Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Мене ова ми звучи нацистички , како да сме супериорен вид.

Зборот „нацизам“ значи воздигнување на една нација над сите други (инфериорни) нации. Пример Хитлер ја сметал ариевската нација за супериорна, а сите други за инфериорни. Значи во нацизмот се става човек над човек, супериорни луѓе врз инфериорни луѓе (ако веќе збориме со таа терминологија).
Оттука ставањето на луѓето над животните не е нацизам, туку некој друг збор треба да најдеме (не ми текнува дали постои).

Со крвта во библијата е претставен животот, било на човекот или животното, кој му припаѓа само на Бог. Извештајот понатамо продолжува во 5 стих: А ќе ја барам и вашата крв.... ќе ја барам од секое животно. Израелците понатамо добиле упатство дека секое животно што ќе го убијат за да го јадат, неговата крв треба да ја полеат на земја... на некој начин животот да му го вратат на Бог.
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 00:17 ---

Не. Во проповедник 3:9 вели дека „Каков што е крајот на синовите човечки таков е и крајот на животните... како што умираат едните така умираат и другите.... така што човекот не е подобар од животното .. “ Човекот единствено се разликува од животното со тоа што е свесен за своето постоење и е обдарен со мозок.. додека пак животните се водат по инстинкт.

ОК, но сигурен сум дека можеш да наведеш еден куп цитати од Библијата каде што се вели дека животните се ставени на располагања на човекот.

;)

Со крвта во библијата е претставен животот, било на човекот или животното, кој му припаѓа само на Бог. Извештајот понатамо продолжува во 5 стих: А ќе ја барам и вашата крв.... ќе ја барам од секое животно. Израелците понатамо добиле упатство дека секое животно што ќе го убијат за да го јадат, неговата крв треба да ја полеат на земја... на некој начин животот да му го вратат на Бог.

Не можам со овај аргумент да убијам животно , ама сепак јадам месо .:(
(Си се замислувам како можев јас да бидам то животно и некој да ме заколи )
Жал ми е за сите , а и за животните .....и нека му прости госпо на тие шо убива животни за ние да ги јадиме .....:тое

Оти дали е така , не можам да ви велам на вас верниците , оти јас верувам во инкарнација и карма , ама се си мислам дека тие шо убиле животно или заклале во наредниот живот нема да бида лујге , туку животни и че вида како е некој да ги заколи .

Мое мислење , али сепак фала на одговорот .:unsure:

Не можи крвта ако пошла вземи да го смени факто дека јас сум одзела нечиј живот само заради тоа што сум била посилна од животното ( божјото суштество ) .

Добредојде во големата листа на луѓе што се обиделе културно и аргументирано да дискутираат со MIKI1 и дошле до сличен заклучок како тебе :)
MIKI1 бери умот, годините си врват.
Абе ја бев свесен уште од самиот почеток дека нема муабет со Мики, ама викам ајде... ќе му кажеш нешто од библијата ( бидејќи вика дека е христијанин па реков се води според библијата ) и ќе те разбере... ама џабе бе. Ѕид да беше ќе разбереше нешто што зборуваме...

Зборот „нацизам“ значи воздигнување на една нација над сите други (инфериорни) нации. Пример Хитлер ја сметал ариевската нација за супериорна, а сите други за инфериорни. Значи во нацизмот се става човек над човек, супериорни луѓе врз инфериорни луѓе (ако веќе збориме со таа терминологија).
Оттука ставањето на луѓето над животните не е нацизам, туку некој друг збор треба да најдеме (не ми текнува дали постои).

Надзооцизам ? Ти звучи ?

Не можам со овај аргумент да убијам животно , ама сепак јадам месо .:(
(Си се замислувам како можев јас да бидам то животно и некој да ме заколи )

Мое мислење , али сепак фала на одговорот .:unsure:
Во мислењето што му го упатив на ставрогин имаш одговор на твоето мислење. Ти, како човек, си свесен за се околу тебе.. имаш мозок со кој размислуваш и имаш свест. Животните немаат такво нешто. Мачка кога ќе види глушец не размислува како ќе му биде на глувчето ако го убие. Трча по него и го убива и го јаде ! Папагал да се види во огледало ќе се врти околу барајќи друг папагал.. не е свесен за себе дека постои. Ме сфаќаш мислам?

Во мислењето што му го упатив на ставрогин имаш одговор на твоето мислење. Ти, како човек, си свесен за се околу тебе.. имаш мозок со кој размислуваш и имаш свест. Животните немаат такво нешто. Мачка кога ќе види глушец не размислува како ќе му биде на глувчето ако го убие. Трча по него и го убива и го јаде ! Папагал да се види во огледало ќе се врти околу барајќи друг папагал.. не е свесен за себе дека постои. Ме сфаќаш мислам?

И то ме прај над нив оти имам свест и можам шо сакам да прам со планетата земја ?

И то ме прај над нив оти имам свест и можам шо сакам да прам со планетата земја ?
Во никој случај. Како што напоменав човекот не е ништо поголем од животното и во никој случај не смее да прави што сака со планетата земја. Туку ние како луѓе со разум можеме да ја разбереме намерата на тој што создал се’. А тој ( Бог ) ни дал право да се послужиме со животните како исхрана, ама тој сепак не ни дозволил да ги убиваме за рекреација или изживување.

Сега ме утеши шо му го јадам месото на кутрите животинки :place: .

Не. Во проповедник 3:9 вели дека „Каков што е крајот на синовите човечки таков е и крајот на животните... како што умираат едните така умираат и другите.... така што човекот не е подобар од животното .. “ Човекот единствено се разликува од животното со тоа што е свесен за своето постоење и е обдарен со мозок.. додека пак животните се водат по инстинкт.

Во книгата проповедник Соломон врши една обзервација на човечкиот живот под Сонцето и тоа во поголемиот дел од перспектива на суетен човек кој се обидува да најде среќа и исполнување во земните работи, во јадење и пиење, во богатство, жени, власт и сл. Соломон, кој го искусил сето тоа, ја опишува суетата на таквиот живот. Во тој депресивен раскажувачки тон Соломон вели дека живеејќи таков живот, човекот е ист како и животните, ќе јаде ќе пие, ќе трча лево десно, ќе мисли дека достигнал нешто и на крај ќе пцовиса во некоја дупка и црви ќе го изедат (исто како и животните). И главната поента на Соломон во таа книга е читателите да се отрезнат од таквиот суетен живот и да живеат живот според Божјата замисла, а не како обични животни.

Инаку Библиското учење е дека човекот е создаден според Божјиот лик и подобие, а животните не се создадени така. (Битие 1:24-27, Библијата) Исто така Библијата вели дека Бог го поставил човекот како владетел на Земјата. (Битие 1:28, Библијата)

Инаку Библиското учење е дека човекот е создаден според Божјиот лик и подобие, а животните не се создадени така. (Битие 1:24-27, Библијата) Исто така Библијата вели дека Бог го поставил човекот како владетел на Земјата. (Битие 1:28, Библијата)
Токму тоа што го кажав во последните 2-3 поста..

Жал ми е за сите , а и за животните .....и нека му прости госпо на тие шо убива животни за ние да ги јадиме .....:тое

Оти дали е така , не можам да ви велам на вас верниците , оти јас верувам во инкарнација и карма , ама се си мислам дека тие шо убиле животно или заклале во наредниот живот нема да бида лујге , туку животни и че вида како е некој да ги заколи .

АКО Господ ги казнува оние луѓе што убиле животно за ти да го јадеш, тогаш ќе те казни и тебе затоа што ти учествуваш во тој ланец на убивање животни. Доколку никој на планетава не јаде животни, тогаш нема да има побарувачка на пазарот за животни и тие што ги убиваат животните ќе престанат да ги убиваат и ќе берат јаболка, ќе садат грав или ќе возат такси :) Така што ако Господ (според твојата вера) ги реинкарнира оние што ги убиваат животните во животни (кои во следниот живот би биле убивани), тогаш логично и праведно би било и нас да не реинкарнира во такви животни, бидејќи и ние месојадците сме индиректни причинители за тоа што некој убива животни, бидејќи ние со тоа што купуваме батаци, кебапчиња, телешко, колбасици и сл. ги мотивираме месните индустрии да убиваат животни.

Али јас не верувам во реинкарнација и не верувам дека Бог ќе не казнува затоа што сме јаделе животни.

MIKI1 бери умот, годините си врват.

Чорба,

Ти благодарам на исцрпниот одговор, оти да не беше Ти, немаше да ми текне...А и тркалото немаше да биде измислено.
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 01:12 ---
П.С. Толку ти е интересно да се фаќаш за збор?

Ова се Твои зборови, цитирам:

„...Тоа значи дека сите животни и растенија можат да му служат на човекот како храна....„

Завршен цитат.

Дали јадеш змии, жаби и месо од кучиња, штом се дозволени?
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 01:14 ---
Инаку Библиското учење е дека човекот е создаден според Божјиот лик и подобие, а животните не се создадени така. (Битие 1:24-27, Библијата)

Што е тоа „лик„?
Што е тоа „подобие„?
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 01:42 ---
Абе ја бев свесен уште од самиот почеток дека нема муабет со Мики,.

...исто како што и јас бев свесен дека ќе се држиш до Библијата и нема да мрднеш во практикување на напишаното во истата...

Ова се Твои зборови, цитирам:

„...Тоа значи дека сите животни и растенија можат да му служат на човекот како храна....„

Завршен цитат.

Дали јадеш змии, жаби и месо од кучиња, штом се дозволени?
Ај прочитај уште еднаш на глас она што го имам напишано и размисли малце за тоа. Значи сите животни МОЖЕ да му служат на човекот како храна.... ако сакам ќе најдам жаба, ќе ја испечам и ќе ја јадам... или змија или кучи или што и да е. Тоа дали е вкусно за јадење е друг проблем. Не за џабе се јаде свинско, пилешко, телешко итн... тоа месо го јадам со сласт дека ми е вкусно.
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 01:47 ---
...исто како што и јас бев свесен дека ќе се држиш до Библијата и нема да мрднеш во практикување на напишаното во истата...
Јас уште неможам да разберам на што си ја темелиш верата... Јас мојата ја темелам на библијата и се држам според тоа што го пишува тамо, за разлика од тебе. А од кај знаеш ти дали јас го практикувам тоа што го знам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom