Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Еве, објасни ми како на прваче - како изгледа тој пристап? Кој е критериумот со кој зборот "казнува" во стихот, ќе стане нешто друго?
Човекот откажувајќи се од Бог ја губи својата слобода, умира, непостои.
Оттука јасно се гледа дека не станува збор за казнување, напротив, тоа(изгонувањето од рајот) е давање можност повторно да биде слободен т.е. да се врати да биде заедно со Бог.
Ова ти е безброј пати повторено критериум е слободата . Ова го нема во твојата перцепција.[DOUBLEPOST=1395259443][/DOUBLEPOST]
Истиот аргумент дека Бог е вечен и постоел одсекогаш, важи и за универзумот. Како твојата перспектива е вистинска а неговата предшколска?
Мојата(христијанска) е вистинска, а неговата(он си знае каква) предшколска е вистинска.

Ова ти е безброј пати повторено критериум е слободата . Ова го нема во твојата перцепција.
Во тој случај, на кој начин моето разбирање е промашување? Сакаш да кажеш дека јас не сум слободен?[DOUBLEPOST=1395259629][/DOUBLEPOST]
Мојата(христијанска) е вистинска, а неговата(он си знае каква) предшколска е вистинска.
Што би рекол твојот брат по вера Мики - "Што сакаше писателот да каже со ова?" Твојата е вистинска а неговата е вистинска...?!

Ako bog sozdal se togas koj go napravil\sozdal\rodil\stvoril\izmislil bog?
Koi se kriteriumite za vlez vo rajot?

PS: Iiberij ako odgovoras ok ako ne te molam postedi ne od tvoite predskolski citati.

Во тој случај, на кој начин моето разбирање е промашување? Сакаш да кажеш дека јас не сум слободен?
Секој што не е со Бог.
Што би рекол твојот брат по вера Мики - "Што сакаше писателот да каже со ова?" Твојата е вистинска а неговата е вистинска...?!
Секој по своја волја.[DOUBLEPOST=1395260477][/DOUBLEPOST]
Ako bog sozdal se togas koj go napravil\sozdal\rodil\stvoril\izmislil bog?
Бог е несоздаден.
Koi se kriteriumite za vlez vo rajot?
Да сакаш да влезеш.

Секој што не е со Бог.

Секој по своја волја.
Дали имаш конкретен одговор? Каде во библијата стои дека стиховите треба да се толкуваат? И каде е посочен критериумот според кој нечие толкување е прифатливо а начие не?
Не ми ескивирај!

Дали имаш конкретен одговор? Каде во библијата стои дека стиховите треба да се толкуваат? И каде е посочен критериумот според кој нечие толкување е прифатливо а начие не?
Не ми ескивирај!
Ти ја објаснив аналогијата црква-библија.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 13
9 Кој има уши да слуша, нека слуша!”
10 И учениците Му се приближија и Му рекоа: „Зошто им зборуваш во параболи?”
11 А Тој им одговори и рече: „Затоа што вам ви е дадено да ги знаете тајните на царството небесно, а ним не им е дадено.
12 Зашто кој има, ќе му се даде и ќе има изобилие; а кој нема, ќе му се одзеде и она, што го има.
13 Затоа им зборувам во параболи, зашто гледаат и не видуваат, слушаат и не чујат, ниту разбираат.
14 И врз нив се исполнува пророштвото на Исаија, кое вели: ‘Со уши ќе слушате и нема да разбирате; со очите ќе гледате и нема да видите.
15 Зашто срцето на овој народ отапело; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, и да разберат со срцето и да се обратат, и Јас да ги исцелам.’
[DOUBLEPOST=1395261864][/DOUBLEPOST]
Kako toa nezosdaden? Objasni ?
Нема почеток и крај, вечно постои.

.Togas znaci pekolot bi trebalo da e prazen... Site sto veruvaat sekako deka bi sakale da vlezat vo rajot.
А оние кои не сакаат рај?

Последно уредено:
Ти ја објаснив аналогијата црква-библија.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 13
9 Кој има уши да слуша, нека слуша!”
10 И учениците Му се приближија и Му рекоа: „Зошто им зборуваш во параболи?”
11 А Тој им одговори и рече: „Затоа што вам ви е дадено да ги знаете тајните на царството небесно, а ним не им е дадено.
12 Зашто кој има, ќе му се даде и ќе има изобилие; а кој нема, ќе му се одзеде и она, што го има.
13 Затоа им зборувам во параболи, зашто гледаат и не видуваат, слушаат и не чујат, ниту разбираат.
14 И врз нив се исполнува пророштвото на Исаија, кое вели: ‘Со уши ќе слушате и нема да разбирате; со очите ќе гледате и нема да видите.
15 Зашто срцето на овој народ отапело; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, и да разберат со срцето и да се обратат, и Јас да ги исцелам.’
Што ако јас тврдам дека јас имам уши и очи и моето разбирање е исправното а твоето погрешно? Што правиме тогаш?

Што ако јас тврдам дека јас имам уши и очи и моето разбирање е исправното а твоето погрешно? Што правиме тогаш?
Јас го прифаќам христијанското, ти твоето и секој го прави своето „сакање“. Нема никаков проблем.
Мене лично разговорот ми е корисен, засега ми се потврдува христијанството, послободно не сум сретнал, понатаму, незнам...Бог знае.:)

Јас го прифаќам христијанското, ти твоето и секој го прави своето „сакање“. Нема никаков проблем.
Мене лично разговорот ми е корисен, засега ми се потврдува христијанството, послободно не сум сретнал, понатаму, незнам...Бог знае.:)
Проблемот е што "христијанското" има над 30 000 верзии, и сите тие за останатите христијански верзии сметаат дека немаат очи да видат и уши да чујат. И сега јас како аутсајдер, чиј репер да го сметам за валиден? Протестанскиот? Православниот? Католичкиот? Кој?

Проблемот е што "христијанското" има над 30 000 верзии, и сите тие за останатите христијански верзии сметаат дека немаат очи да видат и уши да чујат. И сега јас како аутсајдер, чиј репер да го сметам за валиден? Протестанскиот? Православниот? Католичкиот? Кој?
Како у телемата да нема, колку луѓе толку верзии!?
Јас го прифаќам православното како најслободен пристап. Тоа искрено ме привлекува како што реков досега, а тоа е 20-тина години искуство, активно, не гарантирам за иднина.
А за тебе ти си знаеш, изборот е твој, што и да одбереш, „сакај и ќе ти се даде“.

Како у телемата да нема, колку луѓе толку верзии!?
Јас го прифаќам православното како најслободен пристап. Тоа искрено ме привлекува како што реков досега, а тоа е 20-тина години искуство, активно, не гарантирам за иднина.
А за тебе ти си знаеш, изборот е твој, што и да одбереш, „сакај и ќе ти се даде“.
Од тебе побарав да ми кажеш кој е критериумот според кој може некој да одреди кој има очи и уши да види и чуе, ама не добив одговор од тебе.

Последно уредено:
Исаија 45 : 7 Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам сè тоа.

Дали господ и ѓаволот се едно исто?

I again....Ako bog sozdal se togas koj go sozdal bog?

Види во Исход, 3.14, имаш одговор.[DOUBLEPOST=1395300311][/DOUBLEPOST]
Ako si go procital textot ke go vidis i avtorot. Ama pobitno e brzo da odogvoris...

Again "pisatelot" da ti pomogne.

Glen J. Kuban

The Texas Dinosaur/"Man Track" Controversy

Eve ti podetalno info i negov mail

I no longer regard strict creationism as scientifically or Biblically sound. The more I study the scientific evidence, the clearer it is to me that the earth has had a long and complex history. I believe and old earth is compatible with a careful and thoughtful understanding of the Bible, and supported by extensive and compelling scientific evidence. For those readers who may question this, I invite you to read the essay linked below by fellow Chrisitan and ASA member Joshua Zorn, who like me once tried to influence others toward strict creationism, and now deeply regrets it. This essay includes a number of good resources for further reading. I also recommend the following website by Donald Wise, whose journey on this issue was also similar to mine, and who shares my view that strict creationism is misguided, causing unnecessary divisions in the church, and damage to Christian credibility:http://members.aol.com/dwise1/cre_ev/index.html

If you have any comments or questions after reading the material provided, I invite you to contact me at the email address below. Thank you.

Glen J. Kuban
E-mail: gkpaleo@yahoo.com

Секако: Богоборци имало, има и ќе има.[DOUBLEPOST=1395300375][/DOUBLEPOST]
Исаија 45 : 7 Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам сè тоа.

Дали господ и ѓаволот се едно исто?

Како може две нешта да се едно нешто?...

Од тебе побарав да ми кажеш кој е критериумот според кој може некој да одреди кој има очи и уши да види и чуе, ама не добив одговор од тебе.
Никој не ти одредува, сакаш или несакаш христијанство. Од тебе зависи.
Христос јасно кажува по ова прашање, тоа е символиката со срцето, очите, ушите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom