Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
На пример живееме во секуларна демократска држава и хипотетички имаме закон со кој ако не фатак кај што се дрогираме на јавно место имаме години затворска казна
Јас лично живеам во таа држава, и сметам дека имам право да одлучам што ќе правам со моето тело и моето здравје и ако сакам да се дрогирам тоа е мој избор. Зашто да одам во затвор. Моја одлука е, мое телое е, што сакам ќе правам јас. Кој е тој да ме ограничува мене.

Или друг реален пример.
Имаш дете мора да го вакцинирап со различни вакцини до прва година. Немаш можност да ги избегнеш, ако не го вакцинираш праќаш 300-650 евра казна и нема да ти го примат детето во градинка и во училиште.
Имам илјадници линкови во кои се докажува дека вакцинацијата е штетна. И сега... имаш избор... право е тоа... не ти огранучува некој животот... има идеален систем.... ???

Имаш закони донесени од луѓе кои важат за одредена област или држава. Ако живееш во таа држава мора да ги почитуваш тие закони, дали тебе ти се допаќале или не никому не му е гајле. Ако ги прекршиш следи казна. Таа казна за жителите на таа држава може да е ок, за некои од други држави може да изгледа монструозна. Тоа е тоа.

Во светот немаш слобода. Немаш парче земја на која ќе бидеш слободен. Секој метар квадратен е дел од некоја држава и со некој устав е дефинирано што можеш а што неможеш да правиш на него. Тоа не е во ред, но така е. Што не ти е тука јасно? Не си од марс паднат, ај размисли како фунционира светот, државите, модерното право, судството.
--- надополнето: 19 август 2013 во 09:35 ---

Друже, ако не ти се допаќа законот иди во друга држава живеј. Ако не можеш тогаш бори се да се промени.
Илјада закони во мкд не ми се допаќаат. И јас немам слобода на избор???
Дај не тупи со истото. Размисли малце.
--- надополнето: 19 август 2013 во 09:37 ---
прво за првиот дел. ДА, закони постојат. но сите тие закони се минливи и менливи (жива метерија). односно ако некогаш нешто било вака, .... по 100-200 години ќе биде онака. така да, некогаш не ни имало вакцини, сега ги има. немало закон за нив, сега има. значи се’ се менува, адаптира, ништо не е фиксно. така да и верските закони мора да се менуваат, не за друго него затоа што се пишувани во сосема друго време.
знам дека сега ќе се спомне дека куранот е алахов збор и сл, .... но ако реално се размисли ќе се увиди дека не е возможно да важи се’ што е напишано секаде. значи, се задржувам на законите и нивната примена, не тоа дали има или нема дупки или неправилности во куранот. претходно спомнав, порано немало дијалог и сл, едноставно само “силата“ биле единствено средство за разбирање. и затоа се тие така насилни закони. сега .... сме еволуирале, и некако не се потребни сите тие насилни закони. за 100-200 години уште помалку ќе требаат такви закони. така да ...... нема некоја реална потреба да се држи човек за нешто што во реалноста нема потреба или пак е грешно, надминато.
сходно на ова, во врска со вториот дел, ...... нели цел на исламот е да биде едниствена религија и секаде да бидат шеријатските закони? е па, .... ако секаде е шеријат, каде да се преселам? а плус тоа, нели исламот би требало да биде респект кон другите со поинакви сфаќања? или тоа е само моментална парола, се додека не се воспостави шеријат? :confused:

Морам да признаам, доста рационален пост.

Не би реплицирал на ниту една од точките, од проста причина, што веројатно содржат и доста вистина.

Само би те прашал, дали се вистинските муслимани, веќе толку помалубројни у државава, што не можат да излезат на протест, и побараат ултимативно од соодветните органи да го решат гореспоменатиот проблем?

Според тебе ,кај е чарето?

п.с. за болдот - не треба јас да знам многу работи за исламот, не треба ништо да знам, туку да не чувствувам никаква пречка во околината, од неговото практикување, кое за жал во последно време, е синоним за спротивното

ова е тоа што и мене ме интересира
што може да сторат правите муслимани за да ги смена ваквите секти?
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:59 ---
Колку апели имаше од ИВЗ до надлежните органи да се спречи навелгувањето на овие групации.
Мислиш дека на надлежнит органи им пречат овие групации. Стварно мислиш дека им пречат фундаменталците и радикалите. Не само кај туку и во цела европа.

Еве бе друже,
http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=3122

http://www.makdenes.org/archive/news/20100920/428/428.html?id=2163237

Јас друже можам моето мислење да го кажам. Јас не сум ниту терориста нити радикал да земам калашот и да терам моја правда. Овие се агресивни, нападни, добро организирани, финансиски потковани, со помош од државните органи, и јас и тие ко мене мислиш дека можеме нешто?
Зашто МВР не реагираше, или да излезеше со соопштение.
Они излегуваат со соопштени дека нема тренинг кампови тука, нема ова нема она, а кога се деси смилковско езеро први искокаа дека тоа било исламски радикализам. Пази дволичност.

Бонус:
http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2801&stID=58200

http://kajgana.com/makedonija/ramadani-ivz-da-odgovori-za-finansiskite-malverzacii

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?
ItemID=3E224667CAD60B43814B91A1CE4ABE84

http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2830&stID=60524

http://daily.mk/forward/329972/zovrienite-sostojbi-vo-ivz-pred-pretekuvanje

http://www.makdenes.org/content/article/2094256.html

во право си нема грешка, ама што би можел ти ( секако ти како единка неможеш ништо) и таквите како тебе да направите за да се промени тоа?

така да и верските закони мора да се менуваат, не за друго него затоа што се пишувани во сосема друго време.
знам дека сега ќе се спомне дека куранот е алахов збор.

сходно на ова, во врска со вториот дел, ...... нели цел на исламот е да биде едниствена религија и секаде да бидат шеријатските закони? е па, .... ако секаде е шеријат, каде да се преселам? а плус тоа, нели исламот би требало да биде респект кон другите со поинакви сфаќања? или тоа е само моментална парола, се додека не се воспостави шеријат? :confused:

Во врска со првото. Прво куранот не може и не смее да се менува, да се ажурира или дополнува.
Мое мислење, не мислат сите муслимани вака е дека многу е битен контекстот во кој се гледаат работите кои се пишани во куранот. Значи не е ова некој закон со членови и буквално да се чита и применува. Не може така, бидејќи тој е напишан пред 1400 години, и замисли сега во него да стои на пример забрането ви е прекумерно пиење на енергетски пијалок. 1380 год луѓето ќе се чуделе што е ова се додека не излегоа енергетските и се виде дека се прилично штетни. Знам дека е банален пример ама тоа ми текна сеа, после ручек дремка ме фати: )
Треба да се стават некои работи во контект во кој е пишуван, во времето и поднебјето во кое е пушуван, зато во него се спомнуваат урми на пример а не се спомнуваат бобинки.
Уште една работа е самата комплекснот на арапскиот јазик. Еден збор и една реченица може да има до 35 различни значења.
Едно нешто по кое не се согласуваат сите муслимани е и преводот.
За да не пишувам ептен долги постови, најпластично би ти опишал вака.
Секој муслиман мора да го следи куранот и мора да верува во секој негов дел. Тука е проблемот.

Имаш група на муслимани ај да ги наречеме конзервативци кои буквално го сваќаат куранот.
Тие не се замараат со контекст. На пример, во времето на мухамед немало жени судии, следствено и денес не смее да има жени судии. Во времето на мухамед куран се пеел на арапски и денес се пее на арапски.

Имаш друга група на муслимани, ај да ги наречеме либерални, они гледаат да најдат логика на нештата, да им дадат денешен контекст и да ги применат во денешно време. Таа група вели дека може да има жена судија. Во тоа време немало бидејќи немало факултети за жени, жените не работеле. Денес е други време. Куранот не забранува жените да се образоваат и ако се образовани зашто да не се судии. Исто така молитвите можат да се кажат на било кој јазик. Битно е што кажуваш и дали тоа го мислиш од срце. Во времето на мухаме сите околу него збореле арапски, нормално немало да има куран на бугарски.

Првата група ја нарекува втората група за реформатори, дека воведуваат новитети во куранот и следствено на тоа се кривоверци.
Имаш филозовски разлики. Талибанците и вахабистите генерално се од првата група, за времето на мухамед немало радио значи и денес нема да слушаме радио. Прашањето до нив е , за времето на мухамед луѓето патувале со камили, зашто тие денес од скопје до охрид на плажа одат со мерцедес. Што не впрегнат камила и татенане со починки ќе стигнат.

2. За вториот дел. Како што го имаш ти напишано, испаќа дека целта на исламот е да го покори целиот свет или да ги конвертира сите луѓе да бидат муслимани. Тоа не е целта :)
Во исламот се верува дека пред крајот на светот сите луѓе ќе примат ислам. Нешто како проповед. Никаде не се вели дека со сила треба ти нешто некому да му наметнуваш.
Муслиманот треба да биде таков човек да луѓето од другите религии му завидуваат по однесување, чесност, добрина итн. Со добри дела и примери да почнат луѓето да те следат и почитуваат. Преку добри постапки да им го покажеш правиот пат на тие што сакаат да го видат и чујат за тие што не сакаат, па секој одговара за себе.

во право си нема грешка, ама што би можел ти ( секако ти како единка неможеш ништо) и таквите како тебе да направите за да се промени тоа?

Не можеш многу да направиш.
Ти можеш да ги воспиташ твоите деца и твоите блиски на правиот начин. Да дискутираш дебатираш со тие што ги искривуваат исламот.
Но тие навистина многу брзо се шират, имаат многу пари на располагање, имааг голема помош од многу европски држави и сад.
За тоа малку у западот е крив, по распадот на СССР на САД и треба нов противник, одлучија тоа да биде исламот, и преку ноќ почнаа да се јавуваат милитанти, фундаменталисти.
Види историја на ислам, и види дали некогаш имало вакви појави.
Многу од вас на форумот сте пораснати во мешани средини, прашајте ти вашите баби и дедовци како живееле со муслиманите во нивно време и направете споредба со муслиманите кои денес ги гледате на улица.

Се оди кон вештачки креирање на омраза и конфлик. Тоа што беа евреите за време на нацизмот, за блиска иднина ќе бидат муслиманите во Европа.
А главните граници на тој еден нов иден конфликт ќе бидат на балканот, каде впрочем веќе и се воделе две крстоносни војни за вера.
Од една високо почитувана заедница, со напливот на радикалисти цела европа ги замразува сите муслимани, и покрај сувото гори и суровото.
--- надополнето: 20 август 2013 во 17:34 ---
Хах noobmoon сигурен ли си ти дека си муслиман?

?????
Јас нигде на форумот, барем не јавно не се декларирав по верска основа.
Тоа е уште еден проблем тука. Ако пишувам против ислам или албанците значи сум македонец и покрстен, ако бранам ислам или албанштина значи сум муслиман или албанец.

Зашто некој не може да си го каже своето мислење без да е етикетиран, селектиран, групиран итн.

?????
Јас нигде на форумот, барем не јавно не се декларирав по верска основа.
Тоа е уште еден проблем тука. Ако пишувам против ислам или албанците значи сум македонец и покрстен, ако бранам ислам или албанштина значи сум муслиман или албанец.

Зашто некој не може да си го каже своето мислење без да е етикетиран, селектиран, групиран итн.

Види вака, не станува збор за етикетирање, селектирање или групирање поради некои заткулисни работи.

ТУку, едноставно, е речиси неверојатно, да некој што се декларира како муслиман, напише став, како твојот.

Тоа би било за поздрав, доколку си муслиман.

Во спроитвно, е во рамките на просекот сето тоа, ако не и под него.

Големината е доколку вакви ставови, почнат да имаат муслимани.

Donald Sikert

Друже многу големи предрасуди си имал ти, уште поголема омраза изгледа
Слабо си шетан.
Излези малце од мало, види малце свет, комуницирај... ќе се изненадиш.

Donald Sikert

Друже многу големи предрасуди си имал ти, уште поголема омраза изгледа
Слабо си шетан.
Излези малце од мало, види малце свет, комуницирај... ќе се изненадиш.

Сите муслимани до еден, на форумов, одат во прилог на моето мислење. Нивната несебична поддршка за протестот за ослободување убијци, само затоа што се муслимани, ги жигоса и го зациментира мислењето за нив.

За надвор од форумов, сите оние што имаат ставови, кои се разумни и рационални, најчесто се смеат на религијата и светите книги. Тоа не се муслимани, туку атеисти.

Признавам , не сум шетан на Блискиот Исток, во С. Арабија, Јордан, Јемен, Ирак, Иран, Афганистан.....

Во врска со првото. Прво куранот не може и не смее да се менува, да се ажурира или дополнува.
Мое мислење, не мислат сите муслимани вака е дека многу е битен контекстот во кој се гледаат работите кои се пишани во куранот. Значи не е ова некој закон со членови и буквално да се чита и применува. Не може така, бидејќи тој е напишан пред 1400 години, и замисли сега во него да стои на пример забрането ви е прекумерно пиење на енергетски пијалок. 1380 год луѓето ќе се чуделе што е ова се додека не излегоа енергетските и се виде дека се прилично штетни. Знам дека е банален пример ама тоа ми текна сеа, после ручек дремка ме фати: )
Треба да се стават некои работи во контект во кој е пишуван, во времето и поднебјето во кое е пушуван, зато во него се спомнуваат урми на пример а не се спомнуваат бобинки.
Уште една работа е самата комплекснот на арапскиот јазик. Еден збор и една реченица може да има до 35 различни значења.
Едно нешто по кое не се согласуваат сите муслимани е и преводот.
За да не пишувам ептен долги постови, најпластично би ти опишал вака.
Секој муслиман мора да го следи куранот и мора да верува во секој негов дел. Тука е проблемот.

Имаш група на муслимани ај да ги наречеме конзервативци кои буквално го сваќаат куранот.
Тие не се замараат со контекст. На пример, во времето на мухамед немало жени судии, следствено и денес не смее да има жени судии. Во времето на мухамед куран се пеел на арапски и денес се пее на арапски.

Имаш друга група на муслимани, ај да ги наречеме либерални, они гледаат да најдат логика на нештата, да им дадат денешен контекст и да ги применат во денешно време. Таа група вели дека може да има жена судија. Во тоа време немало бидејќи немало факултети за жени, жените не работеле. Денес е други време. Куранот не забранува жените да се образоваат и ако се образовани зашто да не се судии. Исто така молитвите можат да се кажат на било кој јазик. Битно е што кажуваш и дали тоа го мислиш од срце. Во времето на мухаме сите околу него збореле арапски, нормално немало да има куран на бугарски.

Првата група ја нарекува втората група за реформатори, дека воведуваат новитети во куранот и следствено на тоа се кривоверци.
Имаш филозовски разлики. Талибанците и вахабистите генерално се од првата група, за времето на мухамед немало радио значи и денес нема да слушаме радио. Прашањето до нив е , за времето на мухамед луѓето патувале со камили, зашто тие денес од скопје до охрид на плажа одат со мерцедес. Што не впрегнат камила и татенане со починки ќе стигнат.

2. За вториот дел. Како што го имаш ти напишано, испаќа дека целта на исламот е да го покори целиот свет или да ги конвертира сите луѓе да бидат муслимани. Тоа не е целта :)
Во исламот се верува дека пред крајот на светот сите луѓе ќе примат ислам. Нешто како проповед. Никаде не се вели дека со сила треба ти нешто некому да му наметнуваш.
Муслиманот треба да биде таков човек да луѓето од другите религии му завидуваат по однесување, чесност, добрина итн. Со добри дела и примери да почнат луѓето да те следат и почитуваат. Преку добри постапки да им го покажеш правиот пат на тие што сакаат да го видат и чујат за тие што не сакаат, па секој одговара за себе.
по ова можам да ти кажам само АМИН (иако сум атеист:))
ако си муслиман, ќе кажам дека си светла точка (y)

Муслиманот (Замени тука Христијанин, Будист, Хиндуист, Атеист, ...... рандом кој сакаш) треба да биде таков човек да луѓето од другите религии му завидуваат по однесување, чесност, добрина итн. Со добри дела и примери да почнат луѓето да те следат и почитуваат. Преку добри постапки да им го покажеш правиот пат на тие што сакаат да го видат и чујат за тие што не сакаат, па секој одговара за себе.
Значи не е до религијата пријател, туку до човекот. Не мислев да ви се вклучам во муабетов, но... ти пријател се губиш во муабетов на моменти. Ниедна религија од лош човек не може да направи добар човек. А за обратното има илјадници примери.

Значи не е до религијата пријател, туку до човекот. Не мислев да ви се вклучам во муабетов, но... ти пријател се губиш во муабетов на моменти. Ниедна религија од лош човек не може да направи добар човек. А за обратното има илјадници примери.

Замената е во ред.
Јас не мислам дека луѓето се раѓаат како добри или како лоши. Точно дека се паѓаат со одреден карактер, но многу работи влијаат на тоа дали ќе бидеш добар или лош, торелантен или избувлив.
Лично сметам дека религијата го чува моралот кај луѓето, но далеку од тоа дека некој што е атеист е неморален или секоја кој се декларира како версник пак има и морал, религијата помага да се стане подобар човек, да бидеш подобра единка во заедницата.
Во никој случај не значи дека атеист не може да биде добар човек.
Знаеш, го прашале Мухаме а.с како најдобро да му служам на Господ, а тој одговорил прво служи им на луѓето.
Дека религијата може да се злоупотреби, има примери илјадници.
--- надополнето: 20 август 2013 во 22:52 ---
За надвор од форумов, сите оние што имаат ставови, кои се разумни и рационални, најчесто се смеат на религијата и светите книги. Тоа не се муслимани, туку атеисти.

Признавам , не сум шетан на Блискиот Исток, во С. Арабија, Јордан, Јемен, Ирак, Иран, Афганистан.....

Епа тоа мислев, за надвор од форумот.
Остај тука, без навреди ама колку подобранци има, колку има што се дел од форумот за да шират омраза, некои за да шират свои идеологии итн.

Не мора да си шетан по блискиот исток. Муабетот ми е дека за да заклучиш за одредена група на луѓе нешто прво треба да ги запознаеш. Е сега, исламот преку кајгана не можеш да го запознаеш. Впрочем тука и сите муслимани топ да пишуваат пак треба да се симнеш меѓу луѓето да видиш како во секојдневниот живот.
Многу луѓе имаат предрасуди зашто никад не живееле со некој различен од нив, учени од дома со некои стереотипи и селективно гледање на тв и весници.
Тоа не е само за тебе, колку има и муслимани што имаат погрешни мислења за останатите од тоа пусто немешање.

Замената е во ред.
Јас не мислам дека луѓето се раѓаат како добри или како лоши. Точно дека се паѓаат со одреден карактер, но многу работи влијаат на тоа дали ќе бидеш добар или лош, торелантен или избувлив.
Лично сметам дека религијата го чува моралот кај луѓето, но далеку од тоа дека некој што е атеист е неморален или секоја кој се декларира како версник пак има и морал, религијата помага да се стане подобар човек, да бидеш подобра единка во заедницата.
Во никој случај не значи дека атеист не може да биде добар човек.
Знаеш, го прашале Мухаме а.с како најдобро да му служам на Господ, а тој одговорил прво служи им на луѓето.
Дека религијата може да се злоупотреби, има примери илјадници.
Одлично, тоа и јас го реков.
Ајде сега следно прашање. Кога исламот (па и сите други религии) ќе бидат спремни да подадат рака на инаквите од нив? Кога некој ќе излезе и ќе каже, тоа во куранот за убиство на неверници (а според исламот секој кој не е муслиман е неверник) не важи повеќе?

Да го чува од кого? Од што? Од нив самите? Од некои други? И чиј морал да чува? Исламскиот? Хиндуистичкиот? Америчкиот?
Зарем не беше моралот последица на општествените норми? Зарем фактот што различни култури имаат различен морал не е доказ за тоа?
Кој морал е вистински? Оној од пред илјадници години или овој сега? Или можеби некој што ќе дојде во иднина? И кои се критериумите за "вистинска" и "лажна" моралност?
И најбитното од се - каква врска има духовноста и моралот?

(а според исламот секој кој не е муслиман е неверјик) не важи повеќе?

Ова не е точно.
Секој кој верува во еден Господ е верник. Муслиман е да си верник.
Основна работа во исламот е дека веруваш дека постои еден единствен Господ. Не се два, не се три, нема тројство, нема дуалност, Мухамед а.с е само човек, тој има големо место во исламот, тој е последниот господов посланик, но тој е човек, не е божество, не е Господ, не е син на Господ.

Исламот подава рака на инаквите од него. Во исламот не ги забранува другите религии. Муслиман не смее да му забрани на некој од друга религија да гради цркви, катедрали или синагоги. Муслиманите не смеат да рушат и палат цркви, тоа се господови куќи.
Како муслиман не смееш ни библија да запалеш. Исус т.е Иса има многу значано место во исламот, во куранот повеќе пати се спомнува Исиу отколку Мухамед. Богородица т.е мерјема исто така мора да се почитува, како и Мојсеј (Муса) итн.
Ти ако го прочиташ куранот никаде не се вели дека треба да тепаш луѓе што веруваат различно од тебе.

Се што сто во куранот мора да важи за муслиманите. Не може некој да излезе и да каже тоа и тоа не важи, во тој момент тој излегува надвор од верата. Не знам во кој контекст зборуваш за убиства на неверници во куранот.

Ова не е точно.
Секој кој верува во еден Господ е верник. Муслиман е да си верник.
Оп стој. Натаму не ти вреди ама ни буква што си напишал. Тие што веруваат во повеќе богови не се верници? Нив не ги толерирате? По ова и друга нелогичност и Јудаистите веруваат во еден бог. И тие ли се муслимани? И христијаните веруваат во еден бог (тоа што ти мислиш дека не е еден е твое мислење) и тие ли се муслимани?

П.С. Да не ти барам ајет од куранот кој што те демантира дека не си во право,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom