Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Во суштина е ок, не знам зошто не би било,технологијата отишла напред па и ние,се жалат дека муслиманите биле назадни,еве не сме... користиме технологија :)
А тоа дека ако во едно место се слуша дека нема потреба од друг, нема основа,не знам зошто би било така.
Езан се учи на секое место каде што има џемаат(заедница) која се собрала со нијјет(намера) да обави намаз.
jas imam razbrano deka ako nekade na nekoe mesto se uci ezan toj sto ke go slusne treba da kaze samo tie zborovite. ok. pa da za tehnologijata ama vo sustina vo taa dzamija nema muzein
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 10:38 ---
Во суштина е ок, не знам зошто не би било,технологијата отишла напред па и ние,се жалат дека муслиманите биле назадни,еве не сме... користиме технологија :)
А тоа дека ако во едно место се слуша дека нема потреба од друг, нема основа,не знам зошто би било така.
Езан се учи на секое место каде што има џемаат(заедница) која се собрала со нијјет(намера) да обави намаз.
jas imam razbrano deka ako nekade na nekoe mesto se uci ezan toj sto ke go slusne treba da kaze samo tie zborovite. ok. pa da za tehnologijata ama vo sustina vo taa dzamija nema muzein

Зошто шеријатот или шеријатското уредување! им ги оспорува и забранува основните човекови права на жените како и некои други права и слободи?

Зошто шеријатот или шеријатското уредување! им ги оспорува и забранува основните човекови права на жените како и некои други права и слободи?

Не можеш така да ги поставиш рабоите.
Кажи стриктно кои права и слободи сметаш дека ги забранува и оспорува.

Право да се облекуваш по своја волја, да искажуваш свои ставови и мислења по своја волја, приватност и морал кои ти припаѓаат тебе а не на државата, слобода да искажеш критика, итн.

па тоа е исто ко да речеш зашто у комунистичка држава владее комунизам. едноставно тоа е комунистичка државаа и со самото тоа владее комунизам. шеријатот е систем со правила и прописи кои што го прават тоа што е. и никој никого не тера таму да живее. ама ако шеријатска држава дозволи да секој прави што сака тоа ти е македонија :D. тоа више не е шеријат.

па тоа е исто ко да речеш зашто у комунистичка држава владее комунизам. едноставно тоа е комунистичка државаа и со самото тоа владее комунизам. шеријатот е систем со правила и прописи кои што го прават тоа што е. и никој никого не тера таму да живее. ама ако шеријатска држава дозволи да секој прави што сака тоа ти е македонија :D. тоа више не е шеријат.

Gledam se razbiras od Serijat. Prasanje dali moze da zamines\iselish od serijtska drzava? Dali mozes da smenis vera ili stanes ateist vo serijatska drzava?

Gledam se razbiras od Serijat. Prasanje dali moze da zamines\iselish od serijtska drzava? Dali mozes da smenis vera ili stanes ateist vo serijatska drzava?
не се разбирам. тоа е мое реално глеање на работите. знам дека не смееш да смениш вера а за иселување незнам.

не се разбирам. тоа е мое реално глеање на работите. знам дека не смееш да смениш вера а за иселување незнам.

Hmm taka i si milslev ... Pazi Hattab se luti i place koga nemusliman odgovara na temava posto on gi pocituva forumskite pravila ama samo na ovaa tema!

темава не е на хаттаб. тоа е мое мислење. а он ќе прочита па нека каже.

Како не можам да ги поставам работите? Дај само жените ќе ги направиме само машини за раѓање деца и ќе ги затвориме дома! Тој свет таму никогаш нема да се цивилизира.
Мислам на правото да вози кола, право на глас, право да ја води државата, право на искажување на сопственото мислење, право да како сака да се облекува, ако прекрши некое право добива казна со тепање или смртна казна значуи нема ни право на живот, не може сама да одлучува- дали ќе абортира или не.................

и не бев запознаен со правилата. извинете на неосновани одговори.

Кажи комунистичкото владеење дали им ги оспоруваше правата на жените!? Потоа ќе те прашам, што ти фалеше во времето на владеењето на Тито? Дали Албанија имаше комунистичко уредување по втората светска војна?- запрашај се што стана тогаш со религијата на тој простор, тоа беше и една од причините што се укина. Дали Босна имаше комунистичко уредување како членка на Југославија?
Да, во комунистичкото уредување немаш право на глас затоа што владее еднопартиски систем, но кое друго право ти е забрането од тие кои ги набројав?
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 18:55 ---
Саудиска Арабија-без дозвола на нејзиниот заштитник, една жена не може ниту да оди на училиште, ниту да добие лекарска помош, ниту да се омажи, ниту да патува во странство, ниту да раководи со бизнисот, ниту пак да направи нешто од значење!
Веќе дадов коментар.

Ќе одговорам подоцна, дамблдор не е се така како што мислиш.

сега следи продолжението, ................................ жените, нивните права и должности, а во следното продолжение ќе читате за односот на исламот према науката и исламското мислење за светот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom