GavolRulz
hippopotomonstrosesquipedaliophobia
- Член од
- 23 март 2008
- Мислења
- 12.828
- Поени од реакции
- 11.831
- Локација
- Струмица
- Веб-сајт
- www.manutd.com
Продукти на гликонеогенеза?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Продукти на гликонеогенеза?
Се вика глуконеогенеза.Продукти на гликонеогенеза?
daaa i jas gi imam tie knigi, super seeeeАбе дечиња земите учите,...
Да ви препорачам добро книџе по хемија аку?
Потсетник по Хемија од Пена Соколоска
Има и збирка задачи
Дали некој може да ми каже Зошто масата на протонот(1.6726х10-27ма) е нешто на помала од масата на неутронот(1.6749х10-27ма)?!
Прашањево ми е за 10 поени, значи навистина битно ако некој го знае нека пиши, ќе бидам благодарен!
Следствено, заради масата на кварковите и начинот на нивното поврзување, неутронот има поголема маса од протонот.
Не си ме цитирал, не ми стигна нотификација -.-Ако не се лажам масата на горните и долните кваркови е еднаква, напоредно на тоа безразлика дали во едниот случај имаме 2 горни 1 долен, а во другиот 2 долни и 1 горен, тие (протонот и неутронот) би имале исти маси, исто разбирливо и логично е да при нивното сврзување настанат некои модификации, кои ќе доведат до ‘минимални‘ промени во нивната маса, но што точно се случува во тој процес на сврзување и како неутронот ја добива таа поголема маса од протонската.
Прибидејќи станува збор за испит, можно е(најверојатно) да добијам вакво под прашање, искрено, не верувам дека проф. ќе се задоволи со само ваква груба проценка.
Ти благодарам премногу за веќе даденото објаснение, кое да бидам искрен не го знаев(не ни знаев дека постојат вакви елементарни честички на веќе ‘елементарните‘ делови од атомот).
Не си ме цитирал, не ми стигна нотификација -.-
Еве тетка Вики што вика за масата на кварковите:
Up.....................1.7 to 3.1 MeV/c2
Down................4.1 to 5.7 MeV/c2
Долните кваркови имаат нешто поголема маса од горните, а пошо неутронот има два долни за разлика од протонот што има само еден, неговата маса е поголема
Ова ти држи вода за на испит ја мислам!
Имаш, прво појасни ги кварковите, кажи ја масата на горните и долните, објасни во кој честичка по колку кваркови од двата вида има and you're good to go!Секоја чест за тебе и за ‘тетка Вики‘
Со овој податок имам доволно цврст доказ (барем јас се надевам дека имам) за разликата на масата помеѓу протоните и неутроните.
Благодарност уште еднаш
П.С. ако земам 10-ка честам кафе хехе
-Сепак испадна дека не е доволно, професорот бара друг дел за објаснување на оваа појава, потпирајќи се на овој со кварковите како почетен, но не и доволенСашо, незнам што предмет полагаш.
Едно од објаснувањата е ова со кварковите, друго вклучува еквилибриум на распад, трето е поврзано со јаките и слабите интеракции на нивото на јадрото и слично. Ама мислам дека ова првово е сосема доволно.
И со ова прашање повеќе се занимава физиката, скоро сите реакции во хемијата се одвиваат со учество на електроните, само еден мал дел - радиохемија се занимава со јадрото.![]()