Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Бунтот на Небесата и војувањето на белите и отпаднатите ангели, не е детаљно опишан во Писмото, туку во црковните толкувања за тој настан, кој е само начнат во Писмото.
Во момнетов не можам да Ти посочам точен линк со содржина која точно го опишува тој настан, оти линкот не ми е снимен.
--- надополнето: 5 јануари 2014 во 23:16 ---

Христос се раѓа во материјално, човечко и смртно тело, а воскреснува во материјално, бесмртно и продуховено тело, кое не им подлежи на законите на материјалниов Свет. Затоа Христос може(л) да влезе во собата од Апостолите, без да мине низ влезната врата, затоа Он јаде риба со Апостолите, иако Он нема потреба од материјална храна.

Е со ова си контрадикторен,има ли разлика од материја до материја?А пред да дојде на земјата,кога живеел на Небесата во вечноста,тогаш какво било неговото суштествување,и тогаш ли имал тело?И како може да биде дел од Тројството ако Исус има тело ,а Отецот и Светиот Дух да суштествуваат бестелесно?:confused:.Сега повеќе ме збуни!

Бунтот на Небесата и војувањето на белите и отпаднатите ангели, не е детаљно опишан во Писмото, туку во црковните толкувања за тој настан, кој е само начнат во Писмото.
Во момнетов не можам да Ти посочам точен линк со содржина која точно го опишува тој настан, оти линкот не ми е снимен.
--- надополнето: 5 јануари 2014 во 23:16 ---

Христос се раѓа во материјално, човечко и смртно тело, а воскреснува во материјално, бесмртно и продуховено тело, кое не им подлежи на законите на материјалниов Свет. Затоа Христос може(л) да влезе во собата од Апостолите, без да мине низ влезната врата, затоа Он јаде риба со Апостолите, иако Он нема потреба од материјална храна.

ова го измислуваш, или пишува во стариот или новиот завет?
комплицирано е многу, а далеку од логично.

Веќе реков: броењето на времето како „пред„ и „од„ нашава ера, нема свој почеток во реалниот преод од стара во нова ера. На пример, римјаните го мера времето „кон назад„, (кон „0„-тата година), а ние го мериме „на напред„, кон иднината. Плус, дали Христос Е роден во „0„-тата година или Е роден во 4-тата година, тоа ништо битно не менува.

Тоа е круцијалното прашање,не не можеш ова да го турнеш под тепих само затоа што си во заблуда.
Многу менува,и тоа како многу менува.
Не ме интересираат мене римјаните,мене ме интересираат христијаните.. која е нивната нулта година и од каде за христијаните почнува мерењето "на напред" кон иднината како што велиш???

И не беше само едно прашање со црвено,има повеќе.

Обожавам кога припадници на две религиски глупости си докажуваат чија глупост е помала.

Само би ве посеветувал да земете и оружје, вака не е доволно убедително...

:pipi:

Тоа е круцијалното прашање,не не можеш ова да го турнеш под тепих само затоа што си во заблуда.
Многу менува,и тоа како многу менува.
Не ме интересираат мене римјаните,мене ме интересираат христијаните.. која е нивната нулта година и од каде за христијаните почнува мерењето "на напред" кон иднината како што велиш???

И не беше само едно прашање со црвено,има повеќе.

Преодот од „стара„ во „нова„ ера не е непосредно поврзан со датумот од раѓањето Христово, иако тие два настани имаат незначителна временска разлика од некои 3-4 год., така да раѓањето Христово навистина е датум за пресврт за родот човечки, оти со Неговото раѓање, кое беше најавувано од старозаветните пророци, почнува поинаков начин на битисување за луѓето, имајќи на ум дека Спасителот веќе дојде, дека смртта е поразена и дека силата од лукавиот е намалена.

Ако земеме дека начинот на сметање на времето е понова метода, тогаш и непрецизноста од историските години губи на значење.

Што е тоа во „црвеното„ што остана неодговорено?

Та нели христијанскиот календар се рачуна од раѓањето на Исус па наваму?
Што правиме со овој текст од Лука,и овчарите што чувале стража во декември?

Самиот Христос со своите Апостоли и Богомајката се основачи на Црквата а со тоа единствениот жив столб на светот.Така да Апостолите со Богомајката имаат целосни информации од прв степен дека Синот Божји се раѓа на 25 Декември.
А со неговото раѓање започнува новата ера или новиот завет а со тоа и ново сметање на времето несомнено живееме во 2014-та година по раѓањето на словото или отелотворувањето на Синот Божји на земјата.

И најбитно,како можеме да го сметаме за точно сметањето на времето по христијанскиот календар и почеток на календарот да го земаме од оној ден кога Исус е роден,а и самиот велиш дека не е точно прецизирано кога е роден?

Црквата што постои денес е доволно сведоштво како наследничка на генерациите од Апостолите.

Дали исус го обележувал неговиот роденден со коледарски огнови итн итн... или дали заповедал да се палат коледарски огнови??
Повелете :)

Не заповедал а ниту заповедал да не се палат и слави неговото отелотворување на земјата.

Суштината е познатаа по Традиции и обичаи за прославување и меѓусебен соживот,
Коледарскиот оган е симбол на огнот на оној во Витлеемската штала.
Радоста и веселбата е симбол на Ангелските зборови на Архангел Гаврил
Радувајте се и веселете се зошто доаѓа Господ ваш на земјата!
Нема ништо паганско во нив освен пијаните луѓе која по право на сопствената волја се такви какви што се!

Библијата веќе ти напоменав сведочи за делата и вертата на Христијаните доволно за да ги утврди.
По Божјите зборови Црквата е онаа која бдее врз неа Светиот Дух.

Библијата не е во стил на твојот Куран кој отсликува диктатура и упаство за употреба и линија која не смее да се остапи.
Инаку најтрагично е што мислите дека верувате во Отецот а всушност верувате во тој што сакаше да постане Бог(Сатаната)
Ако не ми веруваш дигни ја главата и погледни ги Вистинските Христијани во светот за разлика од Куранските Мухамединци,муслимани кој колат и убиваат по цел свет во име на Алах и Куранските ајети!

Не се ни надевам дека ја разбра улогата на Црквата и Библијата во Христијанството бидејки сме многу различни иако ги слушаш лажните изопачености на твоите учители!

ова го измислуваш, или пишува во стариот или новиот завет?
комплицирано е многу, а далеку од логично.

Да, пишува во Новиот Завет, така пушува и Црквата, а не е логично, туку е надлогично, наприридно и надумно, а е едноставно за прифаќање со вера.

Преодот од „стара„ во „нова„ ера не е непосредно поврзан со датумот од раѓањето Христово, иако тие два настани имаат незначителна временска разлика од некои 3-4 год., така да раѓањето Христово навистина е датум за пресврт за родот човечки, оти со Неговото раѓање, кое беше најавувано од старозаветните пророци, почнува поинаков начин на битисување за луѓето, имајќи на ум дека Спасителот веќе дојде, дека смртта е поразена и дека силата од лукавиот е намалена.

Ако земеме дека начинот на сметање на времето е понова метода, тогаш и непрецизноста од историските години губи на значење.

Што е тоа во „црвеното„ што остана неодговорено?

Имаше 4-5 неодговорени прашања со црвено.
Те прашувам,дали од моментот(датумот) на раѓањето на Исус започнува броењето на времето на напред како што велиш??

А со неговото раѓање започнува новата ера или новиот завет а со тоа и ново сметање на времето несомнено живееме во 2014-та година по раѓањето на словото или отелотворувањето на Синот Божји на земјата.
Да,но твојот пријател мики вели дека исус е роден на 25 декември,4 години после новата ера.
Па така е и сомнително дали живееме во 2014та година по раѓањето на Исус :)

Црквата што постои денес е доволно сведоштво како наследничка на генерациите од Апостолите.
А бе црквата нека си постои, проблемот е овде што славите роденден на некого за кого не знаете кога е роден,а тоа се коси со сите библиски и логички размислувања.
Со библиски,затоа што Исус ниту славел ниту заповедал да се слави неговиот роденден.
Логички,затоа што е глупаво да се слави роденден на некого а не е прецизирано кога точно е роден.
Не заповедал а ниту заповедал да не се палат и слави неговото отелотворување на земјата.
15 Ако ме сакате, ќе ги држите моите заповеди.
(Јован)

Во овој библиски цитат Исус ти поставува услов,за да го сакаш треба да се држиш до неговите заповеди.
А и самиот велиш дека не заповедал коледарски огнови.

тоа е материјално тело,значи тој е вознесен исто како што бил вознесен Енох,Илија,Мојсеј,тоа значи дека сега сеуште живее на Небото во тело,тогаш по што е различен од останативе тројца и што е тоа што го прави Него да биде Бог.

Христос се нарекува уште како слово,Слово на луѓето.
Секој човек е создаден од Земја и вода со животворен Дух кој се Изнесува од Отецот творецот на овој свет.
Исус Христос е по Дух и не Дух како човечкиот туку Свет Дух како двојник на Отецот.
Со земањето на човечко тело ни го даде словото и стана дел од нас а со тоа и наш Цар и Господ.
По неговите зборови кој се понизува ќе биде воздигнат а тој се спушти толку ниско помеѓу луѓето што се воздигна високо над сите!
--- надополнето: 6 јануари 2014 во 01:16 ---
А бе црквата нека си постои, проблемот е овде што славите роденден на некого за кого не знаете кога е роден,а тоа се коси со сите библиски и логички размислувања.
Со библиски,затоа што Исус ниту славел ниту заповедал да се слави неговиот роденден.
Логички,затоа што е глупаво да се слави роденден на некого а не е прецизирано кога точно е роден.

Вие може не знаете но ние знаеме веќе ти одговорив околу тоа.

15 Ако ме сакате, ќе ги држите моите заповеди.
(Јован)
Во овој библиски цитат Исус ти поставува услов,за да го сакаш треба да се држиш до неговите заповеди.
А и самиот велиш дека не заповедал коледарски огнови.

А пто е тоа што не ги држиме неговите заповеди ти ни најмалку не си ниту во телесна ниту душевна состојба да пресудуваш и судиш.

Веќе ти запишав и за состојбата и улогата на Црквата и Светот Писмо!
Анализирај!

Вие може не знаете но ние знаеме веќе ти одговорив околу тоа.

А пто е тоа што не ги држиме неговите заповеди ти ни најмалку не си ниту во телесна ниту душевна состојба да пресудуваш и судиш.

Веќе ти запишав и за состојбата и улогата на Црквата и Светот Писмо!
Анализирај!

Ама кои ние друже мој изгубени..
Па не говорам јас за муслиманите, голем број христијани се согласни дека не е прецизирано дека Исус е роден на 25 декември.
Еве МИКИ сам ти кажа дека не е прецизирано и дека нема доказ,туку црквата го одлучила тоа како датум некаков.
Папата бенедикт во книгата пишуваше дека Исус не бил роден на 25ти декември.

И јас не пресудувам нити судам,само заклучувам и ги споредувам твоите зборови и библиски цитати.
Но нејсе.
Концетрирај се на ова:
Ти рече дека раѓањето на Исус представува почетна точка за броењето на годините во христијанството и напиша дека сме несомнено 2014та година од раѓањето на Исус.
Е сега,како е можно да велиш дека Исус представува почетна точка за броењето на годините, а МИКИ вели дека Исус бил роден на 25ти декември,4 година после новата ера

Ама кои ние друже мој изгубени..
Па не говорам јас за муслиманите, голем број христијани се согласни дека не е прецизирано дека Исус е роден на 25 декември.
Еве МИКИ сам ти кажа дека не е прецизирано и дека нема доказ,туку црквата го одлучила тоа како датум некаков.
Папата бенедикт во книгата пишуваше дека Исус не бил роден на 25ти декември.

Постои само една Црква во светот по која ја раководи само еден Врховен свештеник преку Светиот Дух.

Сето друго е отпаднато кој мислат дека можат да направат нешто повеќе од самата жива Црква.

И јас не пресудувам нити судам,само заклучувам и ги споредувам твоите зборови и библиски цитати.
Но нејсе.
Концетрирај се на ова:
Ти рече дека раѓањето на Исус представува почетна точка за броењето на годините во христијанството и напиша дека сме несомнено 2014та година од раѓањето на Исус.
Е сега,како е можно да велиш дека Исус представува почетна точка за броењето на годините, а МИКИ вели дека Исус бил роден на 25ти декември,4 година после новата ера

Не знам Мики нека објасни зошто тоа е така јас веќе дадов мое мислење можеби јас не сум доволно информиран.

Не знам Мики нека објасни зошто тоа е така јас веќе дадов мое мислење можеби јас не сум доволно информиран.

Ok,еве и тебе ќе те прашам.
Кога е роден Исус?
Кој датум и која година?

ил роден на 25ти декември.

Библијата изгледа многу едноставно напишано но секоја цртка и збор не е запишан без некакво значење.Не може секој да ја разбере.
Ако ја читаше Библијата без Муслимански предрасуди во себе,многу брзо ќе ја најдеше Живата црква што живее до ден денес и зборовите и значењата што ти ги објаснувам.
--- надополнето: 6 јануари 2014 во 01:42 ---
Ok,еве и тебе ќе те прашам.
Кога е роден Исус?
Кој датум и која година?

Еве исто ќе ти одговорам како Мики во Светото писмо не пишува временски години бидејки се непотребни.
Тоа ти е исто како да прашуваш зошто светот постои 6 милијади години а броиме само 21 век.
Зошто има ПНЕ и НЕ.
Одговорот е едноставен зошто се изполни Бжјата волја и се промени не само светот луѓето туку и времето.
За точен одговор за старото светање(ПНЕ) на времето веќе доби одговор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom