Демек не знаеш?
Во куранот, светата книга на религијата на мирот, во над 190 ајети се спомнува убиство на каури и ќафири.
Еве само неколку
Al-Baqara (2)
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike.
192. A ako se prođu, - pa, Allah zaista prašta i samilostan je.
193. I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovjedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.
Ali-’Imran (3)
151. Mi ćemo uliti strah u srca onih koji neće da vjeruju zato što druge Allahu ravnim smatraju, o kojima On nije objavio ništa; džehennem će njihovo boravište postati, a grozno će prebivalište nevjernika biti.
Al-Anfal (8)
39. I borite se protiv njih dok mnogoboštva ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane, - pa, Allah dobro vidi šta oni rade;
Еве само потврдуваш дека никогаш нема да прифатите различни од вас. Не присвојувајте нешто што не е ваше. Тоа само ја потврдува нетолерантноста
Уште понајбуквално не поистои верник (тука ги исклучувам политеистичките, нонтеистичките и пантеистичките религии). И ти што ѓомити веруваат, всушност не веруваат дека бог можда и не постои. Да не го споменувам лажниот морал кој демек го следат а 99% не го следат.
Очигледно надвор од Исламот не познаваш ниедна друга религија. Монотоизмот не ни толку одамна, ниту прв облик на вера, ниту па единствено исправен. Ти се допаѓало тебе или не, првите облици на верување се нон-теистички и пантеистички. Кога ќе проучиш малку повеќе за другите религии можеме да зборуваме. Дотогаш симни ги амовите и погледај малку наоколу.
Вака сега, кога пишуваш нешто пиши се, не половично, и немој да вадиш работи од контекст.
Си пишал 2:191 што вели, ама прво треба да видиш што вели 2:190, a за даможеш да донесеш заклучок треба цело суре да го прочиташ.
2:190 I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
Што не е тука јасно, имаш право да се бранеш, не смееш прв да почнеш конфликт нити прв да нападнеш. Имаш право да се бореш само на Алаховиот пат, не да поробуваш земји за природни богатства и сл.
Е потоа следи 2:191 што си го навел ти во кој се вели
I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike.
Кого да напаќаш. Не можеп да го цитираш 2:191 без 2:190 бидејќи во второто е контекстот. Имаш право да ги напаѓаш ти е што тебе те нападнале.
Не си предизвикал конфклик, не си нападнал некого прв, некој ти врш и агресија, нормално имаш право да се браниш.
Никој не ти дава право ти да тепаш некој ни крив ни дужен.
Напрај она што они тебе ти го прават, но не повеќе.
Има стотици ајети во кои се преферира соживот, дека треба да имаш сабр т.е да си стрплив, толерантен итн.
Нормално има исклучителни ситуации во кои ти е дозволено убивство во самоодбрана.
Се зависи од ситуација до ситуација.
Мухамед а.с има кажано дека ако успееш да спасиш еден човек тоа е исто како да си го спасел целото човештво, а ако убиеш еден човек тоа е исто како да си направил убиство над целто човешто. Никој муслиман тоа не би сакал тоа на своја совет.
Како што кажав, војната и убиството е дозволено но многу важен момент е под кои услови. Тука настанува проблем денес, што има имами кои како тебе, го вадат од контектст куранот, вршат проповед пред луѓе што не знаат да читаат и велат, види во куранот имате право да убивате неверници.
И ајде, ураааа, коли беси.
2:193
Fight them until there is no [more] fitnah and [until] worship is [acknowledged to be] for Allah .
But if they cease, then there is to be no aggression except against the oppressors.
I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.
Јасно ко ден е. Во цело суре се зборува за време во кое муслиманите се прогонувани и тепани заради нивната религија и време во кое не можече слободно да се молат и да живеат како мислинани. Затоа ти вели, можеш да се бориш ако си нападнат, да се бориш на алавиот пат т.е се додека не довиеш право слободно да бидеш мислиман.
Протоа не смееш ти да бидеш агресор, а ако непријателот престане со насилството мора и ти да престанеш освен за оној кој останува насилник.
Цело време истиот муабет го правам, не ги сваќајте работите буквално и не ги вадете од контекст. Прочитај нешто, види го контекстот, размили малце.
Ова е проблем реално и кај муслиманите, со пет различни имами од различни региони за исти ајет муабет да направиш различно ќе ти кажат да правиш.
Ти паметен си, само прочитај и прави тоа што ми мислиш дека е кажано.
Мене горните стихови не ми даваат за право да тепам луѓе, без разлика дали тоа биле христијани, евреи, незбожници и сл.
Атеист, по твоето разбирање на куранот, печен си ти за талибанциве, исти сваќања имате, можеш слободно да се пријавиш за регрут
Имаш нареден стих:
2:194
Sveti mjesec je za sveti mjesec, a i u svetinjama vrijedi odmazda:
onima koji vas napadnu uzvratite istom mjerom i Allaha se bojte, i znajte da je Allah na strani onih koji se grijeha klone.
Кај е тука агресијата?
2:195
And spend in the way of Allah and do not throw [yourselves] with your [own] hands into destruction [by refraining]. And do good; indeed, Allah loves the doers of good.
a тука?
Да идам даље со сурата или доволно е?
--- надополнето: 21 август 2013 во 12:14 ---
Еве само потврдуваш дека никогаш нема да прифатите различни од вас. Не присвојувајте нешто што не е ваше. Тоа само ја потврдува нетолерантноста
Уште понајбуквално не поистои верник (тука ги исклучувам политеистичките, нонтеистичките и пантеистичките религии). И ти што ѓомити веруваат, всушност не веруваат дека бог можда и не постои. Да не го споменувам лажниот морал кој демек го следат а 99% не го следат.
Очигледно надвор од Исламот не познаваш ниедна друга религија. Монотоизмот не ни толку одамна, ниту прв облик на вера, ниту па единствено исправен. Ти се допаѓало тебе или не, првите облици на верување се нон-теистички и пантеистички. Кога ќе проучиш малку повеќе за другите религии можеме да зборуваме. Дотогаш симни ги амовите и погледај малку наоколу.
Јас ги прифаќам сите луѓе. На крај сите ми се браќа. Не се согласувам во размислувањата со одредена група на луѓе, не мислам дека е во право некоја друга група, ама куранот вели "Вам верата ваша, нас верата наша".
Не ме чепкај, не те чепкам. Се додека тоа што го правиш не ме засега мене т.е не ми влијае директно лошо прави што сакаш. Ако мислам дека грешиш можда ќе те опоменам т.е ќе ти дадам совет за твое добро, ама ако сакаш прифати ако не твоја работа. Секој за себе одговара.
Јас со моите дела се трудам да не ти влијаам теве негативно.
Подоле во текстот велиш дека не постои верник по твое мислење? Ок, твое мислење.
А за тоа што познавам надвор од Исламот е друг муабет? Ќе се изненадиш