моја била денес да прашува и рекле дека казнена не се брои (затоа и се плаќа),ама демек морало вториот пат да биде во јунска сесија, таа била наредна, инаку се презапишува. Инаку некој од постариве да каже административно како е втор колоквиум?
исто и како првиот хахаххаха....кај административно нема пршања учете од презентации и книга полесен пат нема за овај предмет...

lugje... pravat problem ako ne zaveris semestar u opredeleniot rok?? t.e dali kje moze i posle toj rok da se zaveri ?

ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!
Дечки вака не иде работава што не иде, јас во разговор со многу колеги од сите групи дојдовме до заклучок дека мора да се поднесе барање веднаш бидејќи на тоа минатото незнам кој го поднесувал нема одговор или е одбиено. Од 15 ваљда се поправните за 1 семестар и ако не реагираме до тогаш ќе си плаќаме по 70 или колку и да е евра. Ми треба и ваша помош да ги известите координаторите бидејќи поорганизирано е да се оди преку нив колегиве со кои разговаравме ќе ги притиснат нивните координатори и да се обидеме да го добиеме следново:
1. Да добиеме можност да полагаме предмет во 3 редовни сесии само со уплатница од 50 денари! (најважното барање)
2.Да немораме да имаме 14 освоени кредити за да фатиме услов за следен семестатуку да можеме да си полагаме што сме научиле во која сесија ние сакаме
3.Ова е малку преамбициозно но колегите ме замолија да ви го предложам Да побараме враќање на стариотсистем на полагање или барем да успееме да се избориме за полагање на 2 колоквиума кои ако се положат д не треба да се оди на испит.
ВЕ МОЛАМ да им пренесете на вашите координатори јас не ги знам лично, да превземат нешто бидејќи ако организираме протести и слично не верувам дека ќе се соберат многу луѓе од искуство знам, ве молам да ги притиснете вашите координатори, да пробаме некако да дејствуваме луѓе бидејќи нашата иднина е во прашање. Ние ќе студираме идните 5 години на овој факултет
Се надевам се согласувате со мене и дајте да се избориме за нашите права Искрено ВЕ МОЛАМ да се разбудиме и да реагираме !!!!

Да се надеваме прво да ги добиеме редовните сесии за полагање, па после да поднесуваме барање за 14 освоени кредити пошто мислам дека нема ништо да направиме ако сите три точки ги поднесеме одеднаш.

Прееска со Тина(Граѓанско) праев муабет барањето што е поднесено моментално е разгледано и отфрелно е зашо не е убаво формулирано, во тоа барање се бара комплетно да се врати стариот систем на полагање, што Тина кажа дека нема никакви шанси да се врати и рече дека на координаторите им било кажано да го преформулираат односно конкретно да се поднесе барање за да се вратат 3те шанси за полагање и само тоа, бидејќи само за тоа има реални шанси да се прифати, а секаква друга промена нема да се деси. Ова е инфо од прва рака

Да не има некој случајно семинарска на тема Адвокатура во РМ да позајми ... или било што во врска со темата ???

Дечки од постарите да ве замолам да ми кажете дали граѓанско на испит се паѓаат прашања од практикум за правни факти и правни дела...утре полагаме па би сакала да знам фала :)

stvarno pravo za ispitot treba da se uci od praktikum?i da ne ima slujacnooooo nekoj prasanja sto se pagaat po predmetov ?:)

Прееска со Тина(Граѓанско) праев муабет барањето што е поднесено моментално е разгледано и отфрелно е зашо не е убаво формулирано, во тоа барање се бара комплетно да се врати стариот систем на полагање, што Тина кажа дека нема никакви шанси да се врати и рече дека на координаторите им било кажано да го преформулираат односно конкретно да се поднесе барање за да се вратат 3те шанси за полагање и само тоа, бидејќи само за тоа има реални шанси да се прифати, а секаква друга промена нема да се деси. Ова е инфо од прва рака

Системот е во ред ја незнам како може некој да бара компијутерски да го полага целиот испит на заокружување, а правник ќе биде утре и да отиде у судот незнае една молба да потполни и незнае да комуницира со луѓето околу него(во кој што за да бидеш правник треба да имаш и речник, а не да разговараш уличарски)!! Од предходните 7 генерации ми се чини дали 100 правници ќе излезат како што требаЕдинствен недостаток на системот е во презапишувањето на предметите а до некаде и условот меѓутоа не игра тоа голема улога!!!

ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!
Дечки вака не иде работава што не иде, јас во разговор со многу колеги од сите групи дојдовме до заклучок дека мора да се поднесе барање веднаш бидејќи на тоа минатото незнам кој го поднесувал нема одговор или е одбиено. Од 15 ваљда се поправните за 1 семестар и ако не реагираме до тогаш ќе си плаќаме по 70 или колку и да е евра. Ми треба и ваша помош да ги известите координаторите бидејќи поорганизирано е да се оди преку нив колегиве со кои разговаравме ќе ги притиснат нивните координатори и да се обидеме да го добиеме следново:
1. Да добиеме можност да полагаме предмет во 3 редовни сесии само со уплатница од 50 денари! (најважното барање)
2.Да немораме да имаме 14 освоени кредити за да фатиме услов за следен семестатуку да можеме да си полагаме што сме научиле во која сесија ние сакаме
3.Ова е малку преамбициозно но колегите ме замолија да ви го предложам Да побараме враќање на стариотсистем на полагање или барем да успееме да се избориме за полагање на 2 колоквиума кои ако се положат д не треба да се оди на испит.
ВЕ МОЛАМ да им пренесете на вашите координатори јас не ги знам лично, да превземат нешто бидејќи ако организираме протести и слично не верувам дека ќе се соберат многу луѓе од искуство знам, ве молам да ги притиснете вашите координатори, да пробаме некако да дејствуваме луѓе бидејќи нашата иднина е во прашање. Ние ќе студираме идните 5 години на овој факултет
Се надевам се согласувате со мене и дајте да се избориме за нашите права Искрено ВЕ МОЛАМ да се разбудиме и да реагираме !!!!

Најдобро ќе ви биде барањето да ви биде составено само од првата точка, бидејќи другиве ама воопшто не држат вода. Условот 14 кредити одамна се практикува не само на правниот факултет (на другите факултети можеби има други граници, но сепак постои услов). Баш не интересира нас постарите колеги дали ќе успеете во намерите. Позз
--- надополнето: 18 мај 2012 во 20:10 ---
ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!

Најдобро ќе ви биде барањето да ви биде составено само од првата точка, бидејќи другиве ама воопшто не држат вода. Условот 14 кредити одамна се практикува не само на правниот факултет (на другите факултети можеби има други граници, но сепак постои услов). Баш не интересира нас постарите колеги дали ќе успеете во намерите. Позз
--- надополнето: 18 мај 2012 во 20:10 ---
ВАЖНО ЗА БРУЦОШИТЕ!

за барањата, молбите, жалбите и други слични ствари задолжен е каламатиев, а помрзливо и флегматично суштество од него нема на правен. така што подобро барањето да биде добро составено и барањата разумни затоа што овој дебелиот нема ич да се замара со него, одма ќе го одбие
--- надополнето: 19 мај 2012 во 19:22 ---
мора да имаш положено најмалку пола од предметите од претходниот семестар за да го запишеш следниот, али за тие што немаат услов можат да го запишат семестарот условно. ќе можеш да идеш на предавања и да фаќаш активност, ама нема да можеш да полагаш есеи, колоквиуми, испити додека не го исполниш условот (ова веќе втор пат го пишувам:))
така што се согласувам со другарчево пред мене ова второто барање мора да се тргне затоа што од секогаш било така, не е ова некоја нова измена

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom