kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
прво за првиот дел. ДА, закони постојат. но сите тие закони се минливи и менливи (жива метерија). односно ако некогаш нешто било вака, .... по 100-200 години ќе биде онака. така да, некогаш не ни имало вакцини, сега ги има. немало закон за нив, сега има. значи се’ се менува, адаптира, ништо не е фиксно. така да и верските закони мора да се менуваат, не за друго него затоа што се пишувани во сосема друго време.На пример живееме во секуларна демократска држава и хипотетички имаме закон со кој ако не фатак кај што се дрогираме на јавно место имаме години затворска казна
Јас лично живеам во таа држава, и сметам дека имам право да одлучам што ќе правам со моето тело и моето здравје и ако сакам да се дрогирам тоа е мој избор. Зашто да одам во затвор. Моја одлука е, мое телое е, што сакам ќе правам јас. Кој е тој да ме ограничува мене.
Или друг реален пример.
Имаш дете мора да го вакцинирап со различни вакцини до прва година. Немаш можност да ги избегнеш, ако не го вакцинираш праќаш 300-650 евра казна и нема да ти го примат детето во градинка и во училиште.
Имам илјадници линкови во кои се докажува дека вакцинацијата е штетна. И сега... имаш избор... право е тоа... не ти огранучува некој животот... има идеален систем.... ???
Имаш закони донесени од луѓе кои важат за одредена област или држава. Ако живееш во таа држава мора да ги почитуваш тие закони, дали тебе ти се допаќале или не никому не му е гајле. Ако ги прекршиш следи казна. Таа казна за жителите на таа држава може да е ок, за некои од други држави може да изгледа монструозна. Тоа е тоа.
Во светот немаш слобода. Немаш парче земја на која ќе бидеш слободен. Секој метар квадратен е дел од некоја држава и со некој устав е дефинирано што можеш а што неможеш да правиш на него. Тоа не е во ред, но така е. Што не ти е тука јасно? Не си од марс паднат, ај размисли како фунционира светот, државите, модерното право, судството.
--- надополнето: 19 август 2013 во 09:35 ---
Друже, ако не ти се допаќа законот иди во друга држава живеј. Ако не можеш тогаш бори се да се промени.
Илјада закони во мкд не ми се допаќаат. И јас немам слобода на избор???
Дај не тупи со истото. Размисли малце.
--- надополнето: 19 август 2013 во 09:37 ---
знам дека сега ќе се спомне дека куранот е алахов збор и сл, .... но ако реално се размисли ќе се увиди дека не е возможно да важи се’ што е напишано секаде. значи, се задржувам на законите и нивната примена, не тоа дали има или нема дупки или неправилности во куранот. претходно спомнав, порано немало дијалог и сл, едноставно само “силата“ биле единствено средство за разбирање. и затоа се тие така насилни закони. сега .... сме еволуирале, и некако не се потребни сите тие насилни закони. за 100-200 години уште помалку ќе требаат такви закони. така да ...... нема некоја реална потреба да се држи човек за нешто што во реалноста нема потреба или пак е грешно, надминато.
сходно на ова, во врска со вториот дел, ...... нели цел на исламот е да биде едниствена религија и секаде да бидат шеријатските закони? е па, .... ако секаде е шеријат, каде да се преселам? а плус тоа, нели исламот би требало да биде респект кон другите со поинакви сфаќања? или тоа е само моментална парола, се додека не се воспостави шеријат?