Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Мики... денес во ерата на глобалните информативни системи... тв, радио, интернет ..зошто бе тој твој семоќен бог едновремено и насекаде не ги преземе сите радио и тв канали и интернетот па еднаш на сите нас ми се појави и рече...слушај ваму.... :P
I da se pojavi licno Gospod nema da veruva toj sto ne saka.

I da se pojavi licno Gospod nema da veruva toj sto ne saka.
Поентата е што вашиот бог е само измислица на некои што имале богата имагинација и успеале да влеат стравопочит кај тогашниот народ и тоа почнало да се шири како зараза низ светот. Вашиот бог ве условува да не правите гревови со тоа што става некој си суд кој ќе ви ги брои гревовите и според тоа ќе оцени дали после смртта ќе бидете во пеколот или рајот. Вие што се декларирате како верници и тука ми проповедате религија по форумиве ни самите не знаете што е тоа грев и секојдневно ги правите без дури и да бидете свесни за тоа. Плус, после некое време имате и божји храмови и институции кои функционираат како перални за пари. Ебате религијата што се потпира на површни земни задоволства како пари. Водачите на вашата религија се преголеми грешници, но вие дозволувате тие да ве водат. Во име на вашиот бог низ историјата биле убивани и тоа сурово убивани милиони луѓе, биле водени војни и сл. И вие мене тука ми продавате приказни дека дури и да се појавел нема да верува оној што не сака. Не, твојот бог нема ни да се појави затоа што е фикција, нереалност, измислица која низ историјата успевала да ги контролира големите маси на луѓе.

Мики... денес во ерата на глобалните информативни системи... тв, радио, интернет ..зошто бе тој твој семоќен бог едновремено и насекаде не ги преземе сите радио и тв канали и интернетот па еднаш на сите нас ми се појави и рече...слушај ваму.... :P

Ем имаш азбучно непознавање на мојата вероисповест, ем си дрзок кон истата, исмевајќи ја.

Но добро, еве само за Тебе, онака, чисто информативно: Христос никаде не ни‘ вети дека ќе се појави на некој од мас-медиумите, туку Он ни‘ вети дека пак ќе дојде, на облаците, придружен од мношто ангели, во сета Негова слава.

А денешните мас-медиуми, најчесто му припаѓаат на лукавиот и на негојте следбеници, така да не е за чудење зашто на ТВ го гледаме тоа што го гледаме. Христос и Црквата речиси целосно се потиснати од медиумскиот простор.

Ем имаш азбучно непознавање на мојата вероисповест, ем си дрзок кон истата, исмевајќи ја.

Но добро, еве само за Тебе, онака, чисто информативно: Христос никаде не ни‘ вети дека ќе се појави на некој од мас-медиумите, туку Он ни‘ вети дека пак ќе дојде, на облаците, придружен од мношто ангели, во сета Негова слава.

А денешните мас-медиуми, најчесто му припаѓаат на лукавиот и на негојте следбеници, така да не е за чудење зашто на ТВ го гледаме тоа што го гледаме. Христос и Црквата речиси целосно се потиснати од медиумскиот простор.
Дали форумов е на пример негово прибежиште?

Техничките новотарии, како форумов/Интернетов, сами по себе се бездушни и немаат можност/способност да одбирраат дали ќе бидат користени за добри или лоши дела. Таа можност за избор, заснована на слободната волја, ја има само човекот/човечкиот род. Така, дали форумов е или не е прибежиште за лукавиот и неговите поклоници, зависи од секој поединец на форумов: како ќе му пријде (на форумов) и за која намера/цел ќе го користи (форумов).

Не те прашав за Христос... тој не е бог... за тоа првото од трите во едно ....те прашав.

Не те прашав за Христос... тој не е бог... за тоа првото од трите во едно ....те прашав.

Кон Твојов пост, еве дел од мојот од вчера, цитирам:

„....Ем имаш азбучно непознавање на мојата вероисповест, ем си дрзок кон истата, исмевајќи ја....„

...А денешните мас-медиуми, најчесто му припаѓаат на лукавиот и на негојте следбеници, така да не е за чудење зашто на ТВ го гледаме тоа што го гледаме. Христос и Црквата речиси целосно се потиснати од медиумскиот простор.

Апсолутно си во право, Радио Ватикан денес емитува низ цел свет со предаватели кои по снага се меѓу најголемите во Европа. Околното население се жали дека од тоа огромно зрачење почесто се разболуваат од рак и леукемија, ама мораат да трпат Црквата да не се потисне од медиумскиот простор...
На ТВ го има Vatican Television Center, кој исто знаеме кому припаѓа.

Samiot ^ovek odlu^uva dali ke odi vo pekolot ili rajot ustvari izbira pome|u zloto i dobroto so samite dela {to gi pravi vo tekot na @ivotot a Gospod na site im prostuva i kako prvo sekoj ^ovek si ima svoja sudbina kako mu e pi{ano taka...

Samiot ^ovek odlu^uva dali ke odi vo pekolot ili rajot ustvari izbira pome|u zloto i dobroto so samite dela {to gi pravi vo tekot na @ivotot a Gospod na site im prostuva i kako prvo sekoj ^ovek si ima svoja sudbina kako mu e pi{ano taka...
A koj e тој што му пишал?
Освен Бог кој би имал таква моќ?
Свети Петар знам за умирачка беше, за ова не ми е баш познато. :)

Околу комуникациите(revelation) со Бог.
Тhe age of reason od Thomas Paine.
No one will deny or dispute the power of the Almighty to make such a communication, if he pleases. But admitting, for the sake of a case, that something has been revealed to a certain person, and not revealed to any other person, it is revelation to that person only. When he tells it to a second person, a second to a third, a third to a fourth, and so on, it ceases to be a revelation to all those persons. It is revelation to the first person only, and hearsay to every other, and consequently they are not obliged to believe it.
It is a contradiction in terms and ideas, to call anything a
revelation that comes to us at second-hand, either verbally or in writing. Revelation is necessarily limited to the first
communication- after this, it is only an account of something which that person says was a revelation made to him; and though he may find himself obliged to believe it, it cannot be incumbent on me to believe it in the same manner; for it was not a revelation made to me,
and I have only his word for it that it was made to him.

Не дека го фурам деизмот како некоја религија овде, патем самиот нивен симбол ми е одвратен да не речам. Можеби и овој немал ни претстава како би се искористило ова што го напишал. Како и да е прашањето останува и се сведува на следново:
Како да веруваш на втора, трета во случајов 50 рака?
Не ли се сведува на верување на луѓе, а не на Бог лично?

Како да веруваш на втора, трета во случајов 50 рака?

На кој поточно случај мислиш кога велиш „50 рака“?
Доколку Бог ти се објави тебе лично, тоа не е верување од прва рака, туку од нулта рака, затоа што ти си личен сведок на Божјото откровение и во тој момент ако во нешто веруваш, тоа би било вера во твоите очи, уши, вера во твојата свесност во тој момент. Доколку ти му кажеш на некој друг, е тогаш тој би верувал од прва рака, а таа рака ќе му бидеш ти.

Не ли се сведува на верување на луѓе, а не на Бог лично?

Тоа е делумно точно. Христијанската вера се сведува на верба во луѓе на кои што Бог им се објавил лично, но не се тоа луѓе од типот на Мухамед на кого муслиманите му веруваат на „жими мајка“. Тоа се луѓе кои Бог ги потврдил (како Негови пророци, Негови апостоли) со одредени знаци кои се лесно препознатливи за искрениот трагач на вистината за Бог.

На пример, додека во Кyранот немате ниту едно изречено и исполнето пророштво, во Библијата имате илјадници такви кои се исполниле во најситни детали иако биле проречени стотици години порано.

Додека Кyранот е приватна и таинствена објава до само еден човек (без ниту еден сведок) кој со ништо не покажал и докажал дека Бог стои зад него (освен со извесни освоени воени битки) во краток период од 23 години, Библијата била јавна објава, со многу сведоци, во период од 1600 години попратена со знаци и чуда на Божјите пророци и апостоли, а најмногу Христос нели.

Кај апостолите, меѓу другото, не гледаме никакви задни мотиви, никакви причини зошто би лажеле за она што го виделе и чуле, затоа што речиси ситу до еден (и не само тие), со крв го завериле своето сведоштво бидејќи биле прогонети и умреле за својата вера.

Но не биле само апостолите очевидци на воскреснатиот Христос. Стотици други луѓе го виделе воскреснатиот Христос и многумина од нив исто така маченички биле убиени, но не се одрекле од она што со своите очи го виделе и со своите уши го чуле.

Кај Мухамед, пак ќе го земам него за пример, ситуацијата е дијаметрално спротивна. Неговата веродостојност и кредибилитет не бил прочистен низ оган и крв (ако можам така да се изразам). На него не му бил ставен нож под грло за да го проверат дали навистина е спремен да умре за својата приватна објава или не. Тој не жртвувал ништо, па ни својот живот. Тој не се откажал од никакви уживанции во овој свет, туку имал големо богатство, власт, многу жени и сл.

Значи да, христијаните веруваат на вера што не е од нулта рака, туку е од прва рака, но во „рака“ што е од Бог потврдена, рака која има силен кредибилитет и Божји авторитет.
А ако бидеме искрени и размислиме подлабоко ќе видиме дека премногу други работи ние ги веруваме од прва, втора, трета итн. рака и често пати не ги ставаме ни под знак прашалник. На пример, многу луѓе им веруваат на новинарите кои често ги добиваат информациите и од трета, четврта рака. Луѓето им веруваат на новинарите и покрај тоа што знаат дека тие редовно имаат за цел да ја „напумпаат“ информацијата за таа да изгледа по бомбастично, по интересно, за и нивната статија да биде почитана. И често пати тие истите луѓе приговараат дека христијаните се лековерни кога веруваат во извештаите на апостолите. Ма дај ти се молам :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom