Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Пак се враќаме на тоа зошто ќе ме затворат ако ми најдат дрога.
или зошто ќе ме казнат на автопат ако имам кола што иде 200,а некој ми вели дека треба 120 да возам.

Нема тука релативно брату,ич да не ти кружат од околу за да ти се допадне одговорот,ти реков уште на почеток,тоа е екипата,тој е дресот,ако ти се свиѓа бујрум.
Тоа си се закони и пријатно.
Ако си хомосексуалец и јавно го пропагираш тоа во шеријатска држава ќе бидеш обесен за тестиси и пријатно,не знам што е проблемот тука :D

Homoseksulci besenje za muda. Kauri i kjafiri sto im sledi?

Homoseksulci besenje za muda. Kauri i kjafiri sto im sledi?
Демек не знаеш?
Во куранот, светата книга на религијата на мирот, во над 190 ајети се спомнува убиство на каури и ќафири.

Еве само неколку

Al-Baqara (2)

191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike.
192. A ako se prođu, - pa, Allah zaista prašta i samilostan je.
193. I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovjedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.

Ali-’Imran (3)
151. Mi ćemo uliti strah u srca onih koji neće da vjeruju zato što druge Allahu ravnim smatraju, o kojima On nije objavio ništa; džehennem će njihovo boravište postati, a grozno će prebivalište nevjernika biti.

Al-Anfal (8)
39. I borite se protiv njih dok mnogoboštva ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane, - pa, Allah dobro vidi šta oni rade;

Најбуквално не постои неверник, бидејќи и тој кој е "неверник" верува дека не верува во ништо :)

Според исламот и мојсеј и исус се муслимани. Тие го ширеле Господовиот збор. Луѓето кои живееле во нивно време и верувале во нивните учења и ги следел биле исто така муслимани.

Знам тешко ти е ова да го разбереш :) не сум саркастичен тука.

Луѓето почнале да го менуваат оригиналното улење, да додаваат свои работи во нив, да ги менуваат светите книги, и на крај каша попара направиле да се изгувила сета суштина.

Мухамед доаѓа како последен посланик да шири господовиот. Тоа можеш да го гледаш и како враќање на оригиналното учење.

Верувањето во еден господ т.е монотеизмот не започнува со Исус и Мојсеј.

Еве само потврдуваш дека никогаш нема да прифатите различни од вас. Не присвојувајте нешто што не е ваше. Тоа само ја потврдува нетолерантноста
Уште понајбуквално не поистои верник (тука ги исклучувам политеистичките, нонтеистичките и пантеистичките религии). И ти што ѓомити веруваат, всушност не веруваат дека бог можда и не постои. Да не го споменувам лажниот морал кој демек го следат а 99% не го следат.

Очигледно надвор од Исламот не познаваш ниедна друга религија. Монотоизмот не ни толку одамна, ниту прв облик на вера, ниту па единствено исправен. Ти се допаѓало тебе или не, првите облици на верување се нон-теистички и пантеистички. Кога ќе проучиш малку повеќе за другите религии можеме да зборуваме. Дотогаш симни ги амовите и погледај малку наоколу.

Демек не знаеш?
Во куранот, светата книга на религијата на мирот, во над 190 ајети се спомнува убиство на каури и ќафири.

Еве само неколку

Al-Baqara (2)

191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike.
192. A ako se prođu, - pa, Allah zaista prašta i samilostan je.
193. I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovjedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.

Ali-’Imran (3)
151. Mi ćemo uliti strah u srca onih koji neće da vjeruju zato što druge Allahu ravnim smatraju, o kojima On nije objavio ništa; džehennem će njihovo boravište postati, a grozno će prebivalište nevjernika biti.

Al-Anfal (8)
39. I borite se protiv njih dok mnogoboštva ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane, - pa, Allah dobro vidi šta oni rade;

Еве само потврдуваш дека никогаш нема да прифатите различни од вас. Не присвојувајте нешто што не е ваше. Тоа само ја потврдува нетолерантноста
Уште понајбуквално не поистои верник (тука ги исклучувам политеистичките, нонтеистичките и пантеистичките религии). И ти што ѓомити веруваат, всушност не веруваат дека бог можда и не постои. Да не го споменувам лажниот морал кој демек го следат а 99% не го следат.

Очигледно надвор од Исламот не познаваш ниедна друга религија. Монотоизмот не ни толку одамна, ниту прв облик на вера, ниту па единствено исправен. Ти се допаѓало тебе или не, првите облици на верување се нон-теистички и пантеистички. Кога ќе проучиш малку повеќе за другите религии можеме да зборуваме. Дотогаш симни ги амовите и погледај малку наоколу.

Вака сега, кога пишуваш нешто пиши се, не половично, и немој да вадиш работи од контекст.
Си пишал 2:191 што вели, ама прво треба да видиш што вели 2:190, a за даможеш да донесеш заклучок треба цело суре да го прочиташ.

2:190 I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.

Што не е тука јасно, имаш право да се бранеш, не смееш прв да почнеш конфликт нити прв да нападнеш. Имаш право да се бореш само на Алаховиот пат, не да поробуваш земји за природни богатства и сл.

Е потоа следи 2:191 што си го навел ти во кој се вели

I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike.

Кого да напаќаш. Не можеп да го цитираш 2:191 без 2:190 бидејќи во второто е контекстот. Имаш право да ги напаѓаш ти е што тебе те нападнале.
Не си предизвикал конфклик, не си нападнал некого прв, некој ти врш и агресија, нормално имаш право да се браниш.
Никој не ти дава право ти да тепаш некој ни крив ни дужен.
Напрај она што они тебе ти го прават, но не повеќе.
Има стотици ајети во кои се преферира соживот, дека треба да имаш сабр т.е да си стрплив, толерантен итн.
Нормално има исклучителни ситуации во кои ти е дозволено убивство во самоодбрана.

Се зависи од ситуација до ситуација.
Мухамед а.с има кажано дека ако успееш да спасиш еден човек тоа е исто како да си го спасел целото човештво, а ако убиеш еден човек тоа е исто како да си направил убиство над целто човешто. Никој муслиман тоа не би сакал тоа на своја совет.
Како што кажав, војната и убиството е дозволено но многу важен момент е под кои услови. Тука настанува проблем денес, што има имами кои како тебе, го вадат од контектст куранот, вршат проповед пред луѓе што не знаат да читаат и велат, види во куранот имате право да убивате неверници.
И ајде, ураааа, коли беси.

2:193

Fight them until there is no [more] fitnah and [until] worship is [acknowledged to be] for Allah . But if they cease, then there is to be no aggression except against the oppressors.

I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.

Јасно ко ден е. Во цело суре се зборува за време во кое муслиманите се прогонувани и тепани заради нивната религија и време во кое не можече слободно да се молат и да живеат како мислинани. Затоа ти вели, можеш да се бориш ако си нападнат, да се бориш на алавиот пат т.е се додека не довиеш право слободно да бидеш мислиман.
Протоа не смееш ти да бидеш агресор, а ако непријателот престане со насилството мора и ти да престанеш освен за оној кој останува насилник.

Цело време истиот муабет го правам, не ги сваќајте работите буквално и не ги вадете од контекст. Прочитај нешто, види го контекстот, размили малце.
Ова е проблем реално и кај муслиманите, со пет различни имами од различни региони за исти ајет муабет да направиш различно ќе ти кажат да правиш.
Ти паметен си, само прочитај и прави тоа што ми мислиш дека е кажано.

Мене горните стихови не ми даваат за право да тепам луѓе, без разлика дали тоа биле христијани, евреи, незбожници и сл.
Атеист, по твоето разбирање на куранот, печен си ти за талибанциве, исти сваќања имате, можеш слободно да се пријавиш за регрут :)

Имаш нареден стих:

2:194
Sveti mjesec je za sveti mjesec, a i u svetinjama vrijedi odmazda: onima koji vas napadnu uzvratite istom mjerom i Allaha se bojte, i znajte da je Allah na strani onih koji se grijeha klone.

Кај е тука агресијата?

2:195

And spend in the way of Allah and do not throw [yourselves] with your [own] hands into destruction [by refraining]. And do good; indeed, Allah loves the doers of good.

a тука?

Да идам даље со сурата или доволно е?
--- надополнето: 21 август 2013 во 12:14 ---

Јас ги прифаќам сите луѓе. На крај сите ми се браќа. Не се согласувам во размислувањата со одредена група на луѓе, не мислам дека е во право некоја друга група, ама куранот вели "Вам верата ваша, нас верата наша".
Не ме чепкај, не те чепкам. Се додека тоа што го правиш не ме засега мене т.е не ми влијае директно лошо прави што сакаш. Ако мислам дека грешиш можда ќе те опоменам т.е ќе ти дадам совет за твое добро, ама ако сакаш прифати ако не твоја работа. Секој за себе одговара.
Јас со моите дела се трудам да не ти влијаам теве негативно.

Подоле во текстот велиш дека не постои верник по твое мислење? Ок, твое мислење.

А за тоа што познавам надвор од Исламот е друг муабет? Ќе се изненадиш :)

.............................
Се изнакажа ама за жал малку вистина во сето тоа. Се сложувам само дека многумина муслимани го читаат куранот како јас што ти цитирав и тоа е проблемот во светот, што има премногу фанатици кои си земаат за право, согласно напишаното да делуваат.

Велиш по куранот, муслиман нема право да освојува или да започнува војни. А дали така и се однесува? Ти кажи ми дали бранејќи се, муслиманите во 7ми век ја освојуваат цела северна Африка? Дали бранејќи се преку гибралтарот стигнаа до Шпанија и Франција? Дали Отоманската империја бранејќи се стигна на и го окупира балканот? Немој жити се, историјата ја знаеме.

Да не пишувам колку што не треба, знам дека нема да прочиташ. Самиот велиш да гледаме што е исламот а не што се муслиманите, така? Е па не може така. Муслиманите се тие кои го спродуваат Исламот. Дали е до книгата или до луѓето, ти кажи ми. И не ти реков за луѓе надвор од исламот, туку за други религии.

Велиш вам вашата, ним нивната (вера) а први сте да трчате да кажете како христијаните погрешно го толкуваат вашиот бог. Е не иде така. Да парафразирам, вие велите: Нам нашата, вам (пак) нашата вера. На тој начин не ја почитувате туѓата.

Се изнакажа ама за жал малку вистина во сето тоа. Се сложувам само дека многумина муслимани го читаат куранот како јас што ти цитирав и тоа е проблемот во светот, што има премногу фанатици кои си земаат за право, согласно напишаното да делуваат.

Велиш по куранот, муслиман нема право да освојува или да започнува војни. А дали така и се однесува? Ти кажи ми дали бранејќи се, муслиманите во 7ми век ја освојуваат цела северна Африка? Дали бранејќи се преку гибралтарот стигнаа до Шпанија и Франција? Дали Отоманската империја бранејќи се стигна на и го окупира балканот? Немој жити се, историјата ја знаеме.

Да не пишувам колку што не треба, знам дека нема да прочиташ. Самиот велиш да гледаме што е исламот а не што се муслиманите, така? Е па не може така. Муслиманите се тие кои го спродуваат Исламот. Дали е до книгата или до луѓето, ти кажи ми. И не ти реков за луѓе надвор од исламот, туку за други религии.

Велиш вам вашата, ним нивната (вера) а први сте да трчате да кажете како христијаните погрешно го толкуваат вашиот бог. Е не иде така. Да парафразирам, вие велите: Нам нашата, вам (пак) нашата вера. На тој начин не ја почитувате туѓата.

1. Кажи каде лажам?
Ти цитираше одрдени ајети од куранот и се обиде да им ставип тоја логика и конотација.
Јас ти одговорив. Ај да дебатираме.
Сега го вртеш муабетот на нешто општо.
Ако не го знаеш истојатот за калифатот убаво прочитај.
Земи историска читанка и види во каква положба биле муслиманите во саудиска арабија за време и по смрта на мухамед. Види какви им биле односите со византисаката империја.
Види какви права имале христијаните и евреите во византија и колку данок плаќале и какви права имале во калифатот и колку данок плаќале.
Ама ако тргнеме по овој правец, ќе излеземе од темата ислам и ќе преминеме во историја. Најдобро за тоа во посебен подфорум да дискутираме.
Во некој претходен пост поставив видеа за калифатот и исламската република.
Остај ги предтасудите. Отвори го умот и душата.
Иди прошетај се во кордоба, па да прајме муабет кој кого поробувал.

За последниот дел. Не знам точно на што целиш. Ако мислиш дека муслиманите сметаат дека христијаните го искривиле учењето на Исус Христос. Тоа е точно. Тоа не е навреда. Тоа е легитимно право на мислење на една заедница. Како што е легитимно вашето (на христијани, атеисти и остали) право да мислење дека сите муслимани се терористи. Ти ако мислиш дека јас сум терориста, јас не се чуствувам тука навреден.
На крај краева ти можеш да мислиш што сакаш за мене. Воопшто не се замарам.
Друго е дали едните и/или другите се во право. Секој има право на мислење. А секогаш може да се дискутира и да се докажува, со разумни луѓе се разбира, кој е во право.

1. Кажи каде лажам?
Ти цитираше одрдени ајети од куранот и се обиде да им ставип тоја логика и конотација.
Јас ти одговорив. Ај да дебатираме.
Сега го вртеш муабетот на нешто општо.
Ако не го знаеш истојатот за калифатот убаво прочитај.
Земи историска читанка и види во каква положба биле муслиманите во саудиска арабија за време и по смрта на мухамед. Види какви им биле односите со византисаката империја.
Види какви права имале христијаните и евреите во византија и колку данок плаќале и какви права имале во калифатот и колку данок плаќале.
Ама ако тргнеме по овој правец, ќе излеземе од темата ислам и ќе преминеме во историја. Најдобро за тоа во посебен дофорум да дискутираме.
Во некој претходен пост поставив видеа за калифатот и исламската република.
Иди прошетај се во кордоба, па да прајме муабет кој го поробувал.
Јас не употребив таков збор. Реков дека фактите се малку поинакви, ти само си ја подотеруваш во исламскиот калап. Не дека свесно тоа го правиш, така те учеле, не си ти виновен. И да не одам офтопик нема да коментирам натаму за тој дел оти ти го гледаш сето тоа низ нечија туѓа призма.
За последниот дел. Не знам точно на што целиш. Ако мислиш дека ние сметаме дека христијаните го искривиле учењето на Исус Христос. Тоа е точно. Тоа не е навреда. Тоа е легитимно право на мислење на една заедница. Како што е легитимно вашето (на христијани, атеисти и остали) право да мислење дека сите муслимани се терористи. Ти ако мислиш дека јас сум терориста, јас не се чуствувам тука навреден.
На крај краева ти можеш да мислиш што сакаш за мене.
Едно дали едните и/или/ни другите се во право. Секој има право на мислење. А може да се дискутира и да се докажува, со разумни луѓе се разбира кој е во право.
За болдот за тебе не е навреда, за нив е. Исто како тебе кога некој би ти рекол нешто против пророкот во Исламот. Видовме сите дури и до крвопролевања доаѓа ако некој напишал или нацртал нешто за него. Можеби Мохамед не е божји пратеник. Тоа е точно. Не е тоа навреда. Сто стапа по туѓ грб не болат нели, ама по својот болат?
Дебатирањето е една работа, убедувањето во кое може ни едните ни другите да не сте во право, не е дебата. Тоа е не-почит кон другиот.

За последниот дел. Не знам точно на што целиш. Ако мислиш дека ние сметаме дека христијаните го искривиле учењето на Исус Христос. Тоа е точно. Тоа не е навреда. Тоа е легитимно право на мислење на една заедница.
Значи кога вие прогласувате за погрешна нечија религија со тоа што наместо Бог ќе тврдите дека Исус е човек, тоа е легитимно право на мислење, ама ако некој ја прогласи вашата религија за лажна, или каже дека Мухамед не е пророк, тогаш тоа е навреда и оправдување да се борите против таа навреда?

Јас не употребив таков збор. Реков дека фактите се малку поинакви, ти само си ја подотеруваш во исламскиот калап. Не дека свесно тоа го правиш, така те учеле, не си ти виновен. И да не одам офтопик нема да коментирам натаму за тој дел оти ти го гледаш сето тоа низ нечија туѓа призма.

За болдот за тебе не е навреда, за нив е. Исто како тебе кога некој би ти рекол нешто против пророкот во Исламот. Видовме сите дури и до крвопролевања доаѓа ако некој напишал или нацртал нешто за него. Можеби Мохамед не е божји пратеник. Тоа е точно. Не тоа навреда. Сто стапа по туѓ грб не болат нели, ама по својот болат?
Дебатирањето е една работа, убедувањето во кое може ни едните ни другите да не сте во право, не е дебата. Тоа е не-почит кон другиот.

Ок друже.
Кажи каде е грешката во моето учење.
Разумен човек сум , трагам по вистината, ако сметаш дека сум во заблуда дај покажи ми ја светлината.

За болдот погоре, тоа е точно за мислиманите. како што за верникот е точно дека постои Бог а за атеистот е точно дека не постои Бог.
Едно е да дебатираш, да дискутираш, да кажеш твое мислење и да го браниш твојот став.
Не е навреда христијанин или атеист (било кој, да не бидам погрешно сватен) да каже дека не се согласува со исламот, или со учењето на муахамед а.с. Дека смета оти .... (фил ин д гап).... Аргументира, дава докази дебатира.
Немој да споредуваш ти горното со мамерно правење карикатури на пророкот.
За да не бегаме од тема, мое лично мислење е дека реакцијата на тој случај беше прежестока. Едноставно не требаше да му седаде толкав голем публицитет на сето тоа. Али јеби га, медиумите тоа бараат.
Тоа што вам ви е норламно во секој втор филм на тв да се исмејувате во христијанството и со исус е ваш проблем, не можеме сите да бидеме како вас.
Последната реченица никако да ти ја разберам :rolleyes:

Значи кога вие прогласувате за погрешна нечија религија со тоа што наместо Бог ќе тврдите дека Исус е човек, тоа е легитимно право на мислење, ама ако некој ја прогласи вашата религија за лажна, или каже дека Мухамед не е пророк, тогаш тоа е навреда и оправдување да се борите против таа навреда?

Истото прашање за телемата....таму сум баниран, па ајде овде пошто сум дервиш....

Цитирам твои зборови....

„Значи кога вие прогласувате за погрешна нечија религија, тоа е легитимно право на мислење, ама ако некој ја прогласи вашата религија за лажна, тогаш тоа е навреда и оправдување да се борите против таа навреда?“

Никој не прогласува за погрешна ничија религија.
За вториот дел, да имаш прво да се бориш против таа навреда, како што христијаните имаат право да се борат против навредата посочена погоре ако сметаат дека тоа ги навредува.

Ама зашто под борба подразбираш пушки, бомви и динамит :) (Ако не го мислеше тоа ондак извини)Имаш право да се бореш со аргументи, докази, логика, наука итн.
Муслиманот е должен да се бори за својата религија на секаде, да ја брани. Таа борба зашто се сваќа дека треба да е со оружје, со бомби и пушки. Треба да се бориш со докази, со логика, архументи со примерно однесување итн.
--- надополнето: 21 август 2013 во 13:49 ---
Истото прашање за телемата....таму сум баниран, па ајде овде пошто сум дервиш....

Ако си дервиш онда би требало и ти да можеп да одговориш?
Или архаично го кажа тоа?

Никој не прогласува за погрешна ничија религија.
За вториот дел, да имаш прво да се бориш против таа навреда, како што христијаните имаат право да се борат против навредата посочена погоре ако сметаат дека тоа ги навредува.

Ама зашто под борба подразбираш пушки, бомви и динамит :) (Ако не го мислеше тоа ондак извини)Имаш право да се бореш со аргументи, докази, логика, наука итн.
Муслиманот е должен да се бори за својата религија на секаде, да ја брани. Таа борба зашто се сваќа дека треба да е со оружје, со бомби и пушки. Треба да се бориш со докази, со логика, архументи со примерно однесување итн.
Кога некого бесиш или му отсекуваш глава поради "неморал", гатање и слично, на кој начин тоа е борење со аргументи и логика?
Дали тоа што моралот различен од исламскиот го сметате за нешто кое треба да се искорени, не е навреда, за оние што имаат поинаков морал? Дали изјавата дека хомосексуалците треба да се бесат за муда на плоштад е аргумент или логика?

Кога некого бесиш или му отсекуваш глава поради "неморал", гатање и слично, на кој начин тоа е борење со аргументи и логика?
Дали тоа што моралот различен од исламскиот го сметате за нешто кое треба да се искорени, не е навреда, за оние што имаат поинаков морал? Дали изјавата дека хомосексуалците треба да се бесат за муда на плоштад е аргумент или логика?

Препрочитај го уште еднаш мојот пост.
Напрај мала пауза.
Размили.
Треба да ти се разјасни што сум кажал.
Ако не ти е, со инка не се тура мозок.

Ако си дервиш онда би требало и ти да можеп да одговориш?
Или архаично го кажа тоа?

Зарем не гледаш дека на било кое прашање, одговорот веќе го имаам во главата. Ти можеш да пишуваш што сакаш, тие ќе те негираат, затоа што во нивните глави твоите одговори се неприфатливи.
Нивните погледи околу религијата, тука зборам за било која религиозна школа, се ограничини,и сакаат само да провоцираат и да забегуваат од правите прашања околу религиите.Повише на политичари ме потсетуваат, кои веќе ја имаат својата цел, уште пред да го постават прашањето.
А и историја све знаат, само се промашиле подфорум...

Зарем не гледаш дека на било кое прашање, одговорот веќе го имаам во главата. Ти можеш да пишуваш што сакаш, тие ќе те негираат, затоа што во нивните глави твоите одговори се неприфатливи.
Нивните погледи околу религијата, тука зборам за било која религиозна школа, се ограничини,и сакаат само да провоцираат и да забегуваат од правите прашања околу религиите.Повише на политичари ме потсетуваат, кои веќе ја имаат својата цел, уште пред да го постават прашањето.
А и историја све знаат, само се промашиле подфорум...

Почнувам да размислувам да се откажам од подетални дискусии т.е верглање во празно, кога сто пати му одговараш за исто прашање и пак не му е јасно. И пак едно те исто те прашува.
Џабе гибење на време.
Очигледно салбо open-minded луѓе тука.
Тоа е. Ретко има некој да има за цел да праша нешто што не му е јасно за исламот.
битно е да удри провокација, и кога ќе се претера и субјектот ќе се одкаже од понатамошна дискусија како неминовна бесмисленост да се помисли дека со го заебал демек си го фатил во тесно и немло што да ти врати, му паднала маската. :pos:. Некој тука пуни его, се билда со секој пост, колку е паметен.
Најјачи се :pos:

Препрочитај го уште еднаш мојот пост.
Напрај мала пауза.
Размили.
Треба да ти се разјасни што сум кажал.
Ако не ти е, со инка не се тура мозок.
Препрочитан е, и полн со двојни стандарди.
Дали не е факт дека исламот моралот кој е различен од исламскиот го смета за нешто кое треба да се искорени и ги убива оние кои имаат таков морал? Каде се тука аргументите, логиката и науката?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom