- Член од
- 24 октомври 2010
- Мислења
- 2.434
- Поени од реакции
- 244
Јас не реков дека се раѓаме со вроден морал. Ми ставаш зборови во уста и потоа ми ги цитираш и анализираш истите![]()
Ako не се раѓаме со вроден морал тогаш како се раѓаме ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас не реков дека се раѓаме со вроден морал. Ми ставаш зборови во уста и потоа ми ги цитираш и анализираш истите![]()
se ragame skloni kon grev kon losotilak ete so toa se ragame i zatoa nema slobodna volja uvek site se skloni kon losoto nateznuva losoto ete ...
Koj Svet Otec ili teolog go kazuva ova???? Cija e ovaa teologija?
Ako kaznata za grevot e smrt togas Ulogata na Isus bila da gi zeme grevovite na lugeto, pa sepak i ponataka se umira, nisto novo pod sonceto...
Vtoro,Toa za dvete prirodi toa e edno tolkuvanje imas hristijani monofiziti koi veruvaat vo edna priroda na bog i isus imal samo edna priroda ili covek a bog edna...vo sekoj slucaj samo edna teologija a sekoja si ima svoja dogmatika taka da nisto ne menuva vo sustina, kako sto pravno kaj nas e dozvoleno ova a isto taka pravno vo nekoja druga drzava e zabraneto toa...
Земјотресите, поплавите и елементарните непогоди се случуваат поради нашите гревови?!
Господ ги прави земјотресите, поплавите и болестите, а?
Ти кај учеше основно?
И ова со природите на господ... шо знам, прво беше еден и единствен - дека монотеизам, демек - после Јоан вика 2 биле, Мики вика дека се три - у потпис му стои отсекогаш, а еве сеа ти, најумен, викаш дека биле 2x3= шест природи.
Де, Чорбаџија да го прашаме, за посигурно, да не во меѓувреме проучиле и откриле нешто ново, пошто он има нова литература за господ. Може се сеа 7!
...колку што се смртните гревови. Така може ќе биде попригодно.
pa i od moe iskustvo a i od tvoe iskustvo bi trebalo da go znaes ova ...
Православието го кажува ова.
Teska rabota. Pravosavnite veruvaat vo Bog koj e vo tri lica so edna priroda, a coveckata priroda ne pripkaga na celata Sveta Troica tuka samo na vtorata ipostas koja e istovremeno i Bog i covek so dve prirodi dve volji i dve dejstvija kako shto veli sv.Jovan Damaskin (perihorisis) nacon na koj dvete prirodi se soedinuvaat: nepromenlivo, nerazdelno i nerazlucno. Toa e pravoslavna teologija.
--- надополнето ---
Зошто не разбираш дека е со две природи: Божествена и човечка.
Првата природа е Божествена и е во три лица (три ипостаси) - Отецот и Синот и Светиот Дух. Трите лица по се се едно, освен по нероденоста, по раѓањето и по исходењето.
Втората природа е Човечката и тој по оваа природа е совршен Човек, а чоекот е составен од Тело, Душа и Дух.
Ти како што кажуваш дека е со толку природи не е така -
Отецот не претставува одделно како една природа така да ни Синот ни Св. Дух -тие се три ипостаси и се во едно и затоа се нарекува една Пресвета Тројца.
Отецот и Синот и Св. Дух претставува една природа, додека втора природа претставува Тело Душа и Дух -( Заедно од втората природа Телото , Душата и Духот претставува Совршен Човек).
Brat vaka ako saks da mi odgovrois na nekolku prasanja. Koj e so dve prirodi????? Kade vo pravosavieto ima podelba na prva i vtora priroda???? Vo pravoslavnata teologija nikade dihotomijata i trihotomijata ne se mesat so dogmata za Sveta Troica toa se dve razlicni temi.![]()
Православието го кажува ова.
Teska rabota. Pravosavnite veruvaat vo Bog koj e vo tri lica so edna priroda, a coveckata priroda ne pripkaga na celata Sveta Troica tuka samo na vtorata ipostas koja e istovremeno i Bog i covek so dve prirodi dve volji i dve dejstvija kako shto veli sv.Jovan Damaskin (perihorisis) nacon na koj dvete prirodi se soedinuvaat: nepromenlivo, nerazdelno i nerazlucno. Toa e pravoslavna teologija.
--- надополнето ---
Brat vaka ako saks da mi odgovrois na nekolku prasanja. Koj e so dve prirodi????? Kade vo pravosavieto ima podelba na prva i vtora priroda???? Vo pravoslavnata teologija nikade dihotomijata i trihotomijata ne se mesat so dogmata za Sveta Troica toa se dve razlicni temi.![]()
Јас ти пишувам извадок од Св. Јован Дамаскин од Книгата ТОЧНО ИЗЛОЖУВАЊЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРА, точно кај што е втората страница, кај што пишува 2. За тоа што може а што не може да се искаже, како и за тоа што може а што не може да се научи и сега вие вадите некакви извадоци од Св. Јован Дамаскин и велите дека така пишува а овдека кај што читам јас пишува поинаку? Не туку тресете глупости.
Епа кога нешто е апсолутно, тогаш значи дека е неменливо, а ти велиш дека моралниот закон е апсолутен а не релативен - (дефиниран од група луѓе, нација, врзан за одредено време и место). Ако тој закон е неменлив - апсолутен, тогаш како може да биде подложен на човечки влијанија, па на едно место една работа да биде морална, а не некое друго истата да биде неморална?Јас не реков дека се раѓаме со вроден морал. Ми ставаш зборови во уста и потоа ми ги цитираш и анализираш истите![]()
Значи 5 милиони деца што умираат од глад секоја година е поради тоа што бог го допуштил тоа, за луѓето да му се молат како никогаш порано?! И тоа е поради нашата слабост кон бог? Кога цунами ќе убие стотици илјади луѓе, тоа е затоа што не му се молат луѓето доволно на бог? Кога земјотрес срамнува со земја некој град тоа е заради нашата слабост кон бог?!:uvo:Значи секое едно нешто што ќе му се случи на чоек, е допуштено од Бог.
Допуштението е поради некаков грев и тоа се нарекува искушение.
На пример :
Кога на чоек ќе му се случи во животот да почуствува дека е осамен - но веднаш треба да свати дека тој не е осамен туку Бог е со него, кога ќе почуствува дека е изнемоштен - треба да верува дека Бог му го допуштил тоа за да се моли на него како никогаш порано, Кога ќе го снајдат неволји - треба да се моли на Бог за да го изваде на правиот пат, итн...
Се се случува со причина заради нашата слабост према Бог.
Но тој е сезнаен и ќе ни помогне доколку вистина го повикаме.