Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Затоа што е Божји Син, па така и го третираме низ муабет, а и општо.
Без лажна скромност, ти кажувам дека ова ти е нај точниот одговор.

Не. Не е само заради тоа. Но кога би било само заради условите кои ги спомена, тогаш Адам не би влегол во конкуренција затоа што не е роден од девица.
А патем, Исус Христос има татко.
Smesno ako go smetas ova za odgovor.Nekoj popameten da se javi

Не ми е јасно како можеш да веруваш и во Кур'ан и во наука, кога тие си противречат еден на друг? Во Куранот има многу научно котрадиктори изјави како на пример:

- Машкото семе (спермата) излегува од пределот меѓу рбетопт и ребрата
"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата." (Сура 86:5-7, Куран)

-Постојат 7 неба меѓу кои се наоѓаат Сонцето и Месечината, а ѕвездите се наоѓаат во најдолното небо (внимавајте според Куранот ѕвездите се наоѓаат поблиску од Сонцето и Месечината! :eek:)

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит, и го штитиме од секој шејтан пакосен, за да не го слушнат гласот на возвишените чети кои ги гаѓаат од сите страни. “ (Сура 37:6-8, Куран)

„Да, Ние небото на овој свет со ѕвезди го разубавивме и одредивме да фрла камења по шејтаните.“ (Сура 67:5, Куран)

Очигледно Мухамед не знаел дека тие светулки што паѓаат од небото се метеори, па согласно тогашното човечко (никако Божјо!) разбирање помислил дека тоа се ѕвезди што паѓаат па умешно нашол и објаснување со која цел паѓаат "ѕвездите".

Слично се вели и во хадисите, цитирам:

„Создавањето на овие ѕвезди е со три цели: да го декорираат небото, како проектили да ги гаѓаат шејтаните (ѓаолите) и како знаци да ги водат патниците. Па ако некој се обиде да побара друго објаснување, тој е во заблуда и залудно губи време. “ (Bukhari vol.4 book 54 ch.3 before no.421 p.282)

- Исто така пророкот Мухамед не знаел дека Јупитер, Сатурн, Меркур, Марс и Венера се планети и мислел дека се ѕвезди кои се движеле заедно со Сонцето и Месечината, додека сите останати биле неподвижни (а денес се знае дека и другите ѕвезди се движат)

„Пророкот (Мухамед) одговорил: Али, има пет ѕвезди: Јупитер (al-birjis), Сатурн (zuhal), Меркyр (utarid), Марс (Bahram) и Венера (al-zuhrah). Овие пет ѕвезди изгреваат и се движат како сонцето и месечината, и се движат заедно со нив. Сите останати ѕвезди се обесени на небото како што светилките се обесени во џамијата.“
(al-Tabari vol.1 p.235-236)

Се разбира дека е рефлектирана светлина. Каква врска има прашањево со темата?

se tiee odgovoreno na oviee prasajaa ,, baraaj pomegu redovii.... i ovaa e tema za prasanja na hristijanstvoto a ne za islamott. jas sum dolg clen na ovoj forumm , neznam po kolku pat se isti prasanjaa postavuvaas iaako ti se odgovorenii...

Не ми е јасно која си ти таа сите да ги навредуваш ако не ти се допаѓа нечиј одговор. И јас сум скептик за некои прашања и одговори, ама не би рекол дека некому му фали памет или дека не е доволно интелигентен.

Коj му е татко дали се знае?

Бог Отецот (Јахве).

И за презимето на Исус додека сум тука сакам да прашам.

Веќе еднаш го постави ова прашање и ти беше одговорено:
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Христијанството-ii.43534/page-318

Зарем заслужуваш подобар одговор од овој, кога папагалски поставуваш прашање, на кое, сто пати во истава тема, е даден одговор?
Башка што си тука, на овој тема, не да добиеш одговор, туку да провоцираш на Христијански празник.
Поинаку не може да се сфати оваа твоја патетична репетиција.

neznam po kolku pat se isti prasanjaa postavuvaas iaako ti se odgovorenii...

Јас не поставив прашања, туку тврдења (без прашалник на крајот). Ти уште не научи да разликуваш прашања од тврдења. Единствени прашања што и го поставив на муслиманката во горниот коментар е:
Не ми е јасно како можеш да веруваш и во Кур'ан и во наука, кога тие си противречат еден на друг?
и

Затоа што е Божји Син, па така и го третираме низ муабет, а и општо.
Без лажна скромност, ти кажувам дека ова ти е нај точниот одговор.

Не. Не е само заради тоа. Но кога би било само заради условите кои ги спомена, тогаш Адам не би влегол во конкуренција затоа што не е роден од девица.
А патем, Исус Христос има татко.

dobro be priateellcee no nee samo isus sin

zosto ne go spomnuvaas i na david i na solomon , izrael,,, vo bilijata duri se spomnuvaa za sekoj obicen covek maz ili zena deka bog im e tatko,,, znaci bog imal poveke sinovii izgleda site sme negovi sinovii.:vozbud:

Не ми е јасно како можеш да веруваш и во Кур'ан и во наука, кога тие си противречат еден на друг? Во Куранот има многу научно котрадиктори изјави како на пример:

- Машкото семе (спермата) излегува од пределот меѓу рбетопт и ребрата
"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата." (Сура 86:5-7, Куран)

-Постојат 7 неба меѓу кои се наоѓаат Сонцето и Месечината, а ѕвездите се наоѓаат во најдолното небо (внимавајте според Куранот ѕвездите се наоѓаат поблиску од Сонцето и Месечината! :eek:)

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит, и го штитиме од секој шејтан пакосен, за да не го слушнат гласот на возвишените чети кои ги гаѓаат од сите страни. “ (Сура 37:6-8, Куран)

„Да, Ние небото на овој свет со ѕвезди го разубавивме и одредивме да фрла камења по шејтаните.“ (Сура 67:5, Куран)

Очигледно Мухамед не знаел дека тие светулки што паѓаат од небото се метеори, па согласно тогашното човечко (никако Божјо!) разбирање помислил дека тоа се ѕвезди што паѓаат па умешно нашол и објаснување со која цел паѓаат "ѕвездите".

Слично се вели и во хадисите, цитирам:

„Создавањето на овие ѕвезди е со три цели: да го декорираат небото, како проектили да ги гаѓаат шејтаните (ѓаолите) и како знаци да ги водат патниците. Па ако некој се обиде да побара друго објаснување, тој е во заблуда и залудно губи време. “ (Bukhari vol.4 book 54 ch.3 before no.421 p.282)

- Исто така пророкот Мухамед не знаел дека Јупитер, Сатурн, Меркур, Марс и Венера се планети и мислел дека се ѕвезди кои се движеле заедно со Сонцето и Месечината, додека сите останати биле неподвижни (а денес се знае дека и другите ѕвезди се движат)

„Пророкот (Мухамед) одговорил: Али, има пет ѕвезди: Јупитер (al-birjis), Сатурн (zuhal), Меркyр (utarid), Марс (Bahram) и Венера (al-zuhrah). Овие пет ѕвезди изгреваат и се движат како сонцето и месечината, и се движат заедно со нив. Сите останати ѕвезди се обесени на небото како што светилките се обесени во џамијата.“
(al-Tabari vol.1 p.235-236)

Za da gi sfatis ovie raboti treba da bides popameten.Koga nekoj za svoite knigi veli deka se
антихристијански пропагандни памфлети

nema sto poveke so tebe da diskutiran, nego ostaj mi go mene Miki popameten e.
I PAK KE TI KAZAM VERUVAM VO NAUKATA.Ne sum stupid.

dobro be priateellcee no nee samo isus sin

zosto ne go spomnuvaas i na david i na solomon , izrael,,, vo bilijata duri se spomnuvaa za sekoj obicen covek maz ili zena deka bog im e tatko,,, znaci bog imal poveke sinovii izgleda site sme negovi sinovii.:vozbud:
Да. Може воопштено да се каже дека сите сме божји деца, ако на тоа мислеше.

Јас не поставив прашања, туку тврдења (без прашалник на крајот). Ти уште не научи да разликуваш прашања од тврдења. Единствени прашања што и го поставив на муслиманката во горниот коментар е:
Не ми е јасно како можеш да веруваш и во Кур'ан и во наука, кога тие си противречат еден на друг?
и
voopsto ne se protiv recni tuku kuranot se sovpagaa so naukaataa
--- надополнето: Aug 28, 2011 1:43 PM ---
togass zosto ne go veliciss i adam kako negov sin tuku samo isuss ,
dali e poradi toa sto e roden bes tatko dali e poradi sto ozivuvaal mrtvii ili poradi toaa sto vo bilijata e narecen sin bozji ..

Pa zosto ne mi se krstis na mene i jas sum Bozjo cedo :(. Samo na Isus hristos neka e mir i Allahov blagoslov na nego????Kakva DISKRIMINACIJA?

Ах АлКаеда, пак дошла на тема прашања за Христијанството да се праи на удрена. ОК:

Во контекст на фактот дека сите потекнуваме од Адам, кој е создаден од Господ - да, може да се каже дека сме сите божји деца (и тие што не веруваат во него).

Како што знаете, за Синот Божји е веќе сто пати одговорено, имате линк од Чорбаџија по горе.

segaa stoo imaa vrska so al kaedaaaa ,, ,,,
--- надополнето: Aug 28, 2011 1:53 PM ---
Ах АлКаеда, пак дошла на тема прашања за Христијанството да се праи на удрена. ОК:

Во контекст на фактот дека сите потекнуваме од Адам, кој е создаден од Господ - да, може да се каже дека сме сите божји деца (и тие што не веруваат во него).

Како што знаете, за Синот Божји е веќе сто пати одговорено, имате линк од Чорбаџија по горе.
znaci adam e sozdadenn nee roden kako moze da tvrdide deka site sme bozji deca ,, kogaa bog na adam go sozdal ne go rodill ..

Pa ako sme site Bozji ceda, zosto ne mi se krstis i mene?Neli se treba da bide realno, logicno, da ima PRAVDA.Kakva e vaa PRAVDA so diskriminacija?
Vi blagodaram na odgovorot, stvarno DOBAR odgovor sekoja cest.Ni sam sebe ne mozes da si poveruvas.Ama nekako zorle se ubeduvas.

Pa ako sme site Bozji ceda, zosto ne mi se krstis i mene?Neli se treba da bide realno, logicno, da ima PRAVDA.Kakva e vaa PRAVDA so diskriminacija?
Vi blagodaram na odgovorot, stvarno DOBAR odgovor sekoja cest.Ni sam sebe ne mozes da si poveruvas.Ama nekako zorle se ubeduvas.
nee moze tebe da ti se krsti zatoaa sto tii ne mozes da ozivuvaas lugee,, ne mozes da pravis nikakvi cudaa..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom