Ipsissimus
P.I.
Тоа сите го знаат, прашањето е зошто? Добра е забелешката на Хептаграм, нели бог е во секој од нас? Тогаш зошто е потребна туѓа смрт, за ние да сме се соединиле со бог?Со Воскресение на човечката природа, преку Христос.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тоа сите го знаат, прашањето е зошто? Добра е забелешката на Хептаграм, нели бог е во секој од нас? Тогаш зошто е потребна туѓа смрт, за ние да сме се соединиле со бог?Со Воскресение на човечката природа, преку Христос.
Она што има почеток, т.е. е создадено не е вечно.Не може тоа да се постигне со сопствена смрт без посредник?
Неспособни сме за тоа според христијанската школа? Вие учите исто така дека бог е во секој човек, тоа не го прави поединецот бог во мало, според „ликот“ на креаторот?Кажав дека тоа е Божја интервенција.
Секој човек е лик Божји (Личност), затоа е способен слободно да прифати, одговори на Својот Творец да биде со Него.
Материјата докажавме дека е енергија, и секако е бесконечна во секој можен поглед.
Назад на прашањата кои ги поставив, да не одиме во метафизички води или пак физика, ќе ја промашиме темата.Она што има почеток, т.е. е создадено не е вечно.
Тоа сите го знаат, прашањето е зошто? Добра е забелешката на Хептаграм, нели бог е во секој од нас?
Тогаш зошто е потребна туѓа смрт, за ние да сме се соединиле со бог?Реков, ние Луѓето сме содадени по Негов Лик, но не сме Богови, туку создадени. За вечно Постоење ни треба Единство со Него.
Таа смрт Бог, внимавајте, Бог, од Љубов ја прифати, жртвувајќи се, т.е. Умре за да не Обесмрти,Воскресне за Вечно Постоење.
Ако јас знам дека после три дена ќе си бидам жив и здрав, на кој начин тоа е жртвување? И зошто воопшто е потребно жртвување? Кога нели пак ништо суштински не е променето? Луѓето пак се истите како и порано, пак има војни, пак има страдање и најважно од се, според библијата ќе има и страшен суд! Тогаш што е поентата?Таа смрт Бог, внимавајте, Бог, од Љубов ја прифати, жртвувајќи се, т.е. Умре за да не Обесмрти,Воскресне за Вечно Постоење.
Назад на прашањата кои ги поставив, да не одиме во метафизички води или пак физика, ќе ја промашиме темата.
Па потоа ќе одговориш од каде потекнува енергијата според христијанското учење, создадена од богот или...?
Од ex nihilo (Ништо), точно велиш дека е од Бога создадена.
П.С. Од каде тоа „знаење“ дека ако нешто е создадено и има почеток дека не е вечно?
--- надополнето: 9 април 2012 во 23:00 ---Со фактот што има почеток, следува дека не е Апсолутно.
Ако јас знам дека после три дена ќе си бидам жив и здрав, на кој начин тоа е жртвување?
И зошто воопшто е потребно жртвување? Кога нели пак ништо суштински не е променето?Поминувањето низ искуството на самата Смрт.
Луѓето пак се истите како и порано, пак има војни, пак има страдање и најважно од се, според библијата ќе има и страшен суд! Тогаш што е поентата?Реков дека суштински, Бог го соедини Создаденото со Себе, тоа е Клучното.
Поентата е да се заврши, исполни Историјата т.е. Таа тече слободно понатаму, како што ја креира човекот, но со Новата Можност во Вечноста да биде заедно со Бог, или без Бог.
Само апсолутното (што и да значи тоа со голема буква или мала) е вечно?
Ти што велиш?Само апсолутното (што и да значи тоа со голема буква или мала) е вечно?
Јас ништо не велам, јас еве дојдов да прашувам христијанин што мисли дали само апсолутното е вечно и зошто е тоа така?Ти што велиш?
Не! Но не ме чуди да има спротивни примери на поединци.Како се справува црквата со тие што немаат пари за нејзините услуги-крштевка,погреб?Ќе ги одбие ли ако немаат пари да платат?
Но нели бог е во секој од нас? Не го кажа ли тоа лично Исус? Тогаш за каква нова можност зборуваш?Поентата е да се заврши, исполни Историјата т.е. Таа тече слободно понатаму, како што ја креира човекот, но со Новата Можност во Вечноста да биде заедно со Бог, или без Бог.
Да, затоа што не е создадено, нема почеток и крај.Јас ништо не велам, јас еве дојдов да прашувам христијанин што мисли дали само апсолутното е вечно и зошто е тоа така?
Апсолутното е несоздадено, а се создадено постои во несоздаденото и умира?Да, затоа што не е создадено, нема почеток и крај.
Да, во личносна смисла, бидејќи личноста се пројавува преку друга личност, а од создаденото тоа му е дадено само на Човекот(по тоа сме различни од сета творба).Но нели бог е во секој од нас? Не го кажа ли тоа лично Исус? Тогаш за каква нова можност зборуваш?
Постоењето во Несоздаденото не значи Единство со Него. Зар Апсолутот, нема решение за тоа да го постави соодветно!?Апсолутното е несоздадено, а се создадено постои во несоздаденото и умира?