Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Кој дел од ова не ти беше јасен?
Која ти е поентата?
Подоцна ќе пишувам за алевиите,што тебе ти менува дали се муслимани или не се.
искрено ПРВ пат слушам за алевии...... а пошто човекот си постави легитимно прашање, еве јас сум заинтересиран за нив, кои се, што прават, што направиле да не се музлимани, ..... али не од википедии, него онака народски да ми се каже ако не е премногу ова што го барам

Не,не е премногу.
Реков ќе пишам подоцна,да спремам еден убав текст.

Не,не е премногу.
Реков ќе пишам подоцна,да спремам еден убав текст.
ок, пошто она “што тебе ти мења“ делува/звучи многу лошо, одбрамбено, а не дека ЌЕ одговориш али не сега (пошто постиш)

ок, пошто она “што тебе ти мења“ делува/звучи многу лошо, одбрамбено, а не дека ЌЕ одговориш али не сега (пошто постиш)

Не бе друже,јас убаво пишувам дека не се муслимани,тој 3 пати ми вика ЗНАЧИ МУСЛИМАНИ СЕ
и што да напишам повеќе.

Не бе друже,јас убаво пишувам дека не се муслимани,тој 3 пати ми вика ЗНАЧИ МУСЛИМАНИ СЕ
и што да напишам повеќе.
и по моја логика би било дека се муслимани, али ете, викаш НЕ, ок не е проблем, само што кои се тие и зошто не се?
П.С. морам да се навратам и на 7 страници поназад затоа што мојот интерес е изигнориран

Кој дел од ова не ти беше јасен?
Која ти е поентата?
Подоцна ќе пишувам за алевиите,што тебе ти менува дали се муслимани или не се.
Koi se tie dela ili zborovi sto gi isfralaat alieviite nadvor od granicite islamot? Ti Indirektno gi podrzuvas onie koi zverski ubivaat i deca (sekojdnevno gi gledame)vo ime na vasata verata borejki se protiv aelievcot Bashar pa bas me zainteresira sto dela ili zborovi se toa

Nemora da se frustriras ako nemas nodgovor .Eve da ti olesnam .Prasanjeto e pocrtano,boldirano i zgolemeno.

Нормално дека ќе бидат секта според сунитите,бидејќи алевиите се под влијание на шија исламот и таму се среќаваат елементи на мистицизам(суфизам),имаат ритуали пропратени со музика во кои заедно учествуваат и мажите и жените,да не навлегувам.Белким ви е јасно дека се што е убаво во исламот за сунитите не чини и е секта,битно е глави да фрштат бидејќи Бог тоа го бара од својот роб.

Не можете туку така да ги отфрлите Алевиите(или Алавити доколку говорат на арапски) бидејќи сочинуваат 25 посто од популацијата од Турција.Кој е планот,сите да бидат убиени бидејќи е познато дека сунитите многу повеќе се закрвени со алевиите отколку со неверниците или како што ги нарекуваат,кафирите.

Ибн,јас би сакал да ми го објасниш доколку знаеш секако повеќе за светото тројство застапено во алевизмот.
--- надополнето: 18 јули 2013 во 22:25 ---
А да,заборавив да кажам дека алевитите практикуваат исклучиво моногамни бракови,нивните жени се облекуваат според најсовремените кодекси на облекување,нема забулување,посебно се посветува внимание на образованието на жената и се потполно еднакви со мажот во секој поглед.

Но секако оваа секта мора да гори во пеколот а за тоа ќе се погрижат сунитите и ќе ги пратат директно таму.Така ли е Ибн пријателче мое заблудено и прелажано?

Не можете туку така да ги отфрлите Алевиите(или Алавити доколку говорат на арапски) бидејќи сочинуваат 25 посто од популацијата од Турција.
Јас би сакал во врска со овој заклучок да ги прашам нешто муслиманиве.

Како кога треба да се споредува бројноста на религиите, тогаш сите се муслимани и исламот имал милијарда верници, ама кога ќе се посочат делата, постапките, културата на дел од нив, тогаш алевиите не се муслимани, шиитите не се муслимани, суфиите не се муслимани.....?!
Зошто само кога е во прашање пропаганда, сите се муслимани?

Јас би сакал во врска со овој заклучок да ги прашам нешто муслиманиве.

Како кога треба да се споредува бројноста на религиите, тогаш сите се муслимани и исламот имал милијарда верници, ама кога ќе се посочат делата, постапките, културата на дел од нив, тогаш алевиите не се муслимани, шиитите не се муслимани, суфиите не се муслимани.....?!
Зошто само кога е во прашање пропаганда, сите се муслимани?

Прашање на место.
--- надополнето: 18 јули 2013 во 22:44 ---
Заборавив да напоменам,од вчера нешто пребарувам на нет за алевиите и открив дека се води страшна и организирана антипропаганда против оваа религиозна група моментално актуелна поради ситуацијата во Сирија(Алавити) од страна на разни сомнителни исламистички страници и фб групи,до тој степен што се пишуваат разни глупости кои и лоботомиран ќе сфати дека не држат вода и се косат со секоја логика.

Не е важно,баш ме интересира каков текст ни спремил Ибн.

Go znam jas toa no sakam da slusnam drugarcevo do kaj ke odi so negovite kvazi odgovori i sto use ke istersi od rakav.Pred nekoj vreme upatuvase molitvi do borcite koi se borat protiv Asad. Vidovme nekolku videa od niv.I sega prodava ljubov na forumov i ocekuva da go ljubime negovoto ucenje pritoa silno frustrirajki se koa tezite ke mu letnat u voda. Ali mora nekako da ni pomine denov.

Бисмиллахиррахманиррахим( Во името на Аллах,Милостивиот,Семилосниот)

Алевиите денеска се продолжена рака на шиитската секта Нусајрии,сменето одело,но акидата(верувањето) е исто.
Следбеници се на Мухаммед ибн Нусајрија,кој за себе велел дека е пратеник,а кога бил прашан од кого е пратен,тој рекол: Пратен сум од Ебу Хасан Ел Аскери,а тој бил Бог.
Се појавуваат во 8ми век,нивното верување е дека шиитските имами имаат степен на божество а нивните следбеници веруваат дека Алија р.а. го створил Мухаммед с.а.в.с.
Не ги почитуваат 5те исламски столбови бидејќи сметаат дека не постои џеннет и џехеннем и дека душата преминува од една во друга после смртта.

Наследиле се што имаат стандардните шиитски секти и заминале чекор подалеку сметајќи дека Алија е Бог,дека додека бил жив се претварал во човечки ликови а во суштина бил Бог.
Нешто слично како денешното христијанско верување за тројството.

Исламот има јасен концепт за Бог,монотеистички,чист од сите примеси кога е во прашање Апсолутната власт на Аллах,тоа е чист теухид(едноштво на Бога) во кое не се дозволени припишувања на другари,сопружници,синови и слично.
Во кое не може на Бог да му се даваат човечки особини или ликови.

Следна спорна точка е проколнувањето на асхабите и жените на пратеникот Мухаммед.
За нив се Ебу бекр,Омер,Осман,Халид ибн Велид и останатите асхаби,неверници.
И покрај тоа што Аллах ги спомнува во куранот,и покрај многубројни хадиси на Мухаммед с.а.в.с.

Алевиите дури им забележуваат на останатите шиитски секти што го проколнуваат убиецот на Алија,тие велат дека тој го спасил од претварањето и сега конечно можел да се воздигне кон небото.
Во поновата историја на сирија,на власт доаѓаат со помош на француските колонизатори во 1946 година,кога морале да ја напуштат сирија и им оставиле простор да влезат,подоцна во 1970 со државен удар на власт доаѓа Хафиз ел Асад(таткото на Башар),од 2000 год. власта ја презема Башар.
Хафиз ел Асад е познат по 1982 година кога се крева буна против него а тој за одмазда убива 10 000 муслимани.

Консезусот на исламста улема никогаш не бил поделен по ова прашање,најголемите учењаци од Мекка и Медина и цел свет отсекогаш биле на став дека Алевиите не се муслимани.
Вие можете на глава да се свртите цел форум,тие биле и ќе останат немуслимани.
И тоа исламски статус не е само неверници за нив,туку отпадници од исламот.
Во исламот Евреите и Христијаните се наречени Ехлу Китаб(следбеници на Книгата),исламски став е дека се неверници според Куранот,овие имаат полош статус,тие се неверници и отпадници.
Отпадништвото во Исламот е многу полошо од неверувањето.
Било вама мило или криво.

дополнување:
Ibn Nusayr

From Wikipedia, the free encyclopedia
Part of a series on Shia Islam
Abu Shu'ayb Muhammad ibn Nusayr was a disciple of the tenth Twelver Shi'a Imam, Ali al Hadi and the eleventh Imam, Hasan al Askari (d. 873). Ibn Nusayr proclaimed being the door (representative) of al-Askari and the twelfth Imam, Muhammad al-Mahdi during the Minor Occultation,.[1][2] The followers of Ibn Nusayr are known as: Nusairyoon (Arabic: نصيريون‎) or Alawi (Arabic: علوي‎).

ibn kajjim Postiras vikipedia linkovi a vcera mi rece deka na vikipedia se pisuva sve i svasta negirajki mojot post od istot sajt ? Znaci dvonji arshini. Ali ajde taka neka bide. Ponazad na istiov podforum rece deka muslimanstvoto nema sekti a sega ima. Aj odluci se dail ima ili nema sekti pa da produzime.

ibn kajjim Postiras vikipedia linkovi a vcera mi rece deka na vikipedia se pisuva sve i svasta negirajki mojot post od istot sajt ? Znaci dvonji arshini. Ali ajde taka neka bide. Ponazad na istiov podforum rece deka muslimanstvoto nema sekti a sega ima. Aj odluci se dail ima ili nema sekti pa da produzime.

Или си глуп или нејќеш да ме сфатиш.
Ти постирав од википедија за да не мислиш дека измислувам приказна и глупости,туку дека тоа дури и на википедија го има.

Никој никогаш не рекол дека во исламот нема секти,Мухаммед с.а.в.с. кажал дека ќе има секти.
Муслиманите тоа никогаш не го порекле.
Ти објаснив и што во Исламот е секта,тоа е групација која застранила во некои верувања но сепак останала во границите на исламот,а тие што одамна не се муслимани не можеш да кажеш дека се муслиманска секта.

Те молам да преминеме на следно ниво бидејќи ќе помислам дека имаш пречки во развојот,3 дена ти објсанувам едно исто прашање.
Ете ти текст горе,ти напишав зошто не се муслимани и те молам помини на следно прашање.

Кои се правите муслимани, сунитите само ?

Onoj koj potvrduva deka ne postoi bog osven boga ,La ilahe il -la Allah,sustinata vo islamot svedostvo deka nema boga osven boga, koj e edinstven i nema drugar , vo negovoto postoenje i vo delata i nisto ne se pojavuva bes voljata silata sposobnosta za tvorenje i znaenjeto negovo, site oni koi go negiraat tvhidot (edinstvoto bozjo) i dodavaat drugi bogovi ili posrednik na boga i im se molat i izvrsuvaat obredi , oni se izlezeni od dinot, 'din el- fitre na islamot,
images

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom