Бисмиллахиррахманиррахим( Во името на Аллах,Милостивиот,Семилосниот)
Алевиите денеска се продолжена рака на шиитската секта
Нусајрии,сменето одело,но акидата(верувањето) е исто.
Следбеници се на Мухаммед ибн Нусајрија,кој за себе велел дека е пратеник,а кога бил прашан од кого е пратен,тој рекол: Пратен сум од Ебу Хасан Ел Аскери,а тој бил Бог.
Се појавуваат во 8ми век,нивното верување е дека шиитските имами имаат степен на божество а нивните следбеници веруваат дека Алија р.а. го створил Мухаммед с.а.в.с.
Не ги почитуваат 5те исламски столбови бидејќи сметаат дека не постои џеннет и џехеннем и дека душата преминува од една во друга после смртта.
Наследиле се што имаат стандардните шиитски секти и заминале чекор подалеку сметајќи дека Алија е Бог,дека додека бил жив се претварал во човечки ликови а во суштина бил Бог.
Нешто слично како денешното христијанско верување за тројството.
Исламот има јасен концепт за Бог,монотеистички,чист од сите примеси кога е во прашање Апсолутната власт на Аллах,тоа е чист теухид(едноштво на Бога) во кое не се дозволени припишувања на другари,сопружници,синови и слично.
Во кое не може на Бог да му се даваат човечки особини или ликови.
Следна спорна точка е проколнувањето на асхабите и жените на пратеникот Мухаммед.
За нив се Ебу бекр,Омер,Осман,Халид ибн Велид и останатите асхаби,неверници.
И покрај тоа што Аллах ги спомнува во куранот,и покрај многубројни хадиси на Мухаммед с.а.в.с.
Алевиите дури им забележуваат на останатите шиитски секти што го проколнуваат убиецот на Алија,тие велат дека тој го спасил од претварањето и сега конечно можел да се воздигне кон небото.
Во поновата историја на сирија,на власт доаѓаат со помош на француските колонизатори во 1946 година,кога морале да ја напуштат сирија и им оставиле простор да влезат,подоцна во 1970 со државен удар на власт доаѓа Хафиз ел Асад(таткото на Башар),од 2000 год. власта ја презема Башар.
Хафиз ел Асад е познат по 1982 година кога се крева буна против него а тој за одмазда убива 10 000 муслимани.
Консезусот на исламста улема никогаш не бил поделен по ова прашање,најголемите учењаци од Мекка и Медина и цел свет отсекогаш биле на став дека Алевиите не се муслимани.
Вие можете на глава да се свртите цел форум,тие биле и ќе останат немуслимани.
И тоа исламски статус не е само неверници за нив,туку отпадници од исламот.
Во исламот Евреите и Христијаните се наречени Ехлу Китаб(следбеници на Книгата),исламски став е дека се неверници според Куранот,овие имаат полош статус,тие се неверници и отпадници.
Отпадништвото во Исламот е многу полошо од неверувањето.
Било вама мило или криво.
дополнување:
Ibn Nusayr
From Wikipedia, the free encyclopedia

Part of a series on
Shia Islam
Abu Shu'ayb Muhammad ibn Nusayr was a disciple of the tenth
Twelver Shi'a Imam,
Ali al Hadi and the eleventh Imam,
Hasan al Askari (d. 873). Ibn Nusayr proclaimed being the door (representative) of al-Askari and the twelfth Imam,
Muhammad al-Mahdi during the
Minor Occultation,.
[1][2] The followers of Ibn Nusayr are known as: Nusairyoon (
Arabic: نصيريون) or
Alawi (
Arabic: علوي).