Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Око за око Мики, па после они нека праштаат, а ние ќе се молиме да ни биде простено за гревот.

„Око за око„ е старозаветен принцип, а не новозаватен, кој познава простување а не одмазда.
--- надополнето: Aug 22, 2011 8:37 AM ---
Па и христијанската света книга завршува со хепи енд, се симнува Исус по втор пат и оттогаш натаму сите живеат во рајот!!!!

Во светата книга, Христос сеуште не е дојден, а среќниот крај не е во овој Свет, како што тоа се случува редовно во американските „хепи енд„ филмови, туку среќниот крај е само во Царството Небесно.

„Око за око„ е старозаветен принцип, а не новозаватен, кој познава простување а не одмазда.

Ако едниот дел о Библијата вели око за око, а другиот вели вртење на образот, не е тоа по малу контрадикторно?

Или вториот дел вели, пу пу не важи првиот дел од книгата?

Ако едниот дел о Библијата вели око за око, а другиот вели вртење на образот, не е тоа по малу контрадикторно?

Тука е убавината на христијанството, кога ќе имаш пред себе послаб неприаттел, се повикуваш на стариот завет и го масакрираш и геноцидираш, а ако е тој посилен, тогаш отвараш нов завет и проповедаш за мир, љубов и простување.
Библија ти е ко тегет чарапа - за свака прилика одговара

Тука е убавината на христијанството, кога ќе имаш пред себе послаб неприаттел, се повикуваш на стариот завет и го масакрираш и геноцидираш, а ако е тој посилен, тогаш отвараш нов завет и проповедаш за мир, љубов и простување.
Библија ти е ко тегет чарапа - за свака прилика одговара

Премудро.

Се гледа дека е Божја објава...

Ќе да е воа болтуваново...

Ќе да е воа болтуваново...

Значи така. Во првиот епизода од серијалот имаме Бог кој е силеџија, одмаздник, натрапник, децаубиец, со еден збор, никаков, а во втората епизода на тој истиот сериал го имаме неговиот син, кој е истовремено Бог од првата епизода, неговиот син и Светиот Дух, три во едно, а сега ова новото издание се претвора во добар и праведен Бог.

Јас не се разбирам многу во Христијанска теологија, но ова во најмала рака му ја навредува интелегенцијата на секој човек кој завршил осмо...

Се ми се чини дека стариот и новиот завет се вештачки накалемени еден на друг...

„Тегет чарапа-на све иде...„-рече Тошо, како преведувач на струшките ручоци на поезијата у парк....А Цацко беше африканскиот поет.:icon_lol:

http://www.youtube.com/watch?v=hnkY_TJ4whU
да то е универзална реченица која може да се употреби и во контекст на К15 и на Христијанството
Без разлика

Разликата е како „небо и земја„, ама ајде, долга тема е то....

А ја ќа Ти кажа-не верувам во ова кое го велиш.

Она што е точно, е следно: дека најголемиот дел од луѓето, кои не веруваат во Единиот Бог, се наоѓаат во духовна заспаност, под влијание што од лукавиот. што од личната огревовеност.
--- надополнето: Aug 22, 2011 7:00 AM ---

Да, да, ето , и јас ја имам глеано трилогијата „Матрикс„“.:)
--- надополнето: Aug 22, 2011 7:01 AM ---
Тој Бог што ти го спомнуваш не е креаторот на универзумов...помири се со фактот.
Нема што да верувам во богови што се расипани во корен.
Јас не сум сјаен, признавам...ама за Јахве не сум Бог туку Бог и половина.
Погледни ја планетава земја и кажи дали сум во право?

Пред некој ден уз муабет со дечко што завршил теологија, а сега се занимава со сосема нешто друго, добив "сознание" дека Црквата тврди дека до сега на светов имало два антихристи!!! Првиот бил Наполеон , а вториот Хитлер????? Не знаеше да објасни зошто токму тие, а не на пример Атила Хунот, Цезар, Воинот на коњ, Татко му на воинот на Коњ, Сталин, Мао Це Тунг, Пол Пот, итн.....

Објаснувањето одеше во правец дека само нивните "души" (на двајцата Наполеон и Хитлер) се тотално уништени, односно не се наоѓале таму каде што с енаоѓаат сите останати души чекајќи го Второто Христово доаѓање и конечниот суд. ТИе с еоднапред осудени за вечна темнина.

Што велат христијаните на форумов за оваа приказна од богословскиот факултет ?

Јас не сум сјаен, признавам...ама за Јахве не сум Бог туку Бог и половина.

Алал да Ти е! :icon_lol:
--- надополнето: Aug 22, 2011 11:25 AM ---
Погледни ја планетава земја и кажи дали сум во право?

И Ти со во право! И Ти си Македонија! И Ти си А1 телевизија!
--- надополнето: Aug 22, 2011 11:26 AM ---
Што велат христијаните на форумов за оваа приказна од богословскиот факултет ?

Што е многу-многу е....:)

Ај што Твојот познаник се впуштил во судење, ама се впуштил и во фантазирање, забораваќи Кој Е Оној Кој ќе суди.

Има една слична приказна, со еден романски монах, кого го прашале: „Каде е душата од Чаушеску, во пеколот или во Рајот?„, а монахов, избрзал и досудил дека душата му е во пеколот. Но, кога на монахот му се укажани одредени дејанија од Чаушеску, монахот останал без текст.

Према томе, без избрзани судови и одговори...
А Наполеон, и Хилтер па и Нерон, и Сталин и Пол Пот, се блиску до антихристот.

Има една слична приказна, со еден романски монах, кого го прашале: „Каде е душата од Чаушеску, во пеколот или во Рајот?„, а монахов, избрзал и досудил дека душата му е во пеколот. Но, кога на монахот му се укажани одредени дејанија од Чаушеску, монахот останал без текст..

Тоа е трик прашање пошто Чаушеску беше комунист а се зае дека комунистите немаат душа. Душата како дел од човекот е укината на шестиот пленум на интернационалата под раководство на Палимир Тољати и од тогаш комунистит немаат душа и аутоматски Бог е немоќен било што да им направи.

Те лажат то комунистите! :confused:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom